Scootmobiel Harlingen

Oriënteert u zich op een goede scootmobiel in Harlingen? Een scootmobiel is een elektrisch vervoersmiddel voor ouderen en mensen met een beperking (mobiliteitsbeperking). Met hulp van deze slimme scooter met 3 of 4 wielen blijft u langer mobiel en kunt u er weer heerlijk op uit in de natuur. Wat is nu de juiste scootmobiel voor mij? Onze vergelijker biedt praktische info bij het kiezen van het juiste model. Op deze website leest u tips voor het kiezen van het juiste model en extra info over onderwerpen zoals de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning), kosten, advies aan huis, de verschillende regels en rijvaardigheidscursussen.

 • Een scootmobiel is een scooter met elektrische aandrijving voor mindervaliden of mensen die niet meer zo mobiel zijn.
 • Belangrijkste voordelen: meer onafhankelijk en het is gemakkelijk te besturen.
 • De onkosten liggen tussen de €650,00 en €5.750,00.
 • Soms krijgt u een budget via de WMO bij de gemeente Harlingen (https://www.harlingen.nl).
 • In uw omgeving bezoekt u eenvoudig een winkel of showroom (of dealer) van bekende merken als Sterling en Strider.

Thema’s: Goedkope scootmobiel kopen | Extra hulp bij het kiezen | Tarieven (mei 2024) | Een scootmobiel regelen via de gemeente Harlingen (WMO) | Speciaalzaken | Bekijk de veelgestelde vragen

ProvincieFriesland
GemeenteHarlingen
Postcode8861
WMO Beslissingstermijn8 weken
PGB onkosten€15,83 – €22,16 per uur
Veel gekozen merkHandicare Trophy 20 3W
Lokaal adviespuntVegro

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Harlingen

U wilt graag een nieuwe scootmobiel. Met welke keuzes moet u dan rekening houden? Er is tegenwoordig een gigantisch aanbod met allerlei opties die wellicht volstrekt nieuw zijn voor u. Hoe vind ik een product dat rijmt met mijn profiel? Onze tip: bedenk eens hoe u het wilt gebruiken. Moet mijn mobiel ook in de auto passen, gebruik ik het dagelijks, en hoeveel KM verwacht ik te maken? Als u dit helder hebt kan u vervolgstappen zetten voor een goedkope scootmobiel in Harlingen. Doe dat bijvoorbeeld online door een brochure aan te vragen, een thuisdemonstratie of via adviseurs in de showroom.

 • Een kleine opvouwbare scootmobiel koopt u al vanaf €900,00.
 • Een iets geavanceerder model met 3 wielen en een bereik tussen 25 en 35 km schaft u al aan vanaf c.a. €2025,00.
 • Een model met 4 stevige wielen en een grote accu voor grote afstanden kost u rond de €3250.

Aankooptips mei 2024

Zou u graag verder geholpen worden bij het aanschaffen van de meest ideale scootmobiel? Onze adviseurs helpen u direct verder. Onderstaand bekijkt u de belangrijkste zaken waar u op moet letten.

Kies ik een inklapbare of vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Harlingen is zonder moeite mee te nemen in het openbaar vervoer en neemt niet al te veel ruimte in beslag. In eerste instantie geschikt voor gebruik in huis en voor korte ritjes rondom huis. De vaste scootmobiel is wat groter en steviger, rijdt een stuk comfortabeler en kan veel meer kilometers afleggen. Zeer geschikt voor gebruik buiten.

3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel is licht van gewicht en de draaicirkel is zeer klein. Hij is eenvoudig te besturen. Dit merkt u bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Eveneens heeft u bij 3 wielen veel meer ruimte om uw benen neer te zetten. Een 4-wiel scootmobiel is robuuster wat zorgt voor een veilige rijervaring. Dit is merkbaar in de bochten of als u een drempel overgaat. De variant met 4 wielen haalt een hogere snelheid en geeft een meer comfortabel gevoel.

Hoe zit het met de actieradius?
De producten verschillen behoorlijk als we inzoomen op de actieradius. Dit is de afstand die de scoot aflegt op een volle accu. Gebruikt u de scoot vooral binnen? Of voor een bezoekje aan de supermarkt? Een 10Ah accu (10 km) zal dan volstaan. Kiest u ervoor om vaker en langer te rijden naar shoppingcentra of komt u graag in de natuur? U kunt dan het beste kiezen voor een accu met een vermogen van 97 Ah.

Snelheid
Op het moment dat u de mobiel dagelijks veelvuldig gebruikt, dan moet de snelheid wel een beetje acceptabel zijn. De instap-opvouwbare scootmobielen gaan niet veel sneller dan 8 km per uur. Geavanceerde vaste modellen halen een veelvoud daarvan (tussen de 20 en 30 km/u). Scoot met meerdere accu’s kunnen meer vermogen geven (dus sneller rijden). Vergeet niet: wanneer u op de stoep rijdt geldt een max. snelheid van 6 km/uur.

Comfort & accessoires
Als u vaak lange ritten maakt en zeker ook bij rug- en nekklachten (bewegingsbeperking) dan heeft u baat bij een comfortabele scoot. De meest luxe modellen bieden een uitgebreide vering en een verstelbare (verwarmde) stoel. Reserveer een model voor een proefrit in Harlingen om zelf verschillende modellen uit te proberen.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Hoeveel kost een scootmobiel?

Op basis van onze adviezen weet u waar u zoal rekening mee moet houden als u een scootmobiel gaat uitkiezen. Nu vertellen we u wat meer over de kosten. De kosten hebben te maken met de leverancier, de capaciteit van de accu, de gemiddelde snelheid en optionele extra’s zoals een verlichtingsset & een wikkeldeken. De aantrekkelijkste scooters zijn verkrijgbaar vanaf €540,00, de grote vaste scoots met veel opties hebben al snel een prijskaartje van €8.000,00. In deze tabel treft u de geschatte prijs van een aantal types.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Budget312 km6,5 km/u€700
Beter320 km12 km/u€1750
Uitstekend455 km15 – 17 km/u€4200
Luxe475 km22 km/u€7.750
Tabel met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Harlingen
scootmobiel-kopen-harlingen

Scootmobiel aanvragen gemeente Harlingen via WMO

De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) verplicht gemeenten om mensen dusdanig te helpen dat zij thuis kunnen blijven wonen. In sommige situaties kunt u met de WMO tijdelijk een scoot toegewezen krijgen (via het uitleenpunt) of via de PGB budget aanvragen voor deze aankoop. De WMO kent een aantal unieke vervoersvoorzieningen. Interessant zijn met name de regiotaxi en niet te vergeten de scootmobiel. Bent u ziek maar heeft zelfstandig wonen uw voorkeur en participeren in de maatschappij? Dan kunt u een verzoek indienen bij de gemeente Harlingen. De gemeenten bieden voorzieningen die u kunnen ontlasten.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): vanuit de gemeente ontvangt u een bedrag waarmee u zelf op zoek kunt gaan naar een geschikt voertuig.
 • Zorg in natura: de gemeente verzorgt de levering van een standaard scootmobiel. Houd er rekening mee dat er geen tot weinig keuzemogelijkheid is.
 • Wanneer u een scootmobiel leent via het WMO berekent het CAK per 3 maanden een eigen bijdrage van €57.
 • Aanmelden kan bij de WMO-balie. Kort daarna plannen ze een kort gesprek in om te kijken wat uw individuele zorgvraag is. Vervolgens hoort u of u in aanmerking komt.
 • Ondertussen kunt u altijd informeren bij WMO-loket gemeente Harlingen. Zowel telefonisch (140517), e-mailen (gebiedsteam@harlingen.nl), of ga even langs bij het stadhuis (Johan van Oldebarneveltstraat 2, 8862 BB, Harlingen). Check ook eens www.harlingen.nl voor uitgebreide info.
 • De beslissingstermijn ligt hier ongeveer op 8 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Testrit inplannen bij showrooms of winkels

Voor het nemen van een weloverwogen beslissing vindt u op deze website veel bruikbare informatie. Maar uiteindelijk moet u het zelf ervaren. Het boeken van een gratis proefrit maakt een en andere verder inzichtelijk. Zodoende kunt u allerlei modellen uittesten en zal het maken van een keuze een stuk gemakkelijker worden. Rondom Harlingen vinden we een aantal winkels/showrooms. Een betrouwbare expert zal u helpen bij het uitzoeken van de beste scootmobiel. In het overzicht hieronder vind u de adresgegevens van speciaalzaken, showrooms en zorginstellingen / uitleenpunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
VegroVijverstraat 148801 TTFraneker
HulpmiddelencentrumBolswarderbaan 38601 ZKSneek
WelzorgZilverweg 58445 PEHeerenveen
Tabel met showrooms en (zorg)instellingen in de buurt


Een thuisdemonstratie aanvragen in Harlingen
Bent u slecht ter been en kan u niet naar de winkel toe? Een thuisdemo is dan een mooi alternatief. Landelijke aanbieders verzorgen thuisdemonstraties door heel Nederland. In de volgende lijst ontdekt u meerdere winkels waar u terecht kunt.

 • Practicomfort: Compleet aanbod en unieke garanties
 • Mango: Bekend van televisie
 • Quingo: Optimaal zitcomfort die ergonomisch correct en verantwoord is
 • Medipoint: Ruim aanbod aan accessoires
 • Welzorg: Scootmobielen voor elk budget
 • Vegro: Diverse accessoires op voorraad
 • Totalezorgwinkel.nl: Een scootmobiel voor elk budget

Meest verkochte modellen
Hierna bekijkt u een lijst met daarin veel verkochte modellen inclusief de actieradius, snelheid en een prijs ter indicatie.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Handicare Trophy 20 3W45 km6 km/u€ 4.550
Kymco Super 432 km6 km/u€ 2.948
Sterling Elite XS 345 km15 km/u€ 7.005
Drive Envoy 8 +30 km13 km/u€ 1.550
Tabel met populaire voertuigen mei 2024

Handige FAQ met veelgestelde vragen

Is het een optie om de scootmobiel te huren?
Ja, u kunt ook kiezen om een scootmobiel te huren in Harlingen. Denk dan onder andere aan een thuiszorgwinkel of verhuurmaatschappij. Steeds meer gemeenten zetten nu ook in op de scootmobielpool. Tegen geringe kosten neemt u voor enkele uren een scoot in bruikleen. Wilt u structureel gebruik maken van een scootmobiel? Dan is het wellicht slimmer om zelf een model aan te schaffen of te gaan voor leasen.

Heb ik een onderhoudscontract nodig?
Showrooms (leveranciers van medische hulpmiddelen in Harlingen) bieden standaard 2 jaar fabrieksgarantie. Steeds vaker kunt u deze garantie met enkele jaren verlengen. Verschillende scootmobiel leveranciers adverteren met een unieke omruilgarantie. Zodoende kunt u op uw gemak enkele weken rondrijden als test. Het onderhoud van de scootmobiel is tegen noodzakelijk. Daarom is het handig om een onderhoudscontract te nemen. Dit is een soort complete APK waarbij alle belangrijke onderdelen worden gecheckt. Belangrijke punten zijn o.a. afstelling spiegels en de accu.

Is het verstandig om een tweedehands model te kopen?
In Nederland zijn de laatste jaren veel scootmobielen verkocht. Daardoor groeit ook de markt voor tweedehands modellen. Het grote voordeel van een occasion is de aantrekkelijke prijs: tegen een lage prijs een kwalitatief product aanschaffen. Ook is er geen sprake van een lange levertijd. Wat minder is zijn sporen van het gebruik en een versleten zitvlak. Ook kan de actieradius flink verslechterd zijn. Kies altijd voor een gedegen proefrit om de kracht van de accu te meten. Er zijn diverse websites zoals scootplaza.nl waar u advertenties van gebruikte modellen kunt doorzoeken.

Moet ik een rijbewijs hebben?
Als bestuurder van een scootmobiel hebt u te maken met wet- en regelgeving zoals die geldt voor gehandicaptenvoertuigen. Het halen van een rijbewijs of bromfietscertificaat is niet noodzakelijk. U bent vrij om te gaan naar rijvaardigheidscursussen, praktijklessen en theorie. Binnen deze scootmobieltraining in Harlingen worden onderwerpen behandeld alsanticiperen op het verkeer en het juist bedienen van de scoot. De verkeersregels zijn niet ingewikkeld: de scoot mag zich begeven op het stoep, voetpad, fietspad en de rijbaan. Zowel binnen en buiten de bebouwde kom bent u welkom. Zorg dat u altijd rechts rijdt en geef altijd duidelijk richting aan. Autowegen en snelwegen zijn verboden.

Moet ik verplicht een scootmobiel verzekering afsluiten?
De scootmobiel valt onder de categorie motorrijtuig. U moet dit dus verplicht altijd verzekeren (zowel in situaties dat u in de buitenlucht rijdt, maar ook als u de scoot hoofdzakelijk binnenshuis gebruikt). Hoewel u niet heel hard gaat, er kan maar zo een ongelukje ontstaan. Gevolgschade wordt niet verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Neemt u onverzekerd deel aan het verkeer? Dan loopt u het risico op een boete. Bovendien is eventuele schade niet verzekerd. Er zijn grofweg twee polissen: WA-dekking en All-risk. De all-risk polis vergoedt ook uw eigen schade. Een verzekering met WA dekking start v.a. €3,70 p/maand. Een verzekerde scooter heeft altijd een gele verzekeringssticker of plaatje.

Is het beter om te kiezen voor een rollator of rolstoel?
Mensen die merken dat hun mobiliteit afneemt overwegen naast een scootmobiel vaak ook een rollator of rolstoel. Het selecteren van een geschikt hulpmiddelen is belangrijk om veilig te kunnen bewegen. Zo’n elektrische rolstoel of rollator is handig als u alleen heel kleine afstanden aflegt. Of als u kleine stukjes nog wel kunt lopen. Een opvouwbare scootmobiel biedt meer comfort en is handig als u grote afstanden aflegt. Heeft u nog vragen? Leg uw bedenkingen dan voor aan een zorgaanbieder of de plaatselijke zorgwinkel Harlingen.

Wat is precies een scootmobielclub?
Wilt u niet geïsoleerd raken en wilt u de omgeving beter leren kennen? Word lid van een scootmobielvereniging voor nog meer rijplezier. In heel ons land (uiteraard ook in de provincie Friesland) zijn deze verenigingen actief. Lekker samen op pad en tour door wijken zoals: Harlingen, Midlum, Wijnaldum.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie