Scootmobiel met de Langste actieradius

Bent u van plan om lange afstanden af te leggen met uw scootmobiel? In dat geval is naast snelheid, actieradius een van de belangrijkste eigenschappen waar u op moet letten. Een krachtige accu zorg dat u eenvoudig grote afstanden tot wel 80 kilometer kunt afleggen zonder tussentijds op te laden. Dit is wel zo prettig als u meerdere lange ritjes op een dag gaat maken. Op deze pagina vindt u meer informatie over actieradius en vind u een overzicht met modellen die lange afstanden kunnen afleggen.

 • Met actieradius bedoelen we de afstand die u met de scootmobiel kunt afleggen
 • De actieradius van een scootmobiel ligt tussen de 10 kilometer en 140 kilometer
 • De daadwerkelijke afstand die u met de scooter kunt afleggen hangt af van het gewicht van de gebruiker, weersomstandigheden, soort wegdek en de snelheid en leeftijd van de accu
 • De accu is ook een van de grootste kostenposten aan een scootmobiel. Een model met een lange actieradius is dus automatisch ook een stuk duurder dan een instapmodel met een kleine actieradius.
 • Op deze pagina treft u de modellen met de langste actieradius die dus de langste afstand kunnen afleggen zonder op te laden. Dit zijn ook wel de meest luxe scootmobielen

Met welke scootmobiel kan ik de langste afstand afleggen?

Voordat u een scootmobiel gaat kopen is het belangrijk om vast na te denken over welke afstanden u gaat afleggen. Gaat u ‘m alleen gebruiken voor een ritje naar de supermarkt? In dat geval is een actieradius van 10 of 15 kilometer vaak ruim voldoende. Op het moment dat u grotere afstanden aflegt of zelfs hele dagen op pad bent met uw scootmobiel (tip: bekijk hier de mooiste scootmobielroutes), dan is een grote actieradius heel belangrijk. In de tabel hieronder vind u de modellen met de beste actieradius. Het goedkoopste model uit deze lijst is de Pride Victory XL140S. 

ModelActieradiusMaximum snelheidAdviesprijs
Mango Lion 4140 kilometer22 km/u€7.943,00
Pride Victory XL140S75 kilometer20 km/u€3.995,00
Solo 470 kilometer18 km/u€6.195,00
Quingo Toura270 kilometer18 km/u€7.799,00
Afkim Breeze C455 kilometer15 km/u€6.999,00
Excel Galaxy Plus 440 kilometer15 km/u€4.109,00
Tabel met scootmobielen met de grootste actieradius

Hoe kan ik de actieradius van mijn scootmobiel vergroten?

Niets zo vervelend als een accu die (te) snel leeg gaat! Leveranciers beloven vaak een enorme actieradius. Maar in de praktijk valt het bereik vaak tegen. De accu gaat dikwijls veel sneller leeg dan je had gehoopt. Wat kan ik nu doen om zo lang mogelijk met de accu te blijven rijden?

 • Probeer zoveel mogelijk vlakke en harde wegen te nemen en vermijd heuvels en klimmetjes
 • Houd een efficiënte snelheid aan. Vaak ligt deze een paar kilometer onder de topsnelheid. Op die manier gaat de accu een stuk langer mee.
 • Laad de accu op onder goede omstandigheden (kamertemperatuur). Zo blijft de accu langer goed en blijft deze beter presteren.
 • Neem niet te vee bepakking mee. Hoe meer gewicht de scootmobiel moet meenemen, hoe korter de actieradius.
 • Trek rustig op: het optrekken kost veel capaciteit. Rijdt dus rustig en vloeiend weg, op die manier zal de actieradius groter worden
 • Zorg voor de juiste bandenspanning. Dat is niet alleen goed voor de banden, het is ook goed voor het energieverbruik
Wat is actieradius?

De actieradius is de maximale afstand die de scootmobiel kan afleggen op een volle accu.

Welke afstand kan ik met een scootmobiel afleggen?

Dit ligt tussen de 10 kilometer en loopt op tot wel 140 kilometer. Met een accu van 12Ah kunt u ongeveer 10 – 15 kilometer afleggen. Met een accu van 140 Ah loopt dat op tot wel 140 kilometer.

Welke scootmobiel kan de langste afstanden afleggen op 1 accu?

Dat is op dit moment de Scootmobiel Lion 4 van het merk Mango. Dit model kunt u bestellen met een accupakket met 2 x 70 Ah. Dit resulteert in een maximale actieradius van 140 kilometer.

Mijn accu gaat veel sneller leeg dan de beloofde actieradius, hoe komt dat?

Het daadwerkelijke bereik van een scootmobiel is afhankelijk van het terrein, de snelheid, het gewicht van de bestuurder en het weer. In de praktijk kan de actieradius dus afwijken van wat de leverancier zegt.