Scootmobiel Lelystad

Oriënteert u zich op een goede scootmobiel in Lelystad? Een scootmobiel is een scooter met elektrische aandrijving en biedt uitkomst voor mindervaliden (mobiliteitsbeperking). Met zo’n elektrische 3- of 4 wieler voelt u zich weer vrij en neemt u weer zelf de regie in handen. Maar wat is nu een goede scootmobiel voor mij? Onze expert biedt een helpende hand bij bij het gehele aankoopproces. Op deze pagina treft u praktische aankooptips en specifieke informatie rondom PGB en WMO, de kosten waar u rekening mee moet houden, winkels in de buurt, de verschillende regels en de voor- en nadelen van een occasion.

 • Een scootmobiel is een elektrisch aangedreven voertuig voor mindervaliden of mensen die niet meer zo mobiel zijn.
 • Meest gehoorde voordelen: minder afhankelijk en een comfortabele manier van reizen.
 • De onkosten liggen tussen de €850,00 en €5.250,00.
 • Een scootmobiel kunt u ook aanschaffen via de WMO bij de gemeente Lelystad (https://www.lelystad.nl).
 • Rondom uw woonplaats kunt u terecht bij meerdere winkels en showrooms waar u meer informatie vindt over merken als Kymco en Quingo.

Inhoudsopgave: Goedkope scootmobiel kopen | Criteria waar u op moet letten (advies) | Tarieven (mei 2021) | Een scootmobiel in bruikleen via de gemeente Lelystad (WMO) | Winkels en showrooms | Veelgestelde vragen

ProvincieFlevoland
GemeenteLelystad
Postcode8225
WMO Beslissingstermijn8 weken
PGB onkosten€15,37 – €18,37 per uur
Veel gekozen merkElectric Mobility Rascal Partner
Adviespunt in de buurtVérian

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Lelystad

U wilt uw mobiliteit vergroten middels een scootmobiel. Op welke producteigenschappen moet u letten? Er is tegenwoordig een gigantisch aanbod met allerlei eigenschappen en opties. Dus, hoe vind ik dan een scooter die past bijmijn verwachtingen? Onze tip: beschrijf eerst wat u minimaal nodig heeft. Zoek ik een type voor binnen- of buitengebruik, hoe vaak gebruik ik het, en gebruik ik het voor korte- of lange ritjes? Zodra u dit goed bekeken hebt kunt u pas echt beginnen met het zoeken naar een goedkope scootmobiel in Lelystad. Dit kan via internet door een brochure aan te vragen, een thuisdemo of via advies van product experts in een winkel.

 • Een simpele opvouwbare scootmobiel is te koop vanaf €750,00.
 • Een wendbare scooter met 3 wielen en 40 km actieradius kost u rond de €2325,00.
 • Een extra veilig model met 4 wielen met goede vering en zitting begint zo rond de €3800.

Aankooptips mei 2021

Hulp nodig bij het zoeken van de juiste scootmobiel? Onze adviseurs helpen u direct verder. Bijgaand bieden wij de belangrijkste criteria.

Inklapbare of vaste scootmobiel (voor- en nadelen)
Een opvouwbare scootmobiel in Lelystad kan gemakkelijk mee in de tram, bus of trein en is gemakkelijk op te bergen. Een wendbaar en licht model voor in huis en voor een kort ritje naar de supermarkt. De vaste scootmobiel is robuust, biedt meer comfort en heeft een grote accu. Ideaal als u veel en lang onderweg bent.

3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel is hanteerbaarder en heeft een kleinere draaicirkel. U kunt gemakkelijk manoeuvreren. Ideaal in de supermarkt. Evenzeer biedt een model met 3 wielen meer beenruimte. Een 4-wiel scootmobiel is wat sterker/stabieler en geeft u een veilige rijervaring. Dit komt tot uiting als u de bochten instuurt of als u schuin de stoep afrijdt. Een scoot met 4 wielen haalt een hogere snelheid en heeft meestal een grotere koersvastheid.

Welke actieradius moet ik minimaal hebben?
De scoots variëren fors als wij het hebben over de actieradius. Dit is de afstand die de scoot aflegt op een volle accu. Zoekt u iets voor uitsluitend binnen? Of rijdt u regelmatig ook korte afstanden (enkele minuten)? Een actieradius van 10 – 15 kilometer is vaak genoeg. Denk u eraan veel te gaan rijden naar familie of vrienden of om lekker uit te waaien? Overweeg dan eens te kijken naar een 85 Ah accu (50 – 55 km).

De maximale snelheid
Mocht het zo zijn dat u de mobiel dagelijks veelvuldig gebruikt, dan wilt u dat uiteraard wel op een prettig tempo kunnen doen. De betaalbare opvouwbare scootmobielen hebben doorgaans een max van 7 km/u. De wat stabielere vaste modellen kunnen snelheden behalen van wel 27 km/uur. Scoots met groter accu’s (in Ah) hebben vaak ook meer vermogen / topsnelheid. Vergeet niet: op de stoep mag er niet harder dan 6 km per uur worden gereden.

Comfort
Als u vaak lange ritten maakt of als u last heeft van uw rug (bewegingsbeperking) dan heeft u baat bij een comfortabele scoot. Professionele modellen verschaffen maximale vering en een goede verstelbare stoel. Ga direct proefrijden in Lelystad en kies zelf hoeveel comfort u wilt.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat kost een een goede scootmobiel?

Op basis van onze adviezen weet u waar u rekening mee moet houden wanneer u een scootmobiel gaat aanschaffen. Hierna kijken we specifiek naar de kosten. De tarieven worden gevormd door het merk, de capaciteit van de accu, hoe hard de scoot kan en aanvullende opties zoals een verlichtingsset & een kruk- en stokhouder. De goedkope kleine modellen beginnen bij €525,00, en de meest luxe scooters kosten al gauw €5.200,00. In deze tabel treft u de adviesprijs van een paar voorbeeldmodellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Starter314 km7 km/u€500
Gemiddeld315 – 25 km11 km/u€1200
Comfortabel445 km17 – 18 km/u€2900
Meeste comfort470 km22 km/u€6.750
Overzicht met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Lelystad
scootmobiel-kopen-lelystad

Scootmobiel aanvragen gemeente Lelystad via de WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) stelt gemeenten verplicht om te zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Mogelijk kunt u via de WMO een scoot voor korte tijd lenen via het uitleenpunt of een PGB-krijgen waarmee u zelf iets kunt aanschaffen. De WMO omvat namelijk ook vervoersvoorzieningen. Onder andere een rolstoel, regiotaxi maar zeker ook een scootmobiel. Bent u slecht ter been maar wilt u toch zelfstandig blijven wonen en wilt u graag aansluiting houden met de samenleving? In dat geval kunt u een beroep doen op uw gemeente Lelystad. Er zijn meerdere voorzieningen die de gemeente u kan bieden.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): vanuit uw gemeente krijgt u een financiële compensatie waarmee u zelf op zoek kunt gaan naar een geschikt voertuig.
 • Zorg in natura: u ontvangt een scoot vanuit de gemeente (nieuw of gebruikt). Minpunt is dat u niet zelf mag kiezen wat voor model het wordt.
 • Voor het lenen van een scootmobiel via de WMO betaalt men een eigen bijdrage van €19,00 per maand.
 • U kunt zich aanmelden bij de WMO specialist van de gemeente. Daarna vind er een gesprek plaats om te achterhalen waar uw zorgbehoefte ligt. Binnen een aantal weken weet u op welke manier de gemeente u tegemoetkomt.
 • Ondertussen kunt u altijd informeren bij WMO-loket gemeente Lelystad. U kunt even bellen (140320), u kunt een e-mail sturen (info@wmoraadlelystad.nl), of maak een afspraak bij het gemeentehuis (Stadhuisplein 2, 8232 ZX, Lelystad). Check ook eens www.lelystad.nl voor extra informatie.
 • De periode van aanvraag tot u bericht krijgt (beslissingstermijn) duurt circa 8 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Bekijk adressen van showrooms voor gratis proefrit

Voor het vergelijken van voertuigen vindt u op Scootzorg.nl relevante info en specificaties. Toch zult u de verschillende modellen zelf moeten proberen. Een gratis proefrit zonder verplichtingen is dan de juiste oplossing. Zodoende kunt u zelf het verschil ervaren tussen bijvoorbeeld 3- en 4 wielen en kunt u tot een goed besluit komen. In de omgeving Lelystad vindt u meerdere winkels en uitgiftepunten voor scoots. Een getrainde specialist zal u bijstaan bij het kopen van de beste scootmobiel. In onderstaand overzicht bekijkt u de adresgegevens van bedrijven, winkels en zorgleveranciers + uitgiftepunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
VérianStationsstraat 218181 CWHeerde
Fysiopraktijk OlstWatertorenstraat 88121 BROlst
Zorgwinkel SallandBurgstraat 328102 ESRaalte
Tabel met zorgaanbieders en showrooms in de regio


Uw thuisdemonstratie aanvragen in Lelystad
Heeft u last van lichamelijke ongemakken en kunt u geen winkel bezoeken? In dat geval kunt u kiezen voor een thuisdemo. Deskundige aanbieders kunnen komen voorrijden voor een thuisdemonstratie. In de volgende opsomming doorzoekt u uiteenlopende winkels waar u terecht kunt.

 • Practicomfort: Gratis omruilgarantie
 • Mango: Gratis catalogus aanvragen
 • Quingo: Erg veilig (omvallen kan niet meer)
 • Medipoint: Kosteloos hulpmiddelen lenen
 • Welzorg: Zet beperkingen om in mogelijkheden
 • Vegro: Meer dan 60 winkels in Nederland
 • Totalezorgwinkel.nl: De beste service en nazorg

Veel gekozen uitvoeringen
Hierbij schetsen wij een lijstje met types die veel verkocht worden inclusief een specificatie van het bereik, de maximale snelheid en de doorsnee richtprijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Electric Mobility Rascal Partner25 km6 km/u€ 2.605
Strider Mini 420 km6 km/u€ 1.999
Shoprider Cadiz 445 km15 km/u€ 2.500
Sterling Elite XS45 km12 km/u€ 7.318
Tabel met populaire scoots mei 2021

Handige FAQ met veelgestelde vragen

Zijn er ook scootmobielen te huur?
Ja, het is mogelijk om een scootmobiel te huren in Lelystad. Dat doet men o.a. via een thuiszorgwinkel of verhuurmaatschappij. Waar steeds meer senioren gebruik van maken is de scootmobielpool. Tegen geringe kosten kunt u er op uit met een scootmobiel. Heeft u echter behoefte aan huur voor een langere periode? Voor deze mensen is het alternatief om een model aan te schaffen of te kiezen voor private-lease.

Heb ik een onderhoudscontract nodig?
Leveranciers (leveranciers van medische hulpmiddelen in Lelystad) bieden een wettelijke 2-jarige garantietermijn. Dikwijls is het mogelijk om dit uit te breiden tot wel 10 jaar. Sommige fabrikanten bieden ook omruilgarantie. Zo kunt u op uw gemak een bepaald type testen. Een onderhoudsplan is ook erg belangrijk. Daarom kan u ervoor kiezen om een onderhoudscontract te kiezen. We spreken dan over een goed APK waarbij alle veiligheidsaspecten worden nagelopen. De monteur onderzoekt o.a. koolborstels en de staat van de accu.

Hoe betrouwbaar is een tweedehands model?
Er zijn tegenwoordig veel mensen die rijden op een scootmobiel. Er is dan ook steeds meer aanbod van tweedehands scoots. Een belangrijk voordeel van een occasion is de investering (kosten): ook met een klein budget kunt u een heel geschikte scooter kopen. Bovendien is er vaak geen levertijd. Wat minder is zijn krasjes en andere gebruikssporen. Ook komen accu-problemen soms voor. Steek wat tijd in een goede proefrit om de kwaliteit van de accu te beoordelen. Er bestaan speciale vraag- en aanbod platforms als zorgdiscounter.com waar veel gebruikte modellen te koop worden aangeboden.

Moet ik een rijbewijs halen?
Als u met een scootmobiel rijdt valt u onder de regeling van (gemotoriseerde) gehandicaptenvoertuigen. Een bromfietscertificaat of rijbewijs is dus niet nodig. U kunt wel gebruik maken van rijvaardigheidscursussen en theorielessen. Binnen deze scootmobieltraining in Lelystad komen thema’s aan bod als de voorrangsregels en leert u veiliger rijden. Over het algemeen zijn verkeersregels niet moeilijk: het voertuig mag deelnemen aan het verkeer op het stoep, voetpad, fietspad en de rijbaan. U mag rijden binnen en buiten de bebouwde kom. Zorg dat u altijd rechts rijdt en geef altijd duidelijk richting aan. Het is verboden om te rijden op de autoweg of snelweg.

Is een scootmobiel verzekering verplicht?
Een scootmobiel is volgens de wet een motorrijtuig. U sluit altijd een verzekering af (zowel in situaties dat u zich op de openbare weg begeeft, maar ook wanneer u er binnen gebruik van maakt). Ook al rijdt een scoot niet zo snel, kan er toch altijd wat gebeuren. De normale aansprakelijkheidsverzekering (AVP) dekt deze schade niet. Gaat u toch zonder verzekering de weg op? Dan kunt u een boete krijgen. Veroorzaakte schade is bovendien niet te verhalen op een verzekeraar. Er zijn grofweg twee polissen: WA-dekking en All-risk. De all-risk dekking vergoedt ook de schade aan uw eigen scooter. Gemiddeld kost zo’n WA-verzekering €3,65 p/maand. Een verzekerd voertuig herkent u aan het verzekeringsplaatje achterop.

Is het beter om te kiezen voor een rollator of rolstoel?
Mensen met een afnemende mobiliteit kunnen ondersteuning krijgen met een rolstoel, rollator of scootmobiel. Het uitzoeken van een goed hulpmiddel is noodzakelijk om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Zo’n rollator of elektrische rolstoel volstaat bij de wat kortere afstanden. Of voor de moment dat u net wat extra ondersteuning nodig heeft. De opvouwbare scootmobiel kan meer ondersteuning bieden en is handig als u grote afstanden aflegt. Nog vragen? Ga dan in gesprek met een zorgcoach of de lokale zorgwinkel Lelystad.

Hoe word ik lid van een scootmobielclub?
Houd u van sociaal contact en gezellige lange tochten maken? Word dan lid van een scootmobielvereniging. In het hele land (waaronder provincie Flevoland) kunt u zich aansluiten. Gezellig een praatje maken en rijd samen door de wijken: Zuiderzeewijk, Atolwijk, BD Bedrijven Lelystad Noord, Centrumzone Wijk1, Overijsselse Hout, Gelderse Hout, Industrieterrein Oostervaart, Schepenwijk Noord, Schepenwijk Oost, Schepenwijk West, Schepenwijk Zuid, Houtribhoogte, Zuigerplaspark, Landstrekenwijk, Villapark Hollandse Hout, Lelystad-Haven, Uilenweg, Industrieterrein Noordersluis, Boswijk, Aterwijk, Landerijen, Flevobos, Arande Noord, Arande West, Arande Oost, Arande Zuid, Arande Midden, Hollandse Hout, Industrieterrein Flevopoort, Kofschip, Stadscentrum Noord, Stadscentrum Zuid, Stadscentrum, Het Ravelijn, Visvijverbos, Runderweg, Zeeasterweg, Vlotgrasweg, Eendenweg, Vogelweg, Pijlstaartweg, Bedrijvenpark Larserpoort, Oostvaardersplassen, Markermeer.

Plaats een reactie