Scootmobiel Lichtaard

Overweegt u de aanschaf van een scootmobiel in Lichtaard? Een scootmobiel is een voertuig met 3 of 4 wielen voor mensen met een mobiliteitshandicap (mobiliteitsbeperking). Dankzij dit elektrische vervoersmiddel voelt u zich weer onafhankelijk en kunt u bijvoorbeeld weer zelf boodschappen doen. Het aanbod is enorm, welke scootmobiel is de juiste? De website Scootzorg.nl helpt u bij het kopen van uw (eerste) scootmobiel. Op Scootzorg.nl bieden wij handige tips en specifieke informatie rondom PGB en WMO, de actuele prijzen, een thuisdemo, veiligheid in het verkeer en tweedehands modellen.

 • De scootmobiel is een praktisch hulpmiddel speciaal voor mensen die slecht ter been zijn.
 • Voordelen: het vergroot uw zelfvertrouwen en het is een bijzonder veilig en comfortabel hulpmiddel.
 • De tarieven schatten we in tussen c.a. €600,00 oplopend tot 6.250,00.
 • In enkele gevallen kunt u een scootmobiel (in bruikleen) krijgen via de WMO bij de gemeente Noardeast-Fryslân (https://www.noardeast-fryslan.nl).
 • Rondom uw woonplaats kan men terecht bij diverse showrooms / winkels waar u alle informatie vindt over bekende merken zoals Kymco of Medema.

Informatie: Goedkope scootmobiel kopen | Extra hulp bij het kiezen | Prijzen | Scootmobiel tegemoetkoming aanvragen bij de gemeente Noardeast-Fryslân (WMO) | Winkels in de buurt | FAQ met veelgestelde vragen

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9176
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
PGB onkosten€14,50 – €21,50 per uur
Veel gekozen merkAfikim Breeze 4
Adviespunt in de buurtIcare

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Lichtaard

U wilt uw mobiliteit vergroten middels een scootmobiel. Wat is nu voor mij een geschikt model? Er is tegenwoordig een gigantisch aanbod met de meest uiteenlopende eigenschappen. Hoe vind ik een model dat rijmt met mijn verwachtingen? Onze tip: beschrijf eerst wat u minimaal nodig heeft. Wil ik de mobiel ook kunnen meenemen, ga ik er elke dag op rijden, en gebruik ik het voor korte- of lange ritjes? Wanneer u deze vragen beantwoord hebt start pas uw zoektocht naar een goedkope scootmobiel in Lichtaard. U vind uitgebreide info online door een brochure aan te vragen, een uitgebreide thuisdemonstratie of via de expert in de winkel.

 • Een kleine opvouwbare scootmobiel vindt u al vanaf €930,00.
 • Een flexibele scooter met 3 wielen en 40 km actieradius koopt u al vanaf €2025,00.
 • Een sterk 4 wielen model met een actieradius van 60 km is er al vanaf €4300.

Keuzeadvies september 2021

Heeft u wat meer achtergrondinformatie nodig bij het kiezen van de scootmobiel met de beste prijs-kwaliteitverhouding? Onze adviseurs helpen u direct verder. Bijgaand achterhaalt u belangrijke aspecten voor het aankoopproces.

Inklapbare of vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Lichtaard neemt u moeiteloos mee in de auto of trein en neemt slechts weinig ruimte in huis in. Een erg handzaam model voor binnen en voor ritje naar een winkel of de buren. De vaste scootmobiel is groter, heeft grote banden, meer comfort en heeft een langer actieradius. Uitermate geschikt voor veelvuldig gebruik.

Een scootmobiel met 3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel is niet zwaar en de draaicirkel is zeer klein. U kunt zich vrijer bewegen. Dit is handig in kleine ruimtes. Evenzeer verschaft een scoot met 3 wielen extra beenruimte. Een 4-wiel scootmobiel is meer robuust en geeft u een veilige rijervaring. Deze stabiliteit komt vooral tot uiting als u een scherpe bocht maakt en op minder slechte wegen. Een model met 4 wielen is vaak wat sneller en rijdt over het algemeen wat comfortabeler.

Moet ik een hoge of lage actieradius?
De mobielen verschillen flink als wij het hebben over de actieradius. Hiermee bedoelen wij de afstand die u kunt rijden met 1 accu. Gebruikt u de scoot vooral binnen? Of ook voor korte ritten van +/- 5 minuten. Een actieradius van 10 – 15 kilometer volstaat dan. Kiest u ervoor om vaker en langer te rijden naar het centrum of naar buitengebieden? In dat geval adviseren wij te kiezen voor een 85 Ah accu (50 – 55 km).

De maximale snelheid
Wanneer u grote stukken rijdt, dan wilt u dat uiteraard wel op een prettig tempo kunnen doen. Kleine opvouwbare scootmobielen gaan maximaal 10 kilometer per uur.Robuuste vaste modellen halen makkelijk een snelheid van 20 km/u. Scoots met een grote accu gaan vaak ook een stuk sneller. Goed om te weten: wanneer u op de stoep rijdt is de max. toegestane snelheid 6 km per uur.

Comfort & accessoires
Tijdens het rijden van een rit en zeker ook bij rug- en nekklachten (bewegingsbeperking) is een comfortabele zitting essentieel. Luxueuze modellen worden gekenmerkt door maximale vering en zijn helemaal in te stellen naar uw wensen. Boek een proefrit in Lichtaard en kies zelf hoeveel comfort u wilt.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Welke kosten horen bij een scootmobiel?

Na het lezen van bovenstaande info weet u op welke zaken u moet letten bij het uitzoeken van een scootmobiel. Nu is het tijd om naar de kosten te kijken. De prijzen worden gevormd door de producent, de grootte van de accu, de gemiddelde snelheid en accessoires zoals een extra lader & een krukhouder. De voordeligste scoots zijn verkrijgbaar vanaf €495,00, de meest luxe modellen met alle opties hebben al snel een prijskaartje van €6.600,00. In de onderstaande tabel staat de gemiddelde prijs van een aantal types.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Beginner313 km7 km/u€750
Gemiddeld315 – 20 km11 km/u€1300
Gevorderd450 km17 – 18 km/u€3800
Beste480 km+20 km/u€7.750
Voorbeeld van de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Lichtaard
scootmobiel-kopen-lichtaard

Scootmobiel aanvragen gemeente Noardeast-Fryslân via de WMO

De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) stelt gemeenten verplicht om mensen te ondersteunen met zelfstandig wonen en deelnemen aan de samenleving. Soms kunt u met de WMO een scootmobiel lenen bij het uitleenpunt of via de PGB budget aanvragen voor deze aankoop. De WMO heeft speciale vervoersvoorzieningen. Denk hierbij aan een rolstoel, regiotaxi maar ook een scootmobiel. Bent u chronisch ziek maar wilt u wel graag in uw woning blijven wonen en wilt u actief blijven in de maatschappij? Dan kunt u een beroep doen op uw gemeente Noardeast-Fryslân. Er zijn meerdere voorzieningen die de gemeente u kan bieden.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): vanuit uw gemeente krijgt u een financiële compensatie waarmee u zelf een scoot kunt aanschaffen.
 • Steun in natura: u krijgt meestal een scootmobiel in bruikleen. Onthoud hierbij dat u niet zelf mag kiezen wat voor model het wordt.
 • Voor het lenen van een scootmobiel via de WMO berekent het CAK €19,00 eigen bijdrage p/maand per huishouden.
 • U kunt zich aanmelden bij uw WMO adviseur. Een paar weken later volgt een (telefonische) afspraak om te kijken waar u recht op hebt in de gemeente. Na een aantal weken/maanden ontvangt u per mail/post een voorstel.
 • Dien uw aanvraag in bij WMO-loket gemeente Noardeast-Fryslân. Bij vragen kunt u bellen (0519298888), u kunt een e-mail sturen (info@noardeast-fryslan.nl), of bezoek het stadhuis (Koningstraat 13, 9101 LP, Dokkum). Ga ook eens naar www.noardeast-fryslan.nl voor de huidige procedures.
 • Men hanteert een beslissingstermijn van om en nabij 8 – 12 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Maak een proefrit in een showroom of winkel

Om tot een goede keuze te komen bekijkt u op deze website informatie over de belangrijkste onderwerpen. Maar onderaan de streep is een live ervaring ook belangrijk. Een gratis proefrit maken zal veel zaken duidelijk maken. Op die manier krijgt u rustig de tijd om verschillende uitvoeringen te proberen en zal het maken van een keuze een stuk gemakkelijker worden. In de regio Lichtaard kunt u terecht bij een aantal showrooms. Een ervaren adviseur is u graag van dienst bij het vinden van de beste scootmobiel. In de bijgaande tabel staan meerdere vestigingen van leveranciers, winkels en zorgverleners en uitleenpunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
IcareSchoollaan 259161 CGHollum
WelzorgJupiterweg 168938 AELeeuwarden
VegroHenri Dunantweg 28934 ADLeeuwarden
Tabel met contactgegevens van aanbieders en leveranciers van scootmobielen


Een thuisdemonstratie aanvragen in Lichtaard
Heeft u last van lichamelijke ongemakken en lukt het niet om naar een speciaalzaak of winkel te gaan? Dan komt de aanbieder bij u thuis! Erkende leveranciers regelen op korte termijn thuisdemonstraties. Onderstaand vergelijkt u een aantal erkende bedrijven die u graag verder helpen.

 • Practicomfort: 24 uurs pechhulp met thuisbrengservice
 • Mango: Ervaar het product in uw omgeving
 • Quingo: Erg veilig (omvallen kan niet meer)
 • Medipoint: 60 echte winkels door heel nederland
 • Welzorg: Mogelijkheden voor Private Lease
 • Vegro: Uitgebreid aanbod huurartikelen
 • Totalezorgwinkel.nl: Demo’s en levering in heel Nederland

Populaire uitvoeringen en opties
In het volgende hoofdstuk verstrekken we een overzicht met populaire merken + modellen met o.a. de actieradius, de max. snelheid en de geschatte prijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Afikim Breeze 440 km15 km/u€ 9.302
Shoprider TE 778S40 km15 km/u€ 5.010
Pride Victory 10 4W25 km8 km/u€ 3.994
Vermeiren Venus 49 km6 km/u€ 1.095
Schema met populaire scoots september 2021

FAQ met veelgestelde vragen

Is het een optie om de scootmobiel te huren?
Wie liever niet koopt, kan ook een scootmobiel huren in Lichtaard. Doe dat bijv. bij een thuiszorgwinkel of een speciaalzaak. Bij gemeentes kunt u vaak deelnemen aan een scootmobielpool. Tegen een kleine vergoeding mag u dan gebruik maken van een elektrische scooter. Heeft u voor een langere periode een scoot nodig? Voor deze mensen is het verstandig om te kiezen voor een eigen exemplaar of te kiezen voor private-lease.

Hoe zit het met garantie en onderhoud?
Verkopers (leveranciers van medische hulpmiddelen in Lichtaard) werken met een standaard garantie van 2 jaar. Bij veel aanbieders is het mogelijk om dit uit te breiden tot wel 10 jaar. Sommige aanbieders adverteren met een unieke omruilgarantie. Daarmee kunt u zonder verplichtingen een model uitproberen. Een kwalitatief onderhoud is niet iets om op te besparen. Vandaar adviseren wij om te gaan voor een compleet onderhoudscontract. Dit is een soort complete APK en voorkomt dat er veiligheidsproblemen ontstaan. Belangrijke punten zijn o.a. stuurinrichting/ uitlijning en de staat van de accu.

Kan ik ook een tweedehands model kopen?
Het aantal scootmobielen in Nederland neemt flink toe. Daardoor groeit ook de markt voor tweedehands modellen. Een reden waarom veel mensen kiezen voor een occasion is de prijs: tegen een lage prijs koopt u een scoot die vaak in goede conditie is. Ook is er geen sprake van een lange levertijd. Nadelen zijn eventuele verborgen gebreken. Daarnaast zal de actieradius verslechterd zijn. Kies altijd voor een gedegen proefrit om de kracht van de accu te meten. Er bestaan speciale vraag- en aanbod platforms als scootmobielspecialist.nl waar gebruikte modellen worden verkocht.

Mag ik rijden zonder rijbewijs?
Als scootmobielrijder hebt u te maken met wet- en regelgeving zoals die geldt voor gehandicaptenvoertuigen. Het halen van een rijbewijs of bromfietscertificaat is niet noodzakelijk. Wel kunt u kiezen voor een rijvaardigheidscursus of theorielessen volgen. In professionele scootmobieltrainingen in Lichtaard gaat u verder in op aspecten als verkeerstheorie en praktische tips om veilig te rijden. Over het algemeen zijn verkeersregels niet moeilijk: u bent welkom op voetpad, fietspad en de rijbaan. U mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom rijden. Houd rechts aan en zorg dat u goed zichtbaar bent. Vermijd altijd regionale wegen en snelwegen.

Moet mijn scootmobiel verzekerd zijn?
Een scootmobiel is volgens de wet een motorrijtuig. U sluit altijd een verzekering af (zowel voor het geval dat u op de openbare weg rijdt, maar ook als u de scoot hoofdzakelijk binnenshuis gebruikt). Ook al rijdt een scoot niet zo snel, kan er toch altijd wat gebeuren. Schades die hieruit voortvloeien worden niet vergoed door de AVP (aansprakelijkheidsverzekering). Gaat u onverzekerd de weg op? Dan kunt u een flinke boete krijgen (€280). Veroorzaakte schade is bovendien niet te verhalen op een verzekeraar. Er zijn grofweg twee polissen: WA-dekking en All-risk. Bij all-risk krijg je ook schade door eigen schuld vergoed. WA-verzekeringen zijn er vanaf €3,65 per maand. Een verzekerd motorrijtuig heeft een verzekeringsplaatje of sticker aan de achterkant.

Wat zijn de voordelen van een rollator of rolstoel?
Veel mensen kunnen kiezen uit zorghulpmiddelen als een rollator, rolstoel of scootmobiel. Het aanschaffen van medische hulpmiddelen draagt bij aan de veiligheid tijdens het lopen / bewegen. De elektrische rolstoel of rollator is handig als u alleen heel kleine afstanden aflegt. Of wanneer u graag nog wel stukjes zelf loopt. De opvouwbare scootmobiel is luxer en komt van pas als u wat langere stukken wilt reizen. Komt u er niet uit? Neem contact op met een thuiszorginstelling of de regionale zorgwinkel Lichtaard.

Hoe word ik lid van een scootmobielclub?
Houd u van een praatje maken en mag u graag op nieuwe plekjes komen? De scootmobielvereniging maakt het rijden nog leuker. In het hele land (tevens in de provincie Friesland) zijn deze verenigingen actief. Gezellig samen toeren en maak tochtjes door wijken als: Bouwstreek, Zuidwest, Wijk-Zuid.

Plaats een reactie