Rolstoel of scootmobiel?

Veel mensen zullen vanwege leeftijd, ziekte of ongeluk in hun leven een punt tegenkomen waarop ze een hulpmiddel nodig hebben om mobiel te blijven. Hoewel het voor sommigen slechts tijdelijk is, is de stap voor de meesten een ingrijpende, permanente verandering. Het is dan ook belangrijk om voor de juiste situatie het juiste hulpmiddel te kiezen. Er is dankzij de moderne technologie immers een ruim aanbod aan mobiliteitsverhogende apparaten.

Wanneer kiezen voor een rolstoel?

De standaard keuze voor veel minder validen is de rolstoel. Rolstoelen kunnen handmatig bediend worden, maar er bestaan ook elektrische varianten. Deze worden bestuurd middels een programmeerbare joystick, zijn zeer wendbaar en worden met name veel gebruikt door gehandicapte kinderen. Ze bieden veel vrijheid in de keuze voor de zetel en zijn vanwege hun gewicht stabiel; er bestaan zelfs edities waarmee de stoel op een uitschuifbaar platform gemonteerd is, dat de ingezetene zelf kan bedienen. Nadeel van deze rolstoelen is dat ze vanwege de verfijnde techniek erg duur zijn. Daarnaast is het grote gewicht zowel een zegen als een vloek, omdat bijvoorbeeld trapliften en sommige gewone liften er niet mee overweg kunnen.

Wanneer kiezen voor een scootmobiel?

Een alternatieve mogelijkheid is een scootmobiel. Deze apparaten dienen hetzelfde nut als een rolstoel, maar zijn sneller en geschikt voor grotere afstanden. Het psychologische voordeel van een scootmobiel is dat ze er beter uitzien en ze een groter gevoel van vrijheid geven dan de rolstoel. Nadeel van een scootmobiel, is dat de draaicirkel groter is en dat hij vanwege het geringe gewicht inherent instabiel is. Om dit stabiliteitsprobleem het hoofd te bieden, zijn er tegenwoordig scootmobielen op de markt met vier wielen in plaats van drie wielen. Welke van de twee is voor u het beste? Stel uzelf de volgende vragen om wat nader tot het antwoord te komen:

  • Bent u regelmatig voor lange dagdelen gezeteld in het hulpmiddel? Zo ja, dan kunt u het beste voor de rolstoel gaan, omdat deze een betere ondersteuning biedt voor uw hoofd, nek, voeten en lichaam.
  • Heeft u voldoende kracht om uzelf vooruit te helpen? Zo niet, kies dan voor een scootmobiel of elektrische rolstoel.
  • Kunt u gemakkelijk rechtop zitten? Vanwege de instabiliteit van een scootmobiel wordt van u verwacht dat u zonder extra ondersteuning rechtop kunt zitten. Een scootmobiel vereist daarnaast enige kracht in de armen en schouders, omdat u continu het stuur vast moet houden. Klinkt dit allemaal als erg moeilijk, dan is een rolstoel wellicht beter.
  • Welk type terrein zult u zich op begeven? Een scootmobiel heeft meer moeite met verschillende terreinsoorten dan een rolstoel. Gaat u ook graag van het bewandelde pad af (bijvoorbeeld het bos) en verwacht u veel scherpe bochten, overweeg dan een rolstoel. Een scootmobiel is beter in de stad.
  • Gaat u vaak met het openbaar vervoer? Scootmobielen zijn niet zwaar, maar houd er rekening mee dat een rolstoel vaak opklapbaar is.

Mindervaliden doen er goed aan bovenstaande punten goed in gedachte te nemen alvorens een keuze te maken. Natuurlijk zijn er wellicht meer vragen en punten die u in overweging wilt nemen alvorens u tot aanschaf overgaat. Laat u daarom ook goed informeren en wees niet bang vragen te stellen aan de leverancier. Het gaat om een aardige investering en het is van groot belang dat u de optimale combinatie tussen mobiliteit en comfort vindt.