Scootmobiel Utrecht

Zoekt u een goede scootmobiel in Utrecht? Een scootmobiel is een voertuig met 3 of 4 wielen speciaal voor mensen die slecht ter been zijn (mobiliteitsbeperking). Met behulp van dit elektrische voertuig bent u mobiel en onafhankelijk, en kunt u er weer zorgeloos op uit trekken. Wat is nu de juiste scootmobiel voor mij? De website Scootzorg.nl is er om u te helpen bij het gehele aankoopproces. Via Scootzorg.nl treft u tips voor het kiezen van het juiste model en extra info over onderwerpen zoals de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning), de actuele prijzen, een thuisdemo, veiligheid in het verkeer en rijvaardigheidscursussen.

 • Een scootmobiel is een elektrisch vervoersmiddel voor mindervaliden of mensen die niet meer zo mobiel zijn.
 • De meest genoemde voordelen: het vergroot uw zelfvertrouwen en een hoge mate van comfort.
 • De kosten schommelen tussen €550,00 en wel €5.000,00.
 • In enkele gevallen kunt u een scootmobiel (in bruikleen) krijgen via de WMO bij de gemeente Utrecht (https://www.utrecht.nl).
 • In uw regio maakt u snel een eenvoudig een afspraak bij een winkel of showroom waar men u uitgebreid advies kan geven over merken zoals Life and mobility en DKCity.

Informatie: Goedkope scootmobiel kopen | Criteria waar u op moet letten (advies) | Geschatte kosten | Scootmobiel tegemoetkoming aanvragen bij de gemeente Utrecht (WMO) | Winkels in de buurt | Veelgestelde vragen (en antwoorden)

ProvincieUtrecht
GemeenteUtrecht
Postcode3554
WMO Beslissingstermijn8 weken
PGB kosten€18 per uur
Veel gekozen scootmobielShoprider 889SLBF
Regionaal adviespuntHarting-Bank

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Utrecht

U wilt weer zelfstandig zijn met een scootmobiel. Hoe maakt u een goede selectie? Er is een enorm assortiment met allerlei opties en eigenschappen. Dus, hoe vind ik dan een scooter die in lijn is met mijn situatie? Beginpunt: noteer waar u het allemaal voor wilt gebruiken. Ga ik de elektrische scooter binnen of buiten gebruiken, is het voor dagelijks gebruik, en gebruik ik het voor korte- of lange ritjes? Wanneer u dit goed bekeken hebt kan het zoeken beginnen naar een goedkope scootmobiel in Utrecht. Dit kan via internet middels een brochure per post, advies aan huis of via adviseurs in de showroom.

 • Een eenvoudige opvouwbare scootmobiel kost u rond de €600,00.
 • Een flexibele scooter met 3 wielen en 30 km actieradius koopt u al vanaf €2375,00.
 • Een extra luxe 4 wielen scooter met een bereik van 60 km of meer koopt u al vanaf €3850.

Aankooptips mei 2024

Zoekt u naar wat extra ondersteuning bij het vinden van de beste scootmobiel van dit moment? Wij hebben een aantal belangrijke punten uiteengezet. In de box hieronder achterhaalt u belangrijke aspecten voor het aankoopproces.

Vaste of inklapbare scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Utrecht kan gemakkelijk mee in het openbaar vervoer en neemt niet al te veel ruimte in beslag. In eerste instantie geschikt voor gebruik in huis en korte afstanden buitenshuis. Een vaste scootmobiel is robuuster en steviger, is comfortabeler en kan veel meer kilometers op 1 accu afleggen. Bedoeld voor intensief gebruik buiten.

3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel is makkelijker te tillen en heeft een kleinere draaicirkel. U bent meer wendbaar. Dit merkt u bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Tevens beschikt zo’n model met 3 wielen over meer beenruimte. De 4-wiel scootmobiel is meer robuust en rijdt wat veiliger. Dat is vooral zichtbaar als u een scherpe bocht maakt of als u een drempel overgaat. Een scooter met 4 wielen haalt een hogere snelheid en geeft een meer comfortabel gevoel.

Welke actieradius heb ik nodig?
De verschillende uitvoeringen verschillen flink wanneer we kijken naar actieradius. Dit slaat op de maximale te rijden afstand in KM op één accu. Gaat u hem alleen binnen gebruiken? Of voor een bezoekje aan de supermarkt? Een 12 Ah accu (10 – 12 km) is vaak genoeg. Kiest u ervoor om vaker en langer te rijden naar shoppingcentra of het bos? U kunt dan het beste kiezen voor een bereik van tenminste 50 km.

De maximale snelheid
In de situatie dat u de scoot veel gaat gebruiken, dan wilt u natuurlijk ook dat er een beetje tempo in zit. Eenvoudige opvouwbare scootmobielen gaan maximaal 10 kilometer per uur.De luxe vaste modellen halen een veelvoud daarvan (tussen de 20 en 30 km/u). Scoot met meerdere accu’s hebben vaak ook een hogere snelheid. Vergeet niet: op de stoep mag u niet harder dan 6 km/uur.

Comfort en extra opties
Bij het dagelijks gebruiken van een scoot of als u snel last heeft van nek of rug (bewegingsbeperking) dan moet u het aspect comfort niet onderschatten. Professionele modellen hebben grote veringen en een multifunctionele stoel. Boek een proefrit in Utrecht om zelf verschillende modellen uit te proberen.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat kost een scootmobiel?

We hebben uitgelegd waar u zoal rekening mee moet houden als u een scootmobiel gaat uitkiezen. Maar wat kost nu een goede scootmobiel? De kostprijzen komen tot stand a.d.h.v. het merk, het bereik, de maximale snelheid en aanvullende opties zoals achteruitkijkspiegels & een windscherm. De aantrekkelijkste voertuigen beginnen bij €515,00, de geavanceerde modellen lopen al gauw op tot €6.000,00. In deze tabel vergelijkt u de huidige prijs van de meest gekozen modellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Budget313 km8,5 km/u€700
Verbeterd315 – 20 km12 km/u€1600
Geavanceerd450 km17 – 18 km/u€2700
Topper480 km+21 km/u€6.750
Schema met de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Utrecht
scootmobiel-kopen-utrecht

Scootmobiel aanvragen gemeente Utrecht via WMO

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verplicht gemeenten om te zorgen dat mensen thuis kunnen blijven wonen. Soms kunt u middels deze WMO een scoot voor korte tijd lenen via het uitleenpunt of middels uw PGB budget zelf een aankoop doen. Vervoersvoorzieningen binnen de WMO zijn er in verschillende vormen. Denk hierbij aan een regiotaxi, een rolstoel en daarnaast een eigen scootmobiel. Bent u slecht ter been maar wilt u toch zelfstandig blijven wonen en wilt u kunnen blijven deelnemen aan het alledaagse leven? Dan kunt u een verzoek indienen bij de gemeente Utrecht. De gemeenten bieden voorzieningen die u kunnen ontlasten.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): dit is een financiële tegemoetkoming waarmee u zelf een scoot kunt aanschaffen.
 • Steun in natura: u ontvangt een scoot vanuit de gemeente (nieuw of gebruikt). Bedenk wel dat u niet zelf mag kiezen wat voor model het wordt.
 • Indien u kiest voor scootmobiel uitleen binnen de WMO betaalt u €19,00 eigen bijdrage p/maand per huishouden.
 • De aanvraag kunt u doen via het WMO-loket. Een paar weken later volgt er een keukentafelgesprek om gezamenlijk een maatwerkplan op te stellen. Binnen een aantal weken ontvangt u per mail/post een voorstel.
 • U kunt altijd tussentijds contact opnemen met WMO-loket gemeente Utrecht. Vragen? Dat kan telefonisch (0302869500), e-mailen (wmo@utrecht.nl), of bezoek het stadhuis (Postbus 2402, 3500 GK, Utrecht). Bekijk ook www.utrecht.nl voor achtergrondinformatie.
 • De gemeente hanteert een beslissingstermijn van 8 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Bekijk adressen van showrooms voor gratis proefrit

Om te bepalen welk model bij u past vindt u op Scootzorg.nl nuttige informatie die u kunnen helpen. Maar onderaan de streep moet u het zelf ervaren. De gratis proefrit biedt in dat geval uitkomst. Zo kunt u modellen met 3 of 4 wielen uitproberen en kunt u tot een goed besluit komen. In de regio Utrecht zijn er diverse winkels en showrooms te vinden. Een betrouwbare expert zal u verder ondersteunen bij het aanschaffen van de beste scootmobiel. In onderstaand overzicht staan meerdere vestigingen van winkels, speciaalzaken en zorginstellingen + uitleenpunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
Harting-BankReactorweg 1603542 ADUtrecht
VegroHaroekoeplein 143531 WNUtrecht
WelzorgVan Bijnkershoeklaan 103527 XLUtrecht
Tabel met contactgegevens van aanbieders en leveranciers van scootmobielen


De thuisdemonstratie aanvragen in Utrecht
Heeft u fysieke problemen en gaat het bezoeken van een showroom niet lukken? Dat hoeft geen probleem te zijn. Een aantal leveranciers regelen op korte termijn thuisdemonstraties. In de volgende opsomming treft u de beste merken die u daarbij kunnen ondersteunen.

 • Practicomfort: Gratis omruilgarantie
 • Mango: Altijd met ANWB pechhulp
 • Quingo: Heel wendbaar (korte draaicirkel)
 • Medipoint: 60 echte winkels door heel nederland
 • Welzorg: Ervaren adviseurs helpen bij het maken van de juiste keuze
 • Vegro: Specialist voor langer thuiswonen
 • Totalezorgwinkel.nl: Regelt ook verzekering, pechhulp en onderhoud aan huis

Veel gekozen uitvoeringen
In de paragraaf hierna verstrekken we een lijstje met veel verkochte modellen met o.a. de actieradius, de maximale snelheid en een verwachte verkoopprijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Shoprider 889SLBF32 km14 km/u€ 6.036
Life and mobility Primo 340 km12 km/u€ 3.295
Molenaar AvantGarde 415 km6 km/u€ 1.990
Pride Libre XL 416 km6 km/u€ 785
Schema met populaire scoots mei 2024

Veelgestelde vragen (FAQ)

Kan ik ook een scootmobiel huren?
Wie tijdelijk iets nodig heeft kan ook een scootmobiel huren in Utrecht. Dit kunt u doen bij een partij zoals Vegro, Medipoint of een lokale winkel. Gemeenten bieden soms een handige scootmobielpool. Voor een klein bedrag mag u dan een dag(deel) gebruik maken van deze service. Heeft u echter behoefte aan huur voor een langere periode? In die situatie is het alternatief om eens een showroom te bezoeken of te kiezen voor private-lease.

Hoe zit het met het onderhoud?
Leveranciers (leveranciers van medische hulpmiddelen in Utrecht) hanteren standaard een garantietermijn van 2 jaar. Uiteraard is het mogelijk om dit uit te breiden tot wel 10 jaar. Meerdere scootmobiel leveranciers adverteren met een unieke omruilgarantie. Zo kunt u op uw gemak 1 of 2 weken een bepaald type proberen. Het onderhoud van de scootmobiel is cruciaal. Daarom is het handig om te kiezen voor een onderhoudscontract. Dit is een soort jaarlijkse APK waarbij de veiligheid van uw product wordt gewaarborgd. Aandachtspunten zijn verlichting + richtingaanwijzer en de accu.

Waar moet ik op letten bij een tweedehands model?
In Nederland zijn de laatste jaren veel scootmobielen verkocht. Het gevolg is dat er ook steeds meer tweedehands modellen zijn. Een belangrijk voordeel van een occasion is de prijs: ook met beperkte financiële middelen is een goede scoot binnen handbereik. Bovendien is er vaak geen levertijd. Negatieve aspecten zijn krassen, deuken en technische problemen. Het kan ook zijn dat de accu minder presteert. Maak een lange proefrit om de kwaliteit van de accu te beoordelen. Er zijn veel online platformen zoals scootmobielspecialist.nl waar u gebruikte modellen in de buurt kunt vinden.

Moet ik een rijbewijs hebben?
Als bestuurder van een scootmobiel volgt u de regels voor gehandicaptenvoertuigen. Een rijbewijs of bromfietscertificaat is niet verplicht. Wel kunt u kiezen voor een rijvaardigheidscursus of theorielessen volgen. Bij zo’n scootmobieltraining in Utrecht worden onderwerpen behandeld alsverkeerstheorie en en kunt u uw behendigheid ontwikkelen. In de basis zijn de verkeersregels eenvoudig: het voertuig mag deelnemen aan het verkeer op het voetpad, fietspad en de rijbaan. U mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom rijden. Waar u ook rijdt, blijf altijd rechts en draag bij voorkeur een veiligheidshesje. Autowegen en snelwegen zijn verboden.

Is het verplicht om de scootmobiel te verzekeren?
Scootmobielen worden voor de wet gezien als motorrijtuigen. U sluit altijd een verzekering af (zowel op het moment dat u op de openbare weg rijdt, en tevens voor al het gebruik binnen). Ondanks de lage snelheid, kan er toch altijd wat gebeuren. Dergelijke schades vallen niet onder de AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren). Rijdt u rond zonder verzekering? Dan kunt u daarvoor een bekeuring krijgen. De kosten moet u dan volledig zelfstandig betalen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen WA en All-risk polissen. De all-risk polis vergoedt ook uw eigen schade. WA-verzekeringen zijn er vanaf €4,20 p/maand. Een voertuig dat verzekerd is herkent u aan het verzekeringsplaatje achterop.

Wat zijn de voordelen van een rollator of rolstoel?
Mensen met een afnemende mobiliteit twijfelen nog tussen een rollator, rolstoel of scootmobiel. Het aanvragen van betrouwbare hulpmiddelen is noodzakelijk om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Een rollator of elektrische rolstoel is soms voldoende voor korte afstanden. Of als u deels nog wel zelf kunt lopen. Een opvouwbare scootmobiel biedt extra flexibiliteit en is vooral relevant als u helemaal zelfstandig wilt blijven. Twijfel? Leg uw bedenkingen dan voor aan een thuiszorginstelling of de regionale zorgwinkel Utrecht.

Wat is precies een scootmobielclub?
Wilt u gezellig samen rijden en vindt u het heerlijk om rond te cruisen? Word lid van een scootmobielvereniging voor nog meer rijplezier. In veel gebieden (ook in de provincie Utrecht) zijn deze verenigingen actief. Geniet van het sociale contact en verken samen de wijken als: West, Noordwest, Overvecht, Noordoost, Oost, Binnenstad, Zuid, Zuidwest, Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie