Scootmobiel Nijega

Oriënteert u zich op een goede scootmobiel in Nijega? Een scootmobiel is een elektrisch aangedreven voertuig voor mindervaliden of mensen die niet meer zo mobiel zijn (mobiliteitsbeperking). Door dit elektrische vervoersmiddel voelt u zich wendbaar en kunt u weer op eigen houtje de deur uit. Wat is nu de juiste scootmobiel voor mij? Deze website biedt een helpende hand bij bij de aanschaf van uw (eerste) mobiel. Op Scootzorg.nl vind u een uitgebreid keuzeadvies en informatie over onderwerpen als WMO (eigen bijdrage), de kosten van een goed model, het aanvragen van een thuisdemonstratie, de regels in het verkeer en rijlessen en cursussen.

 • Een scootmobiel is eigenlijk een scooter met 3 of 4 wielen en is zeer geschikt voor mindervaliden.
 • Voordelen: u bent minder afhankelijk en een hoge mate van comfort.
 • De tarieven fluctueren zo tussen de €550,00 tot zo’n €6.000,00.
 • Onder bepaalde voorwaarden krijgt u een model toegewezen via de WMO bij de gemeente Smallingerland (https://www.smallingerland.nl).
 • In de regio kan men terecht bij diverse showrooms / winkels (of dealer) van bekende merken als RvS van Seenus en Freerider.

Informatie: Goedkope scootmobiel kopen | Aankooptips | Kosten (juli 2021) | Een scootmobiel aanschaffen via de gemeente Smallingerland (WMO) | Winkels in de buurt | Handige FAQ met veelgestelde vragen

ProvincieFriesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9217
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
PGB tarief€18,77 per uur
Populair merkVermeiren Carpo LTD
Regionaal adviespuntHarting-Bank

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Nijega

U wilt een scootmobiel aanschaffen. Alleen, wat zijn belangrijke aspecten? Er is tegenwoordig een gigantisch aanbod met allerlei opties en eigenschappen. Hoe achterhaal ik het type dat voldoet aan mijn behoeften? Onze tip: ga eerst na wat u eigenlijk zoekt. Gebruik ik de scooter vooral binnen of buiten, ga ik ‘m iedere dag gebruiken, en ga ik dan lange of korte stukken rijden? Wanneer u deze vragen beantwoord hebt kan het zoeken beginnen naar een goedkope scootmobiel in Nijega. Dit kan online d.m.v. een uitgebreide brochure, een speciale thuisdemonstratie of door een showroom te bezoeken.

 • Een instap opvouwbare scootmobiel kost u rond de €710,00.
 • Een vast model met drie wielen en een bereik van zo’n 40 km begint zo rond de €1600,00.
 • Een stevige 4-wieler met een bereik van 60 km of meer is te koop vanaf €4200.

Tips van de expert juli 2021

Loopt u tegen problemen op bij het uitzoeken van de meest ideale scootmobiel? Onze specialisten staan voor u klaar. In onderstaande opsomming achterhaalt u de belangrijkste punten waar de scooters verschillen.

Verschil inklapbare en vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Nijega kan gemakkelijk mee in het openbaar vervoer en neemt niet al te veel ruimte in beslag. Een erg handzaam model voor binnen en voor ritje naar een winkel of de buren. Een vaste scootmobiel is stabieler, voelt veiliger, beschikt over uitstekende vering en zitting en heeft een hogere actieradius en snelheid. Bedoeld voor intensief gebruik buiten.

Een scootmobiel met 3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel is lichtgewicht en heeft een zeer gunstige draaicirkel. U kunt gemakkelijk alle kanten uit. Rijden in krappe ruimtes gaat eenvoudiger. Eveneens verschaft een scoot met 3 wielen extra beenruimte. Een 4-wiel scootmobiel is robuuster en rijdt wat veiliger. Dit is merkbaar als u de bochten instuurt en op minder slechte wegen. De variant met 4 wielen heeft een hogere topsnelheid en rijdt over het algemeen net wat comfortabeler.

Hoe zit het met de actieradius?
De verschillende uitvoeringen onderscheiden zich flink op het gebied van actieradius. Dit is de maximale afstand die u met een accu kunt afleggen. Gaat u hem alleen binnen gebruiken? Of rijdt u regelmatig ook korte afstanden (enkele minuten)? Een bereik van 15 kilometer is dan voldoende. Gebruikt u de scooter voor lange ritjes naar omliggende dorpen of komt u graag in de natuur? Dan adviseren wij een minimale accu van 85 Ah.

Snelheid
Wanneer u de scooter voor grote afstanden gaat toepassen, dan wilt u dit vast ook doen op een goede snelheid. Eenvoudige opvouwbare scootmobielen hebben een beperkte max. snelheid. Robuuste vaste modellen gaan wel 20 kilometer per uur. De wat grotere en sterkere accu’s hebben als bijkomend voordeel dat ze sneller kunnen. Regel: wanneer u op de stoep rijdt mag er niet harder dan 6 km per uur worden gereden.

Additioneel comfort
Als u vaak lange ritten maakt en zeker ook bij rugklachten (bewegingsbeperking) is een ergonomische zithouding van belang. Duurdere modellen onderscheiden zich door een uitstekende vering en een luxe stoel (in hoogte verstelbaar). Ga direct proefrijden in Nijega en laat u uitgebreid voorlichten.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Hoeveel kost een scootmobiel?

Onze experts hebben u net uitgelegd wat de onmisbare onderwerpen zijn als u een scootmobiel gaat uitkiezen. In deze paragraaf zoomen we in op de kosten. De kosten hebben te maken met de producent, het bereik, hoe hard de scoot kan en extra’s zoals achteruitkijkspiegels en een beenhoes. De gunstigste scoots zijn verkrijgbaar vanaf €530,00, de grote vaste scoots met veel opties hebben al snel een prijskaartje van €5.200,00. In het onderstaande overzicht staat de huidige prijs van een aantal types.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Simpel38 km6,5 km/u€500
Prima315 – 25 km11 km/u€1800
Goed440 km16 km/u€3300
Professioneel485 km20 km/u€6.500
Schema met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Nijega
scootmobiel-kopen-nijega

Scootmobiel aanvragen gemeente Smallingerland via de WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verplicht gemeenten om mensen te ondersteunen met zelfstandig wonen en deelnemen aan de samenleving. Soms kunt u via deze WMO bij een uitleenpunt een scoot lenen of een PGB-budget ontvangen. De vervoersvoorzieningen van de WMO bieden vaak uitkomst. Voorbeelden hiervan zijn een regiotaxi, een rolstoel maar zeker ook een scootmobiel. Bent u chronisch ziek maar wilt u toch zelfstandig blijven wonen en blijven deelnemen aan sociale activiteiten? In dat geval kunt u een beroep doen op uw gemeente Smallingerland. De gemeente kan helpen op verschillende manieren.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): dit is een vast budget wat u mag inzetten en waarmee u op eigen houtje een mobiel kunt kopen.
 • Steun in natura: u kunt gebruik maken van een leen-scootmobiel. Het is goed om te weten dat u weinig tot geen invloed hebt op het type.
 • Wanneer u een scootmobiel leent via het WMO betaalt men €57 per kwartaal (eigen bijdrage).
 • Aanmelden kan bij het WMO-loket. Daaropvolgend plannen ze een kort gesprek in om te kijken waar u recht op hebt in de gemeente. Binnen een aantal weken krijgt u bericht of de aanvraag wordt gehonoreerd.
 • Voor extra info of advies kunt u terecht bij WMO-loket gemeente Smallingerland. Bij vragen kunt u bellen (0512581234), mailen (gemeente@smallingerland.nl), of maak een afspraak bij het gemeentehuis (Gauke Boelensstraat 2, 9203 RM, Drachten). Bekijk ook www.smallingerland.nl voor extra informatie.
 • Men hanteert een beslissingstermijn van om en nabij 8 – 12 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Bekijk adressen van showrooms voor gratis proefrit

Om een passend model te vinden treft u op deze pagina veel nuttige informatie en kooptips. Maar uiteindelijk geeft een testrit een compleet beeld. Een gratis proefrit maken bij een winkel of aan huis is dan de juiste oplossing. Bij een winkel of showroom kan men een heleboel modellen uitproberen en kunt u direct vragen stellen aan de adviseur. In de omgeving Nijega kunt u terecht bij een aantal showrooms. Een betrouwbare expert zal u verder ondersteunen bij het uitkiezen van de beste scootmobiel. In onderstaande lijst vind u de adresgegevens van speciaalzaken, showrooms en thuiszorginstellingen en WMO uitgiftepunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
Harting-BankJade 329207 GLDrachten
HulpmiddelencentrumBurgemeester Wuiteweg 389203 KLDrachten
WelzorgDe Lange West 969201 CHDrachten
Tabel met adresgegevens van leveranciers, winkels en zorginstellingen


Een thuisdemonstratie aanvragen in Nijega
Loopt u moeilijk en kan u niet naar de winkel toe? In dat geval kunt u kiezen voor een thuisdemo. Een aantal leveranciers hebben een speciaal team voor thuisdemonstraties. Onderstaand bekijkt u de meest bekende aanbieders die voor u een thuisdemo kunnen geven.

 • Practicomfort: Alleen topmerken
 • Mango: Gratis catalogus aanvragen
 • Quingo: Optimaal zitcomfort die ergonomisch correct en verantwoord is
 • Medipoint: Zowel budget als luxe modellen
 • Welzorg: Expert op het gebied van PGB
 • Vegro: Altijd uit voorraad leverbaar
 • Totalezorgwinkel.nl: Komt met 3 scootmobielen bij u thuis

Overzicht met populaire scoots
Hierna bekijkt u een lijst met daarin succesvolle merken en modellen inclusief de actieradius, de snelheid van het model en een verwachte verkoopprijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Vermeiren Carpo LTD45 km15 km/u€ 2.990
Practicomfort Cyclone 15-3W40 km15 km/u€ 5.000
Shoprider 888 3L38 km8 km/u€ 3.960
Practicomfort Dixie EMC40 km6,4 km/u€ 5.000
Overzicht met populaire scoots juli 2021

Bekijk de veelgestelde vragen

Ik wil een scootmobiel huren, kan dat?
Ja, het is mogelijk om een scootmobiel te huren in Nijega. Dat doet men o.a. via een partij zoals Vegro, Medipoint of een lokale winkel. Steeds meer gemeenten zetten nu ook in op de scootmobielpool. Voor een klein bedrag kan men voor een bepaalde tijd een scoot lenen. Heeft u echter behoefte aan huur voor een langere periode? In die situatie raden we zeker aan zelf een model aan te schaffen of een leasecontract te nemen.

Heb ik een onderhoudscontract nodig?
Verkopers (leveranciers van medische hulpmiddelen in Nijega) hanteren standaard een garantietermijn van 2 jaar. Doorgaans is het mogelijk dit te verlengen (tot wel 10 jaar). Meerdere aanbieders van scootmobielen adverteren met een unieke omruilgarantie. Zo kunt u zonder verplichtingen een bepaald type testen. Regelmatig een onderhoudsbeurt is ook essentieel. Daarom raden wij aan om te kiezen voor een onderhoudscontract. Dit wordt ook wel de APK genoemd waarbij alle onderdelen goed worden geïnspecteerd. Daarbij kijkt de specialist naar o.a. koolborstels en de accu(lader).

Is het verstandig om een tweedehands model te kopen?
Het aantal scootmobielen in Nederland neemt flink toe. Het gevolg? Steeds meer tweedehands scooters. De populariteit van de occasion zit ‘m in een aantrekkelijk prijskaartje: voor weinig geld is een goede scoot binnen handbereik. Daarnaast kunt u de mobiel meteen in gebruik nemen, er is geen levertijd. Waar u op moet letten zijn gebruikssporen en eventuele mankementen. Ook kan de actieradius flink verslechterd zijn. Neem iemand mee om samen een testrit te rijden om te zien hoe de conditie is. Er zijn genoeg digitale platformen zoals herbruikt.nl waar u advertenties van gebruikte modellen kunt doorzoeken.

Is het halen van een rijbewijs verplicht?
Als voertuig bestuurder valt u onder de gehandicaptenvoertuigen. Een rijbewijs of bromfietscertificaat is niet verplicht. U bent vrij om te gaan naar een rijvaardigheidscursus of theorielessen volgen. In een erkende scootmobieltraining in Nijega behandeld u zaken zoals verkeerstheorie en kunt u uw rijtechniek verbeteren. Het uitgangspunt van de regels in het verkeer zijn: u mag rijden op voetpad, fietspad en de gewone weg. Het voertuig is buiten en binnen de bebouwde kom toegestaan. Houd rechts aan en geef altijd duidelijk richting aan. Autowegen en snelwegen zijn verboden.

Moet ik verplicht een scootmobiel verzekering afsluiten?
Scootmobielen worden voor de wet gezien als motorrijtuigen. Het verzekeren hiervan is altijd verplicht (zowel in de gevallen dat u buiten rijdt in uw woonplaats, en tevens voor al het gebruik binnen). Ondanks de lage snelheid, kan er maar zo een klein ongeluk gebeuren. Gevolgschade wordt niet verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Gaat u toch zonder verzekering de weg op? Dan kunt u een flinke boete krijgen (€280). Mocht u onverzekerd schade rijden, dan wordt dit dus niet gedekt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen WA en All-risk polissen. De all-risk polis vergoedt ook uw eigen schade. Gemiddeld kost zo’n WA-verzekering €4,90 p/maand. Een verzekerde scoot heeft een verzekeringsplaatje of sticker aan de achterkant.

Is een rollator of rolstoel een goed alternatief?
Mensen met een afnemende mobiliteit overwegen naast een scootmobiel vaak ook een rollator of rolstoel. Het aanvragen van betrouwbare hulpmiddelen is noodzakelijk om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Een elektrische rolstoel of rollator volstaat bij de wat kortere afstanden. Of wanneer u af en toe wat ondersteuning wilt. De opvouwbare scootmobiel kan meer ondersteuning bieden en is vooral relevant als u helemaal zelfstandig wilt blijven. Nog vragen? Bespreek dit dan met een thuiszorginstelling of de regionale zorgwinkel Nijega.

Hoe kan ik me aansluiten bij een scootmobielclub?
Wilt u niet geïsoleerd raken en gezellige lange tochten maken? Neem dan deel aan een scootmobielvereniging. Vrijwel overal (met name ook in de provincie Friesland) zijn deze verenigingen actief. Gezellig een praatje maken en tour door wijken zoals: Drachten, Overig Smallingerland.

Plaats een reactie