Scootmobiel De Tike

Bent u op zoek naar een goede scootmobiel in De Tike? Een scootmobiel is een scooter met elektrische aandrijving speciaal voor mensen die niet goed ter been zijn (mobiliteitsbeperking). Door gebruik te maken van deze slimme scooter met 3 of 4 wielen voelt u zich weer vrij en neemt u weer zelf de regie in handen. Maar wat is nu een goede scootmobiel voor mij? Onze vergelijker biedt praktische info bij de aanschaf van uw (eerste) mobiel. Via Scootzorg.nl bieden wij praktische aankooptips en uitgebreide details over bijvoorbeeld WMO, de huidige prijzen, showrooms in de regio, veiligheid in het verkeer en de scootmobielclub.

 • De scootmobiel is een veilig vervoermiddel speciaal voor mensen die slecht ter been zijn.
 • Belangrijkste voordelen: meer zelfvertrouwen en een hoge mate van gebruikersgemak.
 • De tarieven liggen tussen de €500,00 tot zo’n €6.250,00.
 • Onder bepaalde voorwaarden krijgt u een model toegewezen via de WMO bij de gemeente Smallingerland (https://www.smallingerland.nl).
 • In deze regio kunt u ook terecht bij een aantal winkels en showrooms waar u zelf eens een scooter kunt ervaren van een merk zoals Vermeiren en Strider.

Informatie: Goedkope scootmobiel kopen | Advies | Kosten (juli 2021) | Scootmobiel subsidie aanvragen bij de gemeente Smallingerland (WMO) | Winkels en thuisdemonstraties | Veelgestelde vragen

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9219
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
Maximale pgb vergoedingen€18,77 per uur
Populaire scootmobielVermeiren Mercurius 3
Regionaal adviespuntHarting-Bank

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in De Tike

U wilt uw mobiliteit vergroten middels een scootmobiel. Echter, waar baseert u de keuze op? Er zijn ontzettend veel modellen om uit te kiezen met de meest uiteenlopende eigenschappen. Hoe vind ik de scooter die aansluit op mijn behoeften? Beginpunt: bedenk zelf eerst waarvoor u hem wil gebruiken. Wil ik een scooter voor binnen of buiten, wordt hij dagelijks gebruikt, en ga ik dan lange of korte stukken rijden? Zodra u deze vragen beantwoord hebt kunt u veel beter zoeken naar een goedkope scootmobiel in De Tike. U vind uitgebreide info online door middel van een brochure, een uitgebreide thuisdemonstratie of via de expert in de winkel.

 • Een kleine opvouwbare scootmobiel kost u rond de €860,00.
 • Een standaard model met 3 wielen en een actieradius rond de 30 km vind u al vanaf €2200,00.
 • Een robuust model met 4 wielen met alle gemakken schaft u al aan vanaf c.a. €4500.

Keuzeadvies juli 2021

Heeft u wat meer achtergrondinformatie nodig bij het uitzoeken van de scootmobiel die past bij uw situatie? Onze specialisten staan voor u klaar. In de box hieronder treft u de belangrijkste zaken waar u op moet letten.

Inklapbare of vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in De Tike is zonder moeite mee te nemen in het openbaar vervoer en is gemakkelijk op te bergen. Een erg handzaam model voor binnen en voor korte ritten naar het winkelcentrum. Een vaste scootmobiel is robuust, biedt meer comfort en heeft een veel groter bereik. Zeer geschikt voor gebruik buiten.

Een mobiel met 3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel is niet zwaar en de draaicirkel is zeer klein. U kunt gemakkelijk manoeuvreren. Dit komt vooral van pas in kleine ruimtes. Bovendien heeft u bij 3 wielen veel meer ruimte om uw benen neer te zetten. Een 4-wiel scootmobiel is wat groter/steviger en voelt veiliger. Dit merkt u vooral wanneer u een bocht maakt en bij niveauverschillen. Een model met vier wielen heeft een hogere maximum snelheid en heeft meer comfort tijdens het rijden.

Is een hoge actieradius noodzakelijk?
De merken onderscheiden zich behoorlijk wanneer we kijken naar actieradius. Dit is de afstand die de scoot aflegt op een volle accu. Gaat u vooral in/rondom huis rijden? Of rijdt u regelmatig ook korte afstanden (enkele minuten)? Een 12 Ah accu (10 – 12 km) zal dan volstaan. Gaat u de mobiel echt gebruiken voor lange ritten naar omliggende dorpen of naar buitengebieden? In die situaties kiest u voor een minimale accu van 85 Ah.

De maximale snelheid
Op het moment dat u de scoot veel gaat gebruiken, dan wilt u natuurlijk ook dat er een beetje tempo in zit. Eenvoudige opvouwbare scootmobielen gaan vaak maar 6 kilometer per uur. Geavanceerde vaste modellen kunnen veel sneller rijden (tot wel 25 km/u). Scoot met meerdere accu’s kunnen meer vermogen geven (dus sneller rijden). Onthoud: op het trottoir is de max. toegestane snelheid 6 km per uur.

Comfort en extra’s
Wanneer u dagelijks de scoot gebruikt of als u snel last heeft van nek of rug (bewegingsbeperking) dan moet u het aspect comfort niet onderschatten. De meest luxe modellen hebben de beschikking over een goede vering en een goede verstelbare stoel. Ga op onderzoek uit en kies voor een proefrit in De Tike en probeer alle luxe opties zelf uit.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat kost een een goede scootmobiel?

We hebben uitgelegd waar u naar moet kijken wanneer u een scootmobiel gaat aanschaffen. Nu gaan we wat dieper in op de gemiddelde kosten. De aanschafprijzen hangen af van de producent, het vermogen van de accu, de snelheid en extra’s zoals een achteruitrijcamera + een bagagemand. De goedkoopste scooters beginnen bij €550,00, de luxe uitgevoerde modellen lopen al snel tegen de €5.000,00. In het overzicht hieronder vergelijkt u de gemiddelde prijs van een aantal modellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Basis311 km7 km/u€500
Prima315 – 25 km10 – 12 km/u€1650
Geavanceerd460 km15 km/u€2900
Luxueus470 km22 km/u€9.250
Voorbeeld van de gemiddelde kosten van een scootmobiel in De Tike
scootmobiel-kopen-de-tike

Scootmobiel aanvragen gemeente Smallingerland via WMO

De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) stelt gemeenten verplicht om mensen te helpen die niet alles zelf kunnen. Mogelijk kan men via de WMO bij een uitleenpunt een scoot lenen of een PGB-krijgen waarmee u zelf iets kunt aanschaffen. Vervoersvoorzieningen binnen de WMO zijn er in verschillende vormen. Interessant zijn met name een rolstoeltaxi en vanzelfsprekend ook de scootmobiel. Heeft u een handicap en wilt u graag in uw huis blijven wonen en blijven deelnemen aan sociale activiteiten? In dat geval kunt u een verzoek indienen bij de gemeente Smallingerland. De gemeente kan helpen op verschillende manieren.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): vanuit uw gemeente krijgt u een financiële compensatie waarmee u op eigen houtje een mobiel kunt kopen.
 • Steun in natura: u krijgt een scootmobiel in bruikleen van de gemeente. Bedenk wel dat u niet kunt bepalen wat voor model het wordt.
 • Op het moment dat u kiest voor scootmobiel uitleen via het WMO betaalt u een eigen bijdrage van €19,00 per maand.
 • U kunt een aanvraag indienen bij de WMO-afdeling. Hierna wordt er een gesprek gepland om te achterhalen waar uw zorgbehoefte ligt. Daarna zal de gemeente u laten weten of de aanvraag voldoet.
 • Ondertussen kunt u altijd informeren bij WMO-loket gemeente Smallingerland. Vragen? Dat kan telefonisch (0512581234), door een e-mailtje te sturen (gemeente@smallingerland.nl), of ga even langs bij het stadhuis (Gauke Boelensstraat 2, 9203 RM, Drachten). Bezoek ook www.smallingerland.nl voor meer info.
 • De beslissingstermijn ligt hier ongeveer op 8 – 12 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Testrit inplannen bij showrooms of winkels

Om een passend model te vinden verzamelen wij hier een uitgebreid keuzeadvies. Maar uiteindelijk is het uittesten ook zeer handig. Gebruik maken van een gratis proefrit zal u veel duidelijk verschaffen. Op die manier kan men een heleboel modellen uitproberen en kunt u de verkoper of specialist naar specificaties vragen. Rondom De Tike kunt u een afspraak maken bij verschillende winkels en showrooms. Een goede verkoopmedewerker zal u helpen bij het vinden van de beste scootmobiel. In het overzicht hieronder bekijkt u de adresgegevens van winkels, speciaalzaken en zorgleveranciers en WMO uitgiftepunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
Harting-BankJade 329207 GLDrachten
HulpmiddelencentrumBurgemeester Wuiteweg 389203 KLDrachten
WelzorgDe Lange West 969201 CHDrachten
Tabel met winkels in de buurt waar u scootmobielen kunt bekijken


Uw thuisdemonstratie aanvragen in De Tike
Loopt u moeilijk en kunt u niet naar de winkel komen? Gelukkig kan het ook bij u thuis. Een aantal aanbieders hebben een speciaal team voor thuisdemonstraties. In onderstaand schema treft u meerdere organisaties waar u terecht kunt.

 • Practicomfort: Een scootmobiel voor elke situatie
 • Mango: Tot 33% korting op uw aankoop
 • Quingo: De meest veilige scootmobiel
 • Medipoint: Eigen huismerk Travixx
 • Welzorg: U kunt uw PGB-budget hier besteden
 • Vegro: Al 35 jaar hulpmiddelen expert
 • Totalezorgwinkel.nl: Leasemogelijkheden voor 2, 3, of 4 jaar

Veel verkochte modellen
Hieronder schetsen wij een opsomming met modellen die veel verkocht worden met daarachter de gemiddelde actieradius, snelheid en de doorsnee richtprijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Vermeiren Mercurius 345 km15 km/u€ 3.490
Sterling Elite 2 XS44 km15 km/u€ 3.995
Shoprider 889 4XLS40 km8 km/u€ 3.972
Sterling Sapphire 230 km6,4 km/u€ 1.948
Tabel met populaire voertuigen juli 2021

Veelgestelde vragen van onze bezoekers

Zijn er ook scootmobielen te huur?
Jazeker, u kunt ook een scootmobiel huren in De Tike. Dat doet men o.a. via bijvoorbeeld Medipoint, Vegro of een andere zorgwinkel. Een alternatief is de scootmobielpool. Tegen een kleine vergoeding mag u dan een dag(deel) gebruik maken van deze service. Zoekt u naar opties voor de lange termijn? In het kader daarvan raden we zeker aan eens een showroom te bezoeken of de mogelijkheden van leasen te onderzoeken.

Hoe zit het met garantie en onderhoud?
Aanbieders (leveranciers van medische hulpmiddelen in De Tike) werken met een standaard garantie van 2 jaar. Doorgaans kunt u dit verlengen tot 5, 7 of wel 10 jaar. Verschillende merken adverteren met een unieke omruilgarantie. Zo kunt u vrijblijvend enkele weken rondrijden als test. Een kwalitatief onderhoud is geen overbodige luxe. Om die reden is het handig om te kiezen voor een onderhoudscontract. Dit is een soort jaarlijkse APK waarbij de veiligheid van uw product wordt gewaarborgd. Daarbij kijkt de specialist naar o.a. stoelverstelling en mechanisme en de staat van de accu.

Is het verstandig om een tweedehands model te kopen?
Er rijden inmiddels flink wat scootmobiels rond in Nederland. Het gevolg is dat er ook steeds meer tweedehands modellen zijn. Het grote pluspunt van het kopen van een occasion is de lage prijs: tegen een lage prijs een kwalitatief product aanschaffen. Evenzeer kunt u de gebruikte scootmobiel vaak direct meenemen. Minpunten zijn een krasje, deukje of andere kleine gebruikssporen. Houd er ook rekening mee dat de accu niet meer nieuw is. Kies altijd voor een gedegen proefrit om de actieradius van de accu te controleren. Er zijn diverse websites zoals scoot.nu waar gebruikte modellen worden verkocht.

Moet ik een rijbewijs halen?
Als voertuig bestuurder volgt u de regels voor gehandicaptenvoertuigen. Een rijbewijs of bromfietscertificaat is niet verplicht. Informeer zeker eens naar de mogelijkheden voor theorieles en rijvaardigheidscursussen voor de praktijk. Bij zo’n scootmobieltraining in De Tike worden onderwerpen behandeld alsanticiperen op het verkeer en is er vaak een behendigheidsparcours. De verkeersregels zijn niet ingewikkeld: u bent welkom op fiets- voetpad, en de normale rijweg. U mag rijden binnen en buiten de bebouwde kom. Houd zoveel mogelijk rechts zodat anderen u kunnen inhalen en zorg voor goede verlichting. A wegen (snelweg) en N wegen zijn verboden terrein.

Is het noodzakelijk een scootmobiel te verzekeren?
Een scootmobiel is volgens de wet een motorrijtuig. De scoot moet dus altijd verzekerd zijn (zowel in situaties dat u met het voertuig naar buiten gaat, maar ook wanneer u er binnen gebruik van maakt). Ook al rijdt een scoot niet zo snel, er kan er altijd iets gebeuren. Gevolgschade wordt niet verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Neemt u onverzekerd deel aan het verkeer? Dan loopt u het risico op een boete. Eventuele schade wordt dan niet verzekerd. Er worden WA en All-risk dekkingen aangeboden. De uitgebreide all-risk verzekering dekt alle schade (ook aan uw voertuig). Een verzekering met WA dekking start v.a. €4,90 p/maand. Een verzekerde scooter herkent u aan het verzekeringsplaatje achterop.

Wanneer kiezen voor een rollator of rolstoel?
Veel mensen kunnen kiezen uit zorghulpmiddelen als een rollator, rolstoel of scootmobiel. Het uitzoeken van een goed hulpmiddel is noodzakelijk om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. De rollator of elektrische rolstoel is handig in een verpleeghuis of voor korte wandelingen. Of als u deels nog wel zelf kunt lopen. Een opvouwbare scootmobiel is echter veel sterker en is erg handig wanneer u langer zelfstandig thuis wilt wonen. Nog vragen? Leg uw bedenkingen dan voor aan een zorgleverancier of de regionale zorgwinkel De Tike.

Wat is precies een scootmobielclub?
Ervaringen delen met andere gebruikers en geniet u van het maken van tochtjes? U kunt zich aansluiten bij een scootmobielvereniging. Door heel Nederland (ook in de provincie Friesland) zijn zulke clubs actief. Lekker samen op pad en maak een tocht door wijken als: Drachten, Overig Smallingerland.

Plaats een reactie