Accessoires

Indien u van plan bent zich een scootmobiel aan te schaffen, weet dan dat u keuze hebt uit een uitgebreid aantal accessoires. Deze accessoires gaan van heel noodzakelijk tot louter gadget. We zetten de belangrijkste (en meest noodzakelijke) even voor u op een rijtje (zoals een beschermhoes of speciale oprijplaten).

Scootmobiel tassen voor meer opbergruimte

Er zijn drie soorten scootmobiel accessoires. Aangezien scootmobielen vaak gebruikt worden om boodschappen mee te doen zijn er heel vele tassen en aanverwante beschikbaar. Zo kan er bergruimte gecreëerd worden waar alle spullen kunnen worden in opgeborgen. U kiest het type tas afhankelijk van waar u ze wil plaatsen. Zo zijn er stuurtassen, metalen scootermanden, mand-tassen, armleuningtassen en rugleuning tassen. Het summum is de trolly die enorm veel bergruimte oplevert, afsluitbaar is en achteraan de scootmobiel wordt geplaatst. Er zijn ook tashaken beschikbaar die ongeveer overal kunnen worden vastgemaakt.

Bescherming tegen weerelementen

Een tweede groep van accessoires zijn de beschermingsmiddelen, zowel voor de scootermobiel als voor de bestuurder. Voor de scootermobiel zijn er afdekhoezen te koop die het hele voertuig beschermen, of enkel bepaalde delen zoals dashboard (dashboardbeschermers) of de zetel (zittingbeschermhoes). Aangezien er met de scootmobiel vaak door wind en weer wordt gereden zijn er ook hoezen die beschermen tegen de weerelementen. Voorbeelden zijn windschermen, regenhoezen en wikkeldekens. Natuurlijk is er ook speciale kledij voorhanden die de bestuurder veilig, warm en droog houdt (schootskleden, regencapes en voetenzakken). Een speciale vermelding is er voor de handvrije paraplu die de bestuurder kan gebruiken zonder de handen van het stuur te halen.

Accessoires voor extra veiligheid

Tenslotte is er een groep van heel verscheiden extra’s die minder te benoemen is maar waarvan heel algemeen kan gezegd worden dat ze veiligheid en gebruiksgemak verhogen. Een voorbeeld is een hondenhaak, waaraan de leiband van de hond kan vastgemaakt worden. Hierdoor kan de bestuurder beide handen houden op het stuur wat de veiligheid verhoogt. Andere voorbeelden zijn vooral dingen die ook op andere voertuigen worden gebruikt om veiligheid en zichtbaarheid te vergroten, zoals speciale zijspiegels, reflectoren en vlagjes. Daarom zijn deze laatste accessoires niet enkel verkrijgbaar in de specifieke scootmobielshop maar ook in fietsen- en motowinkels. U kunt ze zelf monteren of laten monteren in een garage of bij een monteur.

Er is inmiddels een breed aanbod aan accessoires voor scootmobielen op de markt. Aangezien iedereen andere wensen en eisen heeft, is het wijs om een scootmobiel niet direct té compleet aan te schaffen. Wellicht dat er dan een aantal accessoires bijzit dat u niet gebruikt, maar waar u wel voor betaalt. In plaats daarvan, kunt u beter een relatief sobere scootmobiel aanschaffen en de benodigde accessoires aanschaffen wanneer u ze daadwerkelijk nodig denkt te hebben. Veel accessoires worden dan ook niet door de leverancier van uw scootmobiel gemaakt, maar door een derde partij. Hieronder een uitgebreid overzicht van verschillende accessoires die u in overweging kunt nemen:

 • Windscherm: met name in het najaar, tijdens regen en in gebieden met losliggend zand kan de wind bijzonder storend zijn. U kunt daartoe een windscherm op uw scootmobiel (laten) plaatsen dat u beschermt tegen de wind. Er zijn afneembare schermen beschikbaar, mocht u zich zorgen maken over schade bij stalling.
 • Hondenhaak: u bent niet de enige scootmobieler die zijn of haar ritje wil combineren met het uitlaten van de hond. Met behulp van een hondenhaak kunt u de lijn van uw trouwe viervoeter aan de scootmobiel vastmaken, zodat u tijdens het uitlaten beide handen aan het stuur kunt houden.
 • Afdekhoes: als u geen overdekte stalling voor uw scootmobiel heeft, is het wijs hem te beschermen tegen weersinvloeden. Hiervoor kunt u een afdekhoes aanschaffen, die u over de scootmobiel hangt indien deze buiten gestald staat.
 • Zuurstoffleshouder: voor mensen die regelmatig extra zuurstof nodig hebben, kan er op de scootmobiel een houder voor de fles geplaatst worden.
 • Rollatorhouder: kunt u nog wel lopen, maar heeft u hiervoor een rollator nodig? Een rollatorhouder zorgt ervoor dat u uw rollator mee op het scootmobiel kan nemen, zodat u op ieder moment kunt afstappen en met de rollator verder kunt.
 • Stok / krukhouder: als u met een stok of krukken loopt, kunt u deze makkelijk meevervoeren middels de daarvoor bestemde houders.
  Hoofdsteun: mensen die het hoofd niet op eigen kracht langduring overeind kunnen houden of die baat hebben bij extra ondersteuning, kunnen een extra hoofdsteun plaatsen.
 • Voetpedaalbediening: niet iedere scootmobilist is in staat de scootmobiel met de handen te bedienen. Speciaal voor u zijn er de voetpedalen, waarmee u kunt remmen en/of rijden.
 • Plateauverhoger: voor mensen met korte benen kan een plateauverhoging nodig zijn, omdat men anders de benen niet op de grond van het mobiel krijgt.
 • Armlegger: voor mensen met éénzijdige verlamming kan het noodzakelijk zijn een armlegger te installeren, waarop zij de verlamde arm kunnen plaatsen.
 • Tassen: voor scootmobielen zijn speciale tassen beschikbaar, die u als een soort rugtas aan de stoel kunt plaatsen. Let er wel op dat u de tas eventueel met een slotje beveligt en dat u niet al te waardevolle pullen erin draagt; u bent als scootmobieler een makkelijke prooi voor zakkenrollers!
 • Mandjes: het standaard accessoire dat op bijna iedere scootmobiel geplaatst is. Handig voor de boodschappen!
 • Bekerhouder: in de bekerhouder kunt u gemakkelijk een warme of koude drank kwijt. Erg handig als u erop wilt op koude danwel warme dagen.