Scootmobiel Het Hogeland

Oriënteert u zich op een goede scootmobiel in Het Hogeland? Een scootmobiel is een elektrisch aangedreven voertuig voor ouderen en mensen met een beperking (mobiliteitsbeperking). Dankzij zo’n elektrische scooter voelt u zich weer zeker buiten de deur en kunt u weer doen waar u zin in heeft. U wilt graag weten welke scootmobiel bij u past. Scootzorg.nl biedt een helpende hand bij bij het uitzoeken van de juiste scooter. Op deze pagina kunt u aan de slag met praktische aankooptips en informatie over onderwerpen als PGB en WMO, de actuele prijzen, winkels in de buurt, de regels in het verkeer en tweedehands modellen.

 • Een scootmobiel is een zeer handig vervoersmiddel voor ouderen, chronisch zieken of mensen met een beperking.
 • De voordelen: meer zelfstandig en een hoge mate van veiligheid.
 • De kosten schommelen tussen €800,00 en €5.000,00.
 • Een scootmobiel kunt u ook aanschaffen via de WMO bij de gemeente Het Hogeland (https://www.hethogeland.nl).
 • Rondom uw woonplaats kunt u terecht bij meerdere winkels en showrooms waar u alle informatie vindt over bekende merken zoals Drive en EV-Tec.

Inhoudsopgave: Goedkope scootmobiel kopen | Advies | Gemiddelde kosten | PGB en WMO aanvragen bij de gemeente Het Hogeland (WMO) | Speciaalzaken | Veelgestelde vragen met antwoorden

ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9984
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
PGB onkosten€14,50 – €21,50 per uur
Aantrekkelijk merkExcel Travelux Boost 3
Punt voor adviesVegro

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Het Hogeland

U bent zich aan het oriënteren op een scootmobiel. Wat is nu voor mij een geschikt model? Er is tegenwoordig een gigantisch aanbod met allerlei opties en extra’s die u misschien helemaal niet kent. Waar vind ik het model dat rijmt met mijn behoeften? Gouden regel: ga eerst na wat u eigenlijk zoekt. Zoek ik een type voor binnen- of buitengebruik, wordt hij dagelijks gebruikt, en hoeveel KM verwacht ik te maken? Als u hier meer duidelijkheid over hebt kunt u gericht zoeken naar een goedkope scootmobiel in Het Hogeland. De meeste informatie is online beschikbaar d.m.v. een uitgebreide brochure, een speciale thuisdemonstratie of via adviseurs in de showroom.

 • Een simpele opvouwbare scootmobiel is te koop vanaf €540,00.
 • Een vaste scooter met 3 wielen en een actieradius rond de 30 km schaft u al aan vanaf c.a. €2150,00.
 • Een robuust model met 4 wielen met een comfortabele zit koopt u al vanaf €3550.

Onze kooptips december 2021

Heeft u wat meer achtergrondinformatie nodig bij het zoeken van de beste scootmobiel? Lees dan zeker even verder. Bijgaand bekijkt u de belangrijkste punten waar de scooters verschillen.

Inklapbare of vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Het Hogeland is makkelijk te vervoeren in auto, bus of vliegtuig en zal niet in de weg staan in uw woning. Een wendbaar en licht model voor in huis en voor de korte ritjes naar bijv. de winkel. Een vaste scootmobiel is groter, biedt meer comfort en heeft een grote accu. Ideaal als u veel en lang onderweg bent.

3- of 4-wiel scootmobiel
Een 3-wiel scootmobiel is licht van gewicht en heeft een kleinere draaicirkel. U kunt zich vrijer bewegen. Bijvoorbeeld in een smalle gang. Daarnaast heeft u bij 3 wielen veel meer ruimte om uw benen neer te zetten. De 4-wiel scootmobiel is wat sterker/stabieler en geeft een veilig gevoel. De voordelen daarvan merkt u wanneer u een bocht maakt en bij niveauverschillen. Een scoot met vier wielen heeft een hogere maximum snelheid en biedt meer comfort.

Welke actieradius heb ik nodig?
De verschillende uitvoeringen verschillen nogal als we inzoomen op de actieradius. Hiermee bedoelen wij de afstand die u kunt rijden met 1 accu. Zoekt u iets voor uitsluitend binnen? Of om de boodschappen te doen? Een bereik van 20 km zal dan voorzien. Kiest u ervoor om vaker en langer te rijden naar shoppingcentra of komt u graag in de natuur? Kijk dan naar modellen met een 85 Ah accu (50 – 55 km).

De maximale snelheid
Mocht het zo zijn dat u intensief gebruik maakt van uw mobiel, dan wilt u dit vast ook doen op een goede snelheid. De instap-opvouwbare scootmobielen gaan vaak maar 6 kilometer per uur. Robuuste vaste modellen bieden wat dat betreft meer comfort (28 km per uur). Scoot met meerdere accu’s gaan vaak ook een stuk sneller. Let op: op het trottoir mag er niet harder dan 6 km per uur worden gereden.

Comfort & accessoires
Als u elke dag lange ritten maakt of als u een zwakke rug heeft (bewegingsbeperking) is het belangrijk dat u goed zit. Luxueuze modellen verschaffen een goede vering en een multifunctionele stoel. Boek een proefrit in Het Hogeland en laat u uitgebreid voorlichten.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat kost een scootmobiel?

U heeft net kunnen lezen op welke zaken u moet letten bij het kopen van een scootmobiel. Maar wat kost nu een goede scootmobiel? De kostprijzen worden gevormd door de fabrikant, de actieradius, hoe hard de scoot kan en extra’s zoals oprijplaten + een beensteun. De gunstigste scooters koopt u al vanaf €525,00, de grote vaste scoots met veel opties kosten al gauw €7.900,00. In de bijgaande tabel vind u de adviesprijs van een aantal modellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Simpel313 km6,5 km/u€600
Beter315 – 20 km10 km/u€1650
Uitstekend450 km15 km/u€3100
Meeste comfort480 km20 – 22 km/u€8.000
Tabel met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Het Hogeland
scootmobiel-kopen-het-hogeland

Scootmobiel aanvragen gemeente Het Hogeland via de WMO

De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) verplicht gemeenten om ondersteuning te bieden aan inwoners die hulp nodig hebben. In bepaalde situaties kunt u via deze WMO tijdelijk een scoot toegewezen krijgen (via het uitleenpunt) of een PGB-budget toegewezen krijgen. De WMO omvat namelijk ook vervoersvoorzieningen. U kunt dan denken aan de regiotaxi, een rolstoel en uiteraard ook een scootmobiel. Kunt u slecht lopen en wilt u thuis blijven wonen en wilt u actief blijven in de maatschappij? In dat geval kunt u een beroep doen op uw gemeente Het Hogeland. De gemeente kan helpen op verschillende manieren.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): u krijgt een vast bedrag waarmee u zelfstandig een scootmobiel mag kopen.
 • Steun in natura: u ontvangt een scoot vanuit de gemeente (nieuw of gebruikt). Houd er rekening mee dat dit model niet is aangepast aan uw persoonlijke situatie.
 • Wanneer u een scootmobiel leent via het WMO betaalt u via de CAK per 3 maanden een eigen bijdrage van €57.
 • U kunt zich aanmelden bij het WMO-loket. Kort daarna volgt een (telefonische) afspraak om te kijken waar uw behoefte aan heeft. Binnen een aantal weken komt de gemeente met een voorstel.
 • Dien uw aanvraag in bij WMO-loket gemeente Het Hogeland. U kunt even bellen (0883458888), u kunt een e-mail sturen (gemeente@hethogeland.nl), of bezoek het gemeentehuis (Hoofdstraat W 70, 9951 AC, Winsum). Bezoek ook www.hethogeland.nl voor actuele informatie.
 • De beslissingstermijn bedraagt ongeveer 8 – 12 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Bekijk adressen van showrooms voor gratis proefrit

Voor het vinden van de ideale scoot treft u op deze pagina relevante info en specificaties. Echter geeft een testrit een compleet beeld. Gebruik maken van een gratis proefrit biedt in dat geval uitkomst. Bij een winkel of showroom kunt u modellen met 3 of 4 wielen uitproberen en kunt u de verkoper of specialist naar specificaties vragen. In en rondom Het Hogeland vindt u meerdere winkels en uitgiftepunten voor scoots. Een erkende adviseur geeft tips en advies voor het uitzoeken van de beste scootmobiel. In het overzicht hieronder bekijkt u direct contactgegevens van winkels, showrooms en zorgverleners en WMO-uitleenpunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
VegroMeeden 3c9951 HZWinsum
Damster zorgbalieStadshaven 239902 DAAppingedam
Kroon facilitair bedrijf AmelandFabrieksweg 16a9761 AAEelde
Tabel met zorgaanbieders en showrooms in de regio


Uw thuisdemonstratie aanvragen in Het Hogeland
Heeft u fysieke problemen en zit een bezoek aan de winkel er niet in? Een thuisdemo is dan een mooi alternatief. Deskundige leveranciers verzorgen thuisdemonstraties door heel Nederland. In de opsomming hierna ontdekt u de meest bekende aanbieders waar u terecht kunt.

 • Practicomfort: Alleen topmerken
 • Mango: Altijd een ruime voorraad
 • Quingo: De meest veilige scootmobiel
 • Medipoint: Modellen voor binnen en buiten
 • Welzorg: Deskundige adviseurs en monteurs
 • Vegro: Organiseert verschillende demodagen
 • Totalezorgwinkel.nl: In uw vertrouwde omgeving een scoot uitproberen

Overzicht met populaire scoots
Onderstaand bekijkt u een overzicht met een aantal populaire modellen met daarbij het bereik, de snelheid (maximum) en een gemiddelde prijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Excel Travelux Boost 317 km7 km/u€ 944
Practicomfort Beaufort 215 km7 km/u€ 1.095
Meyra Ortopedia Ortocar 415 SPII55 km15 km/u€ 7.364
Pride Colt Persuit40 km15 km/u€ 2.499
Overzicht met populaire modellen december 2021

Veelgestelde vragen

Is het een optie om de scootmobiel te huren?
Uiteraard is het een optie om een scootmobiel te huren in Het Hogeland. Doe dat bijv. bij speciaalzaken of verhuurwinkel van zorghulpmiddelen. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een scootmobielpool. Tegen lage kosten of zelfs gratis kan men voor een bepaalde tijd een scoot lenen. Heeft u voor een langere periode een scoot nodig? Voor deze mensen is het raadzaam om zelf een scoot te kopen of te gaan voor leasen.

Hoe zit het met het onderhoud?
Merken (leveranciers van medische hulpmiddelen in Het Hogeland) hanteren standaard een garantietermijn van 2 jaar. Normaal gesproken is het mogelijk dit te verlengen (tot wel 10 jaar). Steeds meer fabrikanten bieden ook omruilgarantie. Zodoende kunt u op uw gemak een bepaald type testen. Een jaarlijks onderhoud is ook erg belangrijk. Daarvoor is het verstandig om te kiezen voor een onderhoudscontract. Vergelijkbaar met een auto APK waarbij alle belangrijke onderdelen worden gecheckt. Noodzakelijke inspecties zijn o.a. claxon en geluidssignalen en de accu(lader).

Hoe betrouwbaar is een tweedehands model?
Het aantal scootmobielen in Nederland neemt flink toe. We zien het aanbod met tweedehands modellen hard groeien. De populariteit van de occasion zit ‘m in een aantrekkelijk prijskaartje: voor weinig geld haalt u een kwalitatieve scooter in huis. Ook kunt u de gebruikte scootmobiel vaak direct meenemen. Negatieve aspecten zijn eventuele verborgen gebreken. Let ook goed op de actieradius. Maak een lange proefrit om de capaciteit van de accu te beoordelen. Op internet vindt u online marktplaatsen zoals herbruikt.nl waar gebruikte modellen te koop worden aangeboden.

Heb ik een rijbewijs of cursus nodig?
Als scootmobielrijder valt u onder dezelfde wetgeving als de gehandicaptenvoertuigen. Een bromfietscertificaat of rijbewijs is dus niet nodig. Er bestaan wel opties voor rijvaardigheidscursussen, praktijklessen en theorie. Gedurende deze scootmobieltraining in Het Hogeland leert u van alles over verkeerskennis en leert u bijvoorbeeld snelheid doseren. De regels in het verkeer zijn niet complex: u mag gebruik maken van het voetpad, fietspad en de gewone weg. U mag rijden binnen en buiten de bebouwde kom. Houd rechts aan en zorg dat u goed zichtbaar bent. Autowegen en snelwegen zijn verboden.

Moet ik verplicht een scootmobiel verzekering afsluiten?
Een scootmobiel wordt wettelijk gezien als motorrijtuig. De scoot moet dus altijd verzekerd zijn (zowel in de gevallen dat u in de buitenlucht rijdt, maar ook als u hem uitsluitend binnen gebruikt). Hoewel u vaak niet harder gaat dan 20 km/uur, kan er toch altijd wat gebeuren. De schade die daaruit voortvloeit wordt niet gedekt door de AVP (aansprakelijkheidsverzekering). Rijdt u onverzekerd rond? Dan kan u dat een boete opleveren van €280,00. Veroorzaakte schade is bovendien niet te verhalen op een verzekeraar. Er wordt onderscheid gemaakt tussen WA en All-risk polissen. De all-risk dekking vergoedt ook de schade aan uw eigen scooter. Een WA polis kost c.a. €5,20 per maand. Een verzekerde scooter herkent u aan het verzekeringsplaatje achterop.

Is het beter om te kiezen voor een rollator of rolstoel?
Mensen die merken dat hun mobiliteit afneemt kunnen ondersteuning krijgen met een rolstoel, rollator of scootmobiel. Het aanschaffen van medische hulpmiddelen zal de zelfstandigheid (in en rondom het huis) flink verbeteren. Een elektrische rolstoel of rollator is prettig binnenshuis of in een zorginstelling. Of als u deels nog wel zelf kunt lopen. De opvouwbare scootmobiel is luxer en komt om de hoek kijken als u nog wel grote afstanden gaat afleggen. Weet u het nog niet? Leg uw bedenkingen dan voor aan een thuiszorginstelling of de regionale zorgwinkel Het Hogeland.

Hoe kan ik me aansluiten bij een scootmobielclub?
Ervaringen delen met andere gebruikers en houd u ervan om lekker rond te rijden? U kunt zich aansluiten bij een scootmobielvereniging. In veel regio’s in Nederland (met name ook in de provincie Groningen) kan men zich wenden tot deze verenigingen. Gezellig een praatje maken en tour door wijken zoals: Centrum, Wijk-Noord, Wijk-Zuid, Wijk-West, Wijk-Oost.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie