Scootmobiel Dokkum

Overweegt u de aanschaf van een scootmobiel in Dokkum? De scootmobiel is een drie- of vierwielige scooter en biedt uitkomst voor mindervaliden (mobiliteitsbeperking). Middels deze speciale scooter staat u weer midden in het leven en kunt u er weer heerlijk op uit in de natuur. Maar welke scootmobiel past bij mij? Onze expert helpt u bij het gehele aankoopproces. Op Scootzorg.nl bekijkt u de belangrijkste zaken waar u op moet letten en informatie over onderwerpen als Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), de actuele prijzen, showrooms in de regio, veiligheid in het verkeer en scootmobieltraining.

  • Een scootmobiel is eigenlijk een scooter met 3 of 4 wielen voor ouderen en mensen met een beperking.
  • Meest gehoorde voordelen: u bent mobieler en onafhankelijk en een hoge mate van comfort.
  • De prijzen fluctueren zo tussen de €500,00 & €5.500,00.
  • Een scootmobiel kunt u ook aanschaffen via de WMO bij de gemeente Noardeast-Fryslân (https://www.noardeast-fryslan.nl).
  • In de regio bezoekt u eenvoudig een winkel of showroom (of dealer) van bekende merken als Sterling of Medema.

Informatie: Goedkope scootmobiel kopen | Aankooptips | Kosten (april 2024) | Scootmobiel vergoeding via de gemeente Noardeast-Fryslân (WMO) | Winkels in de buurt | Veelgestelde vragen van onze bezoekers

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9101
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
PGB kosten€14,50 – €21,50 per uur
Aantrekkelijk merkKymco Agility
Lokaal adviespuntWelzorg

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Dokkum

U zoekt naar meer vrijheid middels een scootmobiel. Maar waar moet ik op letten? U kunt kiezen uit talloze modellen met allerlei opties en extra’s die u misschien helemaal niet kent. Waar vind ik het model dat aansluit op mijn verwachtingen? Gouden regel: ga eerst na wat u eigenlijk zoekt. Wil ik de mobiel ook kunnen meenemen, ga ik er elke dag op rijden, en maak ik ook lange tochten? Als dit duidelijk is kunt u pas echt beginnen met het zoeken naar een goedkope scootmobiel in Dokkum. Dit kan via internet door middel van een brochure, een speciale thuisdemonstratie of door langs te gaan bij een winkel.

  • Een simpele opvouwbare scootmobiel is te koop vanaf €650,00.
  • Een wendbare scooter met 3 wielen en een actieradius rond de 30 km koopt u al vanaf €2225,00.
  • Een robuust model met 4 wielen met een bereik van 60 km of meer begint zo rond de €4850.

Tips van de expert april 2024

Wilt u graag wat hulp bij het uitzoeken van de juiste scootmobiel? Lees dan zeker even verder. In onderstaande opsomming treft u de belangrijkste punten waar de scooters verschillen.

Kies ik een inklapbare of vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Dokkum is makkelijk te vervoeren in de auto of trein en is handig als u weinig ruimte heeft. Een erg handzaam model voor binnen en voor ritten naar het wijkcentrum of winkels. De vaste scootmobiel is stabieler, voelt veiliger, is comfortabeler en heeft een hogere actieradius en snelheid. Ook voor heuvelachtig gebied en ruwe ondergrond!

3 of 4 wielen, wat is beter?
Een 3-wiel scootmobiel stuurt licht en de draaicirkel is zeer klein. Hij is eenvoudig te besturen. Dit merkt u bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Daarnaast beschikt zo’n model met 3 wielen over meer beenruimte. De 4-wiel scootmobiel is wat groter/steviger en geeft u een veilige rijervaring. Dit merkt u vooral in bochten of als u schuin de stoep afrijdt. De variant met 4 wielen is vaak wat sneller en heeft meestal een grotere koersvastheid.

Moet ik een hoge of lage actieradius?
De modellen variëren aanzienlijk als het gaat om actieradius. Dit is de afstand die u kunt rijden op één acculading. Vind het gebruik hoofdzakelijk binnen plaats? Of voor een bezoekje aan de supermarkt? Een actieradius van 10 – 15 kilometer is dan voldoende. Gaat u echter ook langere tochten maken naar het centrum of een plaatselijk buurtgebouw? Kijk dan naar modellen met een 97 Ah accu (60 – 65 km).

Topsnelheid
In het geval u intensief gebruik maakt van uw mobiel, dan wilt u natuurlijk ook dat er een beetje tempo in zit. Kleine opvouwbare scootmobielen gaan vaak maar 7 km per uur. Grote vaste modellen halen makkelijk een snelheid van 20 km/u. Modellen met een hoge actieradius hebben meestal een hogere topsnelheid. Onthoud: als u op het trottoir rijdt geldt een max. snelheid van 6 km/uur.

Comfort
Als u elke dag lange ritten maakt en ook als u snel last heeft van uw rug of nek (bewegingsbeperking) is het belangrijk dat u goed zit. Duurdere modellen hebben de beschikking over een uitgebreide vering en een verstelbaar stuur/zitting. Boek een proefrit in Dokkum om zelf verschillende modellen uit te proberen.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat zijn de kosten van een goede scootmobiel?

U heeft net kunnen lezen wat de onmisbare onderwerpen zijn bij het kopen van een scootmobiel. In het volgende gedeelte vertellen we meer over de kosten. De kostprijzen worden bepaald door de leverancier, het vermogen van de accu, hoe hard de scoot kan en accessoires zoals een extra lader & een een afdekhoes. De voordeligste scooters zijn verkrijgbaar vanaf €535,00, en de meest luxe scooters hebben al snel een prijskaartje van €7.100,00. In de tabel hieronder bieden wij de adviesprijs van een paar voorbeeldmodellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Starter311 km8,5 km/u€650
Beter315 km10 km/u€1900
Comfortabel460 km15 – 17 km/u€2800
Royaal480 km+21 km/u€8.750
Berekening van de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Dokkum
scootmobiel-kopen-dokkum

Scootmobiel aanvragen gemeente Noardeast-Fryslân via WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) stelt gemeenten verplicht om mensen te helpen die niet alles zelf kunnen. In enkele gevallen kunt u via deze WMO een scootmobiel lenen bij het uitleenpunt of krijgt u via het PGB een budget vanuit de gemeente. De WMO heeft speciale vervoersvoorzieningen. Voorbeelden hiervan zijn de regiotaxi maar zeker ook een scootmobiel. Bent u ziek maar wilt u wel graag in uw woning blijven wonen en wilt u actief blijven in de maatschappij? Op dat moment hebt u mogelijk recht op steun vanuit de gemeente Noardeast-Fryslân. De gemeenten bieden voorzieningen die u kunnen ontlasten.

  • Persoonsgebonden Budget (PGB): u krijgt een vast bedrag waarmee u als hulpbehoevende zelf een aankoop kan doen.
  • Zorg in natura: de gemeente verzorgt de levering van een standaard scootmobiel. Bedenk wel dat dit model niet is aangepast aan uw persoonlijke situatie.
  • Op het moment dat u kiest voor scootmobiel uitleen via het WMO berekent het CAK per 3 maanden een eigen bijdrage van €57.
  • U kunt een aanvraag indienen bij de WMO-afdeling. Kort daarop vind er een gesprek plaats om te achterhalen waar uw zorgbehoefte ligt. Afsluitend zal de gemeente u laten weten of de aanvraag voldoet.
  • Voor extra info of advies kunt u terecht bij WMO-loket gemeente Noardeast-Fryslân. Bij vragen kunt u bellen (0519298888), mailen (info@noardeast-fryslan.nl), of maak een afspraak bij het gemeentehuis (Koningstraat 13, 9101 LP, Dokkum). U kunt ook terecht op www.noardeast-fryslan.nl voor extra informatie.
  • Men hanteert een beslissingstermijn van om en nabij 8 – 12 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Probeer het uit tijdens een testrit in een showroom of winkel

Voor het nemen van een weloverwogen beslissing bekijkt u op deze website veel nuttige informatie en kooptips. Maar uiteindelijk is een live ervaring ook belangrijk. Een gratis proefrit met advies op maat is dan de juiste oplossing. Tijdens deze ritten krijgt u rustig de tijd om verschillende uitvoeringen te proberen en komt u erachter welke uitvoering past bij uw wensen. Rondom uw woonplaats Dokkum kunt u een afspraak maken bij verschillende winkels en showrooms. Een goede verkoopmedewerker kan u helpen bij het aanschaffen van de beste scootmobiel. In de bijgaande tabel bekijkt u de adresgegevens van enkele aanbieders, showrooms en thuiszorginstellingen + WMO uitgiftepunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
WelzorgJupiterweg 168938 AELeeuwarden
VegroHenri Dunantweg 28934 ADLeeuwarden
HulpmiddelencentrumAmpèrestraat 148912 ADLeeuwarden
Tabel met winkels in de buurt waar u scootmobielen kunt bekijken


Een thuisdemonstratie aanvragen in Dokkum
Bent u slecht ter been en lukt het niet om naar een speciaalzaak of winkel te gaan? Gelukkig kan het ook bij u thuis. Deskundige leveranciers kunnen een thuisdemonstratie verzorgen. In de opsomming hierna vergelijkt u de meest bekende leveranciers die voor u een thuisdemo kunnen geven.

  • Practicomfort: Service aan huis door eigen monteurs
  • Mango: Altijd met ANWB pechhulp
  • Quingo: Dankzij 5 wielen altijd stabiel op de weg
  • Medipoint: Veilig online betalen in de shop
  • Welzorg: Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen
  • Vegro: Ruim aanbod koopartikelen
  • Totalezorgwinkel.nl: De beste service en nazorg

Populaire uitvoeringen en opties
Hierna verstrekken we een schema met succesvolle merken en modellen met daarbij details zoals actieradius, de hoogst haalbare snelheid en de mogelijke prijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Kymco Agility40 km13 km/u€ 3.495
Pride Victory Sport18 km13 km/u€ 2.958
Excel Travelux Boost 417 km7 km/u€ 1.034
Roma Medical Lyon 432 km6 km/u€ 3.200
Tabel met populaire modellen april 2024

Bekijk de veelgestelde vragen

Is het mogelijk een scootmobiel te huren?
Voor tijdelijk gebruik kunt u ook een scootmobiel huren in Dokkum. Dit wordt o.a. gedaan door de lokale showroom, thuiszorginstantie of hulpmiddelen punt. Bij gemeentes kunt u vaak deelnemen aan een scootmobielpool. Gratis, of tegen een kleine vergoeding kan u tijdelijk voor enkele uren een voertuig gebruiken. Wilt u structureel gebruik maken van een scootmobiel? Op dat moment raden we zeker aan eens een showroom te bezoeken of te kiezen voor een leaseconstructie.

Zit het onderhoud inbegrepen in de prijs?
Aanbieders (leveranciers van medische hulpmiddelen in Dokkum) bieden een wettelijke 2-jarige garantietermijn. Dikwijls is het mogelijk om dit uit te breiden tot wel 10 jaar. Steeds meer scootmobiel leveranciers hanteren een speciale omruilgarantie. Zo kunt u zonder verplichtingen een bepaald model uittesten. Het onderhoud van de scootmobiel is ook erg belangrijk. Om die reden is het handig om meteen een onderhoudscontract te nemen. Vergelijkbaar met een auto APK waarbij uw product goed wordt nagekeken. Belangrijke punten zijn o.a. bandenspanning en accuspanning + conditie.

Kan ik ook een tweedehands model kopen?
In Nederland zijn de laatste jaren veel scootmobielen verkocht. We zien het aanbod met tweedehands modellen hard groeien. Het grote voordeel van een occasion is de aantrekkelijke prijs: ook met beperkte financiële middelen is een goede scoot binnen handbereik. Ook is er vaak geen levertijd. Wat minder is zijn krassen, deuken en technische problemen. Let ook goed op de actieradius. Steek wat tijd in een goede proefrit om de kwaliteit van de accu te beoordelen. Op internet vindt u online marktplaatsen zoals marktplaats.nl waar u advertenties van gebruikte modellen kunt doorzoeken.

Is een rijbewijs verplicht?
Als scootmobielrijder valt u onder dezelfde wetgeving als de gehandicaptenvoertuigen. U kunt zonder rijbewijs of bromfietscertificaat de weg op. Wel kunt u kiezen voor rijvaardigheidscursussen, praktijklessen en theorie. Bij zo’n scootmobieltraining in Dokkum komen thema’s aan bod als verkeerstheorie en leert u drempels en stoepjes rijden. De verkeersregels zijn niet ingewikkeld: u mag gebruik maken van het voetpad, fietspad en de rijbaan. Het voertuig is buiten en binnen de bebouwde kom toegestaan. Houd zoveel mogelijk rechts zodat anderen u kunnen inhalen en zorg dat u goed zichtbaar bent. Autowegen en snelwegen zijn uiteraard niet toegestaan.

Moet ik een scootmobiel verzekering afsluiten?
De scootmobiel wordt gezien als motorrijtuig. Een verzekering is altijd verplicht(zowel tijdens momenten dat u met het voertuig naar buiten gaat, maar ook als u deze voornamelijk binnen gebruikt). Ook al rijdt u heel veilig, er kan er toch schade worden veroorzaakt. Schades die hieruit voortvloeien worden niet vergoed door de AVP (aansprakelijkheidsverzekering). Rijdt u rond zonder verzekering? Dan kunt u een flinke boete krijgen (€280). Bovendien is eventuele schade niet verzekerd. U kunt kiezen uit WA en All-risk. De all-risk dekking vergoedt ook de schade aan uw eigen scooter. Een WA polis kost c.a. €5,20 per maand. Een verzekerde mobiel kunt u herkennen aan het gele verzekeringsplaatje.

Wanneer kiezen voor een rollator of rolstoel?
Sommigen mensen kunnen kiezen uit zorghulpmiddelen als een rollator, rolstoel of scootmobiel. Het uitzoeken van een goed hulpmiddel is noodzakelijk om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Zo’n rollator of elektrische rolstoel is handig in een verpleeghuis of voor korte wandelingen. Of wanneer u graag nog wel stukjes zelf loopt. Een opvouwbare scootmobiel biedt extra flexibiliteit en komt van pas als u wat langere stukken wilt reizen. Weet u het nog niet? Leg uw bedenkingen dan voor aan een zorginstelling of de lokale zorgwinkel Dokkum.

Wat is een scootmobielclub?
Bent u wel in voor een uitstapje en geniet u van het maken van tochtjes? Word dan lid van een scootmobielvereniging. In het hele land (tevens in de provincie Friesland) zijn deze verenigingen actief. Geniet van het sociale contact en maak tochtjes door wijken als: Dokkum, Metslawier, Ee – Zuidoost, Anjum – Noordoost, Oosternijkerk – Noordwest, Ternaard, Holwerd, Hantum.

Plaats een reactie