Scootmobiel Drachten

Heeft u behoefte aan een goede scootmobiel in Drachten? De scootmobiel is een praktisch hulpmiddel voor mensen met een mobiliteitshandicap (mobiliteitsbeperking). Middels deze speciale scooter bent u mobiel en onafhankelijk, en neemt u weer zelf de regie in handen. Maar wat is nu een goede scootmobiel voor mij? Deze website ondersteunt u bij het kiezen van het juiste model. Op deze webpagina leest u een uitgebreid keuzeadvies en belangrijke info over onder andere hoe het zit met de WMO, de huidige prijzen, thuisdemo’s, de verschillende regels en rijlessen en cursussen.

 • Een scootmobiel is een scooter met elektrische aandrijving speciaal voor mensen die slecht ter been zijn.
 • De voordelen: u bent minder afhankelijk en het is gemakkelijk te besturen.
 • De kosten fluctueren zo tussen de €800,00 tot zo’n €5.000,00.
 • Mogelijk kunt u zelfs een scootmobiel toegewezen krijgen via de WMO bij de gemeente Smallingerland (https://www.smallingerland.nl).
 • In de regio maakt u snel een eenvoudig een afspraak bij een winkel of showroom waar u meer informatie vindt over merken als Vermeiren of Mango.

Details: Goedkope scootmobiel kopen | Extra hulp bij het kiezen | Kosten (juli 2021) | Een scootmobiel aanschaffen via de gemeente Smallingerland (WMO) | Regionale winkels | Veelgestelde vragen

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9203
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
PGB uurtarief€18,77 per uur
Populair merkPracticomfort Cyclone 15-3W
Regionaal adviespuntHulpmiddelencentrum

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Drachten

Waarschijnlijk bent u op zoek naar een (eerste) scootmobiel. Hoe kan u dan op een goede manier vergelijken? Leveranciers verkopen zeer uiteenlopende modellen met opties waar u mogelijk nooit eerder van gehoord hebt. Hoe vind ik de scooter die in lijn is met mijn behoeften? Beginpunt: beschrijf eerst wat u minimaal nodig heeft. Ga ik de elektrische scooter binnen of buiten gebruiken, ga ik er elke dag op rijden, en hoeveel KM verwacht ik te maken? Wanneer u hier meer duidelijkheid over hebt kunt u gericht zoeken naar een goedkope scootmobiel in Drachten. U vind uitgebreide info online door middel van een brochure, een speciale thuisdemonstratie of via de expert in de winkel.

 • Een simpele opvouwbare scootmobiel is te koop vanaf €890,00.
 • Een flexibele scooter met 3 wielen en een bereik tussen 25 en 35 km kost u rond de €1600,00.
 • Een luxe scooter met 4 wielen en een grote accu voor grote afstanden kost u rond de €3950.

Tips van de expert juli 2021

Zoekt u naar wat extra ondersteuning bij het zoeken van een goede scootmobiel? Wij helpen u graag snel verder. Hieronder bieden wij enkele belangrijke aandachtspunten.

Inklapbare of vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Drachten is makkelijk te vervoeren in het OV of uw auto en zal niet in de weg staan in uw woning. Met name bedoeld voor gebruik in huis en voor ritten naar het wijkcentrum of winkels. Een vaste scootmobiel is stabieler, voelt veiliger, rijdt een stuk comfortabeler en heeft een veel groter bereik. Een uitstekend model voor buitengebruik.

Een mobiel met 3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel is flexibeler en heeft een zeer gunstige draaicirkel. U kunt zich vrijer bewegen. Dit is handig in kleine ruimtes. Evenzeer geeft een product met 3 wielen u beenruimte voordeel. De 4-wiel scootmobiel is stabieler en geeft u een veilige rijervaring. De voordelen daarvan merkt u in bochten of als u een stoep op- of afrijdt. De variant met 4 wielen haalt een hogere snelheid en rijdt over het algemeen wat comfortabeler.

Welke minimale actieradius moet ik hebben?
De producten onderscheiden zich fors wanneer men de actieradius vergelijkt. Dit is de afstand die de scoot aflegt op een volle accu. Gebruikt u de scoot vooral binnen? Of voor hele korte ritjes buitenshuis? Een bereik van 15 kilometer is dan afdoende. Gaat u echter ook langere tochten maken naar shoppingcentra of naar buitengebieden? U kunt dan het beste kiezen voor een 85 Ah accu (50 – 55 km).

De maximale snelheid
Op het moment dat u iedere dag lange stukken rijdt, dan wilt u natuurlijk ook dat er een beetje tempo in zit. Kleine opvouwbare scootmobielen hebben doorgaans een max van 7 km/u. Geavanceerde vaste modellen halen makkelijk een snelheid van 20 km/u. Modellen met een grotere accu kunnen meer vermogen geven (dus sneller rijden). Regel: als u op de stoep rijdt mag er niet harder dan 6 km per uur worden gereden.

Additioneel comfort
Bij het dagelijks gebruiken van een scoot en ook als u snel last heeft van uw rug of nek (bewegingsbeperking) dan moet u het aspect comfort niet onderschatten. Duurdere modellen hebben maximale vering en een luxe zitting. Doe een aanvraag voor een proefrit in Drachten en laat u uitgebreid voorlichten.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Hoeveel kost een scootmobiel?

Onze experts hebben u net uitgelegd waar u op moet letten wanneer u een nieuwe of gebruikte scootmobiel gaat kopen. Nu is het tijd om naar de kosten te kijken. De prijzen komen tot stand a.d.h.v. de fabrikant, de capaciteit van de accu, hoe hard de scoot kan en aanvullende opties zoals veiligheidsgordels + een bagagemand. De instap-modellen zijn verkrijgbaar vanaf €530,00, de luxe uitgevoerde modellen gaan al gauw richting de €6.000,00. In de tabel hieronder vind u de richtprijs van een aantal modellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Simpel311 km8,5 km/u€650
Goed315 – 25 km12 km/u€1200
Goed440 km17 km/u€3300
Luxe475 km20 km/u€6.750
Voorbeeld van de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Drachten
scootmobiel-kopen-drachten

Scootmobiel aanvragen gemeente Smallingerland via de WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) stelt gemeenten verplicht om mensen te ondersteunen met zelfstandig wonen en deelnemen aan de samenleving. Mogelijk kunt u d.m.v. de WMO een scoot tijdelijk in gebruik nemen via het uitleenpunt of middels uw PGB budget zelf een aankoop doen. De vervoersvoorzieningen van de WMO bieden vaak uitkomst. Onder andere een rolstoeltaxi en vanzelfsprekend ook de scootmobiel. Heeft u een handicap maar heeft zelfstandig wonen uw voorkeur en wilt u actief blijven in de maatschappij? In die situaties hebt u mogelijk recht op steun vanuit de gemeente Smallingerland. Een gemeente biedt diverse oplossingen.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): dit is een vast budget wat u mag inzetten en waarmee u zelfstandig hulpmiddelen kan aanschaffen.
 • Steun in natura: u krijgt meestal een scootmobiel in bruikleen. Het nadeel is dat er geen tot weinig keuzemogelijkheid is.
 • Wanneer u een scootmobiel leent via het WMO betaalt u via de CAK een eigen bijdrage €19,50 per 4 weken.
 • De aanvraag kunt u doen bij uw WMO adviseur. Hierna volgt er een keukentafelgesprek om gezamenlijk een maatwerkplan op te stellen. Afsluitend hoort u of uw aanvraag is toegekend.
 • U kunt altijd tussentijds contact opnemen met WMO-loket gemeente Smallingerland. Zowel telefonisch (0512581234), door een e-mailtje te sturen (gemeente@smallingerland.nl), of kom naar het gemeentehuis (Gauke Boelensstraat 2, 9203 RM, Drachten). Zie ook www.smallingerland.nl voor uitgebreide info.
 • De beslissingstermijn bedraagt ongeveer 8 – 12 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Adressen van winkels voor een gratis proefrit

Om een passend model te vinden vindt u op deze website uiteenlopende belangrijke info. Uiteraard geeft een testrit een compleet beeld. De gratis proefrit zal veel zaken duidelijk maken. Tijdens uw bezoek kunt u verschillende modellen uitproberen en kunt u tot een goed besluit komen. Rondom uw woonplaats Drachten kunt u langsgaan bij verschillende speciaalzaken en winkels. Een productspecialist kan u helpen bij het uitzoeken van de beste scootmobiel. In de bijgaande tabel treft u de adresgegevens van verschillende aanbieders, winkels en zorgleveranciers en uitgiftepunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
HulpmiddelencentrumBurgemeester Wuiteweg 389203 KLDrachten
WelzorgDe Lange West 969201 CHDrachten
IcareSchoollaan 259161 CGHollum
Tabel met winkels in de buurt waar u scootmobielen kunt bekijken


Uw thuisdemonstratie aanvragen in Drachten
Bent u slecht ter been en lukt het niet om naar een speciaalzaak of winkel te gaan? Dan komt de leverancier toch bij u thuis? Deskundige aanbieders rijden het hele land door voor thuisdemonstraties. In de opsomming hierna doorzoekt u de meest bekende leveranciers die voor u een thuisdemo kunnen geven.

 • Practicomfort: Eigen service organisatie
 • Mango: Tot 33% korting op uw aankoop
 • Quingo: Optimaal zitcomfort die ergonomisch correct en verantwoord is
 • Medipoint: Boven €25,- gratis thuisbezorgd
 • Welzorg: Specialist in scoots, rollators, rolstoelen, handbikes
 • Vegro: Altijd aantrekkelijke kortingsacties
 • Totalezorgwinkel.nl: In uw vertrouwde omgeving een scoot uitproberen

Overzicht met populaire scoots
Onderstaand bekijkt u een opsomming met een aantal populaire modellen met daarbij het bereik, de hoogst haalbare snelheid en een gemiddelde prijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Practicomfort Cyclone 15-3W40 km15 km/u€ 5.000
Travelux Infineon 3 ‘SWB’40 km15 km/u€ 8.380
Pride Zolar25 km15 km/u€ 2.495
Practicomfort R22 XL24 km6 km/u€ 1.130
Schema met populaire modellen juli 2021

Handige FAQ met veelgestelde vragen

Is het mogelijk een scootmobiel te huren?
Eventueel kunt u ervoor kiezen om een scootmobiel te huren in Drachten. Dat kan bijvoorbeeld bij een lokale verhuurmaatschappij of scooterwinkel. Wellicht is ook de scootmobielpool het overwegen waard. Gratis, of tegen een kleine vergoeding mag u dan gebruik maken van een elektrische scooter. Wilt u structureel gebruik maken van een scootmobiel? Voor deze mensen is het alternatief om zelfstandig een scoot te bestellen of te kiezen voor private-lease.

Hoe zit het met het onderhoud?
Fabrikanten (leveranciers van medische hulpmiddelen in Drachten) hanteren standaard een garantietermijn van 2 jaar. Uiteraard kunt u dit tegen betaling verlengen tot wel 10 jaar. Verschillende merken geeft de keuze voor een omruilgarantie. Dan kunt u zonder zorgen een aantal dagen/weken een bepaald model uitproberen. Een onderhoudsplan is niet iets om op te besparen. Om die reden raden wij aan om te kiezen voor een onderhoudscontract. Dit is een soort complete APK waarbij de veiligheid van uw product wordt gewaarborgd. Daarbij kijkt de specialist naar o.a. stuurkolom afstelling en accuspanning + conditie.

Wanneer is het slim om een tweedehands model te kopen?
Er zijn tegenwoordig veel mensen die rijden op een scootmobiel. We zien het aanbod met tweedehands modellen hard groeien. Een belangrijk voordeel van een occasion is de investering (kosten): tegen een lage prijs heeft u een zeer kwalitatief model. Bovendien kunt u de mobiel direct meenemen, geen levertijd. Minpunten zijn deukjes, krassen en missende accessoires. Let ook goed op de actieradius. Maak een lange proefrit om te zien hoe de conditie is. Er zijn diverse websites zoals tweedehands.net waar gebruikte modellen worden verkocht.

Is het halen van een rijbewijs verplicht?
Als voertuig bestuurder hebt u te maken met wet- en regelgeving zoals die geldt voor gehandicaptenvoertuigen. Een rijbewijs of bromfietscertificaat is niet verplicht. U kunt wel investeren in theorieles en rijvaardigheidscursussen voor de praktijk. Gedurende deze scootmobieltraining in Drachten legt u de basis voor onder andere de regels op de weg en uitleg over het gebruik van de scootmobiel. Over het algemeen zijn verkeersregels niet moeilijk: u mag rijden op voet- en fietspad, en de openbare weg. U mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom rijden. Waar u ook rijdt, blijf altijd rechts en geef altijd duidelijk richting aan. U mag niet rijden op autowegen en snelwegen.

Moet mijn scootmobiel verzekerd zijn?
De scootmobiel valt onder de categorie motorrijtuig. De scoot moet dus altijd verzekerd zijn (zowel in de gevallen dat u buiten rijdt in uw woonplaats, als ook voor gebruik binnenshuis). Hoewel u niet hard gaat, kan er toch altijd wat gebeuren. Schades die hieruit voortvloeien worden niet vergoed door de AVP (aansprakelijkheidsverzekering). Gaat u onverzekerd de weg op? Dan kunt u daar een boete voor krijgen. De kosten moet u dan volledig zelfstandig betalen. Er zijn grofweg twee polissen: WA-dekking en All-risk. WA-verzekeringen hebben een beperktere dekking dan all-risk. Een goedkope WA-polis is er al vanaf €5,20 per maand. Een verzekerde scoot kunt u herkennen aan het gele verzekeringsplaatje.

Wat zijn de voordelen van een rollator of rolstoel?
Mensen met fysieke problemen kunnen kiezen uit zorghulpmiddelen als een rollator, rolstoel of scootmobiel. Het uitzoeken van een goed hulpmiddel geeft een gevoel van veiligheid tijdens het dagelijks leven. De rollator of elektrische rolstoel is ideaal voor de wat kortere afstanden. Of wanneer u kleine stukken nog wel loopt. Een opvouwbare scootmobiel biedt extra flexibiliteit en komt van pas als u wat langere stukken wilt reizen. Komt u er niet uit? Neem contact op met een zorgcoach of de lokale zorgwinkel Drachten.

Een scootmobielclub, wat is dat?
Ervaringen delen met andere gebruikers en houd u ervan om de omgeving te verkennen? De scootmobielvereniging maakt het rijden nog leuker. In veel regio’s in Nederland (waaronder provincie Friesland) zijn deze verenigingen actief. Gezellig samen naar buiten en geniet van het rijden door wijken zoals: Drachten, Overig Smallingerland.

Plaats een reactie