Opvouwbare scootmobiel

Een opvouwbare scootmobiel maakt het mensen met een mobiliteitsbeperking mogelijk om hun scootermobiel overal mee naartoe te nemen. Dit model is een godsgeschenk als u ernstige problemen heeft met uw mobiliteit en u afhankelijk bent van een elektrisch scooter. Dankzij de opvouwbare scootmobiel kan u met de auto op uitstap gaan en ter plaatse uw scooter uithalen en gebruiken. Wanneer u zich niet meer vrij kunt bewegen worden simpele dingen zoals winkelen en een uitstapje onmogelijk. Maar met de opvouwbare scootmobiel is er geen reden meer om thuis te blijven. Het geeft u uw vrijheid terug om te gaan waar u wilt. Om een actief leven te kunnen behouden is een opvouwbare scootmobiel een fantastische oplossing.

Normale scootermobielen hebben een groot nadeel. Wanneer u verder wilt gaan dan uw eigen buurt, bijvoorbeeld met de auto, dan moet u daar ook kunnen rekenen op uw scooter. Omdat u de bewegingsvrijheid gewoon bent, wil u helemaal niet terug in een rolstoel belanden. Maar een normale scootermobiel past helemaal niet in een doorsnee wagen, daarom is nu de inklapbare scootmobiel beschikbaar. Op deze manier kan u overal onafhankelijk en mobiel blijven. Een opvouwbare scootmobiel is makkelijk te besturen, veilig en ze zorgen ervoor dat u niet beperkt blijft tot uw eigen buurt.

De opvouwbare scootmobiel: zowel binnenshuis als buitenshuis

Normale elektrische scooters zijn meestal te groot om binnenshuis te gebruiken. Maar omdat dit type is ontworpen om in kleine ruimtes te passen, zijn ze kleiner zodat ze gemakkelijk in uw huis kunnen gebruikt worden. De opvouwbare scootmobiel vraagt ook niet veel opbergruimte. Eens opgevouwen pakt het model weinig plaats in. Buitenshuis kan u de scooter perfect meenemen in de auto, ze zijn gemakkelijk op te vouwen en op te bergen in de koffer. Toch zijn ze niet de beste modellen om buiten te rijden.

De inklapbare scootmobiel: niet geschikt voor ruw terrein

Al de voordelen van een opvouwbare scootmobiel – lichtgewicht, klein, opvouwbaar – worden nadelen wanneer u zich moet voortbewegen op ruw terrein of voor lange afstanden. Dat betekent dat u voor uw aankoop heel goed moet nadenken waar u overal zou rijden met uw scooter. Een groter model kan niet opgevouwen worden maar heeft wel voldoende kracht en een grotere accu zodat ruw terrein en weer geen probleem vormt. Het is ook sneller, groter en zwaarder, u zal u dus moeten aanpassen aan dit model.

Een goede tip: er zijn ook heel goedkope scootmobielen met 3 wielen verkrijgbaar die niet worden verkocht onder de term ‘opvouwbaar’ maar ze zijn wel heel gemakkelijk te monteren en passen ook in uw auto. U kan natuurlijk ook goed uitkijken naar koopjes zodat u een zware scooter kan kopen en een goedkope opvouwbare scootmobiel. Zo heeft u het beste van twee werelden!

Wat zijn de voordelen?

Een normale scootmobiel is natuurlijk ook een goede optie maar ze zijn niet geschikt om mee te nemen op reis. Ze passen immers niet in de standaard wagen. Dat is een groot nadeel als u graag op reis gaat of graag vrienden en familie bezoekt die veraf wonen. In die situaties is een lichtgewicht model aan te raden.  Ondanks de naam is er weinig op te vouwen aan een opvouwbare scootmobiel. De meeste modellen kunnen gedemonteerd worden tot kleine stukken zodat ze makkelijk in de auto passen. Het zijn afzonderlijke stukken die makkelijk te dragen, op te bergen en op te bouwen zijn. Na wat oefenen zal u de scooter in een paar minuten uiteen kunnen halen en opbergen.

Een opvouwbaar model heeft nog meer unieke eigenschappen die een normale mobiel niet heeft. Ze zijn niet zo groot en lomp. Een opvouwbare scooter neemt minder plaats in wanneer u hem thuis wilt opbergen, zelf als hij niet eens is opgevouwen. Een inklapbaar model is ook gunstig voor de mobiliteit in uw eigen huis. U rijdt gemakkelijk door deuropeningen en langs scherpe hoeken. Als u van plan bent uw scootmobiel vaak mee te nemen is een opvouwbaar of inklapbaar model aan te raden. Doordat deze compacter en lichter is geniet u van alle voordelen die een scootmobiel biedt terwijl u uw mobiele vrijheid behoud. Uw reismogelijkheden zijn onbegrensd. Een bezoek aan kennissen, familie of vereniging maar ook een vakantie met de auto, bus of het vliegtuig. Alles is mogelijk.

  • Eenvoudig te demonteren, zodat het vervoeren erg gemakkelijk wordt. Hierdoor heeft u de mogelijkheid de opvouwbare scootmobiel mee te nemen tijdens een vakantie, dagje weg of familie bezoek.
  • Eenvoudig te onderhouden, doordat de verschillende onderdelen beter bereikt kunnen worden.

Wat zijn de nadelen?

Het moet wel gezegd worden dat een opvouwbare scootmobiel kopen niet voor iedereen zo goed is. Omdat dit een smal en licht ontwerp is zijn ze niet zo sterk als een standaard scooter. Ze zijn niet gebouwd voor gebruik op ruw terrein zoals een vaste scootmobiel. Een kort ritje langs een landweg is geen probleem maar regelmatige ritten ‘off-road’ zullen uw opvouwbare scooter op termijn beschadigen. Een inklapbare scootmobiel is ook geen goed idee als u vaak lange afstanden wilt afleggen. Omdat het model zo compact is, heeft het kleinere batterijen. En een kleine accu betekent korte afstanden. Het is dus enkel geschikt voor kleine ritten in plaats van lange wandelingen. Overdekte modellen zijn helaas niet beschikbaar. 

Toch blijft een inklapbare mobiel de beste oplossing als u er graag een dagje tussenuit knijpt. Berg uw scooter op in de auto, rijdt naar uw bestemming, zet hem in elkaar en u kan vertrekken! Op die manier valt u uw vrienden en familie niet lastig omdat ze niet langer een zware rolstoel moeten duwen. De volgende keer als iemand belt en u voorstelt om een dagje naar de zee te gaan, zal u niet meer moeten afzeggen. 

  • Comfort: waar u op bedacht moet zijn, is dat een opvouwbare scootmobiel minder comfort biedt dan een gewoon model. Dit omdat het voertuig vanwege draagbaarheid zo minimaal mogelijk is uitgerust en dus minder luxe aan boord heeft.
  • Stabiliteit: een opvouwbare variant biedt vanwege het geringe gewicht maar weinig stabiliteit. U moet dus gedurende de rit wél een goed postuur kunnen houden, want anders loopt u risico dat de scootmobiel onverhoopt omvalt. De stabiliteit kan ook op ruiger terrein een probleem zijn; zorg er dus voor dat u goed weet wat u van plan bent alvorens u een keuze maakt. Als u iets meer geld te besteden heeft, kunt u ook kiezen voor een stabieler model met vier wielen.
  • Actieradius (bereik): legt u graag langere afstanden af, houd er dan rekening mee dat een opvouwbare scootmobiel een kleinere accu heeft en daarmee dus een beperkte actieradius. Waar een normale scootmobiel een bereik heeft van gemiddeld 40 tot 45 kilometer, moet een opvouwbare scootmobiel het vaak doen met 15 kilometer. Voldoende om te shoppen, maar onvoldoende voor een dag in het bos.
  • Snelheid: omdat de accu van een opvouwbare scootmobiel minder vermogen levert, is de snelheid vaak beperkt tot zo’n 6 kilometer per uur. Een normale uitvoering haalt meestal 10 tot 15 kilometer per uur.
  • Uiterlijk: vanwege de mindere stroomlijning en soberdere aankleding is een opvouwbare scootmobiel minder mooi om te zien, iets wat met name voor de jongere gebruiker een belangrijk aspect zal zijn.