Heb ik een scootmobiel verzekering nodig?

Een scootermobiel verzekering geeft u de nodige zekerheid wanneer op stap bent met uw scooter. Elektrische scooters zijn een alledaags zicht geworden op onze stoepen en wegen. Ze geven de ouderen en mensen met een mobiliteitsbeperking hun onafhankelijkheid terug, ze kunnen weer vrij bewegen. Maar bij die grote populariteit en groei komen ook risico’s en verantwoordelijkheid kijken. Omdat de modellen worden aanzien als motorrijtuigen moet u dus een verzekering afsluiten. Zo bent u verzekerd van bijstand als u iemand aanrijdt of in een verkeersongeluk terecht komt (let op: bedragen in dit bericht kunnen gedateerd zijn. Vraag actuele premies en uitkeringen altijd na bij uw verzekeraar).

Voordelen van een scootermobiel verzekering

Een andere reden om een scootermobiel polis af te sluiten is omdat het handig van pas komt al u zelf gewond raakt terwijl u aan het rijden bent. De verzekeringen zullen (deels) ziekenhuiskosten terugbetalen als u iets heeft opgelopen van het ongeluk. De verzekering zal ook alle herstelkosten dekken en die kunnen meestal oplopen tot de prijs van een nieuwe scooter. Zorg er ook voor dat brand- en stormschade ook inbegrepen zijn. Diefstal is spijtig genoeg een vaak voorkomend fenomeen, zeker bij scootermobielen met een hoog prijskaartje. Uw verzekering zal de hele waarde van uw scooter dekken, mocht die gestolen worden.

Bijstand bij pech
Een belangrijk element dat u kan toevoegen bij uw polis is bijstand wanneer u pech heeft. Zo kan u gratis geholpen worden wanneer uw scooter de geest geeft en u ver van huis bent. Het ideale scenario zou zijn dat aan uw verzekering een 24/7 service is verbonden. Vergeet wel niet om altijd het telefoonnummer voor de bijstand dicht bij u te bewaren! Ook als u op reis bent kan zo’n verzekering goed van pas komen. Bekijk wel nauwkeurig welke landen in aanmerking komen voor de verzekering en welke niet! Met een goede polis bent u vrij van alle zorgen wanneer u de deur uitgaat! Tip: bekijk ook info via de ANBO


Een scootmobiel zorgt ervoor dat mensen met een mobiliteitsbeperking toch mobiel kunnen blijven, maar er hangt ook een behoorlijk prijskaartje aan. Prijzen van ruim 2000 tot wel 5000 euro zijn geen uitzondering voor een nieuwe scootmobiel. Daarnaast is het ook voor jezelf en andere verkeersdeelnemers belangrijk dat je de scootmobiel goed laat verzekeren. Als je een scootmobiel verzekering wilt afsluiten dan dient je scootmobiel aan twee punten te voldoen:

  • Het voertuig dient door een accu te worden aangedreven.
  • Het voertuig heeft een maximum snelheid van 17 km/u.
  • Als je geen scootmobiel hebt, maar een brommobiel, dan dient er een andere verzekering te worden afgesloten.

Soorten verzekering

Een scootmobiel verzekering kent twee varianten:

  1. WA (Wettelijke Aansprakelijkheid). WA is de basis van de Scootmobiel Verzekering, die wettelijk verplicht wordt gesteld door de overheid. De schade, die je met je scootmobiel aan anderen veroorzaakt en waarvoor je zelf wettelijk aansprakelijk bent, wordt aan de tegenpartij vergoed. Dit geldt niet voor de schade, die door je eigen schuld aan jouw scootmobiel is veroorzaakt.
  2. All risk, ook wel WA + diefstal + beschadiging of WA + volledig casco genoemd. All risk is WA met daarbij verzekering tegen diefstal en overige schade aan je scootmobiel.

Eigen risico en aanvullende verzekeringen

De WA scootmobiel verzekering kent geen eigen risico. Een verzekering op basis van WA volledig casco kent wel een eigen risico van meestal € 150,00. Op de eventuele declaraties wordt dan een bedrag ingehouden tot het eigen risico bereikt is. Naast de standaard scootmobiel verzekering zijn er ook nog een aantal aanvullende verzekeringen mogelijk. Deze zijn:

  • Rechtsbijstandsverzekering verkeer. Deze verzekert je van juridische ondersteuning bij een conflict na bijvoorbeeld een aanrijding.
  • Accessoires verzekering. Deze verzekering verzekert de accessoires van een scootmobiel tegen bijvoorbeeld diefstal en schade. Als de accessoires een totale waarde hebben van minder dan €1500,00 dan voldoet een standaard verzekering. Als de totale waarde hoger is, dan kun je het beste kiezen voor een uitgebreide verzekering.
  • Schadeverzekering opzittenden. Deze verzekering vergoedt de werkelijke schade als er onverhoopt blijvende invaliditeit ontstaat. Speciale aanpassingen en medische zorg worden vergoed en er zal maximaal €30,000 worden uitgekeerd. Bij overlijden tijdens een ongeval wordt aan de nabestaanden €3000,00 uitgekeerd.