Scootmobiel Smallingerland

Bent u op zoek naar een goede scootmobiel in Smallingerland? Een scootmobiel is een zeer handig vervoersmiddel speciaal voor mensen die niet goed ter been zijn (mobiliteitsbeperking). Met deze handige scooter geniet u van uw zelfstandigheid en kunt u weer zorgeloos op pad. Maar welke scootmobiel past bij mij? Scootzorg biedt een helpende hand bij bij het uitzoeken van de juiste scooter. Via onze vergelijker bekijkt u praktische aankooptips en bruikbare informatie over zaken als WMO en PGB, de kosten van een goed model, een thuisdemo, verkeersregels en de scootmobielclub.

 • De scootmobiel is een praktisch hulpmiddel speciaal voor mensen die slecht ter been zijn.
 • De voordelen: het vergroot uw mobiliteit en een hoog zitcomfort.
 • De prijzen liggen tussen de €850,00 en wel €4.750,00.
 • Soms krijgt u een budget via de WMO bij de gemeente Smallingerland (https://www.smallingerland.nl).
 • In deze regio kan men terecht bij diverse showrooms / winkels (of dealer) van bekende merken als Sterling en Travelux.

Thema’s: Goedkope scootmobiel kopen | Criteria waar u op moet letten (advies) | Prijzen | PGB en WMO aanvragen bij de gemeente Smallingerland (WMO) | Winkels en showrooms | Handige FAQ met veelgestelde vragen

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9214
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
PGB tarief€18,77 per uur
Aantrekkelijk merkPracticomfort Quickstep MT
Regionaal adviespuntHarting-Bank

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Smallingerland

U wilt weer veilig op weg met een scootmobiel. Echter, waar baseert u de keuze op? U kunt kiezen uit talloze modellen met allerlei opties die wellicht volstrekt nieuw zijn voor u. Hoe vind ik een model dat past bijmijn situatie? Startpunt: ga eerst na wat u eigenlijk zoekt. Ga ik de elektrische scooter binnen of buiten gebruiken, hoe vaak gebruik ik het, en zijn dit vooral korte of lange afstanden? Wanneer dit duidelijk is kunt u pas echt beginnen met het zoeken naar een goedkope scootmobiel in Smallingerland. U vind uitgebreide info online middels een brochure per post, een handige thuisdemonstratie of via een adviseur in de winkel.

 • Een kleine opvouwbare scootmobiel koopt u al vanaf €790,00.
 • Een standaard model met 3 wielen en een bereik van zo’n 40 km schaft u al aan vanaf c.a. €2350,00.
 • Een model met 4 stevige wielen en een grote accu voor grote afstanden vind u al vanaf €3150.

Keuzeadvies september 2021

Heeft u wat meer achtergrondinformatie nodig bij het kiezen van de juiste scootmobiel? Ons team wil u graag te woord staan. Bijgaand bekijkt u de belangrijkste zaken waar u op moet letten.

Verschil inklapbare en vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Smallingerland neemt u moeiteloos mee in het OV of in de auto en zal niet in de weg staan in uw woning. Praktisch voor gebruik in huis en voor kleine ritjes buitenshuis. Een vaste scootmobiel is wat groter en steviger, is voorzien van alle gemakken en heeft een hogere actieradius en snelheid. Ideaal als u veel en lang onderweg bent.

Waarom kiezen voor een model met 3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel stuurt licht en heeft een zeer gunstige draaicirkel. U kunt gemakkelijk alle kanten uit. Dit is handig in kleine ruimtes. Evenzeer heeft een scooter met 3 wielen meer beenruimte. Een 4-wiel scootmobiel is steviger wat zorgt voor een veilige rijervaring. Dit is merkbaar wanneer u een bocht maakt en tijdens het op- en afrijden van een stoep. De variant met 4 wielen biedt meer snelheid en rijdt over het algemeen wat comfortabeler.

Is een hoge actieradius noodzakelijk?
De merken onderscheiden zich aanzienlijk op het gebied van actieradius. Dit is de afstand die de scoot aflegt op een volle accu. Gebruikt u de mobiel vooral binnenshuis? Of rijd u ook kleine afstanden naar familie? Een actieradius van 10 – 15 kilometer volstaat dan. Ben u liefhebber van lange ritjes naar het centrum of het bos? Dan adviseren wij een 97 Ah accu (60 – 65 km).

De maximale snelheid
In de situatie dat u lange afstanden wilt afleggen, dan is het handig als de vaart er in zit. Kleine opvouwbare scootmobielen hebben een beperkte max. snelheid. De wat stabielere vaste modellen kunnen veel sneller rijden (tot wel 25 km/u). Scoot met meerdere accu’s hebben vaak ook een hogere snelheid. Vergeet niet: op de stoep mag u niet harder dan 6 km/uur.

Comfort
Als u elke dag lange ritten maakt of als u snel last heeft van nek of rug (bewegingsbeperking) is een comfortabele zitting essentieel. De meest luxe modellen verschaffen een goede vering en een verstelbaar stuur/zitting. Boek een proefrit in Smallingerland en laat u uitgebreid voorlichten.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Hoeveel kost een scootmobiel?

Na het lezen van bovenstaande info weet u wat belangrijke aspecten zijn als u een scootmobiel gaat kopen. Nu gaan we wat dieper in op de gemiddelde kosten. De kosten worden gebaseerd op de fabrikant, de actieradius, de snelheid en optionele extra’s zoals achteruitkijkspiegels en een wikkeldeken. De gunstigste scooters beginnen bij €550,00, de grote vaste scoots met veel opties lopen al gauw op tot €7.200,00. In de onderstaande tabel staat de huidige prijs van een aantal types.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Starter310 km6 km/u€550
Beter315 km11 km/u€1600
Uitstekend455 km18 km/u€3100
Beste480 km21 km/u€8.500
Tabel met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Smallingerland
scootmobiel-kopen-smallingerland

Scootmobiel aanvragen gemeente Smallingerland via WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verplicht gemeenten om ondersteuning te bieden aan inwoners die hulp nodig hebben. In bepaalde situaties kunt u via de WMO een model in bruikleen krijgen via het uitleenpunt of een PGB-krijgen waarmee u zelf iets kunt aanschaffen. De WMO heeft speciale vervoersvoorzieningen. Denk hierbij aan een rolstoel, regiotaxi en vanzelfsprekend ook de scootmobiel. Ervaart u medische ongemakken maar heeft zelfstandig wonen uw voorkeur en wilt u graag aansluiting houden met de samenleving? In deze gevallen kunt u een aanvraag doen bij de gemeente Smallingerland. De gemeente kan helpen op verschillende manieren.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): dit is een financiële tegemoetkoming waarmee u zelf op zoek kunt gaan naar een geschikt voertuig.
 • Steun in natura: de gemeente verzorgt de levering van een standaard scootmobiel. Houd er rekening mee dat dit model niet is aangepast aan uw persoonlijke situatie.
 • Indien u kiest voor scootmobiel uitleen binnen de WMO betaalt men €19 per maand als eigen bijdrage.
 • U kunt zich aanmelden via het WMO-loket. Kort daarna volgt een (telefonisch) gesprek om te kijken welke voorzieningen voor u relevant zijn. Na een aantal weken ontvangt u per mail/post een voorstel.
 • Heeft u tussendoor nog bedenkingen? Stel ze bij WMO-loket gemeente Smallingerland. Bij vragen kunt u bellen (0512581234), als per mail (gemeente@smallingerland.nl), of maak een afspraak bij het gemeentehuis (Gauke Boelensstraat 2, 9203 RM, Drachten). Ga ook eens naar www.smallingerland.nl voor de huidige procedures.
 • Men hanteert een beslissingstermijn van om en nabij 8 – 12 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Proefrit maken bij winkels en showrooms in de buurt

Voor het vergelijken van voertuigen bieden wij nuttige informatie die u kunnen helpen. Toch is een producttest ook noodzakelijk. Een gratis proefrit zonder verplichtingen zal uw keuze een stuk eenvoudiger maken. Daar kunt u verschillende modellen uitproberen en komt u erachter welke uitvoering past bij uw wensen. Rondom Smallingerland zijn er verschillende winkels en showrooms. Een professionele adviseur kan u helpen met het uitkiezen van de beste scootmobiel. In onderstaand overzicht zijn de adresgegevens te vinden van enkele aanbieders, showrooms en thuiszorginstellingen + uitgiftepunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
Harting-BankJade 329207 GLDrachten
HulpmiddelencentrumBurgemeester Wuiteweg 389203 KLDrachten
WelzorgDe Lange West 969201 CHDrachten
Tabel met contactgegevens van aanbieders en leveranciers van scootmobielen


Een thuisdemonstratie aanvragen in Smallingerland
Heeft u geen vervoer en kan u niet naar de winkel toe? Een thuisdemo is dan een mooi alternatief. Deskundige leveranciers verzorgen dagelijks tientallen thuisdemonstraties. In de opsomming hierna bekijkt u de meest bekende winkels die u daarbij kunnen ondersteunen.

 • Practicomfort: Onderhoud en service door eigen monteurs
 • Mango: Groot aanbod aan hulpmiddelen
 • Quingo: Dankzij 5 wielen altijd stabiel op de weg
 • Medipoint: Een eigen ledenvereniging
 • Welzorg: Dé specialist in mobiliteitshulpmiddelen
 • Vegro: Compleet aanbod hulpmiddelen voor thuis
 • Totalezorgwinkel.nl: De nummer 1 thuiszorgwinkel van Nederland

Veel gekozen uitvoeringen
In het volgende hoofdstuk bekijkt u een lijst met daarin veel verkochte modellen met specifiek de actieradius, de maximale snelheid en een verwachte verkoopprijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Practicomfort Quickstep MT16 km6 km/u€ 1.070
Handicare Trophy 20 4W45 km6 km/u€ 4.559
Strider Maxi 449 km15 km/u€ 4.999
Freerider Kensington40 km13 km/u€ 4.901
Schema met populaire scoots september 2021

Veelgestelde vragen met antwoorden

Zijn er ook scootmobielen te huur?
Voor tijdelijk gebruik kunt u ook een scootmobiel huren in Smallingerland. Denk dan onder andere aan de lokale showroom, thuiszorginstantie of hulpmiddelen punt. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een scootmobielpool. Tegen geringe kosten kan men voor een bepaalde tijd een scoot lenen. Wilt u structureel gebruik maken van een scootmobiel? In het kader daarvan raden we zeker aan zelfstandig een scoot te bestellen of een exemplaar te leasen.

Hoe zit het met garantie en onderhoud?
Fabrikanten (leveranciers van medische hulpmiddelen in Smallingerland) bieden standaard 2 jaar fabrieksgarantie. Bij veel aanbieders kunt u deze garantie met enkele jaren verlengen. Diverse leveranciers bieden ook omruilgarantie. Zo kan u zorgeloos 1 of 2 weken een bepaald type proberen. Gedegen onderhoud is ook essentieel. Daarom is het slim om te kiezen voor een onderhoudscontract. Vergelijkbaar met een auto APK waarbij alle belangrijke onderdelen worden gecheckt. De expert bekijkt onder andere stoelverstelling en mechanisme en de staat van de accu.

Is het verstandig om een tweedehands model te kopen?
Inmiddels is de scootmobiel behoorlijk ingeburgerd. Het gevolg? Steeds meer tweedehands scooters. Het positieve aspect van een goede occasion is een aantrekkelijk prijskaartje: voor een laag tarief koopt u een scoot die vaak in goede conditie is. Bovendien is er vaak geen levertijd. Wat minder is zijn eventuele verborgen gebreken. Ook kan de actieradius flink verslechterd zijn. Steek wat tijd in een goede proefrit om te zien hoe de conditie is. Op internet vindt u online marktplaatsen zoals ebay.nl waar veel gebruikte modellen te koop worden aangeboden.

Is een rijbewijs verplicht?
Als voertuig bestuurder volgt u de regels voor gehandicaptenvoertuigen. Een speciaal rijbewijs of bromfietscertificaat is overbodig. U kunt wel gebruik maken van rijvaardigheidscursussen, praktijklessen en theorie. Tijdens deze scootmobieltraining in Smallingerland gaat u verder in op aspecten als regels in het verkeer en praktische tips om veilig te rijden. De regels in het verkeer zijn niet complex: het voertuig mag deelnemen aan het verkeer op het voetpad, fietspad en de rijbaan. Dit geldt zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Zorg dat u altijd rechts rijdt en zorg voor goede verlichting. A wegen (snelweg) en N wegen zijn verboden terrein.

Moet ik verplicht een scootmobiel verzekering afsluiten?
Scootmobielen worden voor de wet gezien als motorrijtuigen. U moet dit dus verplicht altijd verzekeren (zowel in situaties dat u buiten rijdt in uw woonplaats, maar ook als u hem uitsluitend binnen gebruikt). Hoewel u niet heel hard gaat, kan er toch altijd wat gebeuren. De normale aansprakelijkheidsverzekering (AVP) dekt deze schade niet. Rijdt u op een onverzekerd voertuig? Dan loopt u het risico op een boete. Eventuele schade wordt dan niet verzekerd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen WA en All-risk polissen. Bij all-risk krijg je ook schade door eigen schuld vergoed. Een WA polis kost c.a. €4,10 per maand. Een verzekerd motorrijtuig heeft altijd een gele verzekeringssticker of plaatje.

Is het beter om te kiezen voor een rollator of rolstoel?
Veel mensen weten niet of ze nu een rollator, rolstoel of scootmobiel moeten kiezen. Het toepassen van fysieke hulpmiddelen zal de zelfstandigheid (in en rondom het huis) flink verbeteren. De elektrische rolstoel of rollator is handig in een verpleeghuis of voor korte wandelingen. Of als u deels nog wel zelf kunt lopen. Een opvouwbare scootmobiel is echter veel sterker en komt van pas als u wat langere stukken wilt reizen. Is het nog niet duidelijk? Bezoek dan een adviseur van een zorgleverancier of de regionale zorgwinkel Smallingerland.

Kan ik deelnemen aan een scootmobielclub?
Houd u van een praatje maken en vindt u het heerlijk om rond te cruisen? Word dan lid van een scootmobielvereniging. In heel ons land (uiteraard ook in de provincie Friesland) zijn deze verenigingen actief. Gezellig samen naar buiten en tour door wijken zoals: Drachten, Overig Smallingerland.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie