Scootmobiel Terschelling

Zoekt u een goede scootmobiel in Terschelling? Een scootmobiel is een handig hulpmiddel voor mensen die niet (of minder) goed ter been zijn (mobiliteitsbeperking). D.m.v. een drie- of vierwielige scooter voelt u zich weer vrij en kunt u weer veilig de weg op. Maar wat is nu een goede scootmobiel voor mij? Deze website is er om u te helpen bij het gehele aankoopproces. Op Scootzorg.nl kunt u aan de slag met een handig keuzeadvies en belangrijke info over onder andere PGB en WMO, de kosten van een goed model, een thuisdemo, hoe u zich moet gedragen in het verkeer en scootmobieltraining.

 • Een scootmobiel is een handig hulpmiddel speciaal voor mensen die niet goed ter been zijn.
 • Voordelen: meer onafhankelijk en het is een erg veilig vervoermiddel.
 • De prijzen wisselen sterk tussen €600,00 tot wel €4.500,00.
 • Soms krijgt u een budget via de WMO bij de gemeente Terschelling (https://www.terschelling.nl).
 • In en rondom uw woonplaats kan men terecht bij diverse showrooms / winkels waar adviseurs u alles kunnen vertellen over modellen van o.a. Life and mobility en Freerider.

Onderwerpen: Goedkope scootmobiel kopen | Aankooptips | Prijzen (mei 2024) | Een scootmobiel in bruikleen via de gemeente Terschelling (WMO) | Showrooms bezoeken | Veelgestelde vragen (FAQ)

ProvincieFriesland
GemeenteTerschelling
Postcode8881
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
PGB kosten€15,83 – €22,16 per uur
Populaire scootmobielHandicare Trophy 20 4W
AdviespuntWadzorg

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Terschelling

Waarschijnlijk bent u op zoek naar een (eerste) scootmobiel. Hoe kan u dan op een goede manier vergelijken? Er is een enorm assortiment met allerlei opties die wellicht volstrekt nieuw zijn voor u. Waar vind ik het model dat past bijmijn verwachtingen? Onze tip: bedenk zelf eerst waarvoor u hem wil gebruiken. Gebruik ik de scooter hoofdzakelijk binnen of buiten, hoe vaak gebruik ik het, en is het voor korte of lange afstanden? Als u hier meer duidelijkheid over hebt kan het zoeken beginnen naar een goedkope scootmobiel in Terschelling. Alle belangrijke info leest u online door middel van een brochure, een thuisdemonstratie of via een adviseur in de winkel.

 • Een instap opvouwbare scootmobiel is te koop vanaf €610,00.
 • Een vaste scooter met 3 wielen en een bereik tussen 25 en 35 km begint zo rond de €1875,00.
 • Een model met 4 stevige wielen met een actieradius van 60 km is te koop vanaf €4650.

Advies van de specialist mei 2024

Loopt u tegen problemen op bij het aanschaffen van een goede scootmobiel? Wij helpen u graag snel verder. In onderstaande opsomming vindt u de belangrijkste punten waar de scooters verschillen.

Inklapbare of vaste scootmobiel (voor- en nadelen)
Een opvouwbare scootmobiel in Terschelling kan probleemloos mee in het OV of in de auto en neemt niet al te veel ruimte in beslag. Met name bedoeld voor gebruik in huis en voor kleine ritjes buitenshuis. De vaste scootmobiel is stabieler, voelt veiliger, is voorzien van alle gemakken en kan veel meer kilometers afleggen. Ideaal als u veel en lang onderweg bent.

Waarom kiezen voor een model met 3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel is lichtgewicht en heeft een kleinere draaicirkel. U kunt zich vrijer bewegen. Bijvoorbeeld in een smalle gang. Ook heeft u bij 3 wielen veel meer ruimte om uw benen neer te zetten. De 4-wiel scootmobiel is steviger en geeft een veilig gevoel. Dit is merkbaar als u een scherpe bocht maakt of als u schuin de stoep afrijdt. Een scooter met 4 wielen heeft een hogere maximum snelheid en heeft meer comfort tijdens het rijden.

Moet ik een hoge of lage actieradius?
De mobielen verschillen behoorlijk als we inzoomen op de actieradius. Dit is de afstand die de scoot aflegt op een volle accu. Gaat u hem alleen binnen gebruiken? Of rijd u ook kleine afstanden naar familie? Een bereik van 20 km is vaak genoeg. Bent u voornemens ook ritjes te maken naar het winkelcentrum of naar buitengebieden? U kunt dan het beste kiezen voor een 97 Ah accu (60 – 65 km).

Snelheid
Wanneer u lange afstanden wilt afleggen, dan is een langzame snelheid natuurlijk vervelend. Kleine opvouwbare scootmobielen gaan vaak maar 7 km per uur. De wat stabielere vaste modellen kunnen snelheden behalen van wel 27 km/uur. Modellen met een grotere accu hebben vaak ook een hogere snelheid. Onthoud: op de stoep geldt een max. snelheid van 6 km/uur.

Comfort en extra’s
Bij het dagelijks gebruiken van een scoot of als u last heeft van uw rug (bewegingsbeperking) is een ergonomisch ontwerp erg belangrijk. Duurdere modellen onderscheiden zich door een goede vering en een verstelbaar stuur/zitting. Ga direct proefrijden in Terschelling en kies zelf hoeveel comfort u wilt.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Hoeveel kost een scootmobiel?

Onze specialisten hebben net toegelicht waar u naar moet kijken als u een scootmobiel gaat kopen. Maar wat kost nu een goede scootmobiel? De kostprijzen hangen af van de leverancier, de accucapaciteit, de gemiddelde snelheid en accessoires zoals een zuurstoffleshouder + een mandje. De gunstigste modellen zijn er al vanaf €540,00, de meest luxe modellen met alle opties gaan al gauw richting de €6.600,00. In de tabel hieronder bekijkt u de geschatte prijs van een paar voorbeeldmodellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Basis39 km8 km/u€600
Verbeterd315 km10 – 12 km/u€1950
Uitstekend450 km16 km/u€2700
Eerste klas470 km22 km/u€7.000
Tabel met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Terschelling
scootmobiel-kopen-terschelling

Scootmobiel aanvragen gemeente Terschelling via WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verplicht gemeenten om mensen te helpen die moeite hebben met zelfstandig wonen. Onder bepaalde voorwaarden kunt u d.m.v. de WMO tijdelijk een scoot toegewezen krijgen (via het uitleenpunt) of een PGB-krijgen waarmee u zelf iets kunt aanschaffen. De WMO heeft speciale vervoersvoorzieningen. Voorbeelden hiervan zijn de regiotaxi en daarnaast een eigen scootmobiel. Heeft u een handicap maar heeft zelfstandig wonen uw voorkeur en blijven deelnemen aan sociale activiteiten? Juist nu hebt u mogelijk recht op steun vanuit de gemeente Terschelling. Gemeenten kunnen daar op verschillende manieren bij ondersteunen.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): u krijgt een budget toegewezen waarmee u zelf op zoek kunt gaan naar een geschikt voertuig.
 • Zorg in natura: de gemeente geeft u een exemplaar in bruikleen. Houd er rekening mee dat dit model niet is aangepast aan uw persoonlijke situatie.
 • Op het moment dat u kiest voor scootmobiel uitleen via het WMO betaalt u €19 per maand als eigen bijdrage.
 • De aanvraag kunt u doen via het WMO-loket. Kort daarna volgt een (telefonisch) gesprek om te achterhalen waar uw zorgbehoefte ligt. Na een aantal weken/maanden hoort u of uw aanvraag is toegekend.
 • Ondertussen kunt u altijd informeren bij WMO-loket gemeente Terschelling. U kunt even bellen (0562446244), e-mailen (eilandteam@terschelling.nl), of kom naar het gemeentehuis (Postbus 4, 8800 AA, Franeker). Zie ook www.terschelling.nl voor extra informatie.
 • De beslissingstermijn bedraagt ongeveer 8 – 12 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Adressen van winkels voor een gratis proefrit

Om een passend model te vinden vindt u op deze website relevante info en specificaties. Echter geeft een testrit een compleet beeld. Een gratis proefrit zonder verplichtingen zal veel zaken duidelijk maken. Op die manier kunt u allerlei modellen uittesten en kunt u de verkoper of specialist naar specificaties vragen. Rondom Terschelling zijn diverse scootmobiel speciaalzaken actief. Een betrouwbare expert zal u helpen bij het uitzoeken van de beste scootmobiel. In de volgende opsomming zijn de adresgegevens te vinden van leveranciers, winkels en thuiszorginstellingen en WMO uitgiftepunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
WadzorgBurgemeester Mentzstraat 208881 ALWest-Terschelling
VegroVijverstraat 148801 TTFraneker
HulpmiddelencentrumBolswarderbaan 38601 ZKSneek
Tabel met zorgaanbieders en showrooms in de regio


Een thuisdemonstratie aanvragen in Terschelling
Heeft u fysieke problemen en kunt u geen winkel bezoeken? Er zijn gelukkig alternatieven. Een aantal aanbieders hebben een speciaal team voor thuisdemonstraties. In de volgende lijst bekijkt u populaire partijen waar u een afspraak bij kunt maken.

 • Practicomfort: Meer dan 1.000 scootmobielen op voorraad
 • Mango: Eigen technische servicedienst
 • Quingo: Veilig, comfortabel en wendbaar
 • Medipoint: Aantrekkelijk scootmobiel onderhoudscontract
 • Welzorg: Dé specialist in mobiliteitshulpmiddelen
 • Vegro: Al 35 jaar hulpmiddelen expert
 • Totalezorgwinkel.nl: Een scootmobiel voor elk budget

Meest verkochte modellen
Hieronder schetsen wij een lijstje met populaire merken + modellen inclusief een specificatie van het bereik, snelheid en de geschatte prijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Handicare Trophy 20 4W45 km6 km/u€ 4.559
Electric Mobility Rascal 388D32 km6 km/u€ 3.085
Sterling Elite XS Compact45 km15 km/u€ 7.005
Kymco Maxi XLS35 km13 km/u€ 2.413
Overzicht met populaire modellen mei 2024

Veelgestelde vragen (en antwoorden)

Is het een optie om de scootmobiel te huren?
Wie liever niet koopt, kan ook een scootmobiel huren in Terschelling. Denk dan onder andere aan zorginstanties, thuiszorgorganisaties en hulpmiddelen winkels. Steeds meer gemeenten zetten nu ook in op de scootmobielpool. Voor een klein bedrag kunt u dan bijv. een dagdeel gebruik maken van deze service. Wilt u echter voor een langere periode huren? In dat geval is het alternatief om te kiezen voor een eigen exemplaar of een voertuig te leasen.

Hoe zit het met het onderhoud?
Showrooms (leveranciers van medische hulpmiddelen in Terschelling) hanteren standaard een garantietermijn van 2 jaar. Normaal gesproken kunt u deze garantie met enkele jaren verlengen. Meerdere fabrikanten bieden ook omruilgarantie. Zodoende kunt u vrijblijvend een model uitproberen. Een jaarlijks onderhoud is tegen noodzakelijk. Hiervoor kan u ervoor kiezen om meteen een onderhoudscontract te nemen. We spreken dan over een goed APK waarbij uw product goed wordt nagekeken. Noodzakelijke inspecties zijn o.a. koolborstels en de conditie van de accu.

Is het verstandig om een tweedehands model te kopen?
Inmiddels is de scootmobiel behoorlijk ingeburgerd. Het gevolg? Steeds meer tweedehands scooters. Een reden waarom veel mensen kiezen voor een occasion is een aantrekkelijk prijskaartje: ook met een klein budget koopt u een scoot die vaak in goede conditie is. Verder kunt u de mobiel direct meenemen, geen levertijd. Negatieve aspecten zijn een krasje, deukje of andere kleine gebruikssporen. Ook kan de actieradius flink verslechterd zijn. Neem iemand mee om samen een testrit te rijden om de kracht van de accu te meten. Er zijn diverse websites zoals tweedehands-scootmobiel.nl waar veel gebruikte modellen te koop worden aangeboden.

Is een rijbewijs verplicht?
Als scootmobielrijder hebt u te maken met wet- en regelgeving zoals die geldt voor gehandicaptenvoertuigen. U mag op een scoot rijden zonder bromfietscertificaat of rijbewijs. U bent vrij om te gaan naar rijvaardigheidscursussen en theorielessen. In een erkende scootmobieltraining in Terschelling leert u van alles over anticiperen op het verkeer en leert u veiliger rijden. De verkeersregels zijn vrij eenvoudig: u bent welkom op voetpad, fietspad en de rijbaan. Rijden mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Het is belangrijk om zoveel mogelijk rechts te blijven rijden en zorg voor goede verlichting. A wegen (snelweg) en N wegen zijn verboden terrein.

Is het verplicht om de scootmobiel te verzekeren?
Een scootmobiel wordt wettelijk gezien als motorrijtuig. De scoot moet dus altijd verzekerd zijn (zowel tijdens momenten dat u buiten rijdt in uw woonplaats, maar ook als u hem uitsluitend binnen gebruikt). Hoewel u niet hard gaat, kan er toch altijd wat gebeuren. Schades die hieruit voortvloeien worden niet vergoed door de AVP (aansprakelijkheidsverzekering). Rijdt u onverzekerd rond? Dan kunt u daar een boete voor krijgen. Eventuele schade wordt dan niet verzekerd. Er zijn grofweg twee polissen: WA-dekking en All-risk. Bij all-risk krijg je ook schade door eigen schuld vergoed. WA-verzekeringen zijn er vanaf €3,75 per maand. Een verzekerde mobiel kunt u herkennen aan het gele verzekeringsplaatje.

Is het beter om te kiezen voor een rollator of rolstoel?
Mensen met fysieke problemen weten niet of ze nu een rollator, rolstoel of scootmobiel moeten kiezen. Het aanvragen van betrouwbare hulpmiddelen draagt bij aan de veiligheid tijdens het lopen / bewegen. Zo’n elektrische rolstoel of rollator is soms voldoende voor korte afstanden. Of wanneer u graag nog wel stukjes zelf loopt. De opvouwbare scootmobiel kan veel meer aan en komt om de hoek kijken als u nog wel grote afstanden gaat afleggen. Heeft u nog vragen? Neem contact op met een thuiszorginstelling of de regionale zorgwinkel Terschelling.

Hoe word ik lid van een scootmobielclub?
Houd u van sociaal contact en wilt u de omgeving beter leren kennen? Een scootmobielvereniging maakt dit mogelijk. In veel gebieden (uiteraard ook in de provincie Friesland) zijn zulke initiatieven te vinden. Geniet van het sociale contact en verken samen de wijken als: West-Terschelling, Midsland, Formerum, Lies, Hoorn, Oosterend.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie