Scootmobiel huren

Het scootmobiel is de ideale uitkomst voor mensen die tijdelijk of permanent mobiele beperkingen hebben. De aanschaf ervan is meestal een vrij kostbare zaak, een nieuwe scootmobiel kost minimaal enkele duizenden euro’s. Wanneer u blijvend beperkt bent, is er de mogelijkheid om vergoeding van een scootmobiel bij uw gemeente aan te vragen. Wanneer u aan alle criteria voldoet, dan wordt het scootmobiel volledig door de gemeente vergoed. Wanneer u echter tijdelijk een scootmobiel nodig heeft, dan kunt u ook huren.

Waarom een scootmobiel huren?

Huren van een scootmobiel kan om verschillende redenen gewenst of de beste optie zijn.

 • Door een ongeval of ziekte kunt u tijdelijk slecht lopen. Omdat het ene beperkte periode betreft, is huren een betere optie dan kopen.
 • Na bijvoorbeeld een knie operatie moet u het een beetje rustig aan doen en de knie zo weinig mogelijk proberen te belasten. Huur van een scootmobiel kan hier uitkomst bieden. Als u niet steeds van anderen afhankelijk wilt zijn en niet alleen maar thuis wilt blijven zitten, is dit de ideale mogelijkheid om toch mobiel te zijn en deel te nemen aan het sociale leven.
 • Mocht u in afwachting zijn van een door u zelf aangekochte of door de gemeente verstrekte scootmobiel, maar de levering laat nog even op zich wachten, dan is het fijn dat er een mogelijkheid is waardoor u direct al mobiel kunt zijn.

Tips bij de huur van een scootmobiel

Als u een scootmobiel huurt, vraag dan ook naar de mogelijkheid om eerst een testrit te maken en om het “gevoel” voor de besturing te krijgen. Meestal wordt door de leverancier of verhuurder een korte cursus verkeersveiligheid aangeboden. Grijp deze mogelijkheid aan, zodat u meer te weten komt over de gedragsregels van het rijden met een scootmobiel in het verkeer. Dit is zeker belangrijk voor mensen die al een tijd niet actief aan het verkeer hebben deelgenomen.

Stel uzelf vooraf ook de vraag, waarom of waarvoor u de scootmobiel nodig denkt te hebben. Is het alleen voor huiselijk gebruik of wilt u misschien een klein dagtochtje gaan maken. Het is mogelijk om een behoorlijke afstand af te leggen op 1 volle accu. Controleer ook of de scootmobiel comfortabel zit en over genoeg beenruimte beschikt. Er zijn modellen met 3 wielen of 4 wielen. Ook de instap moet ruim zijn, zeker als u een beetje zwaarlijvig bent. Een driewielig model heeft over het algemeen meer beenruimte. Waarop moet u letten bij het huren van een scootmobiel:

 1. U kunt een scootmobiel voor een korte, bijvoorbeeld een dag of een week, of lange periode huren.
 2. De service is meestal uitstekend en de scootmobielen voldoen aan alle wettelijke eisen en verplichtingen.
 3. Men hoeft niet zelf een verzekering af te sluiten, dit wordt door de verhuurder geregeld.

Welk soort scootmobiel kunt u huren?

Scootmobielen zijn er in verschillende uitvoeringen. Wanneer men een scootmobiel gaat huren, dan moet men in ieder geval de meest passende keuze maken voor een van de volgende soorten:

 • De scootmobiel voor binnengebruik. Zoals de naam eigenlijk al zegt is dit type alleen geschikt voor gebruik binnenshuis. Enkele kenmerken van dit scootmobiel zijn dat het klein van formaat en extra wendbaar is. Hierdoor is het gemakkelijk om zich te verplaatsen in kleine ruimtes, zoals een woning of winkel. Vaak is dit model inklapbaar en daardoor mee te nemen met de auto.
 • De scootmobiel voor buiten. Deze modellen kenmerken zich door hun robuuste uitvoering, hun snelheid en mate van comfort. Ook zijn ze standaard voorzien van verlichting en richtingaanwijzers. De vering is ook beter uitgevoerd, waardoor u met gemak een hobbelige weg kunt berijden en ook is er meer beenruimte aanwezig.
 • De scootmobiel voor binnen en buiten. Deze uitvoering beschikt over eigenschappen van beide bovenstaande modellen. Ze zijn niet inklapbaar en kunnen dus alleen met een auto vervoerd worden als deze uitgerust is met een lift of oprijplaat en voldoende ruimte heeft.

Welke mogelijkheden biedt een scootmobiel u?
De mogelijkheden die het huren van een scootmobiel u biedt zijn divers:

 1. Als u zelf kleine kinderen heeft of gewoon een ritje met uw kleinkinderen wilt maken, is er een mogelijkheid een fietskar achter het scootmobiel te bevestigen.
 2. Bij de meeste modellen is het mogelijk deze mee te nemen in een auto. Men moet dan over een oprijplaat beschikken of een lift. Ook kunnen sommige types worden ingeklapt.
 3. Het is ook mogelijk om 1 of zelfs 2 kinderzitjes op een scootmobiel te plaatsen zodat u bij een tijdelijke handicap toch uw kinderen naar een dagverblijf kunt brengen, zonder van iemand afhankelijk te moeten zijn met vervoer. Een kinderzitje kan meestal voor en achter op het scootmobiel gemonteerd.
 4. Er worden zelfs tochten voor mensen met een scootmobiel georganiseerd. Hierbij kunt u deelgenoten met een beperking ontmoeten en samen een leuke dagtocht maken. Op het internet bieden talloze verhuurders van scootmobielen zich aan.
 5. Bekijk ook eens andere opties om de veiligheid thuis te verbeteren.