Scootmobiel Hengelo

Overweegt u de aanschaf van een scootmobiel in Hengelo? De scootmobiel is een drie- of vierwielige scooter en biedt uitkomst voor mindervaliden (mobiliteitsbeperking). Door zo’n elektrische 3- of 4 wieler kunt u zich comfortabel bewegen en onderhoud u gemakkelijk sociale contacten. Maar welke scootmobiel past bij mij? Deze website biedt een adviserende rol bij het uitzoeken van de juiste scooter. Op Scootzorg vind u een handig keuzeadvies en informatie over onderwerpen als de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning), kosten, advies aan huis, veiligheid in het verkeer en rijvaardigheidscursussen.

 • De scootmobiel is een praktisch hulpmiddel voor ouderen en mensen met een beperking.
 • De voordelen: u bent meer onafhankelijk en het is eenvoudig te besturen.
 • De prijzen schatten we in tussen c.a. €650,00 oplopend tot 5.750,00.
 • Soms komt u in aanmerking voor een scootmobiel via de WMO bij de gemeente Hengelo (https://www.hengelo.nl).
 • In en rondom uw woonplaats kunt u geheel vrijblijvend langs bij een winkel en showroom (of dealer) van bekende merken als Pride en Freerider.

Snelkoppelingen: Goedkope scootmobiel kopen | Advies | Tarieven (juni 2024) | Scootmobiel vergoeding via de gemeente Hengelo (WMO) | Winkels in de buurt | Veelgestelde vragen (FAQ)

ProvincieOverijssel
GemeenteHengelo
Postcode7554
WMO Beslissingstermijn8 weken
PGB tarieven€16,32 – €19,59 per uur
Aantrekkelijke scootmobielVermeiren Venus 4 Sport
Punt voor adviesWelzorg

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Hengelo

U wilt een scootmobiel aanschaffen. Maar waar moet ik op letten? Er is een enorm assortiment met opties waar u mogelijk nooit eerder van gehoord hebt. Waar vind ik het model dat in lijn is met mijn verwachtingen? Onze tip: ga eerst na wat u eigenlijk zoekt. Gebruik ik de scooter vooral binnen of buiten, wordt hij dagelijks gebruikt, en ga ik dan lange of korte stukken rijden? Zodra u hier meer duidelijkheid over hebt kunt u veel beter zoeken naar een goedkope scootmobiel in Hengelo. Veel info vind u online middels een brochure per post, een handige thuisdemonstratie of door langs te gaan bij een winkel.

 • Een eenvoudige opvouwbare scootmobiel is er al vanaf €610,00.
 • Een vaste scooter met 3 wielen en een bereik tussen 25 en 35 km vind u al vanaf €2225,00.
 • Een luxe scooter met 4 wielen met alle gemakken is te koop vanaf €3650.

Hulp bij uw keuze juni 2024

Zou u graag verder geholpen worden bij het aanschaffen van de beste scootmobiel van dit moment? Wij hebben een aantal belangrijke punten uiteengezet. In de lijst hieronder omschrijven wij de belangrijkste zaken waar u op moet letten.

Inklapbare of vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Hengelo kan gemakkelijk mee in het OV of uw auto en neemt niet al te veel ruimte in beslag. In eerste instantie geschikt voor gebruik in huis en voor een kort ritje naar de supermarkt. De vaste scootmobiel is wat groter en steviger, beschikt over uitstekende vering en zitting en heeft een hogere actieradius en snelheid. Geschikt voor langere reizen.

Een mobiel met 3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel is flexibeler en heeft een kleinere draaicirkel. U kunt zich vrijer bewegen. Bijvoorbeeld in een smalle gang. Ook verschaft een scoot met 3 wielen extra beenruimte. De 4-wiel scootmobiel is meer robuust en voelt veiliger. Dit is merkbaar in bochten of op hobbelige weggetjes. Een model met 4 wielen haalt een hogere snelheid en rijdt over het algemeen wat comfortabeler.

Wat is een goede actieradius?
De mobielen onderscheiden zich behoorlijk wanneer we kijken naar actieradius. Dit slaat op de maximale te rijden afstand in KM op één accu. Gebruikt u de scoot vooral binnen? Of ook voor korte ritten van +/- 5 minuten. Een bereik van 15 kilometer is vaak genoeg. Gaat u echter ook langere tochten maken naar de stad of naar het park? Kijk dan naar modellen met een accu met een vermogen van 97 Ah.

Minimale snelheid
In de situatie dat u de mobiel dagelijks veelvuldig gebruikt, dan moet de snelheid wel een beetje acceptabel zijn. Eenvoudige opvouwbare scootmobielen hebben doorgaans een max van 7 km/u. Geavanceerde vaste modellen kunnen veel sneller rijden (tot wel 25 km/u). De wat grotere en sterkere accu’s gaan vaak ook een stuk sneller. Verkeersregel: op de stoep is de max. toegestane snelheid 6 km per uur.

Extra comfort
Bij het dagelijks gebruiken van een scoot of als u een zwakke rug heeft (bewegingsbeperking) is een ergonomisch ontwerp erg belangrijk. De meest luxe modellen bieden maximale vering en een verstelbaar stuur/zitting. Test een model uit voor een proefrit in Hengelo om zelf verschillende modellen uit te proberen.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Welke kosten horen bij een scootmobiel?

U bent nu op de hoogte waar u naar moet kijken bij het kopen van een scootmobiel. Nu is het tijd om naar de kosten te kijken. De kosten komen tot stand a.d.h.v. de producent, het vermogen van de accu, de snelheid en aanvullende opties zoals achteruitkijkspiegels en een wikkeldeken. De gunstigste scooters starten bij €530,00, en de meest luxe scooters kosten al snel €7.200,00. In het overzicht hieronder communiceren wij de richtprijs van veel verkochte modellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Instap38 km6 km/u€650
Goed320 – 25 km10 km/u€1750
Comfortabel460 km17 km/u€2600
Elite470 km20 km/u€6.750
Tabel met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Hengelo
scootmobiel-kopen-hengelo

Scootmobiel aanvragen gemeente Hengelo via de WMO

De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) stelt gemeenten verplicht om mensen te ondersteunen met zelfstandig wonen en deelnemen aan de samenleving. In sommige situaties kunt u met de WMO een scoot voor korte tijd lenen via het uitleenpunt of via de PGB budget aanvragen voor deze aankoop. De vervoersvoorzieningen van de WMO bieden vaak uitkomst. Onder andere een rolstoeltaxi maar ook een scootmobiel. Heeft u een chronische aandoening en wilt u thuis blijven wonen en kunnen blijven deelnemen aan sociale activiteiten? In dat geval kunt u aankloppen bij de gemeente Hengelo. Gemeenten kunnen daar op verschillende manieren bij ondersteunen.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): dit is een vast budget wat u mag inzetten en waarmee u zelfstandig hulpmiddelen kan aanschaffen.
 • Steun in natura: u krijgt meestal een scootmobiel in bruikleen. Het nadeel is dat u geen inspraak hebt op het type.
 • Voor het lenen van een scootmobiel via de WMO betaalt men een eigen bijdrage €19,50 per 4 weken.
 • De aanvraag kunt u doen bij uw WMO adviseur. Daaropvolgend vind er een gesprek plaats om te kijken waar u recht op hebt in de gemeente. Na een aantal weken/maanden komt de gemeente met een voorstel.
 • U kunt altijd tussentijds contact opnemen met WMO-loket gemeente Hengelo. U kunt even bellen (0742459131), mailen (zorgloket@hengelo.nl), of kom naar het gemeentehuis (Burgemeester Jansenplein 1, 7551 EC, Hengelo). Check ook eens www.hengelo.nl voor uitgebreide info.
 • De beslissingstermijn bedraagt ongeveer 8 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Adressen van winkels voor een gratis proefrit

Voor het nemen van een weloverwogen beslissing bieden wij informatie over de belangrijkste onderwerpen. Maar onderaan de streep is een producttest ook noodzakelijk. Gebruik maken van een gratis proefrit zorgt ervoor dat u een betere keuze kunt maken. Daar mag u verschillende modellen uitvoerig uitproberen en zal het maken van een keuze een stuk gemakkelijker worden. In en rondom Hengelo vindt u meerdere winkels en uitgiftepunten voor scoots. Een productspecialist zal u bijstaan bij het uitkiezen van de beste scootmobiel. In de onderstaande tabel bekijkt u direct contactgegevens van leveranciers, winkels en zorgverleners en WMO-uitleenpunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
WelzorgDiamantstraat 57554 TAHengelo
MangoDrienerstraat 597551 HLHengelo
Livio Lippink’s HofBleekhofstraat 3007543 ECEnschede
Tabel met winkels in de buurt waar u scootmobielen kunt bekijken


Een thuisdemonstratie aanvragen in Hengelo
Loopt u moeilijk en kunt u geen winkel bezoeken? Gelukkig kan het ook bij u thuis. Meerdere aanbieders hebben een speciaal team voor thuisdemonstraties. In onderstaand schema doorzoekt u de beste partijen die voor u een thuisdemo kunnen geven.

 • Practicomfort: Ervaren, gecertificeerde monteurs bij u in de buurt
 • Mango: Binnen 14 dagen retourneerbaar
 • Quingo: Zeer comfortabel (volledig verstelbaar)
 • Medipoint: Veel aangesloten uitgiftepunten
 • Welzorg: Ruim aanbod met 3 en 4 wielen
 • Vegro: Organiseert verschillende demodagen
 • Totalezorgwinkel.nl: Verschillende modellen van erkende merken

Meest verkochte modellen
In het volgende hoofdstuk schetsen wij een tabel met modellen die veel verkocht worden met specifiek de actieradius, de max. snelheid en een geschatte richtprijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Vermeiren Venus 4 Sport16 km6 km/u€ 1.190
Molenaar Performer25 km6 km/u€ 2.190
Pride Colt Persuit40 km15 km/u€ 2.499
Shoprider 889xlsbf cabin30 km12 km/u€ 8.585
Tabel met populaire scoots juni 2024

Bekijk de veelgestelde vragen

Is het een optie om de scootmobiel te huren?
Voor tijdelijk gebruik kunt u ook een scootmobiel huren in Hengelo. Dit kunt u doen bij een partij zoals Vegro, Medipoint of een lokale winkel. Veel gemeenten beschikken ook over een scootmobielpool. Voor een heel klein budget kan u gebruik maken van een leenvoertuig. Wilt u structureel gebruik maken van een scootmobiel? In dat geval raden we zeker aan te kiezen voor een eigen exemplaar of een leasecontract te nemen.

Hoe werkt reparatie en onderhoud?
Verkopers (leveranciers van medische hulpmiddelen in Hengelo) hanteren standaard een garantietermijn van 2 jaar. Meestal kunt u dit verlengen tot 5, 7 of wel 10 jaar. Sommige merken bieden ook omruilgarantie. Zo kunt u vrijblijvend een bepaald type testen. Het onderhoud van de scootmobiel is ook erg belangrijk. Daarom raden wij aan om te gaan voor een compleet onderhoudscontract. Dit wordt ook wel de APK genoemd en voorkomt dat er veiligheidsproblemen ontstaan. Belangrijke punten zijn o.a. koolborstels en het accuvermogen.

Wat zijn de voordelen van een tweedehands model?
Er rijden inmiddels flink wat scootmobiels rond in Nederland. Er is dan ook steeds meer aanbod van tweedehands scoots. De populariteit van de occasion zit ‘m in de verkoopprijs: ook met beperkte financiële middelen koopt u een goede scooter met veel opties. Evenzeer is er geen sprake van een lange levertijd. Negatieve aspecten zijn krassen, deuken en technische problemen. Let ook goed op de actieradius. Steek wat tijd in een goede proefrit om de kwaliteit van de accu te beoordelen. Er zijn veel online platformen zoals zorgdiscounter.com waar gebruikte modellen te koop worden aangeboden.

Moet ik een rijbewijs hebben?
Als scootmobielrijder valt u onder de regeling van (gemotoriseerde) gehandicaptenvoertuigen. Een rijbewijs of bromfietscertificaat is niet verplicht. We raden wel aan eens een bezoek te brengen aan rijvaardigheidscursussen en theorielessen. Gedurende deze scootmobieltraining in Hengelo komen thema’s aan bod als regels in het verkeer en leert u bijvoorbeeld snelheid doseren. Het uitgangspunt van de regels in het verkeer zijn: u mag rijden op trottoir, fietspad, voetpad en de openbare weg. U mag rijden binnen en buiten de bebouwde kom. Houd rechts en kijk goed om bij het inhalen. Autowegen en snelwegen zijn verboden.

Moet ik verplicht een scootmobiel verzekering afsluiten?
De scootmobiel wordt gezien als motorrijtuig. Het verzekeren hiervan is altijd verplicht (zowel in situaties dat u in de buitenlucht rijdt, als ook voor gebruik binnenshuis). Hoewel u niet heel hard gaat, kan er maar zo een klein ongeluk gebeuren. Gevolgschade wordt niet verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Rijdt u onverzekerd rond? Dan loopt u het risico op een boete. Indien u schade rijdt kunt u geen beroep doen op een verzekeraar. Er zijn grofweg twee polissen: WA-dekking en All-risk. De all-risk polis vergoedt ook uw eigen schade. WA-verzekeringen zijn er vanaf €3,80 p/maand. Een voertuig dat verzekerd is heeft altijd een gele verzekeringssticker of plaatje.

Kan ik niet beter een rollator of rolstoel kiezen?
Mensen die merken dat hun mobiliteit afneemt kunnen ondersteuning krijgen met een rolstoel, rollator of scootmobiel. Het aanschaffen van medische hulpmiddelen is noodzakelijk om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. De rollator of elektrische rolstoel is ideaal voor de wat kortere afstanden. Of als u deels nog wel zelf kunt lopen. De opvouwbare scootmobiel is luxer en is erg handig wanneer u langer zelfstandig thuis wilt wonen. Zijn er nog onduidelijkheden? Neem dan eens contact op met een thuiszorginstelling of de regionale zorgwinkel Hengelo.

Wat is precies een scootmobielclub?
Bent u wel in voor een uitstapje en houd u ervan om de omgeving te verkennen? Word dan lid van een scootmobielvereniging. In heel ons land (tevens in de provincie Overijssel) zijn zulke clubs actief. Gezellig samen naar buiten en geniet van het rijden door wijken zoals: Binnenstad, Hengelose Es, Noord, Hasseler Es, Groot Driene, Berflo Es, Wilderinkshoek, Woolde, Slangenbeek, Buitengebied.

Plaats een reactie