Een scootmobiel met 3 of 4 wielen?

Een scootmobiel is een drie-, vier- of vijfwielig door een elektromotor aangedreven scooter welke wordt gebruikt door mindervaliden of mensen met een mobiliteitsprobleem, zoals ouderen. Tegenwoordig hebben scootmobielen een actieradius van meer dan 100 kilometer en een topsnelheid van circa 20 kilometer per uur. Wie op zoek gaat naar een scootmobiel komt al snel voor de vraag te staan: kies ik voor een scootmobiel met 3 of met 4 wielen? In deze blog lees je alle informatie over de voordelen en nadelen van 3 wielen en 4 wielen. 

Tegenwoordig zijn ze de eerste keuze van mensen met een mobiliteitsbeperking. Daarnaast is ook de verscheidenheid van modellen alleen maar groter geworden. Daarom moet u nu genoeg research en tips over de beschikbare elektrisch scooters inwinnen alvorens u overgaat tot een aankoop. U wilt immers kwaliteit voor uw geld! Elektrische scooters worden gekozen in functie van de mobiliteitsbeperking en de capaciteiten van de gebruiker. De fysieke beperkingen van een persoon zullen bepalen of de scooter 3 wielen of 4 wielen nodig heeft.

Een ander belangrijk aspect is het waarvoor de elektrische scooters zullen gebruikt worden. De koper moet zich goed bewust zijn van de verschillende ondergronden waar de scooters zullen op rijden, hoever ze zullen rijden en of er heuvels moeten overwonnen worden. Hieronder treft u de voordelen en nadelen van beide modellen. Ze zorgen er beide voor dat u langer zelfstandig kunt bewegen.

Kiezen voor 3 wielen

  • Transport: Deze scooters kunnen gemakkelijk opgevouwen en in een autokoffer geplaatst worden. Als de gebruiker vaak ver van huis is dan zijn de elektrische scooters met 3 wielen de beste optie.
  • Vlak terrein: Deze elektrische scooters rijden het best op een vlakke en regelmatige ondergrond. Ruw en onregelmatig terrein is niks voor hen
  • Shoppen: Elektrische scooters met 3 wielen zijn het ideaal bij het winkelen dankzij hun vlotte wendbaarheid
  • Klein bereik: Omdat deze scooters bedoeld zijn voor lichte taken is hun bereik kleiner dan dat van de modellen met 4 wielen.
  • Goede balans: Elektrische scooters met 3 wielen hebben weinig stabiliteitsproblemen. Toch moet het gezegd worden dat hun collega’s met 4 wielen nog iets meer zekerheid bieden.

Kiezen voor 4 wielen

  • Weinig verplaatsingen: Elektrische scooters worden het best gebruikt als u dicht bij huis blijft. Scooters met 4 wielen kunt u minder makkelijk meenemen in de auto. 
  • Gebruik buitenshuis: Elektrische scooters met 4 wielen zijn minder wendbaar dus beter geschikt voor gebruik buiten.
  • Gewicht van de bestuurder: Als de bestuurder meer dan 130 kilo weegt dan zijn de elektrische scooters met 4 wielen de enige optie.
  • In het geval van evenwichtsproblemen of als u wat trager reageert is over het algemeen een model met 4 wielen aan te raden