Scootmobiel Surhuizum

Heeft u behoefte aan een goede scootmobiel in Surhuizum? Een scootmobiel is een elektrisch aangedreven voertuig speciaal voor mensen die niet goed ter been zijn (mobiliteitsbeperking). D.m.v. deze handige scooter voelt u zich weer zeker buiten de deur en kunt u weer doen waar u zin in heeft. Maar welke scootmobiel past bij mij? Scootzorg biedt een helpende hand bij bij het gehele aankoopproces. Op deze website treft u nuttige keuzetips en specifieke informatie rondom WMO en PGB, de kosten waar u rekening mee moet houden, enkele populaire leveranciers, regels en richtlijnen en rijvaardigheidscursussen.

 • Een scootmobiel is een scooter met elektrische aandrijving voor mindervaliden of mensen die niet meer zo mobiel zijn.
 • De voordelen: meer onafhankelijk en het is eenvoudig te besturen.
 • De onkosten schatten we in tussen c.a. €750,00 en wel €5.250,00.
 • Soms komt u in aanmerking voor een scootmobiel via de WMO bij de gemeente Achtkarspelen (https://www.achtkarspelen.nl).
 • In de regio maakt u snel een eenvoudig een afspraak bij een winkel of showroom waar men u uitgebreid advies kan geven over merken zoals Meyra of Caremart.

Informatie: Goedkope scootmobiel kopen | Keuzeadvies | Prijzen | Scootmobiel aanvragen bij de gemeente Achtkarspelen (WMO) | Winkels in de buurt | Veelgestelde vragen (en antwoorden)

ProvincieFriesland
GemeenteAchtkarspelen
Postcode9283
WMO Beslissingstermijn8 weken
PGB onkosten€13,68 – €20,19 per uur
Populaire scootmobielExcel Galaxy Plus
Punt voor adviesHulpmiddelencentrum

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Surhuizum

U bent zich aan het oriënteren op een scootmobiel. Hoe maakt u een goede selectie? Leveranciers verkopen zeer uiteenlopende modellen met opties waar u mogelijk nooit eerder van gehoord hebt. Hoe achterhaal ik het type dat aansluit op mijn eisen en wensen? Beginpunt: ga eerst na wat u eigenlijk zoekt. Moet mijn mobiel ook in de auto passen, ga ik ‘m iedere dag gebruiken, en maak ik ook lange tochten? Als u dit goed bekeken hebt kan het zoeken beginnen naar een goedkope scootmobiel in Surhuizum. Alle belangrijke info leest u online aan de hand van brochures, een thuisdemonstratie of via advies van product experts in een winkel.

 • Een eenvoudige opvouwbare scootmobiel koopt u al vanaf €710,00.
 • Een standaard model met 3 wielen en 30 – 40 km actieradius vind u al vanaf €2425,00.
 • Een robuust model met 4 wielen met een bereik van 60 km of meer schaft u al aan vanaf c.a. €4550.

Aankooptips mei 2022

Zou u graag verder geholpen worden bij het vinden van de meest ideale scootmobiel? Onze specialisten staan voor u klaar. Hieronder bekijkt u de belangrijkste zaken waar u op moet letten.

Inklapbare of vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Surhuizum is makkelijk te vervoeren in de auto of trein en neemt slechts weinig ruimte in huis in. Het is wendbaar en licht, bedoeld voor gebruik binnen en korte afstanden buitenshuis. Een vaste scootmobiel is stabiel, rijdt een stuk comfortabeler en kan veel meer kilometers op 1 accu afleggen. De juiste keuze als u veel lange ritten maakt.

Een mobiel met 3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel is makkelijker te tillen en een handige korte draaicirkel. U kunt gemakkelijk manoeuvreren. Rijden in krappe ruimtes gaat eenvoudiger. Tevens geeft een product met 3 wielen u beenruimte voordeel. De 4-wiel scootmobiel is robuuster wat zorgt voor een veilige rijervaring. Dit is merkbaar in bochten en op een oneffen terrein. Een scoot met 4 wielen kan harder en rijdt over het algemeen net wat comfortabeler.

Welke actieradius moet ik minimaal hebben?
De modellen onderscheiden zich nogal wanneer men de actieradius vergelijkt. Dit is de afstand die de scoot aflegt op een volle accu. Vind het gebruik hoofdzakelijk binnen plaats? Of voor hele korte ritjes buitenshuis? Een 12 Ah accu (10 – 12 km) is afdoende. Gaat u echter ook langere tochten maken naar familie of vrienden of het bos? In dat geval adviseren wij te kiezen voor een accu met een vermogen van 97 Ah.

De maximum snelheid
Als u de scooter voor grote afstanden gaat toepassen, dan moet de snelheid wel een beetje acceptabel zijn. De goedkopere opvouwbare scootmobielen hebben doorgaans een max van 7 km/u. De luxe vaste modellen kunnen snelheden behalen van wel 27 km/uur. De wat grotere en sterkere accu’s hebben vaak ook een hogere snelheid. Vergeet niet: wanneer u op het trottoir rijdt mag u niet harder dan 6 km/uur.

Comfort
Als u elke dag lange ritten maakt of als u last heeft van uw rug (bewegingsbeperking) is een comfortabele zitting essentieel. De high-end modellen verschaffen maximale vering en een verstelbaar stuur/zitting. Boek een proefrit in Surhuizum en ontdek zelf wat bij u past.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat kost een een goede scootmobiel?

Onze experts hebben u net uitgelegd waar u op moet letten wanneer u een nieuwe of gebruikte scootmobiel gaat kopen. In het volgende gedeelte vertellen we meer over de kosten. De aanschafprijzen komen tot stand a.d.h.v. de leverancier, de grootte van de accu, hoe hard de scoot kan en aanvullende opties zoals een drempelhulp + een stokhouder. De instap-modellen koopt u al vanaf €485,00, de luxe uitgevoerde modellen gaan al gauw richting de €6.200,00. In de onderstaande tabel bieden wij de huidige prijs van veel verkochte modellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Budget313 km8,5 km/u€500
Beter315 – 20 km10 km/u€1200
Uitstekend445 km15 km/u€3200
Elite480 km20 km/u€8.000
Berekening van de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Surhuizum
scootmobiel-kopen-surhuizum

Scootmobiel aanvragen gemeente Achtkarspelen via WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verplicht gemeenten om mensen te ondersteunen zodat zij thuis kunnen blijven wonen. In sommige situaties kunt u met de WMO een scoot tijdelijk in gebruik nemen via het uitleenpunt of een PGB-budget ontvangen. Vervoersvoorzieningen binnen de WMO zijn er in verschillende vormen. Interessant zijn met name de regiotaxi, een rolstoel maar zeker ook een scootmobiel. Kunt u slecht lopen en wilt u thuis blijven wonen en wilt u kunnen blijven deelnemen aan het alledaagse leven? Op dat moment kunt u een verzoek indienen bij de gemeente Achtkarspelen. Er zijn meerdere voorzieningen die de gemeente u kan bieden.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): u krijgt een budget toegewezen waarmee u als hulpbehoevende zelf een aankoop kan doen.
 • Steun in natura: u kunt gebruik maken van een leen-scootmobiel. Houd er rekening mee dat u geen inspraak hebt op het type.
 • Op het moment dat u kiest voor scootmobiel uitleen via het WMO rekent men een eigen bijdrage €19,50 per 4 weken.
 • U dient uw aanvraag in bij de WMO specialist van de gemeente. Vervolgens volgt een (telefonisch) gesprek om te kijken waar uw behoefte aan heeft. Na een aantal weken komt de gemeente met een voorstel.
 • U kunt altijd tussentijds contact opnemen met WMO-loket gemeente Achtkarspelen. U kunt even bellen (140511), mailen (gemeente@achtkarspelen.nl), of kom naar het gemeentehuis (Stationsstraat 18, 9285 NH, Buitenpost). Check ook eens www.achtkarspelen.nl voor meer info.
 • Houd rekening met een beslissingstermijn van 8 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Ervaar het gemak tijdens een proefrit bij een showroom of winkel

Om een passend model te vinden bekijkt u op deze website uiteenlopende belangrijke info. Uiteraard geeft een testrit een compleet beeld. De gratis proefrit biedt in dat geval uitkomst. Zo kunt u zelf het verschil ervaren tussen bijvoorbeeld 3- en 4 wielen en komt u erachter welke uitvoering past bij uw wensen. Rondom Surhuizum zijn diverse scootmobiel speciaalzaken actief. Een productspecialist zal u verder ondersteunen bij het uitkiezen van de beste scootmobiel. In onderstaande lijst zijn de adresgegevens te vinden van speciaalzaken, winkels en zorginstellingen + uitleenpunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
HulpmiddelencentrumMr. W.M. Oppedijk van Veenweg 409251 GABurgum
Harting-BankJade 329207 GLDrachten
HulpmiddelencentrumBurgemeester Wuiteweg 389203 KLDrachten
Tabel met zorgaanbieders en showrooms in de regio


Een thuisdemonstratie aanvragen in Surhuizum
Heeft u medische problemen en gaat het bezoeken van een showroom niet lukken? In dat geval kunt u kiezen voor een thuisdemo. Deskundige leveranciers komen bij u thuis voor een thuisdemonstratie. Onderstaand treft u de beste organisaties die u graag verder helpen.

 • Practicomfort: 75 verschillende modellen
 • Mango: Groot aanbod aan hulpmiddelen
 • Quingo: Zeer comfortabel (volledig verstelbaar)
 • Medipoint: Individueel maatwerk mogelijk
 • Welzorg: Ruim aanbod met 3 en 4 wielen
 • Vegro: Altijd aantrekkelijke kortingsacties
 • Totalezorgwinkel.nl: Demo’s en levering in heel Nederland

Wat zijn populaire modellen?
In het volgende hoofdstuk schetsen wij een opsomming met veel verkochte modellen inclusief de actieradius, de hoogst haalbare snelheid en een gemiddelde prijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Excel Galaxy Plus50 km15 km/u€ 8.490
Excel Navigator 3 Compact50 km15 km/u€ 5.586
Meyra Ortopedia Cityliner 310+35 km10 km/u€ 4.074
Shoprider 778nr26 km7 km/u€ 4.020
Overzicht met populaire scoots mei 2022

Veelgestelde vragen met antwoorden

Zijn er ook scootmobielen te huur?
Eventueel kunt u ervoor kiezen om een scootmobiel te huren in Surhuizum. Dat doet men o.a. via een partij zoals Vegro, Medipoint of een lokale winkel. Erg populair is nu ook de scootmobielpool. Voor een klein bedrag mag u dan een dag(deel) gebruik maken van deze service. Heeft u voor een langere periode een scoot nodig? In die situatie is het wellicht slimmer om zelf een model aan te schaffen of te gaan voor leasen.

Hoe zit het met onderhoud en garantie?
Verkopers (leveranciers van medische hulpmiddelen in Surhuizum) geven minimaal 2 jaar garantie op uw scoot. Dikwijls is het mogelijk dit te verlengen (tot wel 10 jaar). Meerdere verkopers geeft de keuze voor een omruilgarantie. Zodoende kunt u zonder verplichtingen 1 of 2 weken een bepaald type proberen. Een kwalitatief onderhoud is ook essentieel. Daarom is het aan te raden om meteen een onderhoudscontract te nemen. Dit is een soort jaarlijkse APK waarbij alle onderdelen goed worden geïnspecteerd. Belangrijke punten zijn o.a. stuurinrichting/ uitlijning en de accu(lader).

Is een tweedehands model geschikt?
Er rijden inmiddels flink wat scootmobiels rond in Nederland. Het gevolg? Steeds meer tweedehands scooters. Een belangrijk voordeel van een occasion is de verkoopprijs: ook met beperkte financiële middelen heeft u een zeer kwalitatief model. Verder heeft u niet te maken met levertijd. Negatieve aspecten zijn krasjes en andere gebruikssporen. Ook het vermogen van de accu zal minder zijn. Neem iemand mee om samen een testrit te rijden om de actieradius van het voertuig te inspecteren. Er zijn veel online platformen zoals tweedehands.net waar u prima gebruikte modellen kunt vinden.

Is het halen van een rijbewijs verplicht?
Als eigenaar van een scootmobiel valt u onder de gehandicaptenvoertuigen. Voor het besturen van dit voertuig heb je dus geen rijbewijs of bromfietscertificaat nodig. Wel kunt u kiezen voor een lokale rijvaardigheidscursus of theorie-opleiding. In professionele scootmobieltrainingen in Surhuizum komen thema’s aan bod als verkeerstheorie en is er vaak een behendigheidsparcours. De regels in het verkeer zijn niet complex: u bent welkom op fiets- voetpad, en de normale rijweg. Rijden mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Houd rechts en kijk goed om bij het inhalen. Het is verboden om te rijden op de autoweg of snelweg.

Is het noodzakelijk een scootmobiel te verzekeren?
Een scootmobiel is volgens de wet een motorrijtuig. De scoot moet dus altijd verzekerd zijn (zowel voor het geval dat u op de openbare weg gaat rijden, maar ook als u de scoot hoofdzakelijk binnenshuis gebruikt). Hoewel u niet heel hard gaat, kan er toch altijd wat gebeuren. Schades die hieruit voortvloeien worden niet vergoed door de AVP (aansprakelijkheidsverzekering). Gaat u onverzekerd de weg op? Dan loopt u het risico op een boete. Veroorzaakte schade is bovendien niet te verhalen op een verzekeraar. Er zijn 2 opties: All-risk en WA. WA-verzekeringen hebben een beperktere dekking dan all-risk. Een WA polis kost c.a. €4,50 p/maand. Een verzekerde mobiel kunt u herkennen aan het gele verzekeringsplaatje.

Zijn rollators of rolstoelen voor mij geschikt?
Mensen met fysieke problemen hebben de optie om te kiezen voor een rollator, rolstoel of scootmobiel. Het kiezen van de juiste medische hulpmiddelen draagt bij aan de veiligheid tijdens het lopen / bewegen. De elektrische rolstoel of rollator volstaat bij de wat kortere afstanden. Of wanneer u af en toe wat ondersteuning wilt. Een opvouwbare scootmobiel biedt meer comfort en is geschikt voor intensief gebruik. Twijfel? Bezoek dan een adviseur van een zorgcoach of de lokale zorgwinkel Surhuizum.

Hoe word ik lid van een scootmobielclub?
Houd u van samen gezellig toeren en vind u het leuk om er uit te trekken? Neem dan deel aan een scootmobielvereniging. In veel gebieden (met name ook in de provincie Friesland) zijn dergelijke clubs te vinden. Voorkom dat u vereenzaamt en tour door wijken zoals: Noord, Centrum, Zuid.

Plaats een reactie