Scootmobiel Ameland

Heeft u behoefte aan een goede scootmobiel in Ameland? Een scootmobiel is een handig hulpmiddel voor mensen die minder valide zijn of een beperkte mobiliteit hebben (mobiliteitsbeperking). Door middel van zo’n elektrische scooter voelt u zich weer onafhankelijk en kunt u er weer heerlijk op uit in de natuur. Maar wat is nu een goede scootmobiel voor mij? Scootzorg.nl biedt praktische info bij het kopen van uw (eerste) scootmobiel. Via onze vergelijker bekijkt u tips voor het kiezen van het juiste model en bruikbare informatie over zaken als WMO en PGB, de geschatte prijzen, winkels in de buurt, regels en richtlijnen en de scootmobielclub.

 • Een scootmobiel is een elektrisch vervoersmiddel speciaal voor mensen die slecht ter been zijn.
 • Belangrijkste voordelen: meer zelfvertrouwen en een hoog zitcomfort.
 • De kosten komen neer op bedragen tussen €700,00 en wel €4.500,00.
 • Mogelijk kunt u zelfs een scootmobiel toegewezen krijgen via de WMO bij de gemeente Ameland (https://www.ameland.nl).
 • In uw omgeving maakt u snel een eenvoudig een afspraak bij een winkel of showroom (of dealer) van bekende merken als Pride en EV-Tec.

Informatie: Goedkope scootmobiel kopen | Extra hulp bij het kiezen | Prijzen | Een scootmobiel regelen via de gemeente Ameland (WMO) | Winkels in de buurt | Veelgestelde vragen

ProvincieFriesland
GemeenteAmeland
Postcode9164
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
PGB tarief€22,12 – €24,69 per uur
Veel gekozen merkPracticomfort R22 XL
Punt voor adviesIcare

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Ameland

U wilt graag een nieuwe scootmobiel. Echter, waar baseert u de keuze op? Er is een enorm assortiment met opties waar u mogelijk nooit eerder van gehoord hebt. Hoe vind ik de scooter die voldoet aan mijn wensen?Startpunt: bedenk zelf eerst waarvoor u hem wil gebruiken. Wil ik de mobiel ook kunnen meenemen, ga ik er elke dag op rijden, en zijn dit vooral korte of lange afstanden? Wanneer u deze vragen beantwoord hebt kunt u veel beter zoeken naar een goedkope scootmobiel in Ameland. Alle belangrijke info leest u online aan de hand van brochures, advies aan huis of via een adviseur in de winkel.

 • Een instap opvouwbare scootmobiel is te koop vanaf €930,00.
 • Een vast model met drie wielen en een bereik van 35 km begint zo rond de €1525,00.
 • Een model met 4 stevige wielen met veel comfort koopt u al vanaf €4850.

Hulp bij uw keuze april 2024

Heeft u wat meer achtergrondinformatie nodig bij het uitzoeken van de scootmobiel die past bij uw situatie? Onze specialisten staan voor u klaar. In onderstaande opsomming bieden wij de hoofdlijnen / keuzes van deze productgroep.

Inklapbare of vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Ameland is zonder moeite mee te nemen in de auto of trein en zal niet in de weg staan in uw woning. Handig voor in huis en voor kleine ritjes buitenshuis. Een vaste scootmobiel is wat groter en steviger, biedt meer comfort en heeft een hogere actieradius en snelheid. Een uitstekend model voor buitengebruik.

Waarom kiezen voor een model met 3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel rijdt lichter en kan kortere bochten maken. U kunt zich vrijer bewegen. Ideaal in de supermarkt. Daarnaast beschikt zo’n model met 3 wielen over meer beenruimte. De 4-wiel scootmobiel is steviger en voelt veiliger. Dit komt tot uiting in bochten en bij niveauverschillen. Een model met 4 wielen gaat meestal harder en biedt meer comfort.

Moet ik een hoge of lage actieradius?
De verschillende uitvoeringen variëren sterk wanneer we kijken naar actieradius. Dit is de afstand die u kunt rijden op één acculading. Gaat u vooral in/rondom huis rijden? Of rijdt u regelmatig ook korte afstanden (enkele minuten)? Een actieradius van 10 – 15 kilometer is vaak genoeg. Gaat u de mobiel echt gebruiken voor lange ritten naar omliggende dorpen of om lekker uit te waaien? Kijk dan naar modellen met een actieradius van minimaal 50 kilometer.

De maximale snelheid
Indien ude scooter voor grote afstanden gaat toepassen, dan moet de snelheid wel een beetje acceptabel zijn. Simpele opvouwbare scootmobielen gaan niet veel sneller dan 8 km per uur. Grote vaste modellen kunnen veel sneller rijden (tot wel 25 km/u). Scoots met groter accu’s (in Ah) hebben meestal een hogere topsnelheid. Onthoud: als u op de stoep rijdt mag u niet harder dan 6 km/uur.

Comfort & accessoires
Als u vaak lange ritten maakt of als u snel last heeft van nek of rug (bewegingsbeperking) is een comfortabele zitting essentieel. De premium scoots onderscheiden zich door maximale vering en een luxe zitting. Ga op onderzoek uit en kies voor een proefrit in Ameland en kies zelf hoeveel comfort u wilt.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat kost een een goede scootmobiel?

Onze experts hebben u net uitgelegd waar u zoal rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een scootmobiel. Maar wat kost nu een goede scootmobiel? De onkosten komen tot stand a.d.h.v. de fabrikant, de actieradius, de maximale snelheid en accessoires zoals achteruitkijkspiegels of een stokhouder. De gunstigste voertuigen zijn verkrijgbaar vanaf €505,00, de meest luxe uitvoeringen lopen al snel tegen de €5.700,00. In de onderstaande tabel staat de actuele prijs van de meest gekozen modellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Basis310 km8,5 km/u€600
Goed320 km10 km/u€1750
Goed435 km17 – 18 km/u€2900
Royaal475 km +22 km/u€8.000
Tabel met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Ameland
scootmobiel-kopen-ameland

Scootmobiel aanvragen gemeente Ameland via WMO

De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) verplicht gemeenten om mensen dusdanig te helpen dat zij thuis kunnen blijven wonen. Soms kunt u via deze WMO een model in bruikleen krijgen via het uitleenpunt of een PGB-budget ontvangen. Onder de WMO vallen ook de zogenaamde vervoersvoorzieningen. Onder andere een rolstoeltaxi en daarnaast een eigen scootmobiel. Heeft u een handicap maar wilt u wel graag in uw eigen huis blijven wonen en kunnen blijven deelnemen aan sociale activiteiten? Op dat moment kunt u aankloppen bij de gemeente Ameland. Er zijn meerdere voorzieningen die de gemeente u kan bieden.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): vanuit uw gemeente krijgt u een financiële compensatie waarmee u als hulpbehoevende zelf een aankoop kan doen.
 • Steun in natura: u krijgt meestal een scootmobiel in bruikleen. Onthoud hierbij dat dit type mogelijk niet aansluit op uw wensen.
 • Op het moment dat u kiest voor scootmobiel uitleen via het WMO rekent men een eigen bijdrage €19,50 per 4 weken.
 • De aanvraag kunt u doen bij de WMO specialist van de gemeente. Kort daarop plannen ze een kort gesprek in om gezamenlijk een maatwerkplan op te stellen. Na een aantal weken/maanden hoort u of u in aanmerking komt.
 • Heeft u tussendoor nog bedenkingen? Stel ze bij WMO-loket gemeente Ameland. Zowel telefonisch (0519555555), per mail (wmoloket@ameland.nl), of maak een afspraak bij het gemeentehuis (Jelmeraweg 1, 9162 EA, Ballum – Ameland). Bezoek ook www.ameland.nl voor achtergrondinformatie.
 • De gemeente hanteert een beslissingstermijn van 8 – 12 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Proefrit maken bij winkels en showrooms in de buurt

Om te bepalen welk model bij u past vindt u op deze website een uitgebreid keuzeadvies. Toch is het uittesten ook zeer handig. Gebruik maken van een gratis proefrit zorgt ervoor dat u een betere keuze kunt maken. Daar kunt u verschillende modellen uitproberen en kunt u de verkoper of specialist naar specificaties vragen. Rondom Ameland zijn diverse scootmobiel speciaalzaken actief. Een goede verkoopmedewerker helpt u graag bij het uitkiezen van de beste scootmobiel. In onderstaand overzicht zijn de adresgegevens te vinden van bedrijven, showrooms en zorgverleners + uitleenpunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
IcareSchoollaan 259161 CGHollum
WelzorgJupiterweg 168938 AELeeuwarden
VegroHenri Dunantweg 28934 ADLeeuwarden
Tabel met lokale winkels, aanbieders en zorginstellingen


Een thuisdemonstratie aanvragen in Ameland
Heeft u fysieke problemen en gaat het bezoeken van een showroom niet lukken? Er zijn gelukkig alternatieven. Deskundige leveranciers komen bij u thuis voor een thuisdemonstratie. In de volgende lijst ontdekt u uiteenlopende partijen waar u terecht kunt.

 • Practicomfort: Ervaren, gecertificeerde monteurs bij u in de buurt
 • Mango: Ook huur (v.a. €99 per maand)
 • Quingo: 3 jaar volledige garantie
 • Medipoint: Boven €25,- gratis thuisbezorgd
 • Welzorg: Expert op het gebied van PGB
 • Vegro: Altijd uit voorraad leverbaar
 • Totalezorgwinkel.nl: De thuiszorgwinkel van Nederland

Populaire uitvoeringen en opties
Hieronder treft u een lijstje met modellen die veel verkocht worden met specifiek de actieradius, snelheid en de mogelijke prijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Practicomfort R22 XL24 km6 km/u€ 1.130
Electric Mobility Balance40 km6 km/u€ 3.660
RvS van Seenus Mercurius 4 889SL40 km15 km/u€ 5.000
Mango Panther 440 km13 km/u€ 3.799
Tabel met populaire modellen april 2024

FAQ met veelgestelde vragen

Zijn er ook scootmobielen te huur?
Uiteraard is het een optie om een scootmobiel te huren in Ameland. Denk dan onder andere aan bijvoorbeeld Medipoint, Vegro of een andere zorgwinkel. Erg populair is nu ook de scootmobielpool. Voor een heel klein budget kan u tijdelijk voor enkele uren een voertuig gebruiken. Wilt u echter voor een langere periode huren? In dat geval is het verstandig om te kiezen voor een eigen exemplaar en/of te kijken naar lease-mogelijkheden.

Hoe zit het met onderhoud en garantie?
Showrooms (leveranciers van medische hulpmiddelen in Ameland) geven minimaal 2 jaar garantie op uw scoot. Natuurlijk kunt u dit verlengen tot 5, 7 of wel 10 jaar. Diverse merken geeft de keuze voor een omruilgarantie. Daarmee kunt u zonder verplichtingen een bepaald type testen. Het onderhouden van uw scootmobiel is niet iets om op te besparen. Om die reden is het verstandig om een onderhoudscontract af te sluiten. We spreken dan over een goed APK waarbij alle onderdelen goed worden geïnspecteerd. Aandachtspunten zijn claxon en geluidssignalen en de conditie van de accu.

Wat zijn de voor- en nadelen van een tweedehands model?
Inmiddels is de scootmobiel behoorlijk ingeburgerd. Het gevolg is dat er ook steeds meer tweedehands modellen zijn. De populariteit van de occasion zit ‘m in de investering (kosten): tegen lage kosten een kwalitatief product aanschaffen. Daarnaast kunt u de gebruikte scootmobiel vaak direct meenemen. Minpunten zijn een krasje, deukje of andere kleine gebruikssporen. Daarnaast zal de actieradius verslechterd zijn. Maak een lange proefrit om de actieradius van de accu te controleren. Er zijn veel online platformen zoals tweedehands-scootmobiel.nl waar gebruikte modellen worden verkocht.

Is het halen van een rijbewijs verplicht?
Als scootmobielrijder valt u onder de gehandicaptenvoertuigen. Het halen van een rijbewijs of bromfietscertificaat is niet noodzakelijk. Informeer zeker eens naar de mogelijkheden voor rijvaardigheidscursussen, praktijklessen en theorie. Binnen deze scootmobieltraining in Ameland worden onderwerpen behandeld alsde voorrangsregels en kunt u uw rijvaardigheid versterken. De verkeersregels zijn vrij eenvoudig: u bent welkom op voetpad, fietspad en de gewone weg. U mag rijden binnen en buiten de bebouwde kom. Houd rechts aan en laat duidelijk zien wanneer u afslaat. U mag niet rijden op autowegen en snelwegen.

Moet ik een scootmobiel verzekering afsluiten?
Een scootmobiel is volgens de wet een motorrijtuig. Een verzekering is dus altijd vereist (zowel op het moment dat u zich op de openbare weg begeeft, maar ook wanneer u er binnen gebruik van maakt). Ondanks de lage snelheid, een ongeluk zit in een klein hoekje. Schades die hieruit voortvloeien worden niet vergoed door de AVP (aansprakelijkheidsverzekering). Gaat u toch zonder verzekering de weg op? Dan kan u dat een boete opleveren van €280,00. Bovendien is eventuele schade niet verzekerd. U kunt kiezen uit WA en All-risk. De uitgebreide all-risk verzekering dekt alle schade (ook aan uw voertuig). Een goedkope WA-polis is er al vanaf €4,60 p/maand. Een verzekerd voertuig heeft aan de achterzijde een verzekeringsplaatje bevestigd.

Zijn rollators of rolstoelen voor mij geschikt?
Mensen die merken dat hun mobiliteit afneemt weten niet of ze nu een rollator, rolstoel of scootmobiel moeten kiezen. Het selecteren van een geschikt hulpmiddelen is essentieel voor het creëren van een veilige setting in huis. Een elektrische rolstoel of rollator is handig als u alleen heel kleine afstanden aflegt. Of als u kleine stukjes nog wel kunt lopen. Een opvouwbare scootmobiel biedt meer comfort en komt van pas als u wat langere stukken wilt reizen. Heeft u nog vragen? Ga dan in gesprek met een thuiszorginstantie of de plaatselijke zorgwinkel Ameland.

Kan ik deelnemen aan een scootmobielclub?
Wilt u gezellig samen rijden en mag u graag op nieuwe plekjes komen? U kunt zich aansluiten bij een scootmobielvereniging. In veel gebieden (ook in de provincie Friesland) kan men zich wenden tot deze verenigingen. Samen met een groep lekker naar buiten en maak tochtjes door wijken als: Centrum.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie