Scootmobiel Surhuisterveen

Oriënteert u zich op een goede scootmobiel in Surhuisterveen? Een scootmobiel is een zeer handig vervoersmiddel voor mensen die niet goed ter been zijn of een beperking hebben (mobiliteitsbeperking). Door deze handige scooter voelt u zich wendbaar en kunt u bijvoorbeeld eenvoudig naar de winkel. Welke scootmobiel past bij mijn wensen? Onze vergelijker biedt een adviserende rol bij het uitzoeken van de juiste scooter. Via onze vergelijker vind u tips voor het kiezen van het juiste model en uitgebreide details over bijvoorbeeld Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), de actuele prijzen, enkele populaire leveranciers, regels en richtlijnen en scootmobieltraining.

 • Een scootmobiel is een elektrisch vervoersmiddel en biedt uitkomst voor mindervaliden.
 • De voordelen: het vergroot uw zelfvertrouwen en het is eenvoudig te besturen.
 • De kosten variëren tussen €750,00 en wel €5.250,00.
 • Onder bepaalde voorwaarden krijgt u een model toegewezen via de WMO bij de gemeente Achtkarspelen (https://www.achtkarspelen.nl).
 • In uw regio kunt u geheel vrijblijvend langs bij een winkel en showroom waar adviseurs u alles kunnen vertellen over modellen van o.a. Life and mobility of Mango.

Inhoudsopgave: Goedkope scootmobiel kopen | Criteria waar u op moet letten (advies) | Prijzen (mei 2022) | Een scootmobiel in bruikleen via de gemeente Achtkarspelen (WMO) | Winkels in de buurt | Veelgestelde vragen van onze bezoekers

ProvincieFriesland
GemeenteAchtkarspelen
Postcode9231
WMO Beslissingstermijn8 weken
PGB kosten€13,68 – €20,19 per uur
Aantrekkelijke scootmobielAfikim Breeze S3
Punt voor adviesHarting-Bank

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Surhuisterveen

Waarschijnlijk bent u op zoek naar een (eerste) scootmobiel. Hoe kan u dan op een goede manier vergelijken? Leveranciers verkopen zeer uiteenlopende modellen met allerlei opties die wellicht volstrekt nieuw zijn voor u. Waar vind ik het model dat rijmt met mijn situatie? Startpunt: bedenk eerst wat u nodig hebt. Gebruik ik de scooter vooral binnen of buiten, ga ik ‘m iedere dag gebruiken, en zijn dit vooral korte of lange afstanden? Zodra u deze vragen beantwoord hebt kunt u veel beter zoeken naar een goedkope scootmobiel in Surhuisterveen. Doe dat bijvoorbeeld online middels een brochure per post, een thuisdemonstratie of door een showroom te bezoeken.

 • Een kleine opvouwbare scootmobiel koopt u al vanaf €860,00.
 • Een flexibele scooter met 3 wielen en een bereik van 35 km is te koop vanaf €1850,00.
 • Een stevige 4-wieler met goede vering en zitting is er al vanaf €3350.

Keuzehulp mei 2022

Zoekt u naar wat extra ondersteuning bij het vinden van de scootmobiel met de beste prijs-kwaliteitverhouding? Wij helpen u graag snel verder. In het volgende gedeelte bekijkt u de belangrijkste punten waar de scooters verschillen.

Inklapbare of vaste scootmobiel (voor- en nadelen)
Een opvouwbare scootmobiel in Surhuisterveen kan probleemloos mee in het OV of in de auto en is handig als u weinig ruimte heeft. Het is wendbaar en licht, bedoeld voor gebruik binnen en voor ritten naar het wijkcentrum of winkels. Een vaste scootmobiel is groter, rijdt een stuk comfortabeler en kan veel meer kilometers afleggen. De juiste keuze als u veel lange ritten maakt.

Waarom kiezen voor een model met 3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel rijdt lichter en heeft een kleinere draaicirkel. U kunt gemakkelijk alle kanten uit. Dit is handig in kleine ruimtes. Tevens verschaft een scoot met 3 wielen extra beenruimte. De 4-wiel scootmobiel is wat sterker/stabieler en rijdt wat veiliger. Dat is vooral zichtbaar in snelle bochten of als u een stoep op- of afrijdt. De variant met 4 wielen is vaak wat sneller en rijdt een stuk comfortabeler.

Wat is een goede actieradius?
De merken wisselen flink als we inzoomen op de actieradius. Dit is de afstand die u kunt rijden op één acculading. Vind het gebruik hoofdzakelijk binnen plaats? Of rijdt u regelmatig ook korte afstanden (enkele minuten)? Een 10Ah accu (10 km) is vaak genoeg. Gaat u echter ook langere tochten maken naar de stad of naar buitengebieden? In die situaties kiest u voor een minimale accu van 85 Ah.

Minimale snelheid
In het geval u de scoot veel gaat gebruiken, dan wilt u dat uiteraard wel op een prettig tempo kunnen doen. De instap-opvouwbare scootmobielen hebben een beperkte max. snelheid. Robuuste vaste modellen halen een veelvoud daarvan (tussen de 20 en 30 km/u). Modellen met een grotere accu hebben als bijkomend voordeel dat ze sneller kunnen. Let op: wanneer u op het trottoir rijdt mag u niet harder dan 6 km/uur.

Comfort & accessoires
Als u elke dag lange ritten maakt en zeker ook bij rug- en nekklachten (bewegingsbeperking) is een ergonomisch ontwerp erg belangrijk. Luxueuze modellen hebben een uniek veringssysteem en een verstelbare stoel/stuurkolom. Reserveer een model voor een proefrit in Surhuisterveen en ontdek zelf wat bij u past.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat zijn de kosten van een goede scootmobiel?

Onze experts hebben u net uitgelegd waar u zoal rekening mee moet houden bij het kopen van een scootmobiel. Nu gaan we wat dieper in op de gemiddelde kosten. De onkosten hangen af van het merk, de capaciteit van de accu, de gemiddelde snelheid en accessoires zoals veiligheidsgordels of een stokhouder. De gunstigste scoots kunt u al vinden vanaf €550,00, en de meest luxe scooters gaan al gauw richting de €5.800,00. In de onderstaande tabel bekijkt u de actuele prijs van een paar types.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Budget37 km 7,5 km/u€650
Goed315 km10 – 12 km/u€1450
Uitmuntend440 km18 km/u€2500
Royaal480 km+22 km/u€6.500
Berekening van de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Surhuisterveen
scootmobiel-kopen-surhuisterveen

Scootmobiel aanvragen gemeente Achtkarspelen via de WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verplicht gemeenten om mensen te helpen om langer thuis te blijven wonen en deel te nemen aan de samenleving. Soms kunt u d.m.v. de WMO een model in bruikleen krijgen via het uitleenpunt of een PGB-budget toegewezen krijgen. De WMO omvat namelijk ook vervoersvoorzieningen. Denk hierbij aan een elektrische rolstoel, taxi maar ook een scootmobiel. Heeft u een handicap maar wilt u wel graag in uw woning blijven wonen en kunnen blijven deelnemen aan sociale activiteiten? In die situaties kunt u een verzoek indienen bij de gemeente Achtkarspelen. Gemeenten kunnen daar op verschillende manieren bij ondersteunen.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): vanuit uw gemeente krijgt u een financiële compensatie waarmee u zelfstandig een scootmobiel mag kopen.
 • Zorg in natura: u ontvangt een scoot vanuit de gemeente (nieuw of gebruikt). Het nadeel is dat u niet kunt bepalen wat voor model het wordt.
 • Op het moment dat u kiest voor scootmobiel uitleen via het WMO betaalt men €19,00 eigen bijdrage p/maand per huishouden.
 • De aanvraag kunt u doen bij de WMO-afdeling. Daarna volgt er een keukentafelgesprek om gezamenlijk een maatwerkplan op te stellen. Binnen een aantal weken hoort u of uw aanvraag is toegekend.
 • Heeft u tussendoor nog bedenkingen? Stel ze bij WMO-loket gemeente Achtkarspelen. Bij vragen kunt u bellen (140511), men kan een mailtje sturen (gemeente@achtkarspelen.nl), of kom naar het gemeentehuis (Stationsstraat 18, 9285 NH, Buitenpost). Zie ook www.achtkarspelen.nl voor achtergrondinformatie.
 • De beslissingstermijn ligt hier ongeveer op 8 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Maak een proefrit bij een van de winkels of showrooms

Om een passend model te vinden verzamelen wij hier veel nuttige informatie en kooptips. Maar onderaan de streep moet u gewoon in het echt ervaren hoe het werkt. Het boeken van een gratis proefrit biedt in dat geval uitkomst. Tijdens deze ritten mag u verschillende modellen uitvoerig uitproberen en kunt u direct vragen stellen aan de adviseur. In de omgeving Surhuisterveen zijn er diverse winkels en showrooms te vinden. Een goede verkoopmedewerker geeft tips en advies voor het kopen van de beste scootmobiel. In onderstaand overzicht vind u de adresgegevens van verschillende aanbieders, winkels en zorginstellingen / WMO-uitleenpunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
Harting-BankJade 329207 GLDrachten
HulpmiddelencentrumBurgemeester Wuiteweg 389203 KLDrachten
WelzorgDe Lange West 969201 CHDrachten
Tabel met contactgegevens van aanbieders en leveranciers van scootmobielen


De thuisdemonstratie aanvragen in Surhuisterveen
Heeft u fysieke problemen en gaat het bezoeken van een showroom niet lukken? Een thuisdemo is dan een mooi alternatief. Landelijke aanbieders hebben een speciaal team voor thuisdemonstraties. Onderstaand treft u meerdere aanbieders die u daarbij kunnen ondersteunen.

 • Practicomfort: 75 verschillende modellen
 • Mango: Verschillende eigen winkels / showrooms
 • Quingo: Uitstekende zitcomfort
 • Medipoint: Hulpmiddelen lenen, huren of kopen
 • Welzorg: Mogelijkheden voor Private Lease
 • Vegro: Altijd uit voorraad leverbaar
 • Totalezorgwinkel.nl: In uw vertrouwde omgeving een scoot uitproberen

Wat zijn populaire modellen?
Hierna bekijkt u een schema met veel verkochte modellen met daarbij details zoals actieradius, de snelheid (maximum) en een prijs ter indicatie.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Afikim Breeze S345 km15 km/u€ 5.195
Pride Victory 4393045 km15 km/u€ 2.850
Shoprider 889 DXD L45 km8 km/u€ 6.565
Pride Celebrity XL 340 km7 km/u€ 5.000
Tabel met populaire scoots mei 2022

Veelgestelde vragen (en antwoorden)

Behoort een scootmobiel huren tot de mogelijkheden?
Voor tijdelijk gebruik kunt u ook een scootmobiel huren in Surhuisterveen. Denk dan onder andere aan een lokale verhuurmaatschappij of scooterwinkel. Waar steeds meer senioren gebruik van maken is de scootmobielpool. Voor een heel klein budget kan men voor een bepaalde tijd een scoot lenen. Wilt u structureel gebruik maken van een scootmobiel? In het kader daarvan raden we zeker aan zelf een model aan te schaffen of te kiezen voor een leaseconstructie.

Hoe zit het met onderhoud en garantie?
Aanbieders (leveranciers van medische hulpmiddelen in Surhuisterveen) werken met een standaard garantie van 2 jaar. Dikwijls kunt u deze garantie met enkele jaren verlengen. Diverse scootmobiel leveranciers werken met een omruilgarantie. Juist daardoor kan u gerust een bepaald type testen. Een onderhoudsplan is tegen noodzakelijk. Daarom adviseren wij om te gaan voor een compleet onderhoudscontract. We spreken dan over een goed APK waarbij alle veiligheidsaspecten worden nagelopen. De expert bekijkt onder andere koolborstels en de staat van de accu.

Waar moet ik op letten bij een tweedehands model?
Het aantal scootmobielen in Nederland neemt flink toe. Het gevolg? Steeds meer tweedehands scooters. Het positieve aspect van een goede occasion is de investering (kosten): tegen lage kosten is een goede scoot binnen handbereik. Ook kunt u de mobiel meteen in gebruik nemen, er is geen levertijd. Waar u op moet letten zijn gebruikssporen en eventuele mankementen. Houd er ook rekening mee dat de accu niet meer nieuw is. Rijd dus eerst even een flink rondje om de kwaliteit van de accu te beoordelen. Er zijn veel online platformen zoals herbruikt.nl waar u prima gebruikte modellen kunt vinden.

Moet ik een rijbewijs halen?
Als u met een scootmobiel rijdt heeft u te maken met de wetten voor gehandicaptenvoertuigen. Een bromfietscertificaat of rijbewijs is dus niet nodig. U kunt wel investeren in een lokale rijvaardigheidscursus of theorie-opleiding. Bij zo’n scootmobieltraining in Surhuisterveen legt u de basis voor onder andere verkeerskennis en leert u veiliger rijden. De verkeersregels zijn niet ingewikkeld: als bestuurder mag u rijden op het voetpad, fietspad en de gewone weg. Het voertuig is buiten en binnen de bebouwde kom toegestaan. Houd rechts aan en zorg dat u goed zichtbaar bent. Het is verboden om te rijden op de autoweg of snelweg.

Moet ik verplicht een scootmobiel verzekering afsluiten?
Een scootmobiel is volgens de wet een motorrijtuig. U moet dit dus verplicht altijd verzekeren (zowel in de gevallen dat u buiten rijdt in uw woonplaats, en tevens voor al het gebruik binnen). Ook al rijdt een scoot niet zo snel, er kan maar zo een ongelukje ontstaan. De normale aansprakelijkheidsverzekering (AVP) dekt deze schade niet. Rijdt u onverzekerd rond? Dan riskeert u een boete. Veroorzaakte schade is bovendien niet te verhalen op een verzekeraar. Er zijn grofweg twee polissen: WA-dekking en All-risk. De uitgebreide all-risk verzekering dekt alle schade (ook aan uw voertuig). WA-verzekeringen zijn er vanaf €3,65 p/maand. Een verzekerde scooter heeft een verzekeringsplaatje of sticker aan de achterkant.

Wanneer kiezen voor een rollator of rolstoel?
Mensen met fysieke problemen overwegen naast een scootmobiel vaak ook een rollator of rolstoel. Het uitzoeken van een goed hulpmiddel is essentieel voor het creëren van een veilige setting in huis. Zo’n rollator of elektrische rolstoel is prettig binnenshuis of in een zorginstelling. Of voor de moment dat u net wat extra ondersteuning nodig heeft. De opvouwbare scootmobiel is luxer en komt van pas als u wat langere stukken wilt reizen. Is het nog niet duidelijk? Bezoek dan een adviseur van een zorgleverancier of de regionale zorgwinkel Surhuisterveen.

Hoe word ik lid van een scootmobielclub?
Wilt u gezellig samen rijden en gezellige lange tochten maken? Een scootmobielvereniging maakt dit mogelijk. In veel gebieden (tevens in de provincie Friesland) zijn zulke initiatieven te vinden. Gezellig samen naar buiten en rijd samen door de wijken: Noord, Centrum, Zuid.

Plaats een reactie