Scootmobiel Boornbergum

Heeft u behoefte aan een goede scootmobiel in Boornbergum? Een scootmobiel is een handig hulpmiddel voor mindervaliden of mensen die niet meer zo mobiel zijn (mobiliteitsbeperking). Dankzij deze slimme scooter met 3 of 4 wielen blijft u langer zelfstandig en kunt u weer op eigen houtje de deur uit. Maar wat is nu een goede scootmobiel voor mij? Scootzorg ondersteunt u bij het kiezen van het juiste model. Op Scootzorg.nl leest u praktische aankooptips en uitgebreide details over bijvoorbeeld WMO (eigen bijdrage), de huidige prijzen, showrooms in de regio, veiligheid in het verkeer en scootmobieltraining.

 • De scootmobiel is een vervoersmiddel dat rijdt op elektriciteit en biedt uitkomst voor mindervaliden.
 • De voordelen: minder afhankelijk en het is een bijzonder veilig en comfortabel hulpmiddel.
 • De onkosten schommelen tussen €550,00 en wel €5.750,00.
 • Onder bepaalde voorwaarden krijgt u een model toegewezen via de WMO bij de gemeente Smallingerland (https://www.smallingerland.nl).
 • In deze regio maakt u snel een eenvoudig een afspraak bij een winkel of showroom waar u eens een proefrit kunt maken op bijvoorbeeld een Kymco of Strider.

Snelkoppelingen: Goedkope scootmobiel kopen | Tips bij het kiezen van een scootmobiel | Actuele kosten | Een scootmobiel aanschaffen via de gemeente Smallingerland (WMO) | Regionale winkels | Veelgestelde vragen met antwoorden

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9212
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
PGB vergoeding€18,77 per uur
Veel gekozen merkSterling Elite 2 Plus
AdviespuntHarting-Bank

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Boornbergum

U wilt weer zelfstandig zijn met een scootmobiel. Hoe kan u dan op een goede manier vergelijken? Er is tegenwoordig een gigantisch aanbod met allerlei opties en eigenschappen. Hoe vind ik de scooter die matcht met mijn verwachtingen? Startpunt: beschrijf eerst wat u minimaal nodig heeft. Ga ik de elektrische scooter binnen of buiten gebruiken, hoe vaak rijd ik ermee, en hoeveel KM verwacht ik te maken? Op het moment dat u hier meer duidelijkheid over hebt start pas uw zoektocht naar een goedkope scootmobiel in Boornbergum. Dit kan via internet middels een brochure per post, een handige thuisdemonstratie of door langs te gaan bij een winkel.

 • Een eenvoudige opvouwbare scootmobiel kost u rond de €900,00.
 • Een vaste scooter met 3 wielen en een bereik van 35 km is te koop vanaf €1925,00.
 • Een sterk 4 wielen model met een comfortabele zit schaft u al aan vanaf c.a. €3050.

Keuzehulp juli 2021

Zoekt u naar wat extra ondersteuning bij het vinden van de meest ideale scootmobiel? Onze adviseurs helpen u direct verder. In het volgende gedeelte bieden wij enkele belangrijke aandachtspunten.

Inklapbare of vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Boornbergum kunt u eenvoudig meenemen in het openbaar vervoer en komt van pas als u weinig opbergruimte heeft. Een erg handzaam model voor binnen en voor de korte ritjes naar bijv. de winkel. De vaste scootmobiel is robuust, heeft grote banden, meer comfort en kan een stuk harder en langer rijden. Zeer geschikt voor gebruik buiten.

Waarom kiezen voor een model met 3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel is hanteerbaarder en heeft een zeer gunstige draaicirkel. U kunt gemakkelijk alle kanten uit. Bijvoorbeeld in een smalle gang. Daarnaast heeft 3 wielen als voordeel dat er wat meer beenruimte overblijft. Een 4-wiel scootmobiel is stabieler en geeft een veilig gevoel. Dit is merkbaar in bochten en op een oneffen terrein. Een scoot met vier wielen is vaak wat sneller en heeft meestal een grotere koersvastheid.

Moet ik een hoge of lage actieradius?
De mobielen onderscheiden zich behoorlijk wanneer men de actieradius vergelijkt. Dit is de afstand die u kunt rijden op één acculading. Vind het gebruik hoofdzakelijk binnen plaats? Of ook voor korte ritten van +/- 5 minuten. Een bereik van 15 kilometer volstaat dan. Bent u voornemens ook ritjes te maken naar omliggende dorpen of naar het park? Kijk dan naar modellen met een 97 Ah accu (60 – 65 km).

Minimale snelheid
Indien udagelijks veel onderweg bent, dan wilt u natuurlijk ook dat er een beetje tempo in zit. Eenvoudige opvouwbare scootmobielen gaan maximaal 10 kilometer per uur.Stevige vaste modellen halen een veelvoud daarvan (tussen de 20 en 30 km/u). De wat grotere en sterkere accu’s kunnen meer vermogen geven (dus sneller rijden). Verkeersregel: op het trottoir mag er niet harder dan 6 km per uur worden gereden.

Additioneel comfort
Wanneer u intensief gebruik maakt van uw scoot of als u last heeft van uw rug (bewegingsbeperking) is een comfortabele zitting essentieel. Duurdere modellen beschikken over een uitstekende vering en een luxe zitting. Ga naar een showroom of boek een proefrit in Boornbergum en ervaar zelf de diverse mobielen in de praktijk.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat kost een een goede scootmobiel?

We hebben uitgelegd waar u zoal rekening mee moet houden bij het kopen van een scootmobiel. Maar wat kost nu een goede scootmobiel? De kosten komen tot stand a.d.h.v. de producent, de actieradius, de gemiddelde snelheid en extra’s zoals een autolift of een beschermhoes. De goedkope kleine modellen koopt u al vanaf €505,00, en de meest luxe scooters gaan al gauw richting de €6.500,00. In de tabel hieronder treft u de gemiddelde prijs van een aantal types.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Basis37 km 7,5 km/u€650
Beter315 – 20 km11 km/u€1250
Gevorderd460 km17 km/u€3000
Topper480 km+22 km/u€7.000
Tabel met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Boornbergum
scootmobiel-kopen-boornbergum

Scootmobiel aanvragen gemeente Smallingerland via WMO

De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) stelt gemeenten verplicht om te zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Mogelijk kunt u met de WMO een scootmobiel lenen bij het uitleenpunt of een PGB-budget ontvangen. De vervoersvoorzieningen van de WMO bieden vaak uitkomst. U kunt dan denken aan een rolstoel, regiotaxi maar zeker ook een scootmobiel. Kunt u slecht lopen maar wilt u wel in uw eigen woning blijven wonen en participeren in de maatschappij? Op dat moment kunt u een aanvraag doen bij de gemeente Smallingerland. De gemeente kan helpen op verschillende manieren.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): vanuit uw gemeente krijgt u een financiële compensatie waarmee u zelfstandig een scootmobiel mag kopen.
 • Steun in natura: u ontvangt een scoot vanuit de gemeente (nieuw of gebruikt). Het is goed om te weten dat u niet kunt bepalen wat voor model het wordt.
 • Voor de scootmobiel uitleen WMO betaalt u via de CAK per 3 maanden een eigen bijdrage van €57.
 • U dient uw aanvraag in bij uw WMO adviseur. Kort daarna vind er een gesprek plaats om samen te kijken waar ondersteuning nodig is. Na een aantal weken zal de gemeente u laten weten of de aanvraag voldoet.
 • Ondertussen kunt u altijd informeren bij WMO-loket gemeente Smallingerland. Bij vragen kunt u bellen (0512581234), u kunt een e-mail sturen (gemeente@smallingerland.nl), of maak een afspraak bij het gemeentehuis (Gauke Boelensstraat 2, 9203 RM, Drachten). Check ook eens www.smallingerland.nl voor extra informatie.
 • De gemeente hanteert een beslissingstermijn van 8 – 12 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Bekijk showrooms en winkels en maak een proefrit

Om tot een goede keuze te komen leest u hier nuttige informatie die u kunnen helpen. Toch moet u gewoon in het echt ervaren hoe het werkt. Een gratis proefrit maken bij een winkel of aan huis zal veel zaken duidelijk maken. Tijdens uw bezoek kunt u verschillende modellen uitproberen en kunt u ook direct om advies op maat vragen. In de buurt van Boornbergum vinden we een aantal winkels/showrooms. Een productspecialist zal u verder ondersteunen bij het uitkiezen van de beste scootmobiel. In onderstaand overzicht vind u de adresgegevens van winkels, showrooms en zorginstellingen / uitleenpunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
Harting-BankJade 329207 GLDrachten
HulpmiddelencentrumBurgemeester Wuiteweg 389203 KLDrachten
WelzorgDe Lange West 969201 CHDrachten
Tabel met contactgegevens van aanbieders en leveranciers van scootmobielen


De thuisdemonstratie aanvragen in Boornbergum
Bent u slecht ter been en lukt het niet om naar een speciaalzaak of winkel te gaan? Dan komt de aanbieder bij u thuis! Landelijke aanbieders kunnen een thuisdemonstratie verzorgen. Hieronder vergelijkt u populaire bedrijven die u graag verder helpen.

 • Practicomfort: Alleen topmerken
 • Mango: Altijd vrijblijvend telefonisch advies
 • Quingo: 3 jaar volledige garantie
 • Medipoint: 60 echte winkels door heel nederland
 • Welzorg: Ruim aanbod met 3 en 4 wielen
 • Vegro: Klantenservice 24/7 bereikbaar
 • Totalezorgwinkel.nl: Leasemogelijkheden voor 2, 3, of 4 jaar

Wat zijn populaire modellen?
Hieronder bekijkt u een lijstje met bekende modellen en merken met daarachter de gemiddelde actieradius, de snelheid van het model en een verwachte verkoopprijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Sterling Elite 2 Plus44 km15 km/u€ 4.684
Afikim Breeze 340 km15 km/u€ 8.745
Afikim Libre XL35 km8 km/u€ 1.127
Pride Sonic 316 km6 km/u€ 1.060
Tabel met populaire voertuigen juli 2021

FAQ met veelgestelde vragen

Behoort een scootmobiel huren tot de mogelijkheden?
Jazeker, u kunt ook een scootmobiel huren in Boornbergum. Dat kan bijvoorbeeld bij een lokale verhuurmaatschappij of scooterwinkel. Steeds meer gemeenten zetten nu ook in op de scootmobielpool. Gratis, of tegen een kleine vergoeding kan men voor een bepaalde tijd een scoot lenen. Bent u volledig afhankelijk van een scoot? Voor deze mensen raden we zeker aan zelf een scoot te kopen of de mogelijkheden van leasen te onderzoeken.

Hoe zit het met het onderhoud?
Leveranciers (leveranciers van medische hulpmiddelen in Boornbergum) bieden standaard 2 jaar fabrieksgarantie. Bij veel aanbieders is het mogelijk om dit uit te breiden tot wel 10 jaar. Meerdere aanbieders van scootmobielen adverteren met een unieke omruilgarantie. Zodoende kunt u zonder zorgen een bepaald type testen. Een jaarlijks onderhoud is niet iets om op te besparen. Daarom is het slim om meteen een onderhoudscontract te nemen. Deze APK doet u jaarlijks waarbij alle onderdelen goed worden geïnspecteerd. De monteur onderzoekt o.a. verlichting + richtingaanwijzer en het accuvermogen.

Is het handig om een tweedehands model te kopen?
Er zijn tegenwoordig veel mensen die rijden op een scootmobiel. Het gevolg is dat er ook steeds meer tweedehands modellen zijn. Het grote pluspunt van het kopen van een occasion is de prijs: ook met beperkte financiële middelen heeft u een zeer kwalitatief model. Daarbij is er geen sprake van een lange levertijd. Mindere punten zijn sporen van het gebruik en een versleten zitvlak. Ook komen accu-problemen soms voor. Maak een lange proefrit om de kracht van de accu te meten. Er zijn verschillende online platformen als ebay.nl waar u prima gebruikte modellen kunt vinden.

Moet ik een rijbewijs hebben?
Als eigenaar van een scootmobiel hebt u te maken met wet- en regelgeving zoals die geldt voor gehandicaptenvoertuigen. Het halen van een rijbewijs of bromfietscertificaat is niet noodzakelijk. Wel kunt u kiezen voor rijvaardigheidscursussen, praktijklessen en theorie. Tijdens deze scootmobieltraining in Boornbergum worden onderwerpen behandeld alsverkeerstheorie en leert u veiliger rijden. Over het algemeen zijn verkeersregels niet moeilijk: u mag rijden op voetpad, fietspad en de rijbaan. Rijden mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Houd rechts en geef altijd duidelijk richting aan. Autowegen en snelwegen zijn uiteraard niet toegestaan.

Moet ik verplicht een scootmobiel verzekering afsluiten?
Scootmobielen worden voor de wet gezien als motorrijtuigen. Een verzekering is dus altijd vereist (zowel tijdens momenten dat u op de openbare weg gaat rijden, en tevens voor al het gebruik binnen). Hoewel u vaak niet harder gaat dan 20 km/uur, er kan er altijd iets gebeuren. Dergelijke schades vallen niet onder de AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren). Gaat u onverzekerd de weg op? Dan riskeert u een boete. Bovendien is eventuele schade niet verzekerd. U kunt kiezen uit WA en All-risk. De all-risk dekking vergoedt ook de schade aan uw eigen scooter. Een verzekering met WA dekking start v.a. €3,55 p/maand. Een verzekerd motorrijtuig heeft een verzekeringsplaatje of sticker aan de achterkant.

Zijn rollators of rolstoelen voor mij geschikt?
Mensen met fysieke problemen weten niet of ze nu een rollator, rolstoel of scootmobiel moeten kiezen. Het aanvragen van betrouwbare hulpmiddelen geeft een gevoel van veiligheid tijdens het dagelijks leven. Een elektrische rolstoel of rollator is handig als u alleen heel kleine afstanden aflegt. Of als u kleine stukjes nog wel kunt lopen. Een opvouwbare scootmobiel is echter veel sterker en is geschikt voor intensief gebruik. Weet u het nog niet? Neem dan eens contact op met een zorginstelling of de lokale zorgwinkel Boornbergum.

Wat is precies een scootmobielclub?
Ervaringen delen met andere gebruikers en houd u ervan om de omgeving te verkennen? Word lid van een scootmobielvereniging voor nog meer rijplezier. In veel regio’s in Nederland (uiteraard ook in de provincie Friesland) zijn zulke clubs actief. Gezellig samen toeren en verken samen de wijken als: Drachten, Overig Smallingerland.

Plaats een reactie