Scootmobiel Hieslum

Oriënteert u zich op een goede scootmobiel in Hieslum? De scootmobiel is een drie- of vierwielige scooter voor ouderen, chronisch zieken of mensen met een beperking (mobiliteitsbeperking). Door gebruik te maken van deze slimme scooter met 3 of 4 wielen voelt u zich wendbaar en kunt u bijvoorbeeld eenvoudig naar de winkel. Alleen, welke scootmobiel moet ik kiezen? Onze specialist is er om u te helpen bij het uitzoeken van de juiste scooter. Op deze website leest u een compleet keuzeadvies en extra info over onderwerpen zoals een aanvraag doen via de WMO, de actuele prijzen, enkele populaire leveranciers, regels en richtlijnen en scootmobieltraining.

  • Een scootmobiel is een scooter met elektrische aandrijving speciaal voor mensen die niet goed ter been zijn.
  • De voordelen: u voelt zich veel zekerder en een comfortabele manier van reizen.
  • De kosten schatten we in tussen c.a. €850,00 tot wel €5.500,00.
  • Soms krijgt u een budget via de WMO bij de gemeente Súdwest-Fryslân (https://www.sudwestfryslan.nl).
  • In de regio kunt u terecht bij meerdere winkels en showrooms (of dealer) van bekende merken als Sterling of Strider.

Snelkoppelingen: Goedkope scootmobiel kopen | Tips bij het kiezen van een scootmobiel | Kosten (april 2024) | Een scootmobiel regelen via de gemeente Súdwest-Fryslân (WMO) | Verkooppunten | Veelgestelde vragen (FAQ)

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8762
WMO Beslissingstermijn8 weken
Maximale pgb vergoedingen€15,9 – €24,1 per uur
Veel gekozen scootmobielAfikim Superlight 3
Punt voor adviesHulpmiddelencentrum

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Hieslum

U bent zich aan het oriënteren op een scootmobiel. Op welke producteigenschappen moet u letten? U kunt kiezen uit talloze modellen met de meest uiteenlopende eigenschappen. Hoe vind ik de scooter die matcht met mijn verwachtingen? Startpunt: bedenk eerst wat u nodig hebt. Wil ik een scooter voor binnen of buiten, hoe vaak rijd ik ermee, en hoeveel KM verwacht ik te maken? Zodra dit duidelijk is kan het zoeken beginnen naar een goedkope scootmobiel in Hieslum. Doe dat bijvoorbeeld online door een brochure aan te vragen, advies aan huis of via advies van product experts in een winkel.

  • Een simpele opvouwbare scootmobiel schaft u al aan vanaf c.a. €880,00.
  • Een wendbare scooter met 3 wielen en 30 – 40 km actieradius vind u al vanaf €1900,00.
  • Een luxe scooter met 4 wielen met veel comfort is er al vanaf €4950.

Keuzeadvies april 2024

Zou u graag verder geholpen worden bij het uitzoeken van de scootmobiel met de beste prijs-kwaliteitverhouding? Lees dan zeker even verder. In de box hieronder treft u zaken waar u rekening mee moet houden.

Inklapbare of vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Hieslum is zonder moeite mee te nemen in het openbaar vervoer en is handig als u weinig ruimte heeft. Een erg handzaam model voor binnen en voor een kort ritje naar de supermarkt. De vaste scootmobiel is wat groter en steviger, heeft grote banden, meer comfort en kan veel meer kilometers op 1 accu afleggen. Uitermate geschikt voor veelvuldig gebruik.

3 of 4 wielen, wat is beter?
Een 3-wiel scootmobiel is flexibeler en is wat kleiner. U kunt gemakkelijk manoeuvreren. Dit komt vooral van pas in kleine ruimtes. Evenzeer biedt een model met 3 wielen meer beenruimte. Een 4-wiel scootmobiel is robuuster en geeft een veilig gevoel. De voordelen daarvan merkt u als u een bocht doorrijdt en op een oneffen terrein. Een scoot met vier wielen is vaak wat sneller en rijdt een stuk comfortabeler.

Wat is een goede actieradius?
De merken onderscheiden zich sterk als we inzoomen op de actieradius. Dit is de maximale afstand die u met een accu kunt afleggen. Gaat u hem alleen binnen gebruiken? Of rijdt u regelmatig ook korte afstanden (enkele minuten)? Een bereik van 20 km is ruim voldoende. Denk u eraan veel te gaan rijden naar de stad of naar buitengebieden? In die situaties kiest u voor een 85 Ah accu (50 – 55 km).

De maximum snelheid
Indien ude mobiel dagelijks veelvuldig gebruikt, dan wilt u dat uiteraard wel op een prettig tempo kunnen doen. Eenvoudige opvouwbare scootmobielen hebben een maximale snelheid van circa 7 km/uur. Stevige vaste modellen kunnen snelheden behalen van wel 27 km/uur. Scoots met groter accu’s (in Ah) hebben als bijkomend voordeel dat ze sneller kunnen. Let op: als u op het trottoir rijdt mag er niet harder dan 6 km per uur worden gereden.

Extra comfort
Wanneer u intensief gebruik maakt van uw scoot en ook als u snel last heeft van uw rug of nek (bewegingsbeperking) is een ergonomisch ontwerp erg belangrijk. De premium scoots worden gekenmerkt door grote veringen en een multifunctionele stoel. Reserveer een model voor een proefrit in Hieslum en laat u uitgebreid voorlichten.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat zijn de kosten van een goede scootmobiel?

We hebben uitgelegd waar u rekening mee moet houden wanneer u een scootmobiel gaat aanschaffen. Hierna kijken we specifiek naar de kosten. De prijzen hangen af van het merk, de grootte van de accu, de maximale snelheid en aanvullende opties zoals een drempelhulp en een een afdekhoes. De gunstigste scoots beginnen bij €525,00, de meest luxe modellen met alle opties lopen al gauw op tot €5.700,00. In de tabel hieronder communiceren wij de actuele prijs van een aantal modellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Basis38 km8 km/u€600
Goed315 – 20 km10 – 12 km/u€1550
Geavanceerd460 km17 km/u€3500
Beste475 km +21 km/u€7.000
Tabel met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Hieslum
scootmobiel-kopen-hieslum

Scootmobiel aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân via de WMO

De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) verplicht gemeenten om mensen te helpen om langer thuis te blijven wonen en deel te nemen aan de samenleving. In sommige situaties kunt u via de WMO bij een uitleenpunt een scoot lenen of middels uw PGB budget zelf een aankoop doen. Onder de WMO vallen ook de zogenaamde vervoersvoorzieningen. Denk hierbij aan een rolstoeltaxi en uiteraard ook een scootmobiel. Heeft u een chronische aandoening en wilt u thuis blijven wonen en wilt u zelfstandig kunnen blijven deelnemen aan de samenleving? Dan hebt u mogelijk recht op steun vanuit de gemeente Súdwest-Fryslân. De gemeente kan helpen op verschillende manieren.

  • Persoonsgebonden Budget (PGB): vanuit de gemeente ontvangt u een bedrag waarmee u op eigen houtje een mobiel kunt kopen.
  • Zorg in natura: u krijgt een scootmobiel in bruikleen van de gemeente. Bedenk wel dat u niet kunt bepalen wat voor model het wordt.
  • Voor de scootmobiel uitleen WMO betaalt u €19 per maand als eigen bijdrage.
  • De aanvraag kunt u doen via het WMO-loket. Daaropvolgend volgt een (telefonische) afspraak om te kijken waar u recht op hebt in de gemeente. Binnen een aantal weken ontvangt u per mail/post een voorstel.
  • Ondertussen kunt u altijd informeren bij WMO-loket gemeente Súdwest-Fryslân. Zowel telefonisch (0515489000), men kan een mailtje sturen (info@gemeenteswf.nl), of maak een afspraak bij het gemeentehuis (Marktstraat 12, 8601 CT, Sneek). Bezoek ook www.sudwestfryslan.nl voor meer info.
  • Men hanteert een beslissingstermijn van om en nabij 8 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Bekijk showrooms en winkels en maak een proefrit

Om het ideale model te vinden verzamelen wij hier veel nuttige informatie en kooptips. Maar onderaan de streep zult u de verschillende modellen zelf moeten proberen. Een gratis proefrit maken zal uw keuze een stuk eenvoudiger maken. Bij een winkel of showroom kunt u zelf het verschil ervaren tussen bijvoorbeeld 3- en 4 wielen en ervaart u wat voor u belangrijk is. In de buurt van Hieslum kunt u een afspraak maken bij verschillende winkels en showrooms. Een productspecialist zal u bijstaan bij het uitzoeken van de beste scootmobiel. In de onderstaande tabel bekijkt u direct contactgegevens van winkels, showrooms en zorginstellingen + uitleenpunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
HulpmiddelencentrumBolswarderbaan 38601 ZKSneek
WelzorgZilverweg 58445 PEHeerenveen
HulpmiddelencentrumThialfweg 178441 PVHeerenveen
Tabel met lokale winkels, aanbieders en zorginstellingen


Uw thuisdemonstratie aanvragen in Hieslum
Bent u slecht ter been en kan u niet naar de winkel toe? Een thuisdemo is dan een mooi alternatief. Meerdere leveranciers kunnen komen voorrijden voor een thuisdemonstratie. Onderstaand doorzoekt u een aantal bekende organisaties die voor u een thuisdemo kunnen geven.

  • Practicomfort: Een scootmobiel voor elke situatie
  • Mango: Bekend van televisie
  • Quingo: 5-wielen met zeer korte draaicirkel
  • Medipoint: Uitstekende klantenservice en adviseurs
  • Welzorg: Ervaren adviseurs helpen bij het maken van de juiste keuze
  • Vegro: Uitstekende garantie en service
  • Totalezorgwinkel.nl: De thuiszorgwinkel van Nederland

Veel gekozen uitvoeringen
In het volgende hoofdstuk schetsen wij een overzicht met veel verkochte modellen met daarachter de gemiddelde actieradius, de hoogst haalbare snelheid en een verwachte verkoopprijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Afikim Superlight 330 km8 km/u€ 1.045
Caremart Fun & Me25 km8 km/u€ 1.295
Inca Sprint Plus70 km35 km/u€ 7.500
Afikim Sportster SE-XL45 km15 km/u€ 8.772
Tabel met populaire voertuigen april 2024

FAQ met veelgestelde vragen

Zijn er aanbieders waar ik de scootmobiel kan huren?
Ja, het is mogelijk om een scootmobiel te huren in Hieslum. Dat doet men o.a. via zorginstanties, thuiszorgorganisaties en hulpmiddelen winkels. Steeds meer gemeenten zetten nu ook in op de scootmobielpool. Tegen lage kosten of zelfs gratis neemt u voor enkele uren een scoot in bruikleen. Zoekt u naar opties voor de lange termijn? Voor deze mensen is het raadzaam om zelf een scoot te kopen of een voertuig te leasen.

Hoe zit het met garantie en onderhoud?
Aanbieders (leveranciers van medische hulpmiddelen in Hieslum) geven minimaal 2 jaar garantie op uw scoot. Meestal kunt u dit tegen betaling verlengen tot wel 10 jaar. Sommige aanbieders van scootmobielen werken met een omruilgarantie. Zodoende kan u op uw gemak 1 of 2 weken een bepaald type proberen. Regelmatig een onderhoudsbeurt is ook essentieel. Daarom is het aan te raden om meteen een onderhoudscontract te nemen. We spreken dan over een goed APK waarbij alle veiligheidsaspecten worden nagelopen. Aandachtspunten zijn magneetrem en blokkeer inrichting/vrijloop en accuspanning + conditie.

Wanneer is het slim om een tweedehands model te kopen?
Steeds meer mensen nemen een scootmobiel in gebruik. We zien het aanbod met tweedehands modellen hard groeien. Het positieve aspect van een goede occasion is de prijs: voor een laag tarief haalt u een kwalitatieve scooter in huis. Bovendien heeft u niet te maken met levertijd. Negatieve aspecten zijn gebruikssporen en eventuele mankementen. Het kan ook zijn dat de accu minder presteert. Maak een lange proefrit om de kwaliteit van de accu te beoordelen. Er zijn verschillende online platformen als scootmobielspecialist.nl waar veel gebruikte modellen te koop worden aangeboden.

Heb ik een rijbewijs of cursus nodig?
Als scootmobielrijder heeft u te maken met de wetten voor gehandicaptenvoertuigen. Het halen van een rijbewijs of bromfietscertificaat is niet noodzakelijk. U kunt wel gebruik maken van rijvaardigheidscursussen en trainingen. In professionele scootmobieltrainingen in Hieslum legt u de basis voor onder andere verkeerskennis en het juist bedienen van de scoot. De verkeersregels zijn vrij eenvoudig: als bestuurder mag u rijden op het voetpad, fietspad en de rijbaan. Zowel binnen en buiten de bebouwde kom bent u welkom. Houd zoveel mogelijk rechts zodat anderen u kunnen inhalen en kijk goed om bij het inhalen. Het is verboden om te rijden op de autoweg of snelweg.

Is een scootmobiel verzekering verplicht?
Een scootmobiel is een motorrijtuig. Een verzekering is dus altijd vereist (zowel op het moment dat u op de openbare weg gaat rijden, en tevens voor al het gebruik binnen). Ondanks de lage snelheid, een ongeluk zit in een klein hoekje. Dergelijke schades vallen niet onder de AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren). Gaat u toch zonder verzekering de weg op? Dan kunt u daarvoor een bekeuring krijgen. De kosten moet u dan volledig zelfstandig betalen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen WA en All-risk polissen. WA-verzekeringen hebben een beperktere dekking dan all-risk. Een goedkope WA-polis is er al vanaf €3,75 per maand. Een verzekerde scoot is te herkennen aan het verzekeringsplaatje.

Is een rollator of rolstoel een goed alternatief?
Veel mensen kunnen ondersteuning krijgen met een rolstoel, rollator of scootmobiel. Het toepassen van fysieke hulpmiddelen is noodzakelijk om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. De rollator of elektrische rolstoel is handig als u alleen heel kleine afstanden aflegt. Of als u kleine stukjes nog wel kunt lopen. De opvouwbare scootmobiel kan veel meer aan en is handig als u grote afstanden aflegt. Is het nog niet duidelijk? Neem dan eens contact op met een zorgleverancier of de regionale zorgwinkel Hieslum.

Kan ik deelnemen aan een scootmobielclub?
Bent u wel in voor een uitstapje en geniet u van het maken van tochtjes? Word dan lid van een scootmobielvereniging. In het hele land (met name ook in de provincie Friesland) zijn zulke clubs actief. Lekker samen op pad en ervaar het plezier van rijden in de wijken: Bolsward, Sneek, Nijefurd, Koudum, Hemelum, IJlst, Zuid IJlst, Oost IJlst, West IJlst, Oosthem, Noordwest IJlst, Zuidoost IJLst, Woudsend, Bouwhoek, Weidestreek Oost, Weidestreek West, Weidestreek Zuid, Makkum, Weidestreek Zuidwest, Boarnsterhim.

Plaats een reactie