Scootmobiel Lollum

Overweegt u de aanschaf van een scootmobiel in Lollum? Een scootmobiel is een zeer handig vervoersmiddel voor ouderen en mensen met een beperking (mobiliteitsbeperking). Met hulp van deze elektrisch aangedreven scooter voelt u zich wendbaar en kunt u weer veilig de deur uit wanneer u dat wil! Alleen, welke scootmobiel moet ik kiezen? Scootzorg helpt u bij het maken van de juiste keuze. Op deze webpagina treft u handige tips en belangrijke info over onder andere WMO (eigen bijdrage), de geschatte prijzen, thuisdemo’s, de belangrijkste verkeersregels en rijlessen en cursussen.

  • Een scootmobiel is een zeer handig vervoersmiddel en biedt uitkomst voor mindervaliden.
  • De voordelen: het vergroot uw mobiliteit en het is een erg veilig vervoermiddel.
  • De tarieven wisselen sterk tussen €700,00 en €5.000,00.
  • Soms komt u in aanmerking voor een scootmobiel via de WMO bij de gemeente Súdwest-Fryslân (https://www.sudwestfryslan.nl).
  • In deze regio kunt u geheel vrijblijvend langs bij een winkel en showroom waar u zelf eens een scooter kunt ervaren van een merk zoals RvS van Seenus en Roma.

Informatie: Goedkope scootmobiel kopen | Criteria waar u op moet letten (advies) | Geschatte kosten | Scootmobiel aanvragen bij de gemeente Súdwest-Fryslân (WMO) | Showrooms en advies aan huis | Veelgestelde vragen (FAQ)

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8823
WMO Beslissingstermijn8 weken
PGB tarieven€15,9 – €24,1 per uur
Populair merkElectric Mobility Liteway 6
Punt voor adviesVegro

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Lollum

Waarschijnlijk bent u op zoek naar een (eerste) scootmobiel. Op welke producteigenschappen moet u letten? Leveranciers verkopen zeer uiteenlopende modellen met eigenschappen die volstrekt nieuw zijn. Hoe vind ik een model dat rijmt met mijn situatie? Onze tip: bedenk zelf eerst waarvoor u hem wil gebruiken. Gebruik ik de scooter hoofdzakelijk binnen of buiten, hoe vaak rijd ik ermee, en maak ik ook lange tochten? Wanneer u deze vragen beantwoord hebt kunt u gericht zoeken naar een goedkope scootmobiel in Lollum. U vind uitgebreide info online via het aanvragen van een brochure, een thuisdemonstratie of via de expert in de winkel.

  • Een eenvoudige opvouwbare scootmobiel begint zo rond de €660,00.
  • Een vaste scooter met 3 wielen en 40 km actieradius is er al vanaf €2100,00.
  • Een model met 4 stevige wielen met een comfortabele zit koopt u al vanaf €3450.

Advies van de specialist april 2024

Wilt u graag wat hulp bij het aanschaffen van de scootmobiel met de beste prijs-kwaliteitverhouding? Onze adviseurs helpen u direct verder. In de box hieronder treft u de belangrijkste punten waar de scooters verschillen.

Verschil inklapbare en vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Lollum neemt u moeiteloos mee in auto, bus of vliegtuig en bergt u in huis snel en eenvoudig op. Handig voor in huis en voor korte ritjes rondom huis. Een vaste scootmobiel is stabieler, voelt veiliger, heeft grote banden, meer comfort en kan veel meer kilometers op 1 accu afleggen. Een uitstekend model voor buitengebruik.

Een scootmobiel met 3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel is lichtgewicht en heeft een kleinere draaicirkel. Hij is eenvoudig te besturen. Dit is handig in kleine ruimtes. Eveneens heeft u bij 3 wielen veel meer ruimte om uw benen neer te zetten. De 4-wiel scootmobiel is meer robuust wat zorgt voor een veilige rijervaring. Dit is merkbaar als u een scherpe bocht maakt of als u een stoep op- of afrijdt. Een scooter met 4 wielen haalt een hogere snelheid en rijdt een stuk comfortabeler.

Hoe hoog moet de actieradius zijn?
De scoots onderscheiden zich flink als we kijken naar de actieradius. Dit is de maximale afstand die u met een accu kunt afleggen. Vind het gebruik hoofdzakelijk binnen plaats? Of voor hele korte ritjes buitenshuis? Een bereik van 15 kilometer volstaat dan. Bent u voornemens ook ritjes te maken naar shoppingcentra of het bos? Overweeg dan eens te kijken naar een 97 Ah accu (60 – 65 km).

Minimale snelheid
Zodra u de scoot veel gaat gebruiken, dan moet de snelheid wel een beetje acceptabel zijn. De instap-opvouwbare scootmobielen gaan niet veel sneller dan 8 km per uur. Robuuste vaste modellen kunnen veel sneller rijden (tot wel 25 km/u). De wat grotere en sterkere accu’s kunnen meer vermogen geven (dus sneller rijden). Verkeersregel: op het trottoir mag er niet harder dan 6 km per uur worden gereden.

Comfort en extra opties
Wanneer u dagelijks de scoot gebruikt of als u last heeft van uw rug (bewegingsbeperking) is comfort ontzettend belangrijk. De meest luxe modellen beschikken over een uniek veringssysteem en een verstelbare stoel. Ga naar een showroom of boek een proefrit in Lollum en ontdek zelf wat bij u past.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat kost een scootmobiel?

Onze experts hebben u net uitgelegd wat belangrijke aspecten zijn als u een scootmobiel gaat uitkiezen. In deze paragraaf zoomen we in op de kosten. De tarieven hangen af van de fabrikant, het bereik, de topsnelheid en opties als een achteruitrijcamera & een krukhouder. De aantrekkelijkste scooters starten bij €485,00, de meest luxe modellen met alle opties kosten al snel €5.800,00. In de tabel hieronder communiceren wij de adviesprijs van een paar voorbeeldmodellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Instap314 km7,5 km/u€600
Prima325 km12 km/u€1600
Comfortabel460 km17 km/u€2600
Eerste klas485 km22 km/u€8.500
Overzicht met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Lollum
scootmobiel-kopen-lollum

Scootmobiel aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân via de WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verplicht gemeenten om mensen te helpen zodat ze zelfredzaam blijven. Soms kunt u middels deze WMO een scoot voor korte tijd lenen via het uitleenpunt of middels uw PGB budget zelf een aankoop doen. De WMO omvat namelijk ook vervoersvoorzieningen. Interessant zijn met name een rolstoeltaxi maar ook een scootmobiel. Ervaart u medische ongemakken maar wilt u wel in uw eigen woning blijven wonen en blijven deelnemen aan sociale activiteiten? In dat geval kunt u een aanvraag doen bij de gemeente Súdwest-Fryslân. Uw gemeente heeft daarvoor verschillende opties.

  • Persoonsgebonden Budget (PGB): dit is een financiële tegemoetkoming waarmee u zelf een scoot kunt aanschaffen.
  • Zorg in natura: de gemeente geeft u een exemplaar in bruikleen. Minpunt is dat u geen inspraak hebt op het type.
  • Voor scootmobiel uitleen via het WMO rekent men €19 per maand als eigen bijdrage.
  • U dient uw aanvraag in bij uw WMO adviseur. Hierna volgt er een keukentafelgesprek om gezamenlijk een maatwerkplan op te stellen. Binnen een aantal weken weet u op welke manier de gemeente u tegemoetkomt.
  • Ondertussen kunt u altijd informeren bij WMO-loket gemeente Súdwest-Fryslân. Bij vragen kunt u bellen (0515489000), door een e-mailtje te sturen (info@gemeenteswf.nl), of kom naar het gemeentehuis (Marktstraat 12, 8601 CT, Sneek). Check ook eens www.sudwestfryslan.nl voor extra informatie.
  • De beslissingstermijn ligt hier ongeveer op 8 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Bekijk showrooms en winkels en maak een proefrit

Om te bepalen welk model bij u past bieden wij veel bruikbare informatie. Uiteraard moet u gewoon in het echt ervaren hoe het werkt. Een gratis proefrit maken zal uw keuze een stuk eenvoudiger maken. Bij een winkel of showroom kan men een heleboel modellen uitproberen waardoor u een meer weloverwogen keus kunt maken. In en rondom Lollum kunt u langsgaan bij verschillende speciaalzaken en winkels. Een getrainde specialist kan u helpen bij het uitzoeken van de beste scootmobiel. In het overzicht hieronder zijn de adresgegevens te vinden van winkels, speciaalzaken en zorginstellingen / uitleenpunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
VegroVijverstraat 148801 TTFraneker
HulpmiddelencentrumBolswarderbaan 38601 ZKSneek
WelzorgZilverweg 58445 PEHeerenveen
Tabel met showrooms en (zorg)instellingen in de buurt


Uw thuisdemonstratie aanvragen in Lollum
Heeft u medische problemen en gaat het bezoeken van een showroom niet lukken? Dan komt de leverancier toch bij u thuis? Betrouwbare aanbieders hebben een speciaal team voor thuisdemonstraties. Hieronder vergelijkt u populaire organisaties die u daarbij kunnen ondersteunen.

  • Practicomfort: Onderhoud en service door eigen monteurs
  • Mango: Gratis thuisdemonstratie en advies
  • Quingo: Enorm hoge klantbeoordelingen
  • Medipoint: Boven €25,- gratis thuisbezorgd
  • Welzorg: Zet beperkingen om in mogelijkheden
  • Vegro: Uitstekende garantie en service
  • Totalezorgwinkel.nl: De thuiszorgwinkel van Nederland

Meest verkochte modellen
In het volgende hoofdstuk verstrekken we een lijst met daarin succesvolle merken en modellen met daarbij het bereik, snelheid en de doorsnee richtprijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Electric Mobility Liteway 622 km10 km/u€ 2.965
Travelux Squizz15 km8,2 km/u€ 1.054
Mango Smartboy 312 km6 km/u€ 495
RvS van Seenus Mini Crosser E-model55 km15 km/u€ 7.765
Tabel met populaire modellen april 2024

Veelgestelde vragen (FAQ)

Zijn er ook scootmobielen te huur?
Wie tijdelijk iets nodig heeft kan ook een scootmobiel huren in Lollum. Dit wordt o.a. gedaan door een lokale verhuurmaatschappij of scooterwinkel. Waar steeds meer senioren gebruik van maken is de scootmobielpool. Tegen geringe kosten kan u gebruik maken van een leenvoertuig. Heeft u voor een langere periode een scoot nodig? In het kader daarvan is het raadzaam om te kiezen voor een eigen exemplaar of te gaan voor leasen.

Hoe werkt reparatie en onderhoud?
Leveranciers (leveranciers van medische hulpmiddelen in Lollum) hanteren standaard een garantietermijn van 2 jaar. Uiteraard kunt u deze garantie met enkele jaren verlengen. Diverse leveranciers werken met een omruilgarantie. Juist daardoor kan u gerust 1 of 2 weken een bepaald type proberen. Gedegen onderhoud is ook erg belangrijk. Hiervoor is het slim om meteen een onderhoudscontract te nemen. Vergelijkbaar met een auto APK waarbij alle belangrijke onderdelen worden gecheckt. Belangrijke punten zijn o.a. stuurinrichting/ uitlijning en de accu(lader).

Wat zijn de voordelen van een tweedehands model?
Inmiddels is de scootmobiel behoorlijk ingeburgerd. Er is dan ook steeds meer aanbod van tweedehands scoots. Een belangrijk voordeel van een occasion is de aantrekkelijke prijs: tegen lage kosten heeft u een zeer kwalitatief model. Daarbij kunt u de mobiel direct meenemen, geen levertijd. Minpunten zijn gebruikssporen en eventuele mankementen. Let ook goed op de actieradius. Neem iemand mee om samen een testrit te rijden om de actieradius van de accu te controleren. Er bestaan speciale vraag- en aanbod platforms als herbruikt.nl waar u advertenties van gebruikte modellen kunt doorzoeken.

Is een rijbewijs nodig?
Als eigenaar van een scootmobiel hebt u te maken met wet- en regelgeving zoals die geldt voor gehandicaptenvoertuigen. Een rijbewijs of bromfietscertificaat is niet nodig. U kunt wel gebruik maken van theorieles en rijvaardigheidscursussen voor de praktijk. Tijdens deze scootmobieltraining in Lollum behandeld u zaken zoals anticiperen op het verkeer en leert u bijvoorbeeld snelheid doseren. Het uitgangspunt van de regels in het verkeer zijn: als bestuurder mag u rijden op het voet- en fietspad, en de openbare weg. U mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom rijden. Houd altijd zoveel mogelijk rechts en zorg voor goede verlichting. Autowegen en snelwegen zijn verboden.

Is het verplicht om de scootmobiel te verzekeren?
Een scootmobiel is volgens de wet een motorrijtuig. Het verzekeren hiervan is altijd verplicht (zowel in situaties dat u op de openbare weg gaat rijden, maar ook als u deze voornamelijk binnen gebruikt). Hoewel u niet heel hard gaat, kan er maar zo een klein ongeluk gebeuren. De normale aansprakelijkheidsverzekering (AVP) dekt deze schade niet. Gaat u toch zonder verzekering de weg op? Dan kunt u een boete krijgen. Veroorzaakte schade is bovendien niet te verhalen op een verzekeraar. Men kan kiezen tussen een WA polis of All-risk dekking. De all-risk dekking vergoedt ook de schade aan uw eigen scooter. Een verzekering met WA dekking start v.a. €3,60 per maand. Een verzekerd motorrijtuig is te herkennen aan het verzekeringsplaatje.

Is het beter om te kiezen voor een rollator of rolstoel?
Veel mensen hebben de optie om te kiezen voor een rollator, rolstoel of scootmobiel. Het aanvragen van betrouwbare hulpmiddelen is belangrijk om veilig te kunnen bewegen. Een rollator of elektrische rolstoel is ideaal voor de wat kortere afstanden. Of wanneer u af en toe wat ondersteuning wilt. Een opvouwbare scootmobiel biedt extra flexibiliteit en is handig als u grote afstanden aflegt. Is het nog niet duidelijk? Ga dan in gesprek met een zorgcoach of de lokale zorgwinkel Lollum.

Wat is een scootmobielclub?
Houd u van samen gezellig toeren en vindt u het heerlijk om rond te cruisen? Een scootmobielvereniging maakt dit mogelijk. In het hele land (ook in de provincie Friesland) zijn deze verenigingen actief. Gezellig samen toeren en geniet van het rijden door wijken zoals: Bolsward, Sneek, Nijefurd, Koudum, Hemelum, IJlst, Zuid IJlst, Oost IJlst, West IJlst, Oosthem, Noordwest IJlst, Zuidoost IJLst, Woudsend, Bouwhoek, Weidestreek Oost, Weidestreek West, Weidestreek Zuid, Makkum, Weidestreek Zuidwest, Boarnsterhim.

Plaats een reactie