Scootmobiel Steenwijkerland

Zoekt u een goede scootmobiel in Steenwijkerland? Een scootmobiel is een scooter met elektrische aandrijving voor mindervaliden of mensen die niet meer zo mobiel zijn (mobiliteitsbeperking). Geholpen door deze speciale scooter voelt u zich wendbaar en kunt u bijvoorbeeld weer zelf boodschappen doen. U wilt graag weten welke scootmobiel bij u past. Deze website biedt een helpende hand bij bij het maken van de juiste keuze. Op deze pagina leest u een compleet keuzeadvies en informatie over onderwerpen als PGB en WMO, de huidige prijzen, de meest bekende aanbieders, de verschillende regels en de scootmobielclub.

 • Een scootmobiel is eigenlijk een scooter met 3 of 4 wielen voor mensen die niet (of minder) goed ter been zijn.
 • De voordelen: het vergroot uw zelfvertrouwen en een hoge mate van comfort.
 • De onkosten komen neer op bedragen tussen €600,00 tot zo’n €6.250,00.
 • Soms komt u in aanmerking voor een scootmobiel via de WMO bij de gemeente Steenwijkerland (https://www.steenwijkerland.nl).
 • In de regio maakt u snel een eenvoudig een afspraak bij een winkel of showroom waar u meer informatie vindt over merken als Vermeiren en Caremart.

Onderwerpen: Goedkope scootmobiel kopen | Aankooptips | Tarieven (juni 2022) | Scootmobiel tegemoetkoming aanvragen bij de gemeente Steenwijkerland (WMO) | Winkels en thuisdemonstraties | Handige FAQ met veelgestelde vragen

ProvincieOverijssel
GemeenteSteenwijkerland
Postcode8343
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
PGB uurtarief€12,52 per uur
Veel gekozen merkElectric Mobility Rascal 388S
Adviespunt in de buurtStichting Welzijn in Kampen

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Steenwijkerland

U wilt weer veilig op weg met een scootmobiel. Hoe maakt u een goede selectie? Scootmobielen zijn er in vele soorten en maten met de meest uiteenlopende eigenschappen. Hoe vind ik een product dat aansluit op mijn situatie? Ons advies: bedenk eens hoe u het wilt gebruiken. Zoek ik een type voor binnen- of buitengebruik, hoe vaak gebruik ik het, en is het voor korte of lange afstanden? Zodra u deze vragen beantwoord hebt kan u vervolgstappen zetten voor een goedkope scootmobiel in Steenwijkerland. Alle belangrijke info leest u online via het aanvragen van een brochure, een thuisdemonstratie of door langs te gaan bij een winkel.

 • Een kleine opvouwbare scootmobiel begint zo rond de €820,00.
 • Een vast model met drie wielen en een bereik van 35 km schaft u al aan vanaf c.a. €1500,00.
 • Een robuust model met 4 wielen met een bereik van 60 km of meer is er al vanaf €4650.

Keuzeadvies juni 2022

Zoekt u naar wat extra ondersteuning bij het aanschaffen van een goede scootmobiel? Wij helpen u graag snel verder. In de box hieronder treft u een aantal belangrijke criteria.

Verschil inklapbare en vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Steenwijkerland neemt u moeiteloos mee in de tram, bus of trein en is handig als u weinig ruimte heeft. In eerste instantie geschikt voor gebruik in huis en voor een kort ritje naar de supermarkt. De vaste scootmobiel is groter, biedt meer comfort en kan veel meer kilometers op 1 accu afleggen. De juiste keuze als u veel lange ritten maakt.

3 of 4 wielen, wat is beter?
Een 3-wiel scootmobiel is makkelijker te tillen en kan kortere bochten maken. U bent meer wendbaar. Dit is handig in kleine ruimtes. Evenzeer heeft u bij 3 wielen veel meer ruimte om uw benen neer te zetten. Een 4-wiel scootmobiel is steviger wat zorgt voor een veilige rijervaring. Dit komt tot uiting als u de bochten instuurt of als u een stoep op- of afrijdt. Een scoot met 4 wielen gaat meestal harder en heeft meer comfort tijdens het rijden.

Is een hoge actieradius noodzakelijk?
De verschillende uitvoeringen wisselen behoorlijk als het gaat om actieradius. Dit is de maximale afstand die u met een accu kunt afleggen. Gaat u vooral in/rondom huis rijden? Of voor een bezoekje aan de supermarkt? Een 10Ah accu (10 km) is dan afdoende. Ben u liefhebber van lange ritjes naar het winkelcentrum of het bos? In dat geval adviseren wij te kiezen voor een actieradius van minimaal 50 kilometer.

Snelheid
Mocht het zo zijn dat u de scooter voor grote afstanden gaat toepassen, dan moet de snelheid wel een beetje acceptabel zijn. De instap-opvouwbare scootmobielen hebben doorgaans een max van 7 km/u. Stevige vaste modellen gaan wel 20 kilometer per uur. Modellen met een grotere accu hebben als bijkomend voordeel dat ze sneller kunnen. Onthoud: op de stoep is de max. toegestane snelheid 6 km per uur.

Additioneel comfort
Als u elke dag lange ritten maakt en zeker ook bij rugklachten (bewegingsbeperking) is het belangrijk dat u goed zit. De high-end modellen hebben een uitgebreide vering en zijn helemaal in te stellen naar uw wensen. Ga direct proefrijden in Steenwijkerland en probeer alle luxe opties zelf uit.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat kost een een goede scootmobiel?

Onze experts hebben u net uitgelegd waar u rekening mee moet houden wanneer u een scootmobiel gaat aanschaffen. In het volgende gedeelte vertellen we meer over de kosten. De onkosten hebben te maken met het merk, het bereik, de snelheid en aanvullende opties zoals een extra accu of een windscherm. De gunstigste scoots kunt u al vinden vanaf €550,00, en de meest luxe scooters gaan al gauw richting de €7.000,00. In de bijgaande tabel vergelijkt u de richtprijs van de meest gekozen modellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Eenvoudig314 km7,5 km/u€550
Standaard325 km12 km/u€1700
Uitmuntend455 km17 km/u€3200
Royaal475 km +20 km/u€7.250
Tabel met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Steenwijkerland
scootmobiel-kopen-steenwijkerland

Scootmobiel aanvragen gemeente Steenwijkerland via WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verplicht gemeenten om mensen te helpen die moeite hebben met zelfstandig wonen. In sommige situaties kunt u met de WMO een scoot voor korte tijd lenen via het uitleenpunt of middels uw PGB budget zelf een aankoop doen. Onder de WMO vallen ook de zogenaamde vervoersvoorzieningen. U kunt dan denken aan een elektrische rolstoel, taxi en daarnaast een eigen scootmobiel. Bent u slecht ter been maar wilt u wel graag in uw eigen huis blijven wonen en participeren in de maatschappij? In deze gevallen kunt u een verzoek indienen bij de gemeente Steenwijkerland. Gemeenten kunnen daar op verschillende manieren bij ondersteunen.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): dit is een vast budget wat u mag inzetten en waarmee u op eigen houtje een mobiel kunt kopen.
 • Zorg in natura: de gemeente geeft u een exemplaar in bruikleen. Bedenk wel dat dit type mogelijk niet aansluit op uw wensen.
 • Wanneer u een scootmobiel leent via het WMO factureert het CAK een eigen bijdrage van €19,00 per maand.
 • U kunt zich aanmelden via het WMO-loket. Kort daarop volgt een (telefonisch) gesprek om te kijken welke voorzieningen voor u relevant zijn. Vervolgens komt de gemeente met een voorstel.
 • De aanvraag start bij het WMO-loket gemeente Steenwijkerland. U kunt even bellen (0521538500), e-mailen (info@steenwijkerland.nl), of kom naar het gemeentehuis (Vendelweg 1, 8331 XE, Steenwijk). Bezoek ook www.steenwijkerland.nl voor extra informatie.
 • Men hanteert een beslissingstermijn van om en nabij 8 – 12 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Bekijk showrooms en winkels en maak een proefrit

Om tot een goede keuze te komen verzamelen wij hier een uitgebreid keuzeadvies. Maar uiteindelijk is het uittesten ook zeer handig. Het boeken van een gratis proefrit zorgt ervoor dat u een betere keuze kunt maken. Op die manier krijgt u rustig de tijd om verschillende uitvoeringen te proberen en kunt u de verkoper of specialist naar specificaties vragen. Rondom uw woonplaats Steenwijkerland zijn diverse scootmobiel speciaalzaken actief. Een professionele adviseur kan u helpen met het aanschaffen van de beste scootmobiel. In het overzicht hieronder bekijkt u de adresgegevens van enkele aanbieders, showrooms en zorgleveranciers + uitgiftepunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
Stichting Welzijn in KampenAmbachtsstraat 218263 AJKampen
IcareZwarte Water 778253 PDDronten
BonVieDe Dieze 108253 PSDronten
Tabel met showrooms en (zorg)instellingen in de buurt


De thuisdemonstratie aanvragen in Steenwijkerland
Heeft u last van lichamelijke ongemakken en lukt het niet om naar een speciaalzaak of winkel te gaan? Dat hoeft geen probleem te zijn. Erkende leveranciers bieden een extra service: de thuisdemonstratie. In de volgende lijst doorzoekt u de meest bekende bedrijven die bij u thuis kunnen komen.

 • Practicomfort: Meer dan 80.000 scootmobielen geleverd
 • Mango: Binnen 14 dagen retourneerbaar
 • Quingo: Bij spoed binnen 2 dagen ter plaatse
 • Medipoint: Kosteloos hulpmiddelen lenen
 • Welzorg: Ruim aanbod van verschillende topmerken
 • Vegro: Leverancier van diverse merken
 • Totalezorgwinkel.nl: Leasen of huren behoort ook tot de opties

Wat zijn populaire modellen?
Hierbij vindt u een tabel met populaire merken + modellen inclusief een specificatie van het bereik, de maximale snelheid en verwachte adviesprijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Electric Mobility Rascal 388S32 km6 km/u€ 2.427
Sterling Pearl24 km6 km/u€ 1.601
Vermeiren Mercurius 345 km15 km/u€ 3.490
Practicomfort Polka 440 km12 km/u€ 5.000
Tabel met populaire voertuigen juni 2022

Veelgestelde vragen (FAQ)

Kan ik ook een scootmobiel huren?
Wie liever niet koopt, kan ook een scootmobiel huren in Steenwijkerland. Dit wordt o.a. gedaan door een thuiszorgwinkel of verhuurmaatschappij. Steeds meer gemeenten zetten nu ook in op de scootmobielpool. Tegen lage kosten of zelfs gratis mag u dan gebruik maken van een elektrische scooter. Heeft u voor een langere periode een scoot nodig? In die situatie raden we zeker aan zelf een scoot te kopen of te kiezen voor private-lease.

Zit het onderhoud inbegrepen in de prijs?
Verkopers (leveranciers van medische hulpmiddelen in Steenwijkerland) bieden een wettelijke 2-jarige garantietermijn. Uiteraard is het mogelijk om dit uit te breiden tot wel 10 jaar. Een groeiend aantal aanbieders van scootmobielen kunnen ook een omruilgarantie aanbieden. Dan kan u op uw gemak een aantal dagen/weken een bepaald model uitproberen. Het onderhoud van de scootmobiel is geen overbodige luxe. Om die reden is het verstandig om een onderhoudscontract te nemen. Dit is een soort jaarlijkse APK waarbij alle belangrijke onderdelen worden gecheckt. Daarbij kijkt de specialist naar o.a. stuurkolom afstelling en de accu.

Is het verstandig om een tweedehands model te kopen?
Er zijn tegenwoordig veel mensen die rijden op een scootmobiel. Het gevolg? Steeds meer tweedehands scooters. De populariteit van de occasion zit ‘m in de aantrekkelijke prijs: tegen een lage prijs is een goede scoot binnen handbereik. Daarbij is er geen sprake van een lange levertijd. Nadelen zijn sporen van het gebruik en een versleten zitvlak. Houd er ook rekening mee dat de accu niet meer nieuw is. Maak een lange proefrit om te zien hoe de conditie is. Er zijn genoeg digitale platformen zoals tweedehands.net waar veel gebruikte modellen te koop worden aangeboden.

Is een rijbewijs nodig?
Als voertuig bestuurder valt u binnen de verordeningen voor gehandicaptenvoertuigen. Een bromfietscertificaat of rijbewijs is dus niet nodig. U bent vrij om te gaan naar rijvaardigheidscursussen en theorielessen. Gedurende deze scootmobieltraining in Steenwijkerland komen thema’s aan bod als verkeersregels en het juist bedienen van de scoot. De regels in het verkeer zijn niet complex: u mag rijden op stoep, voetpad, fietspad en de rijbaan. U mag rijden binnen en buiten de bebouwde kom. Houd zoveel mogelijk rechts zodat anderen u kunnen inhalen en kijk goed om bij het inhalen. Autowegen en snelwegen zijn verboden.

Is het verplicht om de scootmobiel te verzekeren?
De scootmobiel wordt gezien als motorrijtuig. U sluit altijd een verzekering af (zowel in de gevallen dat u met het voertuig naar buiten gaat, en tevens voor al het gebruik binnen). Hoewel u vaak niet harder gaat dan 20 km/uur, er kan maar zo een ongelukje ontstaan. De schade die daaruit voortvloeit wordt niet gedekt door de AVP (aansprakelijkheidsverzekering). Rijdt u onverzekerd rond? Dan riskeert u een boete. Veroorzaakte schade is bovendien niet te verhalen op een verzekeraar. Er wordt onderscheid gemaakt tussen WA en All-risk polissen. De all-risk dekking vergoedt ook de schade aan uw eigen scooter. Een WA dekking heeft u al vanaf €3,90 p/maand. Een voertuig dat verzekerd is is te herkennen aan het verzekeringsplaatje.

Zijn rollators of rolstoelen voor mij geschikt?
Mensen met een afnemende mobiliteit kunnen kiezen uit zorghulpmiddelen als een rollator, rolstoel of scootmobiel. Het uitzoeken van een goed hulpmiddel draagt bij aan de veiligheid tijdens het lopen / bewegen. Een elektrische rolstoel of rollator is soms voldoende voor korte afstanden. Of wanneer u graag nog wel stukjes zelf loopt. Een opvouwbare scootmobiel biedt extra flexibiliteit en is erg handig wanneer u langer zelfstandig thuis wilt wonen. Nog vragen? Ga dan in gesprek met een zorgleverancier of de regionale zorgwinkel Steenwijkerland.

Een scootmobielclub, wat is dat?
Trekt u graag op met gelijkgestemden en gezellige lange tochten maken? De scootmobielvereniging maakt het rijden nog leuker. In heel ons land (tevens in de provincie Overijssel) zijn zulke clubs actief. Gezellig samen toeren en maak een tocht door wijken als: Stad-Steenwijk, Oldemarkt, Kalenberg, Kuinre, Blankenham, Scheerwolde, Vollenhove, Sint Jansklooster, Heetveld, Belt-Schutsloot, Wanneperveen, Dinxterveen, Giethoorn-Zuid, Giethoorn-Noord, Dwarsgracht, Blokzijl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie