De verkeersregels voor het rijden met een scootmobiel

Scootmobielen zijn kleine, wendbare voertuigen voor mensen die door ouderdom, een handicap of ongeluk in hun mobiliteit beperkt zijn geraakt. Voor deze mensen kan de scootmobiel een ware uitkomst zijn. Waar zij altijd afhankelijk waren en er nooit zomaar op uit konden, kunnen ze dankzij de scootmobiel weer volwaardig deel uitmaken van de maatschappij. Mocht u zelf ooit voor een ingrijpende mobiliteitsverandering komen te staan, weet dan dat u niet alleen bent. In Nederland rijden op dit moment al tienduizenden scootmobielen rond; een aantal dat jaarlijks alleen maar verder toeneemt. Dit zijn er al zoveel, dat scootmobielen door heel Nederland zich verenigd hebben in diverse clubs en verenigingen. Daarnaast worden er regelmatig landelijke tochten georganiseerd, waar u samen met lotgenoten kunt genieten van een heerlijk dagje uit.

De scootmobiel in het verkeer

Als scootmobiel bestuurder bent u kwetsbaar in het verkeer. Er gelden daarom voor scootmobielen aparte verkeersregels, die u verplicht moet naleven:

  • Snelheid: de maximumsnelheid op de rijbaan is 45km/uur. Op het fietspad is deze 30km/uur binnen de bebouwde kom en 40km/uur daarbuiten. Op het trottoir is de maximumsnelheid 6 km/uur.
  • Voorrang: een scootmobiel heeft geen voorrang op kruispunten, maar moet op een zebrapad wel als voetganger beschouwd worden.
  • Afmetingen: een scootmobiel is maximaal 110cm breed, 350 centimeter lang en 200 centimeter hoog.
  • Leeftijd: u dient minimaal zestien jaar oud te zijn. Deze minimumleeftijd geldt niet als het voertuig maximaal 10km/uur kan rijden. U kunt op deze eis een ontheffing aanvragen bij de gemeente.
  • Plaats op de weg: een scootmobiel mag op de rijbaan, maar niet op de autoweg of snelweg. Op het fietspad heeft een scootmobiel dezelfde rechtspositie als een fietser.
  • Verzekering: een scootmobiel moet verplicht verzekerd zijn. Er is geen kentekenplicht, maar u dient wel een verzekeringsplaatje te voeren.
  • Verlichting: bij slecht zicht of na zonsondergang dient u zowel voor- als achterlicht te voeren.
    Zie voor meer informatie de website van het ministerie van verkeer en waterstaat.

Verder nog een aantal tips voor de scootmobiel in het verkeer:

  • Heeft u moeite met omkijken, laat dan achteruitkijkspiegels monteren!
  • Rijd altijd loodrecht het trottoir op en af. Doet u dit niet, dan loopt u risico te kantelen!
  • U bent kwetsbaar. Pas uw snelheid aan aan de overige weggebruikers. Dring niet aan en voorkom gevaarlijke situaties.
  • U kunt op diverse plaatsen een scootmobielcursus aanvragen. Op een dergelijke cursus leert u omgaan met uw voertuig en worden de verkeersregels opgefrist. Eventueel zijn er ook andere organisatie die hulp kunnen bieden.