Scootmobiel Accu

Als u een scootmobiel heeft, weet u dat de accu goed moeten onderhouden worden. Zo zorgt u ervoor dat uw scooter goed blijft presteren. Als u dat echter niet doet dan zal uw scootmobiel minder snel beginnen rijden en zal de levensduur van de batterij verminderen bij iedere oplaadbeurt. Als u niet voldoende zorgt voor de accu van uw scootmobiel dan zal u hem uiteindelijk moeten vervangen en dat is niet goedkoop. Deze overbodige kosten zijn evenwel vermijdbaar! Houd uw batterij gezond dan blijft het geld in uw portefeuille en blijft u veilig rijden in uw scootmobiel.

Een goede accu kiezen

Een scootmobiel beschikt over een elektromotor die wordt aangedreven door een accu. Het hangt van het type scootmobiel af, welke accu er geschikt voor is. Het vermogen van een scootmobiel wordt vaak ook vertaald in de prijs die u ervoor betaalt. Scootmobielen met een zwaardere motor, dus meer vermogen, zullen dus ook duurder in de aanschaf zijn. Dit vermogen bepaalt de actieradius i.c. het bereik en de snelheid van het scootmobiel.

De accu en vermogen van de scootmobiel
Bij een grotere accu hoeft u deze ook niet zo snel weer op te laden dan bij een kleinere gebruikelijk is. Op het dashboard bevindt zich normaliter een accu-indicatiemeter die aangeeft hoe vol de accu is. Ook kunnen scootmobielen uitgerust met een grotere accu meer gewicht vervoeren. Dus als u een beetje zwaarlijvig bent, dan zal een grotere accu een betere keuze zijn voor u. Snelheid vertaalt zich ook in tijd en afstand:

 • Bij een snelheid van 10 km/u legt de scootmobiel 1 kilometer af in 6 minuten.
 • Bij een snelheid van 12 km/u legt de scootmobiel 1 kilometer af in 5 minuten
 • Bij een snelheid van 15 km/u legt de scootmobiel 1 kilometer af in 4 minuten.

Of tijdwinst voor u belangrijk is, bepaalt u zelf. Zeker als u over een scootmobiel voor binnen beschikt, zal dit niet zo belangrijk zijn. Bent u echter in het bezit van een buiten model en gaat u ermee naar uw werk, dan zal dit wel interessant zijn.

Het onderhoud van uw scootmobiel accu

U kan op verschillende manier ervoor zorgen dat de accu van uw scootmobiel zo lang mogelijk meegaat. Het zijn enkele simpele handelingen en voorzorgen die weinig moeite vragen.

 1. Zorg ervoor dat uw accu altijd opgeladen is
  Het wordt aangeraden om uw batterij na elke rit op te laden, ook al beweren velen het tegendeel. De tegenstanders zeggen dat u enkel de accu mag opladen als die volledig leeg is, maar niets is minder waar. Wanneer u de accu van uw scootmobiel na elk gebruik oplaadt, bent u niet alleen zeker dat u de volgende keer met volle batterij vertrekt, de prestaties van uw batterij blijven behouden. Zorg er ook altijd voor dat u een oplader van hetzelfde merk als uw accu gebruikt.
 2. Berg uw accu op in een koele en droge plaats
  Laat uw batterij niet staan in een ruimte waar het erg warm of koud is. Hij zal niet noodzakelijk beschadigd worden maar de prestaties kunnen er onder lijden. Als u de accu van uw scootmobiel opbergt in een koele en droge plaats wanneer u uw scooter niet gebruikt dan blijft de batterij gezond. Dit is vooral belangrijk tijdens de wintermaanden!
 3. Vet de klemmen van de accu goed in
  Een belangrijk deel van het onderhoud van de accu van uw scootmobiel. Gebruik een schone en vochtige – niet te nat! – doek zodat uw batterij niet vuil wordt. Om dezelfde reden vermijd u tevens het best ritjes in regenweer. Als uw accu toch nat wordt, droog hem dan goed af en laat hem goed drogen vooraleer u uw scootmobiel weer zal gebruiken. Probeer een natte of vochtige batterij zeker niet te herladen! Dat kan onherstelbare schade toebrengen zodat u de batterij zal moeten vervangen.

Als de accu van uw scootmobiel, ondanks het geregeld onderhoud, toch de geest geeft, kan u nog altijd rekenen op verschillende leveranciers om vervangbatterijen te vinden. U kan ze zelf online bestellen! Als u op zeker wilt spelen dan koopt u het best een nieuwe accu voor uw scootmobiel bij een speciaalzaak.

Accu en afmetingen van de scootmobiel
De maat van de accu hangt ook samen met de grootte van de scootmobiel. De grotere elektromotor vraagt namelijk om meer vermogen en dus om een grotere accu. Hij moet immers meer gewicht verplaatsen en heeft hier een zwaarder vermogen voor nodig. De scootmobiel beschikt bovendien altijd over 2 accu’s. Moeten deze bij een grotere uitvoering vervangen worden, dan kan dit wel ongeveer €800 kosten, terwijl bij een lichtere uitvoering dit maar maximaal €300 zal zijn. Ben ervan bewust dat de actieradius die de leverancier opgeeft, niet altijd klopt omdat deze van de ideale omstandigheden uitgaat. Dit wil zeggen; een vlakke ondergrond, een constante snelheid en een nieuwe accu.

De accu opladen
De levensduur van een accu is niet eeuwig, maar dit hangt ook samen met de kwaliteit van de accu en de laadfrequentie ervan. De meeste accu’s voor scootmobielen zijn lood/zuuraccu’s op basis van gel of vloeistof. Ze kunnen niet geopend of bijgevuld worden en ze lekken mede daarom ook niet. Verder is het zo dat gel accu’s een twee maal zo lange levensduur hebben dan vloeistof accu’s, maar daar staat tegenover dat ze ook twee maal zo duur zijn. Het opladen van een accu is vrij eenvoudig, want men steekt gewoon de stekker in het stopcontact. Er zit bijna altijd een laadbegrenzing op, zodat overladen tot de verleden tijd behoort. De meeste scootmobielen zijn overigens voorzien van een ingebouwde accu lader, zodat u overal de accu kunt opladen. Volg altijd de gebruiksaanwijzing betreffende het laden van de accu op. Tip: bekijk ook eens het ouderenfonds en welke activiteiten ze ontplooien.