Scootmobiel aanvragen via de WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is er voor iedereen die hulp nodig heeft om langer thuis te kunnen blijven wonen. Daaronder vallen ook vervoersvoorzieningen. U kunt dan denken aan een regiotaxi, rolstoeltaxi, een rolstoel maar ook een scootmobiel. Maar hoe zit het eigenlijk met een scootmobiel aanvragen via de WMO? Op deze pagina leest u alle belangrijke informatie. 

 • Mensen met een chronische aandoening of handicap kunnen aankloppen bij het WMO-loken van de gemeente
 • De gemeente bekijkt uw aanvraag en controleert of u in aanmerking komt voor een scootmobiel
 • Voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat u niet ver kunt lopen en dat u geen gebruik kunt maken van andere vervoersmiddelen
 • Als blijkt dat u in aanmerking komt kunt u een scootmobiel lenen van de gemeente of er zelf een aanschaffen met persoonsgebonden budget (PGB)
 • Gemeenten zijn tegenwoordig zeer terughoudend in het uitgeven van scootmobiels. De eisen zijn streng.
 • Komt u niet in aanmerking? Dan kunt u overwegen zelf een scootmobiel aan te schaffen
 • Weten hoe het zit in uw gemeente? Zie dan deze tool van Regelhulp.nl (website van de Rijksoverheid) 

Heb ik recht op een scootmobiel via de WMO?

Bent u niet meer mobiel, en kunt u niet meer zo gemakkelijk naar de winkel of naar vrienden of familie? Dan kan een scootmobiel uitkomst bieden. Even het centrum in of een tochtje maken door de natuur is dan allemaal weer mogelijk. In sommige gevallen hebt u via de WMO recht op het (lenen van) een scootmobiel. Hieronder vertellen we u er meer over. 

De gemeente bepaalt
De WMO is een wet die wordt uitgevoerd door de gemeente. Het is dan ook de gemeente die bepaalt welke voorzieningen er zijn en wie er in aanmerking komt. Als u behoefte heeft aan een scootmobiel dan adviseren wij om een aanvraag te doen bij het WMO-loket van uw gemeente. Een speciale WMO-consulent komt dan langs voor een zogenaamd “keukentafelgesprek”, en bepaalt of u in aanmerking komt. Er zijn een aantal mogelijkheden waar u eventueel gebruik van kunt maken:

 • De krijgt een scootmobiel in bruikleen. Dit noemen we ook wel WMO-ondersteuning in natura
 • De gemeente geeft een (klein) geldbedrag om zelf een scootmobiel aan te schaffen
 • De gemeente geeft u een persoonsgebonden budget waarmee u een mobiel kunt kopen
 • De gemeente biedt u toegang tot een speciale scootmobielpool waar u een exemplaar kunt lenen voor een dagdeel of enkele dagen

Eigen bijdrage WMO 2024

Iedereen die gebruik maakt van de WMO betaalt daarvoor een eigen bijdrage. In 2024 ligt de eigen bijdrage op €19,00 per maand. Deze eigen bijdrage is voor iedereen hetzelfde. Het maakt niet uit hoeveel u verdient of hoeveel gebruik u maakt van hulpmiddelen. Deze vergoeding betaalt u aan het CAK en is wettelijk bepaald. 

Het voordeel van zelf een scootmobiel kopen

Komt u niet in aanmerking voor een scootmobiel via de WMO? Dan kunt u natuurlijk zelf een scootmobiel aanschaffen. Het voordeel is tegelijk dat u niet afhankelijk bent van de modellen die de gemeente biedt, en dat u niet te maken hebt met de afspreken en voorwaarden van de gemeente. U kunt zelf een scootmobiel kiezen die past bij uw wensen en omstandigheden. Een goede scootmobiel is er al vanaf €750,00. Wie meer comfort wil komt uit op een model tussen de €2.500 en €5.000. Meer weten? Maak hieronder uw keuze voor meer informatie. 

Wat is de WMO?

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is een speciale wet waarin staat dat gemeenten moeten zorgen dat burgers zolang mogelijk thuis kunnen wonen en zo goed mogelijk kunnen participeren in de samenleving.

Hoe dien ik een aanvraag in?

Ga naar het (digitale) WMO-loket van uw gemeente. Hier kunt u de aanvraag indienen. Een WMO-consulent zal contact met u opnemen om uw individuele situatie te bekijken.

Kan ik een scootmobiel krijgen via de WMO?

In sommige gevallen hebt u recht op het lenen van een scootmobiel. De gemeente stelt wel strenge voorwaarden. Het is alleen toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn en niet gebruik kunnen maken van andere vervoersmiddelen.

Is de scootmobiel helemaal gratis via de WMO?

Nee, iedereen die gebruik maakt van de WMO betaalt een vaste bijdrage van €19,00 per maand. Dit is ongeacht de hoogte van het inkomen of hoeveel gebruik u maakt van hulpmiddelen