Scootmobiel Alkmaar

Bent u op zoek naar een goede scootmobiel in Alkmaar? Een scootmobiel is een voertuig met 3 of 4 wielen en is zeer geschikt voor mindervaliden (mobiliteitsbeperking). Met behulp van deze speciale scooter behoud u uw mobiliteit en kunt u weer doen waar u zin in heeft. Wat is nu de juiste scootmobiel voor mij? Scootzorg is er om u te helpen bij de aanschaf van uw (eerste) mobiel. Op deze pagina treft u handige tips en extra info over onderwerpen zoals de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning), de huidige prijzen, een thuisdemo, hoe u zich moet gedragen in het verkeer en rijlessen en cursussen.

 • Een scootmobiel is een zeer handig vervoersmiddel speciaal voor mensen die slecht ter been zijn.
 • Voordelen: u bent meer zelfstandig en een hoge mate van veiligheid.
 • De tarieven wisselen sterk tussen €700,00 en wel €4.500,00.
 • In enkele gevallen kunt u een scootmobiel (in bruikleen) krijgen via de WMO bij de gemeente Alkmaar (https://www.alkmaar.nl).
 • Rondom uw woonplaats kan men terecht bij diverse showrooms / winkels waar u zelf eens een scooter kunt ervaren van een merk zoals Electric Mobility en Freerider.

Inhoudsopgave: Goedkope scootmobiel kopen | Advies | Gemiddelde kosten | Een scootmobiel regelen via de gemeente Alkmaar (WMO) | Winkels en showrooms | Veelgestelde vragen van onze bezoekers

ProvincieNoord-Holland
GemeenteAlkmaar
Postcode1821
WMO Beslissingstermijn16 weken
PGB uurtarief€15 – €21,65 per uur
Veel gekozen scootmobielInvacare Orion 3
Punt voor adviesMedipoint l Evean

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Alkmaar

Waarschijnlijk bent u op zoek naar een (eerste) scootmobiel. Hoe kan u dan op een goede manier vergelijken? Leveranciers verkopen zeer uiteenlopende modellen met opties waar u mogelijk nooit eerder van gehoord hebt. Hoe vind ik een model dat aansluit op mijn wensen?Beginpunt: ga eerst na wat u eigenlijk zoekt. Moet mijn mobiel ook in de auto passen, gebruik ik het dagelijks, en is het voor korte of lange afstanden? Zodra u hier duidelijkheid in hebt gekregen start pas uw zoektocht naar een goedkope scootmobiel in Alkmaar. U vind uitgebreide info online door een brochure aan te vragen, een demo aan huis of door langs te gaan bij een winkel.

 • Een simpele opvouwbare scootmobiel begint zo rond de €740,00.
 • Een vaste scooter met 3 wielen en een actieradius rond de 30 km is er al vanaf €1500,00.
 • Een luxe scooter met 4 wielen met goede vering en zitting is te koop vanaf €3400.

Hulp bij uw keuze juni 2022

Wilt u graag wat hulp bij het uitzoeken van een goede scootmobiel? Ons team wil u graag te woord staan. Hieronder treft u een aantal belangrijke criteria.

Inklapbare of vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Alkmaar is makkelijk te vervoeren in auto, bus of vliegtuig en zal niet in de weg staan in uw woning. Een wendbaar en licht model voor in huis en voor korte ritten naar het winkelcentrum. Een vaste scootmobiel is stevig, is comfortabeler en heeft een langer actieradius. Geschikt voor langere reizen.

Waarom kiezen voor een model met 3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel is flexibeler en heeft een zeer gunstige draaicirkel. U stuurt eenvoudig met dit model. Dit komt vooral van pas in kleine ruimtes. Ook heeft 3 wielen als voordeel dat er wat meer beenruimte overblijft. Een 4-wiel scootmobiel is meer robuust en rijdt wat veiliger. De voordelen daarvan merkt u als u de bochten instuurt en op minder slechte wegen. Een scoot met 4 wielen haalt een hogere snelheid en geeft een meer comfortabel gevoel.

Welke minimale actieradius moet ik hebben?
De merken wisselen sterk als het gaat om actieradius. Daarmee bedoeld met de max. afstand die gereden kan worden op 1 volle accu. Gaat u vooral in/rondom huis rijden? Of voor een bezoekje aan de supermarkt? Een actieradius van 10 – 15 kilometer is dan voldoende. Denk u eraan veel te gaan rijden naar het centrum of een plaatselijk buurtgebouw? Overweeg dan eens te kijken naar een minimale accu van 85 Ah.

Topsnelheid
In het geval u intensief gebruik maakt van uw mobiel, dan wilt u natuurlijk ook dat er een beetje tempo in zit. De betaalbare opvouwbare scootmobielen gaan niet veel sneller dan 8 km per uur. Grote vaste modellen bieden wat dat betreft meer comfort (28 km per uur). Scoots met een grote accu hebben meestal een hogere topsnelheid. Let op: als u op het trottoir rijdt geldt een max. snelheid van 6 km/uur.

Comfort & accessoires
Als u elke dag lange ritten maakt of als u een zwakke rug heeft (bewegingsbeperking) dan moet u het aspect comfort niet onderschatten. Duurdere modellen beschikken over grote veringen en een verstelbare stoel. Ga op onderzoek uit en kies voor een proefrit in Alkmaar en laat u uitgebreid voorlichten.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat kost een een goede scootmobiel?

U heeft net kunnen lezen wat belangrijke aspecten zijn bij het uitzoeken van een scootmobiel. Nu vertellen we u wat meer over de kosten. De aanschafprijzen worden bepaald door de fabrikant, de accucapaciteit, de snelheid die u kunt halen en aanvullende opties zoals een rollatorhouder & een beschermhoes. De voordeligste modellen kunt u al vinden vanaf €495,00, de meest luxe uitvoeringen kosten al snel €6.700,00. In het onderstaande overzicht vergelijkt u de adviesprijs van de meest gekozen modellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Instap38 km6,5 km/u€550
Verbeterd320 km10 km/u€1900
Goed450 km15 – 17 km/u€3400
Beste475 km +20 km/u€7.000
Voorbeeld van de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Alkmaar
scootmobiel-kopen-alkmaar

Scootmobiel aanvragen gemeente Alkmaar via WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verplicht gemeenten om te zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. In bepaalde situaties kunt u d.m.v. de WMO een scoot voor korte tijd lenen via het uitleenpunt of een PGB-budget ontvangen. De WMO heeft speciale vervoersvoorzieningen. Interessant zijn met name een rolstoel, regiotaxi en uiteraard ook een scootmobiel. Ervaart u medische ongemakken en wilt u thuis blijven wonen en wilt u graag aansluiting houden met de samenleving? Dan kunt u een beroep doen op uw gemeente Alkmaar. De gemeente kan helpen op verschillende manieren.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): u krijgt een budget toegewezen waarmee u zelf een scoot kunt aanschaffen.
 • Zorg in natura: u ontvangt een scoot vanuit de gemeente (nieuw of gebruikt). Bedenk wel dat dit type mogelijk niet aansluit op uw wensen.
 • Voor scootmobiel uitleen via het WMO berekent het CAK een eigen bijdrage van €19,00 per maand.
 • De aanvraag kunt u doen bij de WMO-afdeling. Daaropvolgend komt de WMO-consulent langs om te kijken waar u recht op hebt in de gemeente. Vervolgens komt de gemeente met een voorstel.
 • Dien uw aanvraag in bij WMO-loket gemeente Alkmaar. U kunt even bellen (14072), als per mail (wmo@alkmaar.nl), of maak een afspraak bij het gemeentehuis (Mallegatsplein 10, 1815 AG, Alkmaar). Check ook eens www.alkmaar.nl voor uitgebreide info.
 • Men hanteert een beslissingstermijn van om en nabij 16 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Adressen van winkels voor een gratis proefrit

Voor het vergelijken van voertuigen bieden wij nuttige informatie die u kunnen helpen. Echter zult u de verschillende modellen zelf moeten proberen. Een 100% gratis proefrit is dan de juiste oplossing. Daar kunt u allerlei modellen uittesten en kunt u de verkoper of specialist naar specificaties vragen. Rondom Alkmaar zijn er verschillende winkels en showrooms. Een getrainde specialist zal u verder ondersteunen bij het aanschaffen van de beste scootmobiel. In de volgende opsomming bekijkt u direct contactgegevens van bedrijven, winkels en thuiszorginstellingen + WMO uitgiftepunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
Medipoint l EveanFrederik Hendriklaan 31814 JMAlkmaar
OmringSchoonoordsingel 441791 EMDen Burg
OmringBaljuwstraat 71785 SBDen Helder
Tabel met winkels in de buurt waar u scootmobielen kunt bekijken


Een thuisdemonstratie aanvragen in Alkmaar
Bent u slecht ter been en kunt u niet naar de winkel komen? Gelukkig kan het ook bij u thuis. Deskundige leveranciers kunnen een thuisdemonstratie verzorgen. In de opsomming hierna bekijkt u een aantal bekende bedrijven waar u terecht kunt.

 • Practicomfort: Service aan huis door eigen monteurs
 • Mango: Gratis catalogus aanvragen
 • Quingo: 4.000 zéér tevreden klanten in Nederland
 • Medipoint: Veilig online betalen in de shop
 • Welzorg: Deskundige adviseurs en monteurs
 • Vegro: Compleet aanbod hulpmiddelen voor thuis
 • Totalezorgwinkel.nl: Gegarandeerd een model dat bij u past

Veel verkochte modellen
Onderstaand treft u een overzicht met modellen die veel verkocht worden inclusief de actieradius, snelheid en de mogelijke prijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Invacare Orion 342 km10 km/u€ 4.357
Molenaar Royal 2050 km20 km/u€ 4.990
Roma Boston s12016 km6 km/u€ 750
Quingo Toura88 km17 km/u€ 7.530
Schema met populaire modellen juni 2022

Veelgestelde vragen (en antwoorden)

Zijn er ook scootmobielen te huur?
Ja, u kunt ook kiezen om een scootmobiel te huren in Alkmaar. Dit kunt u doen bij een thuiszorgwinkel of een speciaalzaak. Erg populair is nu ook de scootmobielpool. Voor een klein bedrag mag u dan een dag(deel) gebruik maken van deze service. Bent u volledig afhankelijk van een scoot? In dat geval is het wellicht slimmer om zelf een scoot te kopen of te kiezen voor private-lease.

Hoe zit het met garantie en onderhoud?
Showrooms (leveranciers van medische hulpmiddelen in Alkmaar) hanteren standaard een garantietermijn van 2 jaar. Uiteraard kunt u deze garantie met enkele jaren verlengen. Een groeiend aantal scootmobiel leveranciers kunnen ook een omruilgarantie aanbieden. Daarmee kunt u vrijblijvend een model uitproberen. Gedegen onderhoud is niet iets om op te besparen. Daarom adviseren wij om meteen een onderhoudscontract te nemen. Dit is een soort jaarlijkse APK waarbij alle veiligheidsaspecten worden nagelopen. Men let daarbij met name op magneetrem en blokkeer inrichting/vrijloop en de accu.

Wanneer is het slim om een tweedehands model te kopen?
Het aantal scootmobielen in Nederland neemt flink toe. Het gevolg is dat er ook steeds meer tweedehands modellen zijn. Het grote voordeel van een occasion is de investering (kosten): tegen lage kosten koopt u een scoot die vaak in goede conditie is. Evenzeer kunt u de mobiel direct meenemen, geen levertijd. Minpunten zijn eventuele verborgen gebreken. Ook kan de actieradius flink verslechterd zijn. We raden altijd aan een proefrit te maken om de capaciteit van de accu te beoordelen. Er zijn diverse websites zoals 2dehands.be waar gebruikte modellen worden verkocht.

Welk rijbewijs heb ik nodig?
Als bestuurder van een scootmobiel valt u onder dezelfde wetgeving als de gehandicaptenvoertuigen. Een rijbewijs of bromfietscertificaat is niet nodig. Wel kunt u kiezen voor rijvaardigheidscursussen en theorielessen. Binnen deze scootmobieltraining in Alkmaar legt u de basis voor onder andere verkeerstheorie en uitleg over het gebruik van de scootmobiel. Het uitgangspunt van de regels in het verkeer zijn: u bent welkom op voet- en fietspad, en de openbare weg. Het voertuig is buiten en binnen de bebouwde kom toegestaan. Waar u ook rijdt, blijf altijd rechts en draag bij voorkeur een veiligheidshesje. Autowegen en snelwegen zijn uiteraard niet toegestaan.

Moet mijn scootmobiel verzekerd zijn?
Scootmobielen worden voor de wet gezien als motorrijtuigen. U sluit altijd een verzekering af (zowel op het moment dat u zich op de openbare weg begeeft, als ook de momenten dat u binnen rijdt). Ook al rijdt u heel veilig, er kan er altijd iets gebeuren. Schades die hieruit voortvloeien worden niet vergoed door de AVP (aansprakelijkheidsverzekering). Rijdt u rond zonder verzekering? Dan kunt u daar een boete voor krijgen. Bovendien is eventuele schade niet verzekerd. Er zijn grofweg twee polissen: WA-dekking en All-risk. Een all-risk verzekering vergoedt schade bij anderen, maar ook bij uzelf. Gemiddeld kost zo’n WA-verzekering €5,50 per maand. Een verzekerd voertuig herkent u aan het verzekeringsplaatje achterop.

Zijn rollators of rolstoelen voor mij geschikt?
Sommigen mensen twijfelen nog tussen een rollator, rolstoel of scootmobiel. Het uitzoeken van een goed hulpmiddel geeft een gevoel van veiligheid tijdens het dagelijks leven. De elektrische rolstoel of rollator is handig als u alleen heel kleine afstanden aflegt. Of als u deels nog wel zelf kunt lopen. Een opvouwbare scootmobiel biedt meer comfort en komt om de hoek kijken als u nog wel grote afstanden gaat afleggen. Komt u er niet uit? Bezoek dan een adviseur van een zorgleverancier of de regionale zorgwinkel Alkmaar.

Een scootmobielclub, wat is dat?
Houd u van een praatje maken en vindt u het heerlijk om rond te cruisen? Wordt dan lid van een plaatselijk scootmobielvereniging. In het hele land (met name ook in de provincie Noord-Holland) zijn dergelijke clubs te vinden. Lekker samen op pad en maak tochtjes door wijken als: Zuid, Oudorp, Overdie, Est, Huiswaard, De Mare, Daalmeer/Koedijk, Centrum, Schermer, Graft-De Rijp.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie