Wat is een douchestoel?

Hoewel douchen erg lekker kan zijn, soms nog lekkerder dan een duik in een bad, kan het als vervelend worden ervaren dat je (letterlijk en figuurlijk) op eigen benen zult moeten blijven staan. Even wegdromen is er niet bij: de risico’s van vallen (zeker als er een glazen douchewand aanwezig is) zijn niet gering. Herkenbaar? Probeer eens een douchestoel uit! Zeker ouderen of mensen die slecht ter been zijn profiteren gigantisch van zo’n hulpmiddel. Eenvoudig te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld een rollator.

Hoe werkt een douchestoel?

Hoe vervelend het ook is, het spreekwoord “ouderdom kent zijn gebreken” blijkt keer op keer wel degelijk op waarheid berust. Voor mensen die last krijgen van lichaamskwaaltjes die het lopen en/of het (blijven) staan bemoeilijken ontwikkelt de zorgsector steeds weer nieuwe producten. Daar ligt ook de oorsprong van de douchestoel. Het douchen bleek namelijk ook een probleem te worden omdat er, zoals gezegd, gestaan moet worden. Met zo’n waterbestendige stoel wordt dit probleem weggenomen. Je gaat heerlijk zitten en geniet van het warme water.

Er zijn verschillende modellen in het assortiment, allemaal met hun eigen ‘karaktertrekken’. De meest simpele uitvoering is de opvouwbare lichtgewicht douchestoel. Zoals de naam al zegt kun je deze stoel na gebruik eenvoudig inklappen en opbergen. Door de inklapmogelijkheid past zo’n stoel zelfs in een kast, zodat hij niemand in de weg staat en niemand hem hoeft te zien. Een ander voorbeeld dat minstens zo handig is is de wandstoel. Eigenlijk is het een soort waterbestendige bioscoopstoel: de zitting zit aan de douchemuur vastgeschroefd. Bij het douchen is deze eenvoudig uit te klappen. En wanneer ‘ie niet nodig is, wordt de douchecabine nauwelijks verkleind.

Stoel voor in de douche aanschaffen

Van een totaal ander kaliber zijn de duurdere douchestoelen. Deze worden over het algemeen geleverd met allerlei steunen voor armen en benen, alsmede een steuntje in de rug. Soms zijn deze types ook verrijdbaar en bieden ze de mogelijkheid om als toiletstoel te dienen. Ze moeten dan hoog genoeg zijn om over de WC-pot te schuiven. Het kan lonend zijn om met de ziektekostenverzekeringsmaatschappij te overleggen over de vergoeding van de aanschaf- en eventuele installatiekosten. Mocht de verzekeraar daar niet aan mee werken en is het geld niet in huis om zelf een douchestoel te kopen kan ook een stevige tuinstoel prima dienstdoen als douchestoel!