Scootmobiel De Wilgen

Oriënteert u zich op een goede scootmobiel in De Wilgen? Een scootmobiel is een elektrisch aangedreven voertuig voor mensen die niet goed ter been zijn of een beperking hebben (mobiliteitsbeperking). Door gebruik te maken van zo’n elektrische scooter voelt u zich weer vrij en kunt u weer veilig de deur uit wanneer u dat wil! Maar welke scootmobiel past bij mij? Onze vergelijker biedt praktische info bij het uitzoeken van de juiste scooter. Op deze webpagina vind u een uitgebreid keuzeadvies en extra info over onderwerpen zoals een aanvraag doen via de WMO, de kosten van een goed model, een proefrit maken, de verschillende regels en tweedehands modellen.

 • Een scootmobiel is eigenlijk een scooter met 3 of 4 wielen voor mensen die niet goed ter been zijn of een beperking hebben.
 • De voordelen: u bent mobieler en onafhankelijk en het is een bijzonder veilig en comfortabel hulpmiddel.
 • De prijzen liggen tussen de €600,00 en wel €4.750,00.
 • Soms komt u in aanmerking voor een scootmobiel via de WMO bij de gemeente Smallingerland (https://www.smallingerland.nl).
 • In de omgeving kunt u ook terecht bij een aantal winkels en showrooms (of dealer) van bekende merken als Sterling en Inca.

Thema’s: Goedkope scootmobiel kopen | Keuzeadvies | Gemiddelde kosten | Een scootmobiel regelen via de gemeente Smallingerland (WMO) | Regionale winkels | Veelgestelde vragen (en antwoorden)

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9213
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
PGB tarieven€18,77 per uur
Veel gekozen scootmobielShoprider Cadiz 4
AdviespuntHarting-Bank

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in De Wilgen

U wilt weer veilig op weg met een scootmobiel. Hoe maakt u een goede selectie? Er is tegenwoordig een gigantisch aanbod met eigenschappen die volstrekt nieuw zijn. Waar vind ik het model dat past bijmijn verwachtingen? Beginpunt: noteer waar u het allemaal voor wilt gebruiken. Wil ik een scooter voor binnen of buiten, hoe vaak rijd ik ermee, en ga ik dan lange of korte stukken rijden? Als u dit helder hebt kan u vervolgstappen zetten voor een goedkope scootmobiel in De Wilgen. Veel info vind u online door middel van een brochure, een thuisdemo of via de expert in de winkel.

 • Een kleine opvouwbare scootmobiel kost u rond de €630,00.
 • Een standaard model met 3 wielen en 30 – 40 km actieradius kost u rond de €1500,00.
 • Een robuust model met 4 wielen met een bereik van 60 km of meer is te koop vanaf €3900.

Keuzeadvies juli 2021

Zoekt u naar wat extra ondersteuning bij het uitzoeken van de scootmobiel die past bij uw situatie? Onze adviseurs helpen u direct verder. In het volgende gedeelte bekijkt u enkele belangrijke aandachtspunten.

Inklapbare of vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in De Wilgen kunt u eenvoudig meenemen in auto, bus of vliegtuig en kunt u eenvoudig kwijt in een klein schuurtje. Een erg handzaam model voor binnen en voor korte ritten naar het winkelcentrum. Een vaste scootmobiel is robuust, is voorzien van alle gemakken en heeft een hogere actieradius en snelheid. Bedoeld voor intensief gebruik buiten.

3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel is lichtgewicht en de draaicirkel is zeer klein. U stuurt eenvoudig met dit model. Bijvoorbeeld in een smalle gang. Eveneens heeft een scooter met 3 wielen meer beenruimte. Een 4-wiel scootmobiel is wat sterker/stabieler en geeft een veilig gevoel. Dat is vooral zichtbaar als u de bochten instuurt of als u een stoep op- of afrijdt. Een scoot met vier wielen is vaak wat sneller en heeft meer comfort tijdens het rijden.

Welke minimale actieradius moet ik hebben?
De merken variëren enorm wanneer we kijken naar actieradius. Dit is de maximale afstand die u met een accu kunt afleggen. Vind het gebruik hoofdzakelijk binnen plaats? Of voor een bezoekje aan de supermarkt? Een bereik van 20 km is vaak genoeg. Kiest u ervoor om vaker en langer te rijden naar omliggende dorpen of naar het park? Overweeg dan eens te kijken naar een accu met een vermogen van 97 Ah.

Minimale snelheid
Mocht het zo zijn dat u lange afstanden wilt afleggen, dan is een langzame snelheid natuurlijk vervelend. Kleine opvouwbare scootmobielen gaan vaak maar 7 km per uur. Geavanceerde vaste modellen halen een veelvoud daarvan (tussen de 20 en 30 km/u). Scoot met meerdere accu’s hebben vaak ook een hogere snelheid. Regel: als u op het trottoir rijdt mag er niet harder dan 6 km per uur worden gereden.

Additioneel comfort
Wanneer u intensief gebruik maakt van uw scoot en zeker ook bij rug- en nekklachten (bewegingsbeperking) dan moet u het aspect comfort niet onderschatten. De luxere modellen beschikken over een uitgebreide vering en een multifunctionele stoel. Doe een aanvraag voor een proefrit in De Wilgen en ervaar zelf de verschillende opties.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat kost een een goede scootmobiel?

U weet nu wat belangrijke aspecten zijn als u een scootmobiel gaat kopen. Nu is het tijd om naar de kosten te kijken. De onkosten hebben te maken met de fabrikant, de actieradius, de maximale snelheid en opties als een extra accu & een bagagemand. De gunstigste scooters starten bij €525,00, de wat geavanceerdere modellen kosten al gauw €6.000,00. In het overzicht hieronder treft u de richtprijs van de meest gekozen modellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Basis310 km6,5 km/u€550
Goed325 km12 km/u€1950
Gevorderd460 km18 km/u€2500
Royaal470 km20 km/u€8.750
Tabel met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in De Wilgen
scootmobiel-kopen-de-wilgen

Scootmobiel aanvragen gemeente Smallingerland via WMO

De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) stelt gemeenten verplicht om te zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Soms kunt u met de WMO een scootmobiel lenen bij het uitleenpunt of middels uw PGB budget zelf een aankoop doen. De vervoersvoorzieningen van de WMO bieden vaak uitkomst. Hierbij kan u denken aan een rolstoeltaxi maar ook een scootmobiel. Heeft u een chronische aandoening maar wilt u toch zelfstandig blijven wonen en wilt u graag aansluiting houden met de samenleving? Op dat moment kunt u een aanvraag doen bij de gemeente Smallingerland. Er zijn meerdere voorzieningen die de gemeente u kan bieden.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): vanuit de gemeente ontvangt u een bedrag waarmee u zelfstandig hulpmiddelen kan aanschaffen.
 • Steun in natura: u krijgt een scootmobiel in bruikleen van de gemeente. Bedenk wel dat er geen tot weinig keuzemogelijkheid is.
 • Voor scootmobiel uitleen via het WMO rekent men €19 per maand als eigen bijdrage.
 • Aanmelden kan via het WMO-loket. Vervolgens komt de WMO-consulent langs om te inventariseren waar uw behoeftes liggen. Afsluitend zal de gemeente u laten weten of de aanvraag voldoet.
 • De aanvraag start bij het WMO-loket gemeente Smallingerland. Dit kan telefonisch (0512581234), e-mailen (gemeente@smallingerland.nl), of kom naar het gemeentehuis (Gauke Boelensstraat 2, 9203 RM, Drachten). Zie ook www.smallingerland.nl voor actuele informatie.
 • De beslissingstermijn bedraagt ongeveer 8 – 12 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Proefrit maken bij winkels en showrooms in de buurt

Voor het nemen van een weloverwogen beslissing verzamelen wij hier informatie over de belangrijkste onderwerpen. Maar onderaan de streep moet u gewoon in het echt ervaren hoe het werkt. De gratis proefrit biedt in dat geval uitkomst. Daar mag u verschillende modellen uitvoerig uitproberen en ervaart u wat voor u belangrijk is. Rondom De Wilgen kunt u een afspraak maken bij verschillende winkels en showrooms. Een professionele adviseur zal u bijstaan bij het uitkiezen van de beste scootmobiel. In het onderstaande overzicht bekijkt u direct contactgegevens van bedrijven, winkels en zorgleveranciers en uitgiftepunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
Harting-BankJade 329207 GLDrachten
HulpmiddelencentrumBurgemeester Wuiteweg 389203 KLDrachten
WelzorgDe Lange West 969201 CHDrachten
Tabel met contactgegevens van aanbieders en leveranciers van scootmobielen


Een thuisdemonstratie aanvragen in De Wilgen
Loopt u moeilijk en kunt u geen winkel bezoeken? In dat geval kunt u kiezen voor een thuisdemo. Verschillende leveranciers rijden het hele land door voor thuisdemonstraties. In de volgende lijst ontdekt u uiteenlopende winkels die u daarbij kunnen ondersteunen.

 • Practicomfort: 27 jaar ervaring en eigen monteurs
 • Mango: Groot aanbod aan hulpmiddelen
 • Quingo: 5-wielen met zeer korte draaicirkel
 • Medipoint: Een eigen ledenvereniging
 • Welzorg: Ervaren adviseurs helpen bij het maken van de juiste keuze
 • Vegro: Altijd aantrekkelijke kortingsacties
 • Totalezorgwinkel.nl: De beste service en nazorg

Overzicht met veel verkochte types
Hieronder schetsen wij een opsomming met types die veel verkocht worden met daarbij details zoals actieradius, snelheid en een verwachte verkoopprijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Shoprider Cadiz 445 km15 km/u€ 2.500
Afikim Breeze 440 km15 km/u€ 9.302
Invacare Leo 336 km8 km/u€ 2.406
Practicomfort S215 km6 km/u€ 1.050
Schema met populaire voertuigen juli 2021

Veelgestelde vragen (en antwoorden)

Zijn er aanbieders waar ik de scootmobiel kan huren?
Voor tijdelijk gebruik kunt u ook een scootmobiel huren in De Wilgen. Doe dat bijv. bij de lokale showroom, thuiszorginstantie of hulpmiddelen punt. Bij gemeentes kunt u vaak deelnemen aan een scootmobielpool. Tegen geringe kosten mag u dan gebruik maken van een elektrische scooter. Denkt u de mobiel voor langere periode nodig te hebben? Voor deze mensen is de beste optie om te kiezen voor een eigen exemplaar of de mogelijkheden van leasen te onderzoeken.

Hoe werkt reparatie en onderhoud?
Verkopers (leveranciers van medische hulpmiddelen in De Wilgen) bieden standaard 2 jaar fabrieksgarantie. Tevens is het mogelijk om dit uit te breiden tot wel 10 jaar. Sommige verkopers adverteren met een unieke omruilgarantie. Daarmee kan u gerust enkele weken rondrijden als test. Een jaarlijks onderhoud is cruciaal. Daarom is het aan te raden om een onderhoudscontract te nemen. Deze APK doet u jaarlijks waarbij uw product goed wordt nagekeken. Aandachtspunten zijn stoelverstelling en mechanisme en accuspanning + conditie.

Is een tweedehands model geschikt?
In Nederland zijn de laatste jaren veel scootmobielen verkocht. We zien het aanbod met tweedehands modellen hard groeien. Een belangrijk voordeel van een occasion is de investering (kosten): ook met een klein budget koopt u een goede scooter met veel opties. Ook kunt u de gebruikte scootmobiel vaak direct meenemen. Negatieve aspecten zijn krasjes en andere gebruikssporen. Ook het vermogen van de accu zal minder zijn. Neem iemand mee om samen een testrit te rijden om de actieradius van de accu te controleren. Er bestaan speciale vraag- en aanbod platforms als dezorgoutlet.nl waar u prima gebruikte modellen kunt vinden.

Is het halen van een rijbewijs verplicht?
Als u met een scootmobiel rijdt valt u onder dezelfde wetgeving als de gehandicaptenvoertuigen. U mag op een scoot rijden zonder bromfietscertificaat of rijbewijs. U bent vrij om te gaan naar rijvaardigheidscursussen, praktijklessen en theorie. Gedurende deze scootmobieltraining in De Wilgen komen thema’s aan bod als verkeerskennis en en kunt u uw behendigheid ontwikkelen. Over het algemeen zijn verkeersregels niet moeilijk: u mag gebruik maken van het stoep, voetpad, fietspad en de rijbaan. U mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom rijden. Houd zoveel mogelijk rechts zodat anderen u kunnen inhalen en zorg voor goede verlichting. Autowegen en snelwegen zijn verboden.

Is een scootmobiel verzekering verplicht?
Een scootmobiel is volgens de wet een motorrijtuig. Het verzekeren hiervan is altijd verplicht (zowel tijdens momenten dat u in de buitenlucht rijdt, maar ook als u deze voornamelijk binnen gebruikt). Ondanks de lage snelheid, er kan maar zo een ongelukje ontstaan. Dergelijke schades vallen niet onder de AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren). Rijdt u rond zonder verzekering? Dan loopt u het risico op een boete. Eventuele schade wordt dan niet verzekerd. Er zijn 2 opties: All-risk en WA. Een all-risk verzekering vergoedt schade bij anderen, maar ook bij uzelf. Een WA dekking heeft u al vanaf €3,75 p/maand. Een verzekerd voertuig heeft altijd een gele verzekeringssticker of plaatje.

Wanneer kiezen voor een rollator of rolstoel?
Veel mensen kunnen ondersteuning krijgen met een rolstoel, rollator of scootmobiel. Het toepassen van fysieke hulpmiddelen is noodzakelijk om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. De rollator of elektrische rolstoel is prettig binnenshuis of in een zorginstelling. Of voor de moment dat u net wat extra ondersteuning nodig heeft. Een opvouwbare scootmobiel biedt meer comfort en is handig als u grote afstanden aflegt. Komt u er niet uit? Bespreek dit dan met een thuiszorginstantie of de plaatselijke zorgwinkel De Wilgen.

Wat is een scootmobielclub?
Trekt u graag op met gelijkgestemden en geniet u van het maken van tochtjes? Wordt dan lid van een plaatselijk scootmobielvereniging. In heel ons land (ook in de provincie Friesland) zijn zulke clubs actief. Voorkom dat u vereenzaamt en rijd samen door de wijken: Drachten, Overig Smallingerland.

Plaats een reactie