Scootmobiel Noardeast-Fryslân

Bent u op zoek naar een goede scootmobiel in Noardeast-Fryslân? De scootmobiel is een drie- of vierwielige scooter voor ouderen en mensen met een beperking (mobiliteitsbeperking). Dankzij deze handige scooter geniet u van de vrijheid en kunt u er weer heerlijk op uit in de natuur. Maar welke scootmobiel past bij mij? Scootzorg helpt u bij de aanschaf van uw (eerste) mobiel. Via Scootzorg.nl leest u de belangrijkste zaken waar u op moet letten en specifieke informatie rondom de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning), de gemiddelde kosten, enkele populaire leveranciers, de verschillende regels en rijvaardigheidscursussen.

 • De scootmobiel is een drie- of vierwielige scooter voor mensen die niet (of minder) goed ter been zijn.
 • Meest gehoorde voordelen: u voelt zich veel zekerder en een hoge mate van comfort.
 • De prijzen schatten we in tussen c.a. €600,00 & €5.750,00.
 • Soms komt u in aanmerking voor een scootmobiel via de WMO bij de gemeente Noardeast-Fryslân (https://www.noardeast-fryslan.nl).
 • In de omgeving kan men terecht bij diverse showrooms / winkels waar men u uitgebreid advies kan geven over merken zoals Invacare en Medema.

Onderwerpen: Goedkope scootmobiel kopen | Criteria waar u op moet letten (advies) | Tarieven (april 2024) | Scootmobiel tegemoetkoming aanvragen bij de gemeente Noardeast-Fryslân (WMO) | Winkels in de buurt | Veelgestelde vragen van onze bezoekers

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9101
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
PGB vergoeding€14,50 – €21,50 per uur
Veel gekozen scootmobielVermeiren Venus 3
Lokaal adviespuntWelzorg

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Noardeast-Fryslân

U wilt weer zelfstandig zijn met een scootmobiel. Hoe maakt u een goede selectie? Online vind u enorm veel modellen met de meest uiteenlopende eigenschappen. Hoe vind ik een model dat aansluit op mijn behoeften? Gouden regel: noteer waar u het allemaal voor wilt gebruiken. Ga ik de elektrische scooter binnen of buiten gebruiken, hoe vaak rijd ik ermee, en maak ik ook lange tochten? Als u deze vragen beantwoord hebt kan het zoeken beginnen naar een goedkope scootmobiel in Noardeast-Fryslân. Veel info vind u online via het aanvragen van een brochure, advies aan huis of door een showroom te bezoeken.

 • Een kleine opvouwbare scootmobiel vindt u al vanaf €620,00.
 • Een standaard model met 3 wielen en een bereik van zo’n 40 km schaft u al aan vanaf c.a. €1975,00.
 • Een sterk 4 wielen model met goede vering en zitting kost u rond de €3650.

Hulp bij uw keuze april 2024

Hulp nodig bij het uitzoeken van de beste scootmobiel van dit moment? Lees dan zeker even verder. In de box hieronder treft u zaken waar u rekening mee moet houden.

Verschil inklapbare en vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Noardeast-Fryslân is makkelijk te vervoeren in auto, bus of vliegtuig en neemt niet al te veel ruimte in beslag. Praktisch voor gebruik in huis en voor korte ritten naar het winkelcentrum. De vaste scootmobiel is stabieler, voelt veiliger, heeft grote banden, meer comfort en heeft een veel groter bereik. Uitermate geschikt voor veelvuldig gebruik.

3- of 4-wiel scootmobiel
Een 3-wiel scootmobiel rijdt lichter en heeft een zeer gunstige draaicirkel. U kunt zich vrijer bewegen. Bijvoorbeeld in een smalle gang. Ook heeft 3 wielen als voordeel dat er wat meer beenruimte overblijft. De 4-wiel scootmobiel is stabieler en geeft een veilig gevoel. De voordelen daarvan merkt u als u de bochten instuurt of op hobbelige weggetjes. Een scoot met vier wielen gaat meestal harder en heeft meer comfort tijdens het rijden.

Welke actieradius moet ik minimaal hebben?
De modellen variëren fors als we inzoomen op de actieradius. Dit is de afstand die u kunt rijden op één acculading. Rijdt u alleen in huis? Of rijd u ook kleine afstanden naar familie? Een bereik van 15 kilometer zal dan voorzien. Gaat u de mobiel echt gebruiken voor lange ritten naar de stad of naar het park? U kunt dan het beste kiezen voor een minimale accu van 85 Ah.

De snelheid van de scootmobiel
Mocht het zo zijn dat u intensief gebruik maakt van uw mobiel, dan wilt u dat uiteraard wel op een prettig tempo kunnen doen. De betaalbare opvouwbare scootmobielen gaan niet veel sneller dan 8 km per uur. Geavanceerde vaste modellen gaan wel 20 kilometer per uur. Scoots met een grote accu kunnen meer vermogen geven (dus sneller rijden). Let op: als u op het trottoir rijdt mag u maximaal 6 kilometer per uur.

Comfort
Bij het dagelijks gebruiken van een scoot of als u last heeft van uw rug (bewegingsbeperking) is comfort ontzettend belangrijk. Professionele modellen worden gekenmerkt door een uitstekende vering en een verstelbare stoel/stuurkolom. Test een model uit voor een proefrit in Noardeast-Fryslân en kies zelf hoeveel comfort u wilt.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat zijn de kosten van een goede scootmobiel?

Onze specialisten hebben net toegelicht waar u zoal rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een scootmobiel. Nu vertellen we u wat meer over de kosten. De aanschafprijzen worden gebaseerd op de leverancier, de grootte van de accu, de topsnelheid en randproducten als een extra lader of een voetenzak. De voordeligste scoots kunt u al vinden vanaf €525,00, de wat geavanceerdere modellen gaan al gauw richting de €7.200,00. In de bijgaande tabel vind u de gemiddelde prijs van veel verkochte modellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Simpel312 km7 km/u€600
Beter325 km10 km/u€1650
Geavanceerd460 km15 – 17 km/u€2600
Meeste comfort480 km22 km/u€6.750
Tabel met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Noardeast-Fryslân
scootmobiel-kopen-noordoost-friesland

Scootmobiel aanvragen gemeente Noardeast-Fryslân via de WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) stelt gemeenten verplicht om mensen te helpen zodat ze zelfredzaam blijven. Soms kunt u via de WMO een model in bruikleen krijgen via het uitleenpunt of krijgt u via het PGB een budget vanuit de gemeente. De WMO heeft speciale vervoersvoorzieningen. U kunt dan denken aan een auto in bruikleen en daarnaast een eigen scootmobiel. Bent u slecht ter been maar wilt u wel graag in uw eigen huis blijven wonen en kunnen blijven deelnemen aan sociale activiteiten? Dan kunt u aankloppen bij de gemeente Noardeast-Fryslân. Gemeenten kunnen daar op verschillende manieren bij ondersteunen.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): dit is een vast budget wat u mag inzetten en waarmee u zelfstandig een scootmobiel mag kopen.
 • Steun in natura: u ontvangt een scoot vanuit de gemeente (nieuw of gebruikt). Onthoud hierbij dat u niet kunt bepalen wat voor model het wordt.
 • Voor de scootmobiel uitleen WMO berekent het CAK €57 per kwartaal (eigen bijdrage).
 • Informatie kan u inwinnen bij de WMO-balie. Een paar weken later vind er een gesprek plaats om te kijken waar u recht op hebt in de gemeente. Binnen een aantal weken weet u op welke manier de gemeente u tegemoetkomt.
 • Ondertussen kunt u altijd informeren bij WMO-loket gemeente Noardeast-Fryslân. Hiervoor kunt u ook even bellen (0519298888), u kunt een e-mail sturen (info@noardeast-fryslan.nl), of bezoek het gemeentehuis (Koningstraat 13, 9101 LP, Dokkum). Zie ook www.noardeast-fryslan.nl voor actuele informatie.
 • Men hanteert een beslissingstermijn van om en nabij 8 – 12 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Bekijk adressen van showrooms voor gratis proefrit

Om een passend model te vinden bieden wij nuttige informatie die u kunnen helpen. Echter zult u de verschillende modellen zelf moeten proberen. Kies voor een gratis proefrit is dan de juiste oplossing. Op dat moment kunt u modellen met 3 of 4 wielen uitproberen en komt u erachter welke uitvoering past bij uw wensen. In de regio Noardeast-Fryslân vinden we een aantal winkels/showrooms. Een betrouwbare expert geeft tips en advies voor het aanschaffen van de beste scootmobiel. In de tabel hieronder bekijkt u direct contactgegevens van leveranciers, winkels en thuiszorginstellingen en WMO uitgiftepunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
WelzorgJupiterweg 168938 AELeeuwarden
VegroHenri Dunantweg 28934 ADLeeuwarden
HulpmiddelencentrumAmpèrestraat 148912 ADLeeuwarden
Tabel met contactgegevens van aanbieders en leveranciers van scootmobielen


Een thuisdemonstratie aanvragen in Noardeast-Fryslân
Heeft u geen vervoer en zit een bezoek aan de winkel er niet in? Dat hoeft geen probleem te zijn. Verschillende aanbieders bieden een extra service: de thuisdemonstratie. In de opsomming hierna vindt u de beste bedrijven die u daarbij kunnen ondersteunen.

 • Practicomfort: Meer dan 1.000 scootmobielen op voorraad
 • Mango: Ruim aanbod tweedehandse modellen
 • Quingo: De meest veilige scootmobiel
 • Medipoint: Zowel budget als luxe modellen
 • Welzorg: Ervaren adviseurs helpen bij het maken van de juiste keuze
 • Vegro: Landelijk expertisecentrum voor hulpmiddelen
 • Totalezorgwinkel.nl: Demo’s en levering in heel Nederland

Wat zijn populaire modellen?
Hieronder bieden wij een schema met modellen die veel verkocht worden inclusief de actieradius, de snelheid van het model en de geschatte prijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Vermeiren Venus 39 km6 km/u€ 939
Electric Mobility Rascal 45040 km6 km/u€ 2.783
Afikim Sportster SE-XL45 km15 km/u€ 8.772
Kymco Agility40 km13 km/u€ 3.495
Tabel met populaire modellen april 2024

Veelgestelde vragen (en antwoorden)

Zijn er aanbieders waar ik de scootmobiel kan huren?
Wie liever niet koopt, kan ook een scootmobiel huren in Noardeast-Fryslân. Dit kunt u doen bij bijvoorbeeld Medipoint, Vegro of een andere zorgwinkel. Een alternatief is de scootmobielpool. Tegen geringe kosten kan u gebruik maken van een leenvoertuig. Denkt u de mobiel voor langere periode nodig te hebben? Voor deze mensen raden we zeker aan eens een showroom te bezoeken of een exemplaar te leasen.

Hoe zit het met het onderhoud?
Showrooms (leveranciers van medische hulpmiddelen in Noardeast-Fryslân) hanteren standaard een garantietermijn van 2 jaar. Steeds vaker kan men deze garantie uitbreiden tot langere periodes. Verschillende aanbieders adverteren met een unieke omruilgarantie. Op deze manier kan u zorgeloos 1 of 2 weken een bepaald type proberen. Het onderhoud van de scootmobiel is ook essentieel. Daarvoor is het verstandig om te kiezen voor een onderhoudscontract. Deze APK doet u jaarlijks en voorkomt dat er veiligheidsproblemen ontstaan. De expert bekijkt onder andere stoelverstelling en mechanisme en de staat van de accu.

Wat zijn de voordelen van een tweedehands model?
Er rijden inmiddels flink wat scootmobiels rond in Nederland. Daardoor groeit ook de markt voor tweedehands modellen. Het positieve aspect van een goede occasion is de investering (kosten): ook met een klein budget haalt u een kwalitatieve scooter in huis. Bovendien kunt u de mobiel direct meenemen, geen levertijd. Minpunten zijn eventuele verborgen gebreken. Ook het vermogen van de accu zal minder zijn. Steek wat tijd in een goede proefrit om te zien hoe de conditie is. U kunt terecht op sites als zorgdiscounter.com waar u gebruikte modellen in de buurt kunt vinden.

Heb ik een rijbewijs of cursus nodig?
Als u met een scootmobiel rijdt volgt u de regels voor gehandicaptenvoertuigen. Voor het besturen van dit voertuig heb je dus geen rijbewijs of bromfietscertificaat nodig. Informeer zeker eens naar de mogelijkheden voor theorieles en rijvaardigheidscursussen voor de praktijk. Binnen deze scootmobieltraining in Noardeast-Fryslân behandeld u zaken zoals verkeersregels en is er vaak een technische check van uw mobiel. De verkeersregels zijn niet ingewikkeld: u mag gebruik maken van het stoep, voetpad, fietspad en de rijbaan. Rijden mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Houd rechts en kijk goed om bij het inhalen. A wegen (snelweg) en N wegen zijn verboden terrein.

Moet ik verplicht een scootmobiel verzekering afsluiten?
Een scootmobiel wordt wettelijk gezien als motorrijtuig. De scoot moet dus altijd verzekerd zijn (zowel op het moment dat u buiten rijdt in uw woonplaats, als ook de momenten dat u binnen rijdt). Hoewel u niet heel hard gaat, een ongeluk zit in een klein hoekje. Schades die hieruit voortvloeien worden niet vergoed door de AVP (aansprakelijkheidsverzekering). Rijdt u rond zonder verzekering? Dan kunt u een flinke boete krijgen (€280). De kosten moet u dan volledig zelfstandig betalen. Er zijn 2 opties: All-risk en WA. De all-risk dekking vergoedt ook de schade aan uw eigen scooter. Een WA dekking heeft u al vanaf €3,70 p/maand. Een verzekerde scoot heeft altijd een gele verzekeringssticker of plaatje.

Is het beter om te kiezen voor een rollator of rolstoel?
Mensen met een afnemende mobiliteit hebben de optie om te kiezen voor een rollator, rolstoel of scootmobiel. Het selecteren van een geschikt hulpmiddelen zal de zelfstandigheid (in en rondom het huis) flink verbeteren. De rollator of elektrische rolstoel is soms voldoende voor korte afstanden. Of als u deels nog wel zelf kunt lopen. De opvouwbare scootmobiel kan veel meer aan en is vooral relevant als u helemaal zelfstandig wilt blijven. Nog vragen? Bespreek dit dan met een zorginstelling of de lokale zorgwinkel Noardeast-Fryslân.

Hoe word ik lid van een scootmobielclub?
Trekt u graag op met gelijkgestemden en geniet u van het maken van tochtjes? Word lid van een scootmobielvereniging voor nog meer rijplezier. In heel ons land (tevens in de provincie Friesland) zijn deze verenigingen actief. Samen met een groep lekker naar buiten en geniet van het rijden door wijken zoals: Dokkum, Metslawier, Ee – Zuidoost, Anjum – Noordoost, Oosternijkerk – Noordwest, Ternaard, Holwerd, Hantum.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie