Scootmobiel Leeuwarden

Heeft u behoefte aan een goede scootmobiel in Leeuwarden? De scootmobiel is een praktisch hulpmiddel voor mindervaliden of mensen die niet meer zo mobiel zijn (mobiliteitsbeperking). Dankzij dit elektrische voertuig voelt u zich wendbaar en kunt u weer op eigen houtje de deur uit. Maar wat is nu een goede scootmobiel voor mij? De website Scootzorg.nl helpt u bij het uitzoeken van de juiste scooter. Op deze pagina bieden wij een uitgebreid keuzeadvies en uitgebreide details over bijvoorbeeld WMO (eigen bijdrage), de actuele prijzen, winkels in de buurt, hoe u zich moet gedragen in het verkeer en reparatie/onderhoud.

 • Een scootmobiel is een zeer handig vervoersmiddel en biedt uitkomst voor mindervaliden.
 • De meest genoemde voordelen: u vergroot uw zelfstandigheid en een hoge mate van comfort.
 • De kosten liggen tussen de €850,00 en €4.750,00.
 • Soms krijgt u een budget via de WMO bij de gemeente Leeuwarden (https://www.leeuwarden.nl).
 • In de omgeving kan men terecht bij diverse showrooms / winkels (of dealer) van bekende merken als RvS van Seenus of Freerider.

Details: Goedkope scootmobiel kopen | Criteria waar u op moet letten (advies) | Prijzen (april 2024) | Scootmobiel tegemoetkoming aanvragen bij de gemeente Leeuwarden (WMO) | Winkels in de buurt | Handige FAQ met veelgestelde vragen

ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode8922
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
PGB tarieven€15,5 – €18,69 per uur
Aantrekkelijke scootmobielVermeiren Venus 4
Regionaal adviespuntHulpmiddelencentrum

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Leeuwarden

Waarschijnlijk bent u op zoek naar een (eerste) scootmobiel. Alleen, wat zijn belangrijke aspecten? Leveranciers verkopen zeer uiteenlopende modellen met de meest uiteenlopende eigenschappen. Waar vind ik het model dat in lijn is met mijn profiel? Beginpunt: ga eerst na wat u eigenlijk zoekt. Gebruik ik de scooter vooral binnen of buiten, is het voor dagelijks gebruik, en is het voor korte of lange afstanden? Zodra u dit helder hebt kunt u pas echt beginnen met het zoeken naar een goedkope scootmobiel in Leeuwarden. De meeste informatie is online beschikbaar middels een brochure per post, advies aan huis of door een showroom te bezoeken.

 • Een kleine opvouwbare scootmobiel koopt u al vanaf €500,00.
 • Een iets geavanceerder model met 3 wielen en 30 km actieradius kost u rond de €1675,00.
 • Een sterk 4 wielen model met een comfortabele zit is te koop vanaf €4000.

Keuzeadvies april 2024

Heeft u extra advies nodig bij het vinden van de meest ideale scootmobiel? Onze adviseurs helpen u direct verder. Hieronder vindt u de hoofdlijnen / keuzes van deze productgroep.

Inklapbare of vaste scootmobiel (voor- en nadelen)
Een opvouwbare scootmobiel in Leeuwarden kunt u eenvoudig meenemen in de tram, bus of trein en kunt u gemakkelijk opbergen in huis. Een ideaal hulpmiddel voor in huis en voor kleine afstanden buiten. De vaste scootmobiel is stabieler, voelt veiliger, heeft grote banden, meer comfort en kan veel meer kilometers afleggen. Bedoeld voor intensief gebruik buiten.

3- of 4-wiel scootmobiel
Een 3-wiel scootmobiel is licht van gewicht en de draaicirkel is zeer klein. U kunt gemakkelijk manoeuvreren. Ideaal in de supermarkt. Eveneens verschaft een scoot met 3 wielen extra beenruimte. De 4-wiel scootmobiel is wat sterker/stabieler en geeft u een veilige rijervaring. Deze stabiliteit komt vooral tot uiting in de bochten en op minder slechte wegen. Een scooter met 4 wielen heeft een hogere topsnelheid en heeft meestal een grotere koersvastheid.

Hoe hoog moet de actieradius zijn?
De mobielen verschillen nogal als we kijken naar de actieradius. Dit is de afstand die de scoot aflegt op een volle accu. Rijdt u alleen in huis? Of rijdt u regelmatig ook korte afstanden (enkele minuten)? Een actieradius van 10 – 20 km is ruim voldoende. Kiest u ervoor om vaker en langer te rijden naar omliggende dorpen of om gewoon lekker rond te rijden? In die situaties kiest u voor een 97 Ah accu (60 – 65 km).

De snelheid van de scootmobiel
Zodra u lange afstanden wilt afleggen, dan wilt u natuurlijk ook dat er een beetje tempo in zit. Simpele opvouwbare scootmobielen gaan vaak maar 6 kilometer per uur. Robuuste vaste modellen gaan wel 20 kilometer per uur. De wat grotere en sterkere accu’s hebben meestal een hogere topsnelheid. Let op: wanneer u op het trottoir rijdt geldt een max. snelheid van 6 km/uur.

Additioneel comfort
Wanneer u dagelijks de scoot gebruikt of als u snel last heeft van nek of rug (bewegingsbeperking) dan heeft u baat bij een comfortabele scoot. De luxere modellen bieden een goede vering en een verstelbare stoel. Doe een aanvraag voor een proefrit in Leeuwarden en probeer alle luxe opties zelf uit.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat kost een scootmobiel?

Na het lezen van bovenstaande info weet u waar u rekening mee moet houden wanneer u een nieuwe of gebruikte scootmobiel gaat kopen. Hierna kijken we specifiek naar de kosten. De prijzen hebben te maken met het merk, het vermogen van de accu, de gemiddelde snelheid en optionele extra’s zoals oprijplaten + een scootmobieltas. De aantrekkelijkste modellen kunt u al vinden vanaf €495,00, de meest luxe uitvoeringen kosten al gauw €5.600,00. In de onderstaande tabel vind u de actuele prijs van veel verkochte modellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Budget313 km8 km/u€550
Prima325 km12 km/u€1400
Gevorderd435 km17 – 18 km/u€4100
Royaal475 km +22 km/u€6.750
Voorbeeld van de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Leeuwarden
scootmobiel-kopen-leeuwarden

Scootmobiel aanvragen gemeente Leeuwarden via WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verplicht gemeenten om te zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Onder bepaalde voorwaarden kan men via de WMO tijdelijk een scoot toegewezen krijgen (via het uitleenpunt) of via de PGB budget aanvragen voor deze aankoop. Onder de WMO vallen ook de zogenaamde vervoersvoorzieningen. Onder andere een auto in bruikleen en niet te vergeten de scootmobiel. Ervaart u medische ongemakken en wilt u thuis blijven wonen en wilt u kunnen blijven deelnemen aan het alledaagse leven? Juist nu kunt u een beroep doen op uw gemeente Leeuwarden. Een gemeente biedt diverse oplossingen.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): vanuit de gemeente ontvangt u een bedrag waarmee u zelfstandig een scootmobiel mag kopen.
 • Steun in natura: u kunt gebruik maken van een leen-scootmobiel. Onthoud hierbij dat dit model niet is aangepast aan uw persoonlijke situatie.
 • Wanneer u een scootmobiel leent via het WMO betaalt u via de CAK €19,00 eigen bijdrage p/maand per huishouden.
 • Aanmelden kan bij de WMO-balie. Daaropvolgend vind er een gesprek plaats om te kijken wat uw individuele zorgvraag is. Na een aantal weken/maanden ontvangt u per mail/post een voorstel.
 • Heeft u tussendoor nog bedenkingen? Stel ze bij WMO-loket gemeente Leeuwarden. U kunt even bellen (0881011700), mailen (fryslan@mozaak.nl), of bezoek het gemeentehuis (Archipelweg 111, 8921 TH, Leeuwarden). U kunt ook terecht op www.leeuwarden.nl voor de huidige procedures.
 • Men hanteert een beslissingstermijn van om en nabij 8 – 12 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Vind het ideale model in een showroom of winkel

Om te bepalen welk model bij u past verzamelen wij hier een uitgebreid keuzeadvies. Alleen, uiteindelijk is een producttest ook noodzakelijk. Een 100% gratis proefrit biedt in dat geval uitkomst. Zo krijgt u rustig de tijd om verschillende uitvoeringen te proberen en kunt u de verkoper of specialist naar specificaties vragen. Rondom uw woonplaats Leeuwarden kunt u langsgaan bij verschillende speciaalzaken en winkels. Een betrouwbare expert geeft tips en advies voor het aanschaffen van de beste scootmobiel. In de volgende opsomming bekijkt u direct contactgegevens van verschillende aanbieders, winkels en zorgverleners en WMO-uitleenpunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
HulpmiddelencentrumAmpèrestraat 148912 ADLeeuwarden
WadzorgBurgemeester Mentzstraat 208881 ALWest-Terschelling
VegroVijverstraat 148801 TTFraneker
Tabel met contactgegevens van aanbieders en leveranciers van scootmobielen


Uw thuisdemonstratie aanvragen in Leeuwarden
Heeft u last van lichamelijke ongemakken en zit een bezoek aan de winkel er niet in? Dan komt de aanbieder bij u thuis! Meerdere aanbieders verzorgen thuisdemonstraties door heel Nederland. Hieronder treft u populaire winkels waar u terecht kunt.

 • Practicomfort: 24 uurs pechhulp met thuisbrengservice
 • Mango: Groot aanbod aan hulpmiddelen
 • Quingo: 3 jaar volledige garantie
 • Medipoint: Veel aangesloten uitgiftepunten
 • Welzorg: Ruim aanbod scootmobielen, rollators en rolstoelen
 • Vegro: Specialist voor langer thuiswonen
 • Totalezorgwinkel.nl: Ook voor betaalbare tweedehands modellen

Overzicht met populaire scoots
Hieronder bieden wij een lijst met daarin types die veel verkocht worden met daarachter de gemiddelde actieradius, de topsnelheid en een gemiddelde prijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Vermeiren Venus 49 km6 km/u€ 1.095
Pride Maxima 325 km6 km/u€ 1.170
Afikim Sportster SE45 km15 km/u€ 8.380
Kymco Midi XLS40 km13 km/u€ 3.318
Tabel met populaire scoots april 2024

FAQ met veelgestelde vragen

Ik wil een scootmobiel huren, kan dat?
Uiteraard is het een optie om een scootmobiel te huren in Leeuwarden. Dat kan bijvoorbeeld bij een lokale verhuurmaatschappij of scooterwinkel. Erg populair is nu ook de scootmobielpool. Gratis, of tegen een kleine vergoeding kan u gebruik maken van een leenvoertuig. Wilt u structureel gebruik maken van een scootmobiel? In dat geval is het wellicht slimmer om te kiezen voor een eigen exemplaar of de mogelijkheden van leasen te onderzoeken.

Hoe zit het met het onderhoud?
Aanbieders (leveranciers van medische hulpmiddelen in Leeuwarden) hanteren standaard een garantietermijn van 2 jaar. Normaal gesproken kunt u dit tegen betaling verlengen tot wel 10 jaar. Verschillende merken geeft de keuze voor een omruilgarantie. Juist daardoor kunt u rustig een aantal dagen/weken een bepaald model uitproberen. Het onderhoud van de scootmobiel is cruciaal. Vandaar kan u ervoor kiezen om te gaan voor een compleet onderhoudscontract. Dit is een soort jaarlijkse APK waarbij de veiligheid van uw product wordt gewaarborgd. De monteur onderzoekt o.a. stoelverstelling en mechanisme en de conditie van de accu.

Is een tweedehands model geschikt?
Er rijden inmiddels flink wat scootmobiels rond in Nederland. We zien het aanbod met tweedehands modellen hard groeien. De populariteit van de occasion zit ‘m in de lage aanschafprijs: voor weinig geld is een goede scoot binnen handbereik. Daarbij kunt u de mobiel direct meenemen, geen levertijd. Mindere punten zijn krasjes en andere gebruikssporen. Houd er ook rekening mee dat de accu niet meer nieuw is. We raden altijd aan een proefrit te maken om de capaciteit van de accu te beoordelen. Er zijn veel online platformen zoals uwzorgshop.nl waar u advertenties van gebruikte modellen kunt doorzoeken.

Heb ik een rijbewijs of cursus nodig?
Als eigenaar van een scootmobiel valt u onder de gehandicaptenvoertuigen. Een speciaal rijbewijs of bromfietscertificaat is overbodig. U kunt wel gebruik maken van theorieles en rijvaardigheidscursussen voor de praktijk. In een erkende scootmobieltraining in Leeuwarden leert u van alles over de huidige verkeersregels en leert u drempels en stoepjes rijden. Over het algemeen zijn verkeersregels niet moeilijk: de scoot mag zich begeven op het voetpad, fietspad en de rijbaan. Dit geldt zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Het is belangrijk om zoveel mogelijk rechts te blijven rijden en geef altijd duidelijk richting aan. U mag niet rijden op autowegen en snelwegen.

Moet ik verplicht een scootmobiel verzekering afsluiten?
Scootmobielen worden voor de wet gezien als motorrijtuigen. Een verzekering is altijd verplicht(zowel op het moment dat u deelneemt aan het verkeer op de openbare weg, maar ook als u de scoot hoofdzakelijk binnenshuis gebruikt). Ondanks de lage snelheid, er kan maar zo een ongelukje ontstaan. U kunt dan geen aanspraak maken op uw aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Gaat u toch zonder verzekering de weg op? Dan kunt u daar een boete voor krijgen. Indien u schade rijdt kunt u geen beroep doen op een verzekeraar. Er wordt onderscheid gemaakt tussen WA en All-risk polissen. WA-verzekeringen hebben een beperktere dekking dan all-risk. Gemiddeld kost zo’n WA-verzekering €5,10 p/maand. Een verzekerd motorrijtuig heeft altijd een gele verzekeringssticker of plaatje.

Wanneer kiezen voor een rollator of rolstoel?
Mensen die merken dat hun mobiliteit afneemt kunnen kiezen uit zorghulpmiddelen als een rollator, rolstoel of scootmobiel. Het aanvragen van betrouwbare hulpmiddelen is noodzakelijk om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Zo’n rollator of elektrische rolstoel is ideaal voor de wat kortere afstanden. Of wanneer u af en toe wat ondersteuning wilt. De opvouwbare scootmobiel is luxer en kunt u bovendien meenemen in de auto. Weet u het nog niet? Ga dan in gesprek met een zorgcoach of de lokale zorgwinkel Leeuwarden.

Hoe kan ik me aansluiten bij een scootmobielclub?
Houd u van een praatje maken en houd u ervan om de omgeving te verkennen? De scootmobielvereniging maakt het rijden nog leuker. Door heel Nederland (uiteraard ook in de provincie Friesland) kunt u zich aansluiten. Lekker samen op pad en geniet van het rijden door wijken zoals: Binnenstad, Transvaalwijk & Rengerspark, Bilgaard & Havankpark e.o., Vrijheidswijk, Lekkum e.o., Blitsaerd, Oldegalileën & Bloemenbuurt, Tjerk Hiddes & Cambuursterhoek, Vlietzone, Oranjewijk & Tulpenburg, Heechterp, Schieringen & De Centrale, Camminghaburen, Grote Wielen & De Groene Ster, Bedrijventerreinen-Oost, Achter de Hoven, Schepenbuurt, Wielenpôlle, Huizum-Oost, Huizum-West, Aldlân, Nijlân, Hempens/Teerns e.o. & Zuiderburen, Wirdum & Swichum e.o., Wytgaard e.o., Goutum e.o., Techum, Wiarda, De Werp, De Zwette, Vossepark & Helicon, Vogelwijk & Muziekwijk, Valeriuskwartier & Magere Weide, Westeinde, Buitengebied Noordwest, “De Zuidlanden”, Wergea & Warten e.o., Reduzum e.o., Grou e.o., Jirnsum e.o., Noord, Zuid, Zuid, Noord, Mantgum, Wijk-West, Wijk-Oost.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie