Scootmobiel cursus

Hoe kan ik veilig omgaan met een scootmobiel? Veel oudere mensen of mensen met een ziekte of handicap maken gebruik van een scootmobiel. Juist omdat deze mensen vaak een minder goede gezondheid hebben, is het nog belangrijker dan normaal dat een scootmobiel veilig is. Vooral ouderen zijn soms ook wat angstiger en denken sneller dat er wat kan gebeuren. De stap om een scootmobiel te nemen en weer deel te gaan nemen aan het verkeer, is dan ook een zeer grote stap voor hen. Het gebruik van een veilige scootmobiel is dan ook zeker aan te raden. Natuurlijk moet de persoon die de scootmobiel gebruikt, ook goed ermee om kunnen gaan.

Cursus scootmobiel gebruiken

Tegenwoordig is er voor mensen die een scootmobiel hebben een speciale cursus waar men leert omgaan met wat een scootmobiel allemaal kan en met de situaties die men in het verkeer kan tegenkomen. Eerst worden de basisbeginselen geleerd, zoals de scootmobiel starten en besturen. Daarna worden er parkoersen uitgezet die de deelnemers moeten afleggen en waarbij ze diverse obstakels tegenkomen die ze in het dagelijkse leven en verkeer ook kunnen tegenkomen. Denk hierbij aan:

  • Drempels. Hoe kan men het beste met een scootmobiel over een drempel gaan.
  • Gaten in de weg. Hoe kun je hier het beste omheen rijden.
  • Evenwicht. Als je bijvoorbeeld een oprit op wilt rijden of ineens aan de kant moet, hoe kun je dan het beste je evenwicht bewaren.
  • Water en modderplassen. Hoe kun je deze het beste omzeilen en als dat niet kan, hoe kun je er het beste doorheen gaan.
  • Obstakels op de weg. Hoe ga je om met obstakels zoals takken, bladeren en rotzooi.

Dit zijn enkele van de punten die men leert op een dergelijke cursus. In sommige plaatsen en steden in Nederland is deze cursus zelfs al verplicht. Zo leren mensen op een goede manier met de scootmobiel om te gaan en weer deel te nemen aan het verkeer. Soms ook aangeboden op een collectieve manier via bijvoorbeeld de lokale PCOB

Soorten scootmobiel en veiligheid
Er zijn veel verschillende soorten scootmobielen. De veilige scootmobielen zijn niet zomaar te herkennen aan een speciaal iets. Vaak is een duurdere scootmobiel van een merk veiliger dan een merkloze en goedkope scootmobiel. Het beste kun je altijd voor een veilige scootmobiel naar een erkende dealer gaan, die alleen maar het beste van het beste verkoopt. Deze speciaalzaken vind je in de telefoongids of op het internet. Met name op internet kun je ook al wat lezen over een dealer en weet je al voordat je erheen gaat welke merken hij verkoopt en welke service er geboden wordt. Als je dat prettig vindt, dan kun je meestal ook een afspraak maken om eens langs te komen zodat je zelf kunt zien wat er allemaal aangeboden wordt. Door het maken van een afspraak weet je zeker dat men tijd voor je heeft.