Scootmobiel Kortehemmen

Zoekt u een goede scootmobiel in Kortehemmen? Een scootmobiel is een elektrisch vervoersmiddel voor mindervaliden of mensen die niet meer zo mobiel zijn (mobiliteitsbeperking). Door dit elektrische vervoersmiddel staat u weer midden in het leven en kunt u weer gaan waar u wilt. Maar wat is nu een goede scootmobiel voor mij? Scootzorg ondersteunt u bij het kiezen van het juiste model. Op Scootzorg vind u een handig keuzeadvies en belangrijke info over onder andere Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), de kosten van een goed model, showrooms in de regio, veiligheid in het verkeer en de voor- en nadelen van een occasion.

 • Een scootmobiel is een scooter met elektrische aandrijving en biedt uitkomst voor mindervaliden.
 • Meest gehoorde voordelen: u bent meer zelfstandig en een hoge mate van veiligheid.
 • De kosten variëren tussen €600,00 tot zo’n €5.750,00.
 • U kunt een scootmobiel aanvragen via de WMO bij de gemeente Smallingerland (https://www.smallingerland.nl).
 • In de regio maakt u snel een eenvoudig een afspraak bij een winkel of showroom (of dealer) van bekende merken als RvS van Seenus of Caremart.

Inhoudsopgave: Goedkope scootmobiel kopen | Extra hulp bij het kiezen | Kosten (juli 2021) | Een scootmobiel in bruikleen via de gemeente Smallingerland (WMO) | Winkels en showrooms | Veelgestelde vragen (en antwoorden)

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9211
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
PGB kosten€18,77 per uur
Aantrekkelijk merkSterling Elite 2 XS
AdviespuntHarting-Bank

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Kortehemmen

U wilt uw mobiliteit vergroten middels een scootmobiel. Hoe maakt u een goede selectie? Online vind u enorm veel modellen met allerlei eigenschappen en opties. Hoe achterhaal ik het type dat rijmt met mijn wensen?Startpunt: bedenk eerst wat u nodig hebt. Gebruik ik de scooter vooral binnen of buiten, hoe vaak gebruik ik het, en ga ik dan lange of korte stukken rijden? Zodra u dit goed bekeken hebt kunt u gericht zoeken naar een goedkope scootmobiel in Kortehemmen. Veel info vind u online d.m.v. een uitgebreide brochure, een thuisdemo of door een showroom te bezoeken.

 • Een kleine opvouwbare scootmobiel is er al vanaf €590,00.
 • Een iets geavanceerder model met 3 wielen en een bereik tussen 25 en 35 km schaft u al aan vanaf c.a. €2200,00.
 • Een extra veilig model met 4 wielen en een grote accu voor grote afstanden koopt u al vanaf €4550.

Hulp bij uw keuze juli 2021

Loopt u tegen problemen op bij het zoeken van de juiste scootmobiel? Wij hebben een aantal belangrijke punten uiteengezet. Bijgaand omschrijven wij zaken waar u rekening mee moet houden.

Inklapbare of vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Kortehemmen is zonder moeite mee te nemen in auto, bus of vliegtuig en is handig als u weinig ruimte heeft. Praktisch voor gebruik in huis en voor ritten naar het wijkcentrum of winkels. De vaste scootmobiel is wat groter en steviger, beschikt over uitstekende vering en zitting en heeft een grote accu. Zeer geschikt voor gebruik buiten.

3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel is hanteerbaarder en de draaicirkel is zeer klein. Hij is eenvoudig te besturen. Dit merkt u bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Evenzeer biedt een model met 3 wielen meer beenruimte. Een 4-wiel scootmobiel is wat groter/steviger en rijdt wat veiliger. Deze stabiliteit komt vooral tot uiting wanneer u een bocht maakt en tijdens het op- en afrijden van een stoep. Een scoot met vier wielen is vaak wat sneller en rijdt over het algemeen wat comfortabeler.

Wat is een goede actieradius?
De merken variëren enorm als we inzoomen op de actieradius. Hiermee bedoelen wij de afstand die u kunt rijden met 1 accu. Gebruikt u de scoot vooral binnen? Of ook voor korte ritten van +/- 5 minuten. Een 12 Ah accu (10 – 12 km) is dan voldoende. Gaat u echter ook langere tochten maken naar de stad of het bos? In die situaties kiest u voor een 97 Ah accu (60 – 65 km).

De snelheid van de scootmobiel
Op het moment dat u de scooter voor grote afstanden gaat toepassen, dan moet de snelheid wel een beetje acceptabel zijn. De budget opvouwbare scootmobielen gaan niet veel sneller dan 8 km per uur. Geavanceerde vaste modellen bieden wat dat betreft meer comfort (28 km per uur). De wat grotere en sterkere accu’s hebben vaak ook een hogere snelheid. Goed om te weten: op het trottoir geldt een max. snelheid van 6 km/uur.

Extra comfort
Als u lange afstanden wilt afleggen of als u een zwakke rug heeft (bewegingsbeperking) is comfort ontzettend belangrijk. Luxueuze modellen verschaffen een uniek veringssysteem en een verstelbare (verwarmde) stoel. Ga naar een showroom of boek een proefrit in Kortehemmen en laat u uitgebreid voorlichten.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat zijn de kosten van een goede scootmobiel?

Onze experts hebben u net uitgelegd waar u naar moet kijken als u een scootmobiel gaat kopen. Nu vertellen we u wat meer over de kosten. De kosten worden gebaseerd op het merk, de actieradius, de maximale snelheid en optionele extra’s zoals veiligheidsgordels en een boodschappenmand. De voordeligste voertuigen koopt u al vanaf €485,00, de geavanceerde modellen gaan al gauw richting de €7.500,00. In het overzicht hieronder vergelijkt u de richtprijs van een aantal modellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Simpel313 km7 km/u€650
Gemiddeld320 km11 km/u€1900
Goed455 km15 – 17 km/u€4100
Eerste klas475 km +20 km/u€7.500
Overzicht met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Kortehemmen
scootmobiel-kopen-kortehemmen

Scootmobiel aanvragen gemeente Smallingerland via de WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) stelt gemeenten verplicht om mensen te helpen die moeite hebben met zelfstandig wonen. Mogelijk kunt u middels deze WMO een model in bruikleen krijgen via het uitleenpunt of krijgt u via het PGB een budget vanuit de gemeente. De WMO heeft speciale vervoersvoorzieningen. Voorbeelden hiervan zijn een rolstoel, regiotaxi en daarnaast een eigen scootmobiel. Bent u chronisch ziek maar wilt u wel in uw eigen woning blijven wonen en wilt u graag aansluiting houden met de samenleving? In die situaties kunt u hulp vragen bij de gemeente Smallingerland. Gemeenten kunnen daar op verschillende manieren bij ondersteunen.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): vanuit de gemeente ontvangt u een bedrag waarmee u zelfstandig een scootmobiel mag kopen.
 • Steun in natura: de gemeente geeft u een exemplaar in bruikleen. Onthoud hierbij dat er geen tot weinig keuzemogelijkheid is.
 • Indien u kiest voor scootmobiel uitleen binnen de WMO betaalt u een eigen bijdrage €19,50 per 4 weken.
 • Informatie kan u inwinnen bij de WMO-afdeling. Kort daarop volgt er een keukentafelgesprek om te inventariseren waar uw behoeftes liggen. Na een aantal weken/maanden krijgt u bericht of de aanvraag wordt gehonoreerd.
 • Voor extra info of advies kunt u terecht bij WMO-loket gemeente Smallingerland. U kunt even bellen (0512581234), door een e-mailtje te sturen (gemeente@smallingerland.nl), of bezoek het stadhuis (Gauke Boelensstraat 2, 9203 RM, Drachten). Bezoek ook www.smallingerland.nl voor de huidige procedures.
 • De gemeente hanteert een beslissingstermijn van 8 – 12 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Probeer het uit tijdens een testrit in een showroom of winkel

Om te bepalen welk model bij u past treft u op deze pagina uiteenlopende belangrijke info. Maar uiteindelijk zult u de verschillende modellen zelf moeten proberen. Kies voor een gratis proefrit maakt een en andere verder inzichtelijk. Op dat moment kunt u modellen met 3 of 4 wielen uitproberen en zal het maken van een keuze een stuk gemakkelijker worden. In de omgeving Kortehemmen zijn er verschillende winkels en showrooms. Een erkende adviseur zal u bijstaan bij het vinden van de beste scootmobiel. In onderstaande lijst bekijkt u de adresgegevens van winkels, speciaalzaken en zorginstellingen + uitleenpunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
Harting-BankJade 329207 GLDrachten
HulpmiddelencentrumBurgemeester Wuiteweg 389203 KLDrachten
WelzorgDe Lange West 969201 CHDrachten
Tabel met contactgegevens van aanbieders en leveranciers van scootmobielen


De thuisdemonstratie aanvragen in Kortehemmen
Bent u slecht ter been en kan u niet naar de winkel toe? Gelukkig kan het ook bij u thuis. Verschillende aanbieders hebben een speciaal team voor thuisdemonstraties. Onderstaand vergelijkt u uiteenlopende organisaties waar u terecht kunt.

 • Practicomfort: Onderhoud en service door eigen monteurs
 • Mango: Altijd een ruime voorraad
 • Quingo: De meest veilige scootmobiel
 • Medipoint: Zowel budget als luxe modellen
 • Welzorg: Ruim aanbod scootmobielen, rollators en rolstoelen
 • Vegro: Specialist voor langer thuiswonen
 • Totalezorgwinkel.nl: Professioneel advies aan huis

Wat zijn populaire modellen?
In de paragraaf hierna vindt u een opsomming met een aantal populaire modellen inclusief de actieradius, de topsnelheid en een geschatte richtprijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Sterling Elite 2 XS44 km15 km/u€ 3.995
Travelux Infineon 440 km15 km/u€ 8.517
Sterling Swift 3W32 km8 km/u€ 4.126
Practicomfort Quickstep MT16 km6 km/u€ 1.070
Overzicht met populaire modellen juli 2021

Bekijk de veelgestelde vragen

Is het mogelijk een scootmobiel te huren?
Eventueel kunt u ervoor kiezen om een scootmobiel te huren in Kortehemmen. Doe dat bijv. bij een thuiszorgwinkel of een speciaalzaak. Wellicht is ook de scootmobielpool het overwegen waard. Tegen een kleine vergoeding kan u gebruik maken van een leenvoertuig. Denkt u de mobiel voor langere periode nodig te hebben? In dat geval is het alternatief om zelf een model aan te schaffen of te kiezen voor een leaseconstructie.

Heb ik een onderhoudscontract nodig?
Showrooms (leveranciers van medische hulpmiddelen in Kortehemmen) hanteren standaard een garantietermijn van 2 jaar. Tevens kan men deze garantie uitbreiden tot langere periodes. Meerdere merken hanteren een speciale omruilgarantie. Dan kan u gerust een model uitproberen. Een onderhoudsplan is cruciaal. Daarom raden wij aan om een onderhoudscontract te kiezen. Dit is een soort complete APK waarbij de veiligheid van uw product wordt gewaarborgd. De expert bekijkt onder andere koolborstels en accuspanning + conditie.

Kan ik ook een tweedehands model kopen?
Inmiddels is de scootmobiel behoorlijk ingeburgerd. Het gevolg? Steeds meer tweedehands scooters. Het grote voordeel van een occasion is de prijs: tegen een lage prijs heeft u een zeer kwalitatief model. Evenzeer kunt u de gebruikte scootmobiel vaak direct meenemen. Wat minder is zijn een krasje, deukje of andere kleine gebruikssporen. Houd er ook rekening mee dat de accu niet meer nieuw is. Maak een lange proefrit om te zien hoe de conditie is. Er zijn veel online platformen zoals 2dehands.be waar u prima gebruikte modellen kunt vinden.

Mag ik rijden zonder rijbewijs?
Als scootmobielrijder valt u onder de gehandicaptenvoertuigen. Een bromfietscertificaat of rijbewijs is dus niet nodig. U kunt wel gebruik maken van rijvaardigheidscursussen, praktijklessen en theorie. Binnen deze scootmobieltraining in Kortehemmen komen thema’s aan bod als verkeersregels en kunt u uw rijtechniek verbeteren. De verkeersregels zijn vrij eenvoudig: u mag gebruik maken van het fiets- voetpad, en de normale rijweg. Rijden mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Houd zoveel mogelijk rechts zodat anderen u kunnen inhalen en draag bij voorkeur een veiligheidshesje. Autowegen en snelwegen zijn uiteraard niet toegestaan.

Moet mijn scootmobiel verzekerd zijn?
Een scootmobiel is een motorrijtuig. De scoot moet dus altijd verzekerd zijn (zowel voor het geval dat u buiten rijdt in uw woonplaats, maar ook als u de scoot hoofdzakelijk binnenshuis gebruikt). Ook al rijdt een scoot niet zo snel, er kan er toch schade worden veroorzaakt. De schade die daaruit voortvloeit wordt niet gedekt door de AVP (aansprakelijkheidsverzekering). Gaat u toch zonder verzekering de weg op? Dan loopt u het risico op een boete. Bovendien is eventuele schade niet verzekerd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen WA en All-risk polissen. De all-risk dekking vergoedt ook de schade aan uw eigen scooter. Een WA polis kost c.a. €4,20 per maand. Een verzekerde scooter herkent u aan het verzekeringsplaatje achterop.

Wanneer kiezen voor een rollator of rolstoel?
Veel mensen weten niet of ze nu een rollator, rolstoel of scootmobiel moeten kiezen. Het aanschaffen van medische hulpmiddelen draagt bij aan de veiligheid tijdens het lopen / bewegen. Een elektrische rolstoel of rollator is prettig binnenshuis of in een zorginstelling. Of wanneer u kleine stukken nog wel loopt. De opvouwbare scootmobiel kan veel meer aan en is erg handig wanneer u langer zelfstandig thuis wilt wonen. Zijn er nog onduidelijkheden? Neem dan eens contact op met een zorgleverancier of de regionale zorgwinkel Kortehemmen.

Wat is een scootmobielclub?
Houd u van samen gezellig toeren en geniet u van het maken van tochtjes? De scootmobielvereniging maakt het rijden nog leuker. Door heel Nederland (met name ook in de provincie Friesland) kunt u zich aansluiten. Gezellig samen toeren en ervaar het plezier van rijden in de wijken: Drachten, Overig Smallingerland.

Plaats een reactie