Scootmobiel Oterleek

Wilt u een goede scootmobiel in Oterleek? Een scootmobiel is een scooter met elektrische aandrijving voor ouderen en mensen met een beperking (mobiliteitsbeperking). Geholpen door deze handige scooter blijft u langer mobiel en kunt u er weer zorgeloos op uit trekken. Maar wat is nu een goede scootmobiel voor mij? Scootzorg biedt een helpende hand bij bij de aanschaf van uw (eerste) mobiel. Op deze website vind u een handig keuzeadvies en uitgebreide details over bijvoorbeeld Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), kosten, winkels in de buurt, de verschillende regels en de scootmobielclub.

 • De scootmobiel is een praktisch hulpmiddel voor mensen die niet (of minder) goed ter been zijn.
 • De voordelen: meer zelfvertrouwen en het is gemakkelijk te besturen.
 • De kosten liggen tussen de €550,00 en €5.500,00.
 • Een scootmobiel kunt u ook aanschaffen via de WMO bij de gemeente Alkmaar (https://www.alkmaar.nl).
 • In deze regio kunt u ook terecht bij een aantal winkels en showrooms waar u meer informatie vindt over merken als Life and mobility en Mango.

Inhoudsopgave: Goedkope scootmobiel kopen | Tips bij het kiezen van een scootmobiel | Tarieven (mei 2022) | Een scootmobiel aanschaffen via de gemeente Alkmaar (WMO) | Speciaalzaken | Bekijk de veelgestelde vragen

ProvincieNoord-Holland
GemeenteAlkmaar
Postcode1842
WMO Beslissingstermijn16 weken
PGB tarief€15 – €21,65 per uur
Aantrekkelijke scootmobielShoprider Torino 3
Regionaal adviespuntMedipoint l Evean

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Oterleek

U wilt weer zelfstandig zijn met een scootmobiel. Alleen, wat zijn belangrijke aspecten? U kunt kiezen uit talloze modellen met allerlei eigenschappen en opties. Hoe vind ik een product dat past bijmijn eisen en wensen? Advies: bedenk eens hoe u het wilt gebruiken. Moet mijn mobiel ook in de auto passen, ga ik er elke dag op rijden, en ga ik dan lange of korte stukken rijden? Als u hier meer duidelijkheid over hebt start pas uw zoektocht naar een goedkope scootmobiel in Oterleek. U vind uitgebreide info online aan de hand van brochures, advies aan huis of door een showroom te bezoeken.

 • Een eenvoudige opvouwbare scootmobiel schaft u al aan vanaf c.a. €530,00.
 • Een vast model met drie wielen en een actieradius rond de 30 km vind u al vanaf €1900,00.
 • Een model met 4 stevige wielen met een bereik van 60 km of meer schaft u al aan vanaf c.a. €3000.

Keuzeadvies mei 2022

Heeft u wat meer achtergrondinformatie nodig bij het aanschaffen van de beste scootmobiel? Wij hebben een aantal belangrijke punten uiteengezet. In het volgende gedeelte bieden wij de belangrijkste criteria.

Vaste of inklapbare scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Oterleek neemt u moeiteloos mee in het OV of uw auto en zal niet in de weg staan in uw woning. Een ideaal hulpmiddel voor in huis en voor ritje naar een winkel of de buren. Een vaste scootmobiel is stabiel, biedt meer comfort en kan veel meer kilometers afleggen. Geschikt voor langere reizen.

Een mobiel met 3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel is makkelijker te tillen en de draaicirkel is zeer klein. U stuurt eenvoudig met dit model. Dit komt vooral van pas in kleine ruimtes. Tevens beschikt zo’n model met 3 wielen over meer beenruimte. De 4-wiel scootmobiel is meer robuust en rijdt wat veiliger. Dit merkt u vooral in de bochten en op een oneffen terrein. De variant met 4 wielen is vaak wat sneller en geeft een meer comfortabel gevoel.

Is een hoge actieradius noodzakelijk?
De verschillende uitvoeringen wisselen enorm wanneer men de actieradius vergelijkt. Dit is de maximale afstand die u met een accu kunt afleggen. Vind het gebruik hoofdzakelijk binnen plaats? Of ook voor korte ritten van +/- 5 minuten. Een bereik van 20 km zal dan voorzien. Denk u eraan veel te gaan rijden naar shoppingcentra of naar buitengebieden? Dan adviseren wij een minimale accu van 85 Ah.

Welke snelheid heb ik nodig?
Wanneer u de scooter voor grote afstanden gaat toepassen, dan is een langzame snelheid natuurlijk vervelend. De goedkopere opvouwbare scootmobielen gaan vaak maar 7 km per uur. Grote vaste modellen kunnen snelheden behalen van wel 27 km/uur. Scoots met groter accu’s (in Ah) hebben vaak ook een hogere snelheid. Goed om te weten: als u op de stoep rijdt geldt een max. snelheid van 6 km/uur.

Additioneel comfort
Als u lange afstanden wilt afleggen en zeker ook bij rug- en nekklachten (bewegingsbeperking) is het belangrijk dat u goed zit. Duurdere modellen hebben de beschikking over een goede vering en een verstelbare stoel. Doe een aanvraag voor een proefrit in Oterleek en laat u uitgebreid voorlichten.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat kost een scootmobiel?

U weet nu wat belangrijke aspecten zijn als u een scootmobiel gaat uitkiezen. Nu vertellen we u wat meer over de kosten. De tarieven worden bepaald door het merk, het vermogen van de accu, de topsnelheid en extra’s zoals een zuurstoffleshouder & een beenhoes. De voordeligste scoots beginnen bij €530,00, de luxe uitgevoerde modellen gaan al gauw richting de €5.400,00. In het overzicht hieronder staat de actuele prijs van de meest gekozen modellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Budget37 km 8,5 km/u€800
Verbeterd325 km12 km/u€2000
Geavanceerd445 km17 – 18 km/u€4000
Royaal470 km20 km/u€8.750
Overzicht met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Oterleek
scootmobiel-kopen-oterleek

Scootmobiel aanvragen gemeente Alkmaar via WMO

De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) stelt gemeenten verplicht om mensen te ondersteunen zodat zij thuis kunnen blijven wonen. In enkele gevallen kunt u via de WMO tijdelijk een scoot toegewezen krijgen (via het uitleenpunt) of middels uw PGB budget zelf een aankoop doen. De WMO heeft speciale vervoersvoorzieningen. Interessant zijn met name de regiotaxi maar zeker ook een scootmobiel. Kunt u slecht lopen maar heeft zelfstandig wonen uw voorkeur en wilt u kunnen blijven deelnemen aan het alledaagse leven? In dat geval kunt u een beroep doen op uw gemeente Alkmaar. Uw gemeente heeft daarvoor verschillende opties.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): dit is een financiële tegemoetkoming waarmee u op eigen houtje een mobiel kunt kopen.
 • Steun in natura: u ontvangt een scoot vanuit de gemeente (nieuw of gebruikt). Het nadeel is dat u weinig tot geen invloed hebt op het type.
 • Voor scootmobiel uitleen via het WMO factureert het CAK een eigen bijdrage €19,50 per 4 weken.
 • U kunt zich aanmelden bij het WMO-loket. Daarna vind er een gesprek plaats om te achterhalen waar uw zorgbehoefte ligt. Na een aantal weken komt de gemeente met een voorstel.
 • Heeft u tussendoor nog bedenkingen? Stel ze bij WMO-loket gemeente Alkmaar. U kunt even bellen (14072), als per mail (wmo@alkmaar.nl), of bezoek het stadhuis (Mallegatsplein 10, 1815 AG, Alkmaar). Zie ook www.alkmaar.nl voor de huidige procedures.
 • Men hanteert een beslissingstermijn van om en nabij 16 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Maak een proefrit bij een van de winkels of showrooms

Om het ideale model te vinden leest u hier veel nuttige informatie en kooptips. Echter is het uittesten ook zeer handig. Het boeken van een gratis proefrit maakt een en andere verder inzichtelijk. Tijdens deze ritten kan men een heleboel modellen uitproberen en kunt u direct vragen stellen aan de adviseur. In en rondom Oterleek vinden we een aantal winkels/showrooms. Een ervaren adviseur zal u bijstaan bij het uitkiezen van de beste scootmobiel. In deze tabel bekijkt u direct contactgegevens van enkele aanbieders, showrooms en zorgverleners + uitleenpunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
Medipoint l EveanFrederik Hendriklaan 31814 JMAlkmaar
OmringSchoonoordsingel 441791 EMDen Burg
OmringBaljuwstraat 71785 SBDen Helder
Tabel met adresgegevens van leveranciers, winkels en zorginstellingen


Een thuisdemonstratie aanvragen in Oterleek
Bent u slecht ter been en zit een bezoek aan de winkel er niet in? Er zijn gelukkig alternatieven. Deskundige leveranciers verzorgen thuisdemonstraties door heel Nederland. Onderstaand vergelijkt u meerdere merken waar u een afspraak bij kunt maken.

 • Practicomfort: Omruilgarantie: gegarandeerd de juiste scootmobiel
 • Mango: Tot 33% korting op uw aankoop
 • Quingo: Altijd veilig de stoep op en af
 • Medipoint: Eigen huismerk Travixx
 • Welzorg: Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen
 • Vegro: Uitstekende garantie en service
 • Totalezorgwinkel.nl: Al vanaf 2008 uw zorgwinkel

Overzicht met veel verkochte types
Hierbij bieden wij een opsomming met veel verkochte modellen met daarbij het bereik, de max. snelheid en de doorsnee richtprijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Shoprider Torino 345 km15 km/u€ 4.000
Sterling Elite XS 345 km15 km/u€ 7.005
Electric Mobility Liteway 622 km10 km/u€ 2.965
Freerider Ascot 318 km7 km/u€ 1.399
Tabel met populaire voertuigen mei 2022

Veelgestelde vragen met antwoorden

Zijn er aanbieders waar ik de scootmobiel kan huren?
Ja, u kunt ook kiezen om een scootmobiel te huren in Oterleek. Denk dan onder andere aan bijvoorbeeld Medipoint, Vegro of een andere zorgwinkel. Erg populair is nu ook de scootmobielpool. Tegen lage kosten of zelfs gratis mag u dan een dag(deel) gebruik maken van deze service. Heeft u echter behoefte aan huur voor een langere periode? Op dat moment raden we zeker aan zelf een model aan te schaffen of te gaan voor leasen.

Hoe zit het met het onderhoud?
Verkopers (leveranciers van medische hulpmiddelen in Oterleek) hanteren standaard een garantietermijn van 2 jaar. Meestal kunt u dit tegen betaling verlengen tot wel 10 jaar. Een groeiend aantal merken bieden ook omruilgarantie. Dan kan u gerust enkele weken rondrijden als test. De scootmobiel in onderhoud brengen is tegen noodzakelijk. Daarvoor is het slim om een onderhoudscontract te nemen. We spreken dan over een goed APK waarbij uw product goed wordt nagekeken. Belangrijke punten zijn o.a. magneetrem en blokkeer inrichting/vrijloop en de accu.

Hoe betrouwbaar is een tweedehands model?
Er zijn tegenwoordig veel mensen die rijden op een scootmobiel. Er is dan ook steeds meer aanbod van tweedehands scoots. Het grote pluspunt van het kopen van een occasion is de investering (kosten): ook met beperkte financiële middelen een kwalitatief product aanschaffen. Daarnaast kunt u de mobiel meteen in gebruik nemen, er is geen levertijd. Negatieve aspecten zijn krassen, deuken en technische problemen. Let ook goed op de actieradius. Steek wat tijd in een goede proefrit om te zien hoe de conditie is. U kunt terecht op sites als tweedehands.net waar u advertenties van gebruikte modellen kunt doorzoeken.

Welk rijbewijs heb ik nodig?
Als scootmobielrijder valt u binnen de verordeningen voor gehandicaptenvoertuigen. Een rijbewijs of bromfietscertificaat is niet nodig. U kunt wel gebruik maken van een lokale rijvaardigheidscursus of theorie-opleiding. Binnen deze scootmobieltraining in Oterleek leert u van alles over de voorrangsregels en en leert u veilig manoeuvreren en sturen. Over het algemeen zijn verkeersregels niet moeilijk: u bent welkom op stoep, voetpad, fietspad en de rijbaan. Het voertuig is buiten en binnen de bebouwde kom toegestaan. Zorg dat u altijd rechts rijdt en geef altijd duidelijk richting aan. Autowegen en snelwegen zijn uiteraard niet toegestaan.

Moet mijn scootmobiel verzekerd zijn?
Een scootmobiel wordt wettelijk gezien als motorrijtuig. Het verzekeren hiervan is altijd verplicht (zowel in de gevallen dat u deelneemt aan het verkeer op de openbare weg, als ook de momenten dat u binnen rijdt). Ondanks de lage snelheid, een ongeluk zit in een klein hoekje. Schades die hieruit voortvloeien worden niet vergoed door de AVP (aansprakelijkheidsverzekering). Gaat u toch zonder verzekering de weg op? Dan kunt u een boete krijgen. Eventuele schade wordt dan niet verzekerd. Er zijn 2 opties: All-risk en WA. Bij all-risk krijg je ook schade door eigen schuld vergoed. WA-verzekeringen zijn er vanaf €4,60 per maand. Een verzekerd voertuig herkent u aan het verzekeringsplaatje achterop.

Wat zijn de voordelen van een rollator of rolstoel?
Mensen die merken dat hun mobiliteit afneemt kunnen kiezen uit zorghulpmiddelen als een rollator, rolstoel of scootmobiel. Het kiezen van de juiste medische hulpmiddelen is belangrijk om veilig te kunnen bewegen. Zo’n rollator of elektrische rolstoel is soms voldoende voor korte afstanden. Of als u kleine stukjes nog wel kunt lopen. Een opvouwbare scootmobiel is echter veel sterker en is vooral relevant als u helemaal zelfstandig wilt blijven. Nog vragen? Neem contact op met een thuiszorginstantie of de plaatselijke zorgwinkel Oterleek.

Hoe kan ik me aansluiten bij een scootmobielclub?
Houd u van sociaal contact en vind u het leuk om er uit te trekken? Word dan lid van een scootmobielvereniging. Vrijwel overal (uiteraard ook in de provincie Noord-Holland) zijn deze verenigingen actief. Samen met een groep lekker naar buiten en tour door wijken zoals: Zuid, Oudorp, Overdie, Est, Huiswaard, De Mare, Daalmeer/Koedijk, Centrum, Schermer, Graft-De Rijp.

Plaats een reactie