Scootmobiel Leiden

Oriënteert u zich op een goede scootmobiel in Leiden? Een scootmobiel is een scooter met elektrische aandrijving voor mensen die niet goed ter been zijn of een beperking hebben (mobiliteitsbeperking). Met hulp van zo’n elektrische scooter staat u weer midden in het leven en kunt u weer gemakkelijk naar vrienden. Maar wat is nu een goede scootmobiel voor mij? Scootzorg.nl helpt u bij het uitzoeken van de juiste scooter. Op Scootzorg.nl kunt u aan de slag met de belangrijkste zaken waar u op moet letten en specifieke informatie rondom Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), de kosten van een goed model, het aanvragen van een thuisdemonstratie, hoe u zich moet gedragen in het verkeer en scootmobieltraining.

 • Een scootmobiel is eigenlijk een scooter met 3 of 4 wielen voor ouderen en mensen met een beperking.
 • Meest gehoorde voordelen: u vergroot uw zelfstandigheid en een hoog zitcomfort.
 • De tarieven schommelen tussen €600,00 en wel €4.500,00.
 • In enkele gevallen kunt u een scootmobiel (in bruikleen) krijgen via de WMO bij de gemeente Leiden (https://www.leiden.nl).
 • In de regio bezoekt u eenvoudig een winkel of showroom waar u zelf eens een scooter kunt ervaren van een merk zoals Vermeiren of Strider.

Thema’s: Goedkope scootmobiel kopen | Advies | Tarieven (januari 2021) | Scootmobiel vergoeding via de gemeente Leiden (WMO) | Regionale winkels | Veelgestelde vragen (FAQ)

ProvincieZuid-Holland
GemeenteLeiden
Postcode2318
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
PGB vergoeding€16,5 – €20,5 per uur
Veel gekozen merkRvS van Seenus CTM 747
Adviespunt in de buurtVegro

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Leiden

U wilt graag een nieuwe scootmobiel. Hoe maakt u een goede selectie? Er zijn ontzettend veel modellen om uit te kiezen met allerlei opties en eigenschappen. Dus, hoe vind ik dan een scooter die in lijn is met mijn eisen en wensen? Gouden regel: bedenk eens hoe u het wilt gebruiken. Wil ik de mobiel ook kunnen meenemen, ga ik ‘m iedere dag gebruiken, en is het voor korte of lange afstanden? Zodra dit duidelijk is kan u vervolgstappen zetten voor een goedkope scootmobiel in Leiden. Dit kan via internet d.m.v. een uitgebreide brochure, een handige thuisdemonstratie of via een adviseur in de winkel.

 • Een kleine opvouwbare scootmobiel vindt u al vanaf €890,00.
 • Een vast model met drie wielen en 40 km actieradius schaft u al aan vanaf c.a. €1700,00.
 • Een robuust model met 4 wielen met een comfortabele zit begint zo rond de €3050.

Hulp bij uw keuze januari 2021

Zoekt u naar wat extra ondersteuning bij het vinden van de beste scootmobiel van dit moment? Lees dan zeker even verder. Hieronder omschrijven wij enkele belangrijke aandachtspunten.

Inklapbare of vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Leiden neemt u moeiteloos mee in auto, bus of vliegtuig en kunt u eenvoudig kwijt in een klein schuurtje. Praktisch voor gebruik in huis en voor de korte ritjes naar bijv. de winkel. De vaste scootmobiel is wat groter en steviger, beschikt over uitstekende vering en zitting en heeft een grote accu. Zeer geschikt voor gebruik buiten.

Waarom kiezen voor een model met 3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel is hanteerbaarder en is wat kleiner. U kunt gemakkelijk manoeuvreren. Bijvoorbeeld in een smalle gang. Evenzeer heeft een scooter met 3 wielen meer beenruimte. Een 4-wiel scootmobiel is wat groter/steviger wat zorgt voor een veilige rijervaring. Dat ervaart u in snelle bochten en op een oneffen terrein. De variant met 4 wielen is vaak wat sneller en biedt meer comfort.

Moet ik een hoge of lage actieradius?
De scoots variëren fors als we kijken naar de actieradius. Dit is de maximale afstand die u met een accu kunt afleggen. Rijdt u alleen in huis? Of rijdt u regelmatig ook korte afstanden (enkele minuten)? Een 10Ah accu (10 km) is dan afdoende. Denk u eraan veel te gaan rijden naar shoppingcentra of een plaatselijk buurtgebouw? Kijk dan naar modellen met een actieradius van minimaal 50 kilometer.

De snelheid van de scootmobiel
Als u intensief gebruik maakt van uw mobiel, dan moet de snelheid wel een beetje acceptabel zijn. De instap-opvouwbare scootmobielen hebben doorgaans een max van 7 km/u. Geavanceerde vaste modellen kunnen veel sneller rijden (tot wel 25 km/u). De wat grotere en sterkere accu’s hebben vaak ook meer vermogen / topsnelheid. Goed om te weten: op het trottoir mag u maximaal 6 kilometer per uur.

Comfort
Als u elke dag lange ritten maakt of als u een zwakke rug heeft (bewegingsbeperking) is een ergonomisch ontwerp erg belangrijk. Luxueuze modellen hebben een uitgebreide vering en zijn helemaal in te stellen naar uw wensen. Ga op onderzoek uit en kies voor een proefrit in Leiden en kies zelf hoeveel comfort u wilt.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Hoeveel kost een scootmobiel?

Op basis van onze adviezen weet u wat belangrijke aspecten zijn als u een scootmobiel gaat uitkiezen. In deze paragraaf zoomen we in op de kosten. De tarieven worden gevormd door de fabrikant, het vermogen van de accu, de topsnelheid en extra opties zoals een dashboardbeschermer of een schootskleed. De voordeligste modellen zijn er al vanaf €480,00, de wat geavanceerdere modellen kosten al gauw €5.500,00. In de onderstaande tabel vind u de geschatte prijs van een paar types.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Instap314 km7 km/u€500
Beter315 – 20 km10 km/u€1650
Comfortabel440 km17 – 18 km/u€4100
Elite475 km20 km/u€6.750
Tabel met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Leiden
scootmobiel-kopen-leiden

Scootmobiel aanvragen gemeente Leiden via WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) stelt gemeenten verplicht om mensen te helpen die moeite hebben met zelfstandig wonen. Soms kan men via de WMO een scoot tijdelijk in gebruik nemen via het uitleenpunt of een PGB-krijgen waarmee u zelf iets kunt aanschaffen. De WMO omvat namelijk ook vervoersvoorzieningen. Hierbij kan u denken aan de regiotaxi, een rolstoel en niet te vergeten de scootmobiel. Ervaart u medische ongemakken maar heeft zelfstandig wonen uw voorkeur en blijven deelnemen aan sociale activiteiten? In dat geval kunt u een beroep doen op uw gemeente Leiden. De gemeenten bieden voorzieningen die u kunnen ontlasten.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): dit is een financiële tegemoetkoming waarmee u zelf een scoot kunt aanschaffen.
 • Zorg in natura: u kunt gebruik maken van een leen-scootmobiel. Bedenk wel dat u niet kunt bepalen wat voor model het wordt.
 • Wanneer u een scootmobiel leent via het WMO rekent men per 3 maanden een eigen bijdrage van €57.
 • U dient uw aanvraag in bij de WMO-balie. Kort daarna komt de WMO-consulent langs om te kijken waar u recht op hebt in de gemeente. Vervolgens komt de gemeente met een voorstel.
 • Ondertussen kunt u altijd informeren bij WMO-loket gemeente Leiden. Zowel telefonisch (0715165506), men kan een mailtje sturen (service.zorg@leiden.nl), of kom naar het gemeentehuis (Langegracht 72, 2312 NH, Leiden). Bekijk ook www.leiden.nl voor meer info.
 • De beslissingstermijn bedraagt ongeveer 8 – 12 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Testrit inplannen bij showrooms of winkels

Voor het vergelijken van voertuigen treft u op deze pagina veel nuttige informatie en kooptips. Alleen, uiteindelijk zult u de verschillende modellen zelf moeten proberen. Een gratis proefrit maken bij een winkel of aan huis zal veel zaken duidelijk maken. Tijdens deze ritten kunt u modellen met 3 of 4 wielen uitproberen en kunt u ook direct om advies op maat vragen. Rondom uw woonplaats Leiden zijn diverse scootmobiel speciaalzaken actief. Een betrouwbare expert is u graag van dienst bij het vinden van de beste scootmobiel. In onderstaande lijst zijn de adresgegevens te vinden van enkele aanbieders, showrooms en thuiszorginstellingen en WMO uitgiftepunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
VegroKopermolen 32317 PALeiden
VegroKoningin Julianalaan 402274 JLVoorburg
VegroKloosterland 162242 ETWassenaar
Tabel met winkels in de buurt waar u scootmobielen kunt bekijken


Uw thuisdemonstratie aanvragen in Leiden
Heeft u fysieke problemen en kunt u niet naar de winkel komen? Dan komt de leverancier toch bij u thuis? Verschillende aanbieders rijden het hele land door voor thuisdemonstraties. Hieronder vergelijkt u een aantal erkende bedrijven waar u een afspraak bij kunt maken.

 • Practicomfort: Service aan huis door eigen monteurs
 • Mango: Verschillende eigen winkels / showrooms
 • Quingo: Erg veilig (omvallen kan niet meer)
 • Medipoint: Boven €25,- gratis thuisbezorgd
 • Welzorg: Scootmobielen voor elk budget
 • Vegro: Leverancier van diverse merken
 • Totalezorgwinkel.nl: Leasen of huren behoort ook tot de opties

Overzicht met veel verkochte types
Onderstaand verstrekken we een lijstje met populaire merken + modellen met o.a. de actieradius, de snelheid (maximum) en een prijs ter indicatie.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
RvS van Seenus CTM 74735 km12 km/u€ 6.559
Vermeiren Ceres 432 km12 km/u€ 2.600
Shoprider 888nrsb29 km6 km/u€ 4.028
Excel Travelux Squizz10 km6 km/u€ 1.132
Overzicht met populaire scoots januari 2021

Veelgestelde vragen

Behoort een scootmobiel huren tot de mogelijkheden?
Ja, het is mogelijk om een scootmobiel te huren in Leiden. Denk dan onder andere aan speciaalzaken of verhuurwinkel van zorghulpmiddelen. Een alternatief is de scootmobielpool. Tegen een kleine vergoeding kan u gebruik maken van een leenvoertuig. Wilt u echter voor een langere periode huren? In dat geval raden we zeker aan een model aan te schaffen of een voertuig te leasen.

Hoe zit het met garantie en onderhoud?
Aanbieders (leveranciers van medische hulpmiddelen in Leiden) hanteren standaard een garantietermijn van 2 jaar. Natuurlijk kunt u dit verlengen tot 5, 7 of wel 10 jaar. Meerdere fabrikanten kunnen ook een omruilgarantie aanbieden. Op deze manier kan u zorgeloos een model uitproberen. Het onderhouden van uw scootmobiel is ook erg belangrijk. Hiervoor is het verstandig om een onderhoudscontract te kiezen. We spreken dan over een goed APK waarbij uw product goed wordt nagekeken. De expert bekijkt onder andere bandenprofiel en de conditie van de accu.

Wanneer is het slim om een tweedehands model te kopen?
Het aantal scootmobielen in Nederland neemt flink toe. Er is dan ook steeds meer aanbod van tweedehands scoots. Het grote pluspunt van het kopen van een occasion is de investering (kosten): ook met een klein budget een kwalitatief product aanschaffen. Verder heeft u niet te maken met levertijd. Waar u op moet letten zijn krasjes en andere gebruikssporen. Ook het vermogen van de accu zal minder zijn. Rijd dus eerst even een flink rondje om de actieradius van het voertuig te inspecteren. U kunt terecht op sites als scootmobielaanbod.nl waar u gebruikte modellen in de buurt kunt vinden.

Moet ik een rijbewijs hebben?
Als eigenaar van een scootmobiel heeft u te maken met de wetten voor gehandicaptenvoertuigen. Het halen van een rijbewijs of bromfietscertificaat is niet noodzakelijk. We raden wel aan eens een bezoek te brengen aan een rijvaardigheidscursus of theorielessen volgen. In professionele scootmobieltrainingen in Leiden leert u van alles over de voorrangsregels en praktische tips om veilig te rijden. Over het algemeen zijn verkeersregels niet moeilijk: u mag gebruik maken van het voetpad, fietspad en de rijbaan. Dit geldt zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Zorg dat u altijd rechts rijdt en zorg voor goede verlichting. A wegen (snelweg) en N wegen zijn verboden terrein.

Is een scootmobiel verzekering verplicht?
Scootmobielen worden voor de wet gezien als motorrijtuigen. U moet dit dus verplicht altijd verzekeren (zowel voor het geval dat u in de buitenlucht rijdt, als ook voor gebruik binnenshuis). Hoewel u vaak niet harder gaat dan 20 km/uur, kan er toch altijd wat gebeuren. Dergelijke schades vallen niet onder de AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren). Gaat u onverzekerd de weg op? Dan loopt u het risico op een boete. Eventuele schade wordt dan niet verzekerd. Er zijn grofweg twee polissen: WA-dekking en All-risk. De all-risk dekking vergoedt ook de schade aan uw eigen scooter. Gemiddeld kost zo’n WA-verzekering €4,00 p/maand. Een voertuig dat verzekerd is herkent u aan het verzekeringsplaatje achterop.

Wat zijn de voordelen van een rollator of rolstoel?
Mensen die merken dat hun mobiliteit afneemt hebben de optie om te kiezen voor een rollator, rolstoel of scootmobiel. Het uitzoeken van een goed hulpmiddel is belangrijk om veilig te kunnen bewegen. Zo’n elektrische rolstoel of rollator is prettig binnenshuis of in een zorginstelling. Of als u deels nog wel zelf kunt lopen. De opvouwbare scootmobiel is luxer en komt om de hoek kijken als u nog wel grote afstanden gaat afleggen. Zijn er nog onduidelijkheden? Bespreek dit dan met een zorgaanbieder of de plaatselijke zorgwinkel Leiden.

Wat is een scootmobielclub?
Houd u van samen gezellig toeren en geniet u van het maken van tochtjes? De scootmobielvereniging maakt het rijden nog leuker. Door heel Nederland (ook in de provincie Zuid-Holland) kunt u zich aansluiten. Gezellig samen naar buiten en ervaar het plezier van rijden in de wijken: Binnenstad-Zuid, Binnenstad-Noord, Stationsdistrict, Leiden-Noord, Roodenburgerdistrict, Bos- en Gasthuisdistrict, Morsdistrict, Boerhaavedistrict, Merenwijkdistrict, Stevenshofdistrict.

Plaats een reactie