Scootmobiel Buitenpost

Overweegt u de aanschaf van een scootmobiel in Buitenpost? Een scootmobiel is een elektrisch vervoersmiddel en is zeer geschikt voor mindervaliden (mobiliteitsbeperking). Met dit elektrische vervoersmiddel blijft u langer mobiel en kunt u weer op eigen houtje de deur uit. U wilt graag weten welke scootmobiel bij u past. Onze specialist biedt een helpende hand bij bij het gehele aankoopproces. Op deze webpagina leest u nuttige keuzetips en extra info over onderwerpen zoals WMO (eigen bijdrage), de kosten waar u rekening mee moet houden, enkele populaire leveranciers, waar u op moet letten in het verkeer en rijlessen en cursussen.

 • De scootmobiel is een veilig vervoermiddel speciaal voor mensen die slecht ter been zijn.
 • Voordelen: het vergroot uw mobiliteit en een hoog zitcomfort.
 • De prijzen schommelen tussen €550,00 en €6.250,00.
 • U kunt een scootmobiel aanvragen via de WMO bij de gemeente Achtkarspelen (https://www.achtkarspelen.nl).
 • Rondom uw woonplaats maakt u snel een eenvoudig een afspraak bij een winkel of showroom waar u zelf eens een scooter kunt ervaren van een merk zoals Invacare of Revatak.

Thema’s: Goedkope scootmobiel kopen | Criteria waar u op moet letten (advies) | Prijzen | Scootmobiel subsidie aanvragen bij de gemeente Achtkarspelen (WMO) | Speciaalzaken | Veelgestelde vragen van onze bezoekers

ProvincieFriesland
GemeenteAchtkarspelen
Postcode9285
WMO Beslissingstermijn8 weken
PGB tarieven€13,68 – €20,19 per uur
Aantrekkelijk merkMeyra Ortocar 315 SP II
Regionaal adviespuntHulpmiddelencentrum

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Buitenpost

U wilt een scootmobiel aanschaffen. Maar waar moet ik op letten? Scootmobielen zijn er in vele soorten en maten met allerlei opties die wellicht volstrekt nieuw zijn voor u. Hoe achterhaal ik het type dat in lijn is met mijn profiel? Ons advies: noteer waar u het allemaal voor wilt gebruiken. Zoek ik een type voor binnen- of buitengebruik, gebruik ik het dagelijks, en maak ik ook lange tochten? Zodra u dit goed bekeken hebt kan het zoeken beginnen naar een goedkope scootmobiel in Buitenpost. De meeste informatie is online beschikbaar middels een brochure per post, een handige thuisdemonstratie of via de expert in de winkel.

 • Een eenvoudige opvouwbare scootmobiel kost u rond de €720,00.
 • Een standaard model met 3 wielen en een bereik van zo’n 40 km is te koop vanaf €2475,00.
 • Een robuust model met 4 wielen met een flinke accu kost u rond de €4800.

Tips van de expert mei 2022

Wilt u wat meer inhoudelijke details voor het zoeken van de beste scootmobiel van dit moment? Onze experts adviseren u graag. Bijgaand bekijkt u de belangrijkste criteria.

Verschil inklapbare en vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Buitenpost neemt u moeiteloos mee in het openbaar vervoer en komt van pas als u weinig opbergruimte heeft. Met name bedoeld voor gebruik in huis en voor kleine ritjes buitenshuis. Een vaste scootmobiel is groter, is voorzien van alle gemakken en heeft een hogere actieradius en snelheid. Uitermate geschikt voor veelvuldig gebruik.

3- of 4-wiel scootmobiel
Een 3-wiel scootmobiel is flexibeler en is wat kleiner. U bent meer wendbaar. Dit merkt u bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Tevens verschaft een scoot met 3 wielen extra beenruimte. De 4-wiel scootmobiel is wat groter/steviger en geeft een veilig gevoel. Dat is vooral zichtbaar wanneer u een bocht maakt en tijdens het op- en afrijden van een stoep. Een scooter met 4 wielen heeft een hogere maximum snelheid en rijdt over het algemeen wat comfortabeler.

Welke actieradius heb ik nodig?
De modellen verschillen aanzienlijk als wij het hebben over de actieradius. Hiermee bedoelen wij de afstand die u kunt rijden met 1 accu. Gebruikt u de mobiel vooral binnenshuis? Of om de boodschappen te doen? Een bereik van 20 km is ruim voldoende. Gaat u de mobiel echt gebruiken voor lange ritten naar de stad of om lekker uit te waaien? In die situaties kiest u voor een accu met een vermogen van 97 Ah.

Snelheid
Op het moment dat u intensief gebruik maakt van uw mobiel, dan is het handig als de vaart er in zit. De budget opvouwbare scootmobielen hebben een maximale snelheid van circa 7 km/uur. Geavanceerde vaste modellen halen makkelijk een snelheid van 20 km/u. Modellen met een hoge actieradius hebben meestal een hogere topsnelheid. Regel: wanneer u op de stoep rijdt mag u maximaal 6 kilometer per uur.

Comfort en extra’s
Wanneer u dagelijks de scoot gebruikt en ook als u snel last heeft van uw rug of nek (bewegingsbeperking) is het belangrijk dat u goed zit. De premium scoots hebben de beschikking over grote veringen en een goede verstelbare stoel. Boek een proefrit in Buitenpost en laat u uitgebreid voorlichten.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat zijn de kosten van een goede scootmobiel?

Onze experts hebben u net uitgelegd waar u op moet letten als u een scootmobiel gaat kopen. Nu is het tijd om naar de kosten te kijken. De kosten worden gebaseerd op de fabrikant, de capaciteit van de accu, de gemiddelde snelheid en aanvullende opties zoals veiligheidsgordels + een een afdekhoes. De gunstigste modellen zijn verkrijgbaar vanaf €515,00, de geavanceerde modellen hebben al snel een prijskaartje van €7.700,00. In deze tabel vind u de adviesprijs van een aantal types.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Basis310 km8 km/u€750
Gemiddeld315 – 20 km12 km/u€1900
Gevorderd450 km16 km/u€4000
Topper480 km21 km/u€7.250
Overzicht met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Buitenpost
scootmobiel-kopen-buitenpost

Scootmobiel aanvragen gemeente Achtkarspelen via de WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) stelt gemeenten verplicht om ondersteuning te bieden aan inwoners die hulp nodig hebben. In bepaalde situaties kunt u via de WMO een scoot voor korte tijd lenen via het uitleenpunt of een PGB-budget ontvangen. De vervoersvoorzieningen van de WMO bieden vaak uitkomst. U kunt dan denken aan een rolstoeltaxi en vanzelfsprekend ook de scootmobiel. Ervaart u medische ongemakken maar wilt u wel in uw eigen woning blijven wonen en wilt u graag aansluiting houden met de samenleving? In deze gevallen kunt u een verzoek indienen bij de gemeente Achtkarspelen. Uw gemeente heeft daarvoor verschillende opties.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): dit is een financiële tegemoetkoming waarmee u zelf op zoek kunt gaan naar een geschikt voertuig.
 • Steun in natura: u krijgt meestal een scootmobiel in bruikleen. Bedenk wel dat u niet kunt bepalen wat voor model het wordt.
 • Op het moment dat u kiest voor scootmobiel uitleen via het WMO berekent het CAK €19 per maand als eigen bijdrage.
 • U kunt zich aanmelden bij de WMO specialist van de gemeente. Kort daarna volgt een (telefonische) afspraak om te inventariseren waar uw behoeftes liggen. Na een aantal weken komt de gemeente met een voorstel.
 • Voor extra info of advies kunt u terecht bij WMO-loket gemeente Achtkarspelen. Vragen? Dat kan telefonisch (140511), mailen (gemeente@achtkarspelen.nl), of ga even langs bij het stadhuis (Stationsstraat 18, 9285 NH, Buitenpost). Zie ook www.achtkarspelen.nl voor uitgebreide info.
 • De beslissingstermijn bedraagt ongeveer 8 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Vind het ideale model in een showroom of winkel

Om een passend model te vinden bekijkt u op deze website informatie over de belangrijkste onderwerpen. Toch is een live ervaring ook belangrijk. Een gratis proefrit met advies op maat is dan de juiste oplossing. Op die manier kunt u allerlei modellen uittesten en kunt u ook direct om advies op maat vragen. In en rondom Buitenpost vindt u meerdere winkels en uitgiftepunten voor scoots. Een erkende adviseur zal u helpen bij het aanschaffen van de beste scootmobiel. In de volgende opsomming staan meerdere vestigingen van enkele aanbieders, showrooms en zorgleveranciers + WMO uitgiftepunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
HulpmiddelencentrumMr. W.M. Oppedijk van Veenweg 409251 GABurgum
Harting-BankJade 329207 GLDrachten
HulpmiddelencentrumBurgemeester Wuiteweg 389203 KLDrachten
Tabel met winkels in de buurt waar u scootmobielen kunt bekijken


De thuisdemonstratie aanvragen in Buitenpost
Heeft u last van lichamelijke ongemakken en kan u niet naar de winkel toe? Dan komt de leverancier toch bij u thuis? Landelijke leveranciers bieden een extra service: de thuisdemonstratie. Onderstaand bekijkt u uiteenlopende organisaties waar u een afspraak bij kunt maken.

 • Practicomfort: Gratis omruilgarantie
 • Mango: Ruim aanbod tweedehandse modellen
 • Quingo: Bij spoed binnen 2 dagen ter plaatse
 • Medipoint: Eigen huismerk Travixx
 • Welzorg: Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen
 • Vegro: Beoordeeld met een 8,7
 • Totalezorgwinkel.nl: De beste service en nazorg

Veel verkochte modellen
Onderstaand bieden wij een tabel met types die veel verkocht worden met daarachter de gemiddelde actieradius, snelheid en de mogelijke prijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Meyra Ortocar 315 SP II55 km15 km/u€ 5.819
Excel Galaxy 350 km15 km/u€ 6.100
Meyra Ortopedia Cityliner 410+35 km10 km/u€ 4.675
Drive Brio S19FC15 km8 km/u€ 2.780
Overzicht met populaire scoots mei 2022

Veelgestelde vragen (en antwoorden)

Behoort een scootmobiel huren tot de mogelijkheden?
Ja, u kunt ook kiezen om een scootmobiel te huren in Buitenpost. Denk dan onder andere aan bijvoorbeeld Medipoint, Vegro of een andere zorgwinkel. Steeds meer gemeenten zetten nu ook in op de scootmobielpool. Tegen een kleine vergoeding kunt u er op uit met een scootmobiel. Voornemens om de scoot een langere tijd te gebruiken? Dan is de beste optie om zelf een model aan te schaffen en/of te kijken naar lease-mogelijkheden.

Zit het onderhoud inbegrepen in de prijs?
Showrooms (leveranciers van medische hulpmiddelen in Buitenpost) bieden standaard 2 jaar fabrieksgarantie. Tevens kunt u dit tegen betaling verlengen tot wel 10 jaar. Verschillende aanbieders van scootmobielen geeft de keuze voor een omruilgarantie. Daarmee kunt u zonder verplichtingen een bepaald type testen. Regelmatig een onderhoudsbeurt is tegen noodzakelijk. Vandaar is het verstandig om te kiezen voor een onderhoudscontract. Deze APK doet u jaarlijks waarbij alle onderdelen goed worden geïnspecteerd. Belangrijke punten zijn o.a. claxon en geluidssignalen en het accuvermogen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een tweedehands model?
Er rijden inmiddels flink wat scootmobiels rond in Nederland. Er is dan ook steeds meer aanbod van tweedehands scoots. Het positieve aspect van een goede occasion is de prijs: ook met beperkte financiële middelen kunt u een heel geschikte scooter kopen. Evenzeer kunt u de gebruikte scootmobiel vaak direct meenemen. Minpunten zijn gebruikssporen en eventuele mankementen. Daarnaast zal de actieradius verslechterd zijn. Rijd dus eerst even een flink rondje om de actieradius van het voertuig te inspecteren. U kunt terecht op sites als marktplaats.nl waar u een gebruikt model kunt aanschaffen.

Moet ik een rijbewijs hebben?
Als eigenaar van een scootmobiel hebt u te maken met wet- en regelgeving zoals die geldt voor gehandicaptenvoertuigen. Een rijbewijs of bromfietscertificaat is niet nodig. Er bestaan wel opties voor theorieles en rijvaardigheidscursussen voor de praktijk. Tijdens deze scootmobieltraining in Buitenpost komen thema’s aan bod als de voorrangsregels en praktische tips om veilig te rijden. Over het algemeen zijn verkeersregels niet moeilijk: het voertuig mag deelnemen aan het verkeer op het voetpad, fietspad en de gewone weg. Rijden mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Zorg dat u altijd rechts rijdt en zorg dat u goed zichtbaar bent. Autowegen en snelwegen zijn uiteraard niet toegestaan.

Is een scootmobiel verzekering verplicht?
Een scootmobiel wordt wettelijk gezien als motorrijtuig. U sluit altijd een verzekering af (zowel tijdens momenten dat u deelneemt aan het verkeer op de openbare weg, maar ook als u deze voornamelijk binnen gebruikt). Hoewel u niet heel hard gaat, een ongeluk zit in een klein hoekje. De schade die daaruit voortvloeit wordt niet gedekt door de AVP (aansprakelijkheidsverzekering). Rijdt u op een onverzekerd voertuig? Dan kunt u daarvoor een bekeuring krijgen. Bovendien is eventuele schade niet verzekerd. U kunt kiezen uit WA en All-risk. WA-verzekeringen hebben een beperktere dekking dan all-risk. WA-verzekeringen zijn er vanaf €5,00 p/maand. Een verzekerde scooter is te herkennen aan het verzekeringsplaatje.

Wanneer kiezen voor een rollator of rolstoel?
Met name ouderen twijfelen nog tussen een rollator, rolstoel of scootmobiel. Het aanvragen van betrouwbare hulpmiddelen zal de zelfstandigheid (in en rondom het huis) flink verbeteren. Een rollator of elektrische rolstoel is soms voldoende voor korte afstanden. Of als u kleine stukjes nog wel kunt lopen. De opvouwbare scootmobiel kan veel meer aan en is erg handig wanneer u langer zelfstandig thuis wilt wonen. Komt u er niet uit? Bezoek dan een adviseur van een zorgleverancier of de regionale zorgwinkel Buitenpost.

Hoe word ik lid van een scootmobielclub?
Bent u wel in voor een uitstapje en mag u graag op nieuwe plekjes komen? Wordt dan lid van een plaatselijk scootmobielvereniging. In het hele land (met name ook in de provincie Friesland) zijn zulke clubs actief. Lekker samen op pad en rijd samen door de wijken: Noord, Centrum, Zuid.

Plaats een reactie