Scootmobiel Vlieland

Op zoek naar een goede scootmobiel in Vlieland? Een scootmobiel is een voertuig met 3 of 4 wielen speciaal voor mensen die niet goed ter been zijn (mobiliteitsbeperking). Met hulp van dit elektrische voertuig blijft u langer mobiel en kunt u er weer heerlijk op uit in de natuur. Alleen, welke scootmobiel moet ik kiezen? Scootzorg.nl is er om u te helpen bij het gehele aankoopproces. Via Scootzorg.nl treft u een compleet keuzeadvies en aanvullende info over o.a. een aanvraag doen via de WMO, de gemiddelde kosten, advies aan huis, de regels in het verkeer en tweedehands modellen.

 • Een scootmobiel is eigenlijk een scooter met 3 of 4 wielen voor mensen die niet (of minder) goed ter been zijn.
 • Voordelen: u bent mobieler en onafhankelijk en een comfortabele manier van reizen.
 • De onkosten schommelen tussen €650,00 en wel €6.250,00.
 • Een scootmobiel kunt u ook aanschaffen via de WMO bij de gemeente Vlieland (https://www.vlieland.nl).
 • In de omgeving kunt u ook terecht bij een aantal winkels en showrooms waar men u uitgebreid advies kan geven over merken zoals Life and mobility en Afikim.

Inhoudsopgave: Goedkope scootmobiel kopen | Advies | Tarieven (april 2024) | Een scootmobiel regelen via de gemeente Vlieland (WMO) | Verkooppunten | Handige FAQ met veelgestelde vragen

ProvincieFriesland
GemeenteVlieland
Postcode8899
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
PGB tarief€15,83 – €22,16 per uur
Aantrekkelijk merkShoprider 889dxd duo
Regionaal adviespuntWadzorg

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Vlieland

U wilt graag een nieuwe scootmobiel. Wat is nu voor mij een geschikt model? U kunt kiezen uit talloze modellen met allerlei eigenschappen en opties. Dus, hoe vind ik dan een scooter die rijmt met mijn behoeften? Advies: noteer waar u het allemaal voor wilt gebruiken. Wil ik een scooter voor binnen of buiten, hoe vaak rijd ik ermee, en is het voor korte of lange afstanden? Op het moment dat u hier duidelijkheid in hebt gekregen kan u vervolgstappen zetten voor een goedkope scootmobiel in Vlieland. U vind uitgebreide info online via het aanvragen van een brochure, advies aan huis of via de expert in de winkel.

 • Een instap opvouwbare scootmobiel is te koop vanaf €710,00.
 • Een wendbare scooter met 3 wielen en een bereik van 35 km kost u rond de €2025,00.
 • Een stevige 4-wieler met goede vering en zitting kost u rond de €4650.

Tips van de expert april 2024

Heeft u extra advies nodig bij het zoeken van de scootmobiel met de beste prijs-kwaliteitverhouding? Wij helpen u graag snel verder. Onderstaand omschrijven wij enkele belangrijke aandachtspunten.

Verschil inklapbare en vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Vlieland is zonder moeite mee te nemen in de tram, bus of trein en kunt u gemakkelijk opbergen in huis. Licht, wendbaar, geschikt voor in huis en voor de korte ritjes naar bijv. de winkel. De vaste scootmobiel is robuuster en steviger, heeft grote banden, meer comfort en kan langer en harder rijden. Een uitstekend model voor buitengebruik.

3 of 4 wielen, wat is beter?
Een 3-wiel scootmobiel is makkelijker te tillen en kan kortere bochten maken. U kunt zich vrijer bewegen. Dit is handig in kleine ruimtes. Ook beschikt zo’n model met 3 wielen over meer beenruimte. Een 4-wiel scootmobiel is meer robuust en voelt veiliger. Dit komt tot uiting wanneer u een bocht maakt en bij niveauverschillen. Een model met vier wielen heeft een hogere topsnelheid en biedt meer comfort.

Wat is een goede actieradius?
De producten variëren aanzienlijk als het gaat om actieradius. Dit is de maximale afstand die u met een accu kunt afleggen. Gaat u vooral in/rondom huis rijden? Of voor een bezoekje aan de supermarkt? Een 12 Ah accu (10 – 12 km) is vaak genoeg. Denk u eraan veel te gaan rijden naar omliggende dorpen of een plaatselijk buurtgebouw? U kunt dan het beste kiezen voor een accu met een vermogen van 97 Ah.

Snelheid
In de situatie dat u lange afstanden wilt afleggen, dan moet de snelheid wel een beetje acceptabel zijn. De instap-opvouwbare scootmobielen hebben een maximale snelheid van circa 7 km/uur. De luxe vaste modellen kunnen veel sneller rijden (tot wel 25 km/u). Scoots met een grote accu hebben meestal een hogere topsnelheid. Let op: wanneer u op de stoep rijdt mag u niet sneller dan 6 km/uur uur rijden.

Comfort & accessoires
Als u elke dag lange ritten maakt en bij medische problemen (bewegingsbeperking) is het belangrijk dat u goed zit. De meest luxe modellen hebben de beschikking over een uitgebreide vering en een multifunctionele stoel. Doe een aanvraag voor een proefrit in Vlieland en probeer alle luxe opties zelf uit.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat kost een een goede scootmobiel?

Onze experts hebben u net uitgelegd waar u rekening mee moet houden als u een scootmobiel gaat kopen. Maar wat kost nu een goede scootmobiel? De aanschafprijzen worden gevormd door de producent, de accucapaciteit, de gemiddelde snelheid en randproducten als een achteruitrijcamera + een schootskleed. De gunstigste scoots starten bij €550,00, de geavanceerde modellen kosten al gauw €7.300,00. In de bijgaande tabel vind u de actuele prijs van een paar types.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Instap38 km8,5 km/u€600
Goed315 – 25 km12 km/u€1550
Goed440 km17 km/u€3300
Topper470 km21 km/u€7.750
Tabel met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Vlieland
scootmobiel-kopen-vlieland

Scootmobiel aanvragen gemeente Vlieland via WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) stelt gemeenten verplicht om ondersteuning te bieden aan inwoners die hulp nodig hebben. Onder bepaalde voorwaarden kunt u met de WMO een scootmobiel lenen bij het uitleenpunt of een PGB-krijgen waarmee u zelf iets kunt aanschaffen. De WMO omvat namelijk ook vervoersvoorzieningen. Denk hierbij aan een elektrische rolstoel, taxi maar zeker ook een scootmobiel. Bent u slecht ter been en wilt u thuis blijven wonen en wilt u zelfstandig kunnen blijven deelnemen aan de samenleving? Op dat moment kunt u een verzoek indienen bij de gemeente Vlieland. Gemeenten kunnen daar op verschillende manieren bij ondersteunen.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): u krijgt een budget toegewezen waarmee u zelf een scoot kunt aanschaffen.
 • Zorg in natura: u krijgt meestal een scootmobiel in bruikleen. Onthoud hierbij dat dit model niet is aangepast aan uw persoonlijke situatie.
 • Wanneer u een scootmobiel leent via het WMO betaalt u via de CAK €19 per maand als eigen bijdrage.
 • U dient uw aanvraag in bij de WMO specialist van de gemeente. Een paar weken later plannen ze een kort gesprek in om te kijken waar uw behoefte aan heeft. Afsluitend komt de gemeente met een voorstel.
 • De aanvraag start bij het WMO-loket gemeente Vlieland. Hiervoor kunt u ook even bellen (0562452713), u kunt een e-mail sturen (vlielandskwartier@vlieland.nl), of bezoek het gemeentehuis (Dorpsstraat 127, 8899 AE, Vlieland). Zie ook www.vlieland.nl voor de huidige procedures.
 • Men hanteert een beslissingstermijn van om en nabij 8 – 12 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Testrit inplannen bij showrooms of winkels

Om een passend model te vinden bekijkt u op deze website uiteenlopende belangrijke info. Alleen, uiteindelijk zult u de verschillende modellen zelf moeten proberen. Een gratis proefrit maken is dan de juiste oplossing. Bij een winkel of showroom kan men een heleboel modellen uitproberen waardoor u een meer weloverwogen keus kunt maken. In en rondom Vlieland kunt u terecht bij een aantal showrooms. Een goede verkoopmedewerker kan u helpen bij het kopen van de beste scootmobiel. In de tabel hieronder staan meerdere vestigingen van speciaalzaken, winkels en zorginstellingen + WMO-uitleenpunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
WadzorgBurgemeester Mentzstraat 208881 ALWest-Terschelling
VegroVijverstraat 148801 TTFraneker
HulpmiddelencentrumBolswarderbaan 38601 ZKSneek
Tabel met zorgaanbieders en showrooms in de regio


Een thuisdemonstratie aanvragen in Vlieland
Heeft u medische problemen en kunt u niet naar de winkel komen? In dat geval kunt u kiezen voor een thuisdemo. Meerdere leveranciers regelen op korte termijn thuisdemonstraties. In de volgende opsomming treft u meerdere merken waar u een afspraak bij kunt maken.

 • Practicomfort: Voordelige onderhoudsabonnementen
 • Mango: Binnen 14 dagen retourneerbaar
 • Quingo: Al meerdere keren scootmobiel van het jaar
 • Medipoint: Individueel maatwerk mogelijk
 • Welzorg: Scootmobielen voor elk budget
 • Vegro: Groot aanbod leenartikelen
 • Totalezorgwinkel.nl: Professioneel advies aan huis

Overzicht met veel verkochte types
In de paragraaf hierna treft u een lijst met daarin modellen die veel verkocht worden met daarbij het bereik, snelheid en de mogelijke prijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Shoprider 889dxd duo45 km6 km/u€ 6.435
Sterling Swift 4W32 km6 km/u€ 4.323
RvS van Seenus CTM 83845 km15 km/u€ 7.226
Electric Mobility Rascal 85038 km13 km/u€ 4.209
Tabel met populaire scoots april 2024

Handige FAQ met veelgestelde vragen

Is het een optie om de scootmobiel te huren?
Ja, het is mogelijk om een scootmobiel te huren in Vlieland. Dit kunt u doen bij een thuiszorgwinkel of een speciaalzaak. Steeds meer gemeenten zetten nu ook in op de scootmobielpool. Tegen geringe kosten kan u tijdelijk voor enkele uren een voertuig gebruiken. Wilt u echter voor een langere periode huren? In het kader daarvan is de beste optie om zelf een model aan te schaffen of te gaan voor leasen.

Hoe zit het met garantie en onderhoud?
Verkopers (leveranciers van medische hulpmiddelen in Vlieland) bieden standaard 2 jaar fabrieksgarantie. Dikwijls kunt u dit tegen betaling verlengen tot wel 10 jaar. Sommige merken hanteren een speciale omruilgarantie. Daarmee kunt u rustig enkele weken rondrijden als test. De scootmobiel in onderhoud brengen is ook erg belangrijk. Daarom raden wij aan om direct een onderhoudscontract aan te gaan. Deze APK doet u jaarlijks en voorkomt dat er veiligheidsproblemen ontstaan. De monteur onderzoekt o.a. afstelling spiegels en accuspanning + conditie.

Hoe verstandig is het om te kiezen voor een tweedehands model?
Er zijn tegenwoordig veel mensen die rijden op een scootmobiel. Het gevolg? Steeds meer tweedehands scooters. Een reden waarom veel mensen kiezen voor een occasion is de lage aanschafprijs: ook met beperkte financiële middelen een kwalitatief product aanschaffen. Daarbij kunt u de gebruikte scootmobiel vaak direct meenemen. Mindere punten zijn gebruikssporen en eventuele mankementen. Ook het vermogen van de accu zal minder zijn. We raden altijd aan een proefrit te maken om de kwaliteit van de accu te beoordelen. Er zijn verschillende online platformen als zorgdiscounter.com waar u advertenties van gebruikte modellen kunt doorzoeken.

Mag ik rijden zonder rijbewijs?
Als bestuurder van een scootmobiel valt u binnen de verordeningen voor gehandicaptenvoertuigen. Een rijbewijs of bromfietscertificaat is niet verplicht. Er bestaan wel opties voor rijvaardigheidscursussen, praktijklessen en theorie. In professionele scootmobieltrainingen in Vlieland worden onderwerpen behandeld alsde voorrangsregels en kunt u uw rijvaardigheid verbeteren. De regels in het verkeer zijn niet complex: als bestuurder mag u rijden op het voetpad, fietspad en de gewone weg. Het voertuig is buiten en binnen de bebouwde kom toegestaan. Houd rechts aan en laat duidelijk zien wanneer u afslaat. Het is verboden om te rijden op de autoweg of snelweg.

Moet ik een scootmobiel verzekering afsluiten?
De scootmobiel valt onder de categorie motorrijtuig. Een verzekering is dus altijd vereist (zowel voor het geval dat u deelneemt aan het verkeer op de openbare weg, en tevens voor al het gebruik binnen). Hoewel u vaak niet harder gaat dan 20 km/uur, kan er maar zo een klein ongeluk gebeuren. De schade die daaruit voortvloeit wordt niet gedekt door de AVP (aansprakelijkheidsverzekering). Neemt u onverzekerd deel aan het verkeer? Dan loopt u het risico op een boete. Veroorzaakte schade is bovendien niet te verhalen op een verzekeraar. Er zijn 2 opties: All-risk en WA. Bij all-risk krijg je ook schade door eigen schuld vergoed. Een verzekering met WA dekking start v.a. €5,50 per maand. Een verzekerde scoot kunt u herkennen aan het gele verzekeringsplaatje.

Zijn rollators of rolstoelen voor mij geschikt?
Mensen met fysieke problemen hebben de optie om te kiezen voor een rollator, rolstoel of scootmobiel. Het uitzoeken van een goed hulpmiddel draagt bij aan de veiligheid tijdens het lopen / bewegen. Zo’n rollator of elektrische rolstoel is soms voldoende voor korte afstanden. Of voor de moment dat u net wat extra ondersteuning nodig heeft. De opvouwbare scootmobiel kan veel meer aan en is geschikt voor intensief gebruik. Nog vragen? Neem dan eens contact op met een zorgcoach of de lokale zorgwinkel Vlieland.

Wat is een scootmobielclub?
Wilt u niet geïsoleerd raken en wilt u de omgeving beter leren kennen? Neem dan deel aan een scootmobielvereniging. In veel regio’s in Nederland (uiteraard ook in de provincie Friesland) zijn deze verenigingen actief. Lekker samen op pad en ervaar het plezier van rijden in de wijken: Centrum.

Plaats een reactie