Scootmobiel Spijkerboor

Overweegt u de aanschaf van een scootmobiel in Spijkerboor? Een scootmobiel is een scooter met elektrische aandrijving voor mindervaliden of mensen die niet meer zo mobiel zijn (mobiliteitsbeperking). Door deze speciale scooter blijft u langer mobiel en kunt u weer zorgeloos op pad. Alleen, welke scootmobiel moet ik kiezen? Onze specialist biedt praktische info bij het kiezen van het juiste model. Op Scootzorg.nl bekijkt u handige tips en belangrijke info over onder andere Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), de kosten waar u rekening mee moet houden, winkels in de buurt, veiligheid in het verkeer en rijvaardigheidscursussen.

 • Een scootmobiel is een voertuig met 3 of 4 wielen voor mensen die niet (of minder) goed ter been zijn.
 • Meest gehoorde voordelen: u vergroot uw zelfstandigheid en een hoge mate van veiligheid.
 • De kosten wisselen sterk tussen €500,00 tot wel €4.500,00.
 • Mogelijk kunt u zelfs een scootmobiel toegewezen krijgen via de WMO bij de gemeente Aa en Hunze (https://www.aaenhunze.nl).
 • In de omgeving kunt u terecht bij meerdere winkels en showrooms waar u zelf eens een scooter kunt ervaren van een merk zoals Drive en Medema.

Informatie: Goedkope scootmobiel kopen | Criteria waar u op moet letten (advies) | Kosten (februari 2023) | Scootmobiel vergoeding via de gemeente Aa en Hunze (WMO) | Regionale winkels | FAQ met veelgestelde vragen

ProvincieDrenthe
GemeenteAa en Hunze
Postcode9656
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
PGB vergoeding€14,09 – €20,31 per uur
Populaire scootmobielExcel Travelux Boost 4
AdviespuntZorggroep Meander Veenkade

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Spijkerboor

U wilt weer zelfstandig zijn met een scootmobiel. Op welke producteigenschappen moet u letten? Scootmobielen zijn er in vele soorten en maten met eigenschappen die volstrekt nieuw zijn. Hoe vind ik de scooter die matcht met mijn verwachtingen? Onze tip: ga eerst na wat u eigenlijk zoekt. Wil ik de mobiel ook kunnen meenemen, ga ik ‘m iedere dag gebruiken, en hoeveel kilometers ga ik maken? Als u dit goed bekeken hebt kunt u gericht zoeken naar een goedkope scootmobiel in Spijkerboor. U vind uitgebreide info online aan de hand van brochures, een uitgebreide thuisdemonstratie of door langs te gaan bij een winkel.

 • Een simpele opvouwbare scootmobiel vindt u al vanaf €650,00.
 • Een iets geavanceerder model met 3 wielen en 30 – 40 km actieradius is te koop vanaf €2400,00.
 • Een stevige 4-wieler met een comfortabele zit is te koop vanaf €3150.

Advies van de specialist februari 2023

Loopt u tegen problemen op bij het kiezen van de scootmobiel met de beste prijs-kwaliteitverhouding? Wij helpen u graag snel verder. Hieronder bieden wij een aantal belangrijke criteria.

Inklapbare of vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Spijkerboor kunt u eenvoudig meenemen in het vliegtuig of OV en zal niet in de weg staan in uw woning. Een erg handzaam model voor binnen en voor korte ritten naar het winkelcentrum. Een vaste scootmobiel is stabieler, voelt veiliger, heeft grote banden, meer comfort en kan een stuk harder en langer rijden. Zeer geschikt voor gebruik buiten.

3 of 4 wielen, wat is beter?
Een 3-wiel scootmobiel is hanteerbaarder en een handige korte draaicirkel. U kunt gemakkelijk alle kanten uit. Rijden in krappe ruimtes gaat eenvoudiger. Tevens heeft 3 wielen als voordeel dat er wat meer beenruimte overblijft. De 4-wiel scootmobiel is wat sterker/stabieler wat zorgt voor een veilige rijervaring. Deze stabiliteit komt vooral tot uiting in snelle bochten of op hobbelige weggetjes. Een scoot met 4 wielen kan harder en rijdt over het algemeen net wat comfortabeler.

Hoe zit het met de actieradius?
De scoots verschillen nogal als we inzoomen op de actieradius. Dit slaat op de maximale te rijden afstand in KM op één accu. Rijdt u alleen in huis? Of om de boodschappen te doen? Een bereik van 20 km is dan afdoende. Denk u eraan veel te gaan rijden naar het winkelcentrum of de lokale buurtcentra? In die situaties kiest u voor een actieradius van minimaal 50 kilometer.

Minimale snelheid
Indien uintensief gebruik maakt van uw mobiel, dan wilt u dat uiteraard wel op een prettig tempo kunnen doen. De budget opvouwbare scootmobielen hebben een beperkte max. snelheid. De luxe vaste modellen gaan wel 20 kilometer per uur. Modellen met een grotere accu hebben vaak ook meer vermogen / topsnelheid. Let op: wanneer u op de stoep rijdt mag u niet harder dan 6 km/uur.

Comfort en extra’s
Als u elke dag lange ritten maakt en zeker ook bij rug- en nekklachten (bewegingsbeperking) dan moet u het aspect comfort niet onderschatten. De premium scoots worden gekenmerkt door een uniek veringssysteem en zijn helemaal in te stellen naar uw wensen. Doe een aanvraag voor een proefrit in Spijkerboor en probeer alle luxe opties zelf uit.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Hoeveel kost een scootmobiel?

We hebben uitgelegd waar u op moet letten bij het kopen van een scootmobiel. Nu gaan we wat dieper in op de gemiddelde kosten. De kostprijzen komen tot stand a.d.h.v. de leverancier, de grootte van de accu, de maximale snelheid en optionele extra’s zoals oprijplaten en een beenhoes. De voordeligste voertuigen zijn verkrijgbaar vanaf €500,00, de luxe uitgevoerde modellen kosten al gauw €6.400,00. In het onderstaande overzicht vergelijkt u de actuele prijs van een aantal types.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Beginner310 km6,5 km/u€750
Goed325 km10 km/u€1850
Uitstekend460 km15 – 17 km/u€4000
Topper475 km20 km/u€9.000
Voorbeeld van de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Spijkerboor
scootmobiel-kopen-spijkerboor

Scootmobiel aanvragen gemeente Aa en Hunze via WMO

De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) stelt gemeenten verplicht om mensen te helpen die moeite hebben met zelfstandig wonen. Soms kunt u via deze WMO een scoot tijdelijk in gebruik nemen via het uitleenpunt of een PGB-budget toegewezen krijgen. De WMO omvat namelijk ook vervoersvoorzieningen. Voorbeelden hiervan zijn een regiotaxi, een rolstoel maar ook een scootmobiel. Ervaart u medische ongemakken maar wilt u wel in uw eigen woning blijven wonen en wilt u actief blijven in de maatschappij? In dat geval kunt u hulp vragen bij de gemeente Aa en Hunze. De gemeente kan helpen op verschillende manieren.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): u krijgt een budget toegewezen waarmee u zelfstandig een scootmobiel mag kopen.
 • Steun in natura: u krijgt meestal een scootmobiel in bruikleen. Houd er rekening mee dat dit type mogelijk niet aansluit op uw wensen.
 • Voor het lenen van een scootmobiel via de WMO berekent het CAK €57 per kwartaal (eigen bijdrage).
 • Aanmelden kan bij de WMO-balie. Vervolgens volgt er een keukentafelgesprek om te kijken waar uw behoefte aan heeft. Na een aantal weken/maanden hoort u of uw aanvraag is toegekend.
 • De aanvraag start bij het WMO-loket gemeente Aa en Hunze. Vragen? Dat kan telefonisch (0592263468), e-mailen (sociaalteam@aaenhunze.nl), of kom naar het gemeentehuis (Spiekersteeg 1, 9461 BH, Gieten). Bezoek ook www.aaenhunze.nl voor de huidige procedures.
 • De periode van aanvraag tot u bericht krijgt (beslissingstermijn) duurt circa 8 – 12 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Testrit inplannen bij showrooms of winkels

Om een passend model te vinden bieden wij informatie over de belangrijkste onderwerpen. Alleen, uiteindelijk is een live ervaring ook belangrijk. Het boeken van een gratis proefrit maakt een en andere verder inzichtelijk. Op die manier kan men een heleboel modellen uitproberen en zal het maken van een keuze een stuk gemakkelijker worden. In de omgeving Spijkerboor kunt u terecht bij een aantal showrooms. Een professionele adviseur zal u helpen bij het kopen van de beste scootmobiel. In de onderstaande tabel bekijkt u de adresgegevens van winkels, showrooms en zorgleveranciers + uitgiftepunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
Zorggroep Meander VeenkadeKaap de goede hoop 19642 APVeendam
La Luna CareErasmusweg 1459602 ADHoogezand
Zorggroep Meander locatie MusselparkNijverheidslaan 19581 EJMusselkanaal
Tabel met adresgegevens van leveranciers, winkels en zorginstellingen


Een thuisdemonstratie aanvragen in Spijkerboor
Heeft u medische problemen en kan u niet naar de winkel toe? Er zijn gelukkig alternatieven. Verschillende aanbieders regelen op korte termijn thuisdemonstraties. In de volgende opsomming treft u meerdere merken die voor u een thuisdemo kunnen geven.

 • Practicomfort: Een scootmobiel voor elke situatie
 • Mango: Ruim aanbod tweedehandse modellen
 • Quingo: 5 wielen en een hoge wendbaarheid
 • Medipoint: Een eigen ledenvereniging
 • Welzorg: Specialist in scoots, rollators, rolstoelen, handbikes
 • Vegro: Compleet aanbod hulpmiddelen voor thuis
 • Totalezorgwinkel.nl: Verschillende modellen van erkende merken

Veel verkochte modellen
Hierna schetsen wij een opsomming met bekende modellen en merken met daarbij het bereik, snelheid en een verwachte verkoopprijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Excel Travelux Boost 417 km7 km/u€ 1.034
Practicomfort Beaufort 4392826 km7 km/u€ 1.190
Meyra Ortopedia Ortocar 315 SPII55 km15 km/u€ 7.088
Sterling Diamond38 km15 km/u€ 3.511
Schema met populaire modellen februari 2023

FAQ met veelgestelde vragen

Is het mogelijk een scootmobiel te huren?
Wie tijdelijk iets nodig heeft kan ook een scootmobiel huren in Spijkerboor. Dat doet men o.a. via een thuiszorgwinkel of een speciaalzaak. Wellicht is ook de scootmobielpool het overwegen waard. Tegen een kleine vergoeding kan u tijdelijk voor enkele uren een voertuig gebruiken. Heeft u echter behoefte aan huur voor een langere periode? Dan is het verstandig om een model aan te schaffen of een leasecontract te nemen.

Hoe zit het met garantie en onderhoud?
Aanbieders (leveranciers van medische hulpmiddelen in Spijkerboor) leveren twee jaar garantie op de aankoop. Steeds vaker kunt u deze garantie met enkele jaren verlengen. Een groeiend aantal aanbieders werken met een omruilgarantie. Daarmee kunt u vrijblijvend een aantal dagen/weken een bepaald model uitproberen. De scootmobiel in onderhoud brengen is ook essentieel. Daarom kan u ervoor kiezen om meteen een onderhoudscontract te nemen. Dit wordt ook wel de APK genoemd waarbij alle onderdelen goed worden geïnspecteerd. Men let daarbij met name op stuurkolom afstelling en de staat van de accu.

Hoe verstandig is het om te kiezen voor een tweedehands model?
Inmiddels is de scootmobiel behoorlijk ingeburgerd. Er is dan ook steeds meer aanbod van tweedehands scoots. Het positieve aspect van een goede occasion is de lage prijs: ook met een klein budget koopt u een scoot die vaak in goede conditie is. Evenzeer kunt u de mobiel meteen in gebruik nemen, er is geen levertijd. Nadelen zijn krassen, deuken en technische problemen. Het kan ook zijn dat de accu minder presteert. Maak een lange proefrit om de actieradius van het voertuig te inspecteren. Op internet vindt u online marktplaatsen zoals scootmobielspecialist.nl waar gebruikte modellen worden verkocht.

Is het halen van een rijbewijs verplicht?
Als scootmobiel eigenaar valt u onder de gehandicaptenvoertuigen. Voor het besturen van dit voertuig heb je dus geen rijbewijs of bromfietscertificaat nodig. U kunt wel investeren in een rijvaardigheidscursus of theorielessen volgen. Bij zo’n scootmobieltraining in Spijkerboor worden onderwerpen behandeld alsde huidige verkeersregels en leert u bijvoorbeeld snelheid doseren. Het uitgangspunt van de regels in het verkeer zijn: u bent welkom op voet- en fietspad, en de openbare weg. U mag rijden binnen en buiten de bebouwde kom. Houd altijd zoveel mogelijk rechts en laat duidelijk zien wanneer u afslaat. Autowegen en snelwegen zijn uiteraard niet toegestaan.

Is het noodzakelijk een scootmobiel te verzekeren?
De scootmobiel valt onder de categorie motorrijtuig. U sluit altijd een verzekering af (zowel voor het geval dat u deelneemt aan het verkeer op de openbare weg, en tevens voor al het gebruik binnen). Hoewel u niet heel hard gaat, er kan er altijd iets gebeuren. Schades die hieruit voortvloeien worden niet vergoed door de AVP (aansprakelijkheidsverzekering). Gaat u toch zonder verzekering de weg op? Dan kunt u een flinke boete krijgen (€280). Mocht u onverzekerd schade rijden, dan wordt dit dus niet gedekt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen WA en All-risk polissen. De uitgebreide all-risk verzekering dekt alle schade (ook aan uw voertuig). Een goedkope WA-polis is er al vanaf €4,80 p/maand. Een verzekerd motorrijtuig herkent u aan het verzekeringsplaatje achterop.

Zijn rollators of rolstoelen voor mij geschikt?
Mensen die merken dat hun mobiliteit afneemt weten niet of ze nu een rollator, rolstoel of scootmobiel moeten kiezen. Het aanvragen van betrouwbare hulpmiddelen is noodzakelijk om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Een rollator of elektrische rolstoel is soms voldoende voor korte afstanden. Of wanneer u kleine stukken nog wel loopt. De opvouwbare scootmobiel kan veel meer aan en is vooral relevant als u helemaal zelfstandig wilt blijven. Twijfel? Neem dan eens contact op met een thuiszorginstantie of de plaatselijke zorgwinkel Spijkerboor.

Wat is precies een scootmobielclub?
Trekt u graag op met gelijkgestemden en houd u ervan om de omgeving te verkennen? Neem dan deel aan een scootmobielvereniging. In veel regio’s in Nederland (waaronder provincie Drenthe) zijn zulke initiatieven te vinden. Gezellig samen naar buiten en ervaar het plezier van rijden in de wijken: Annen, Eext, Anloo, Gasteren, Anderen, Schipborg, Eexterveen, Spijkerboor, Nieuw-Annerveen, Oud-Annerveen, Annerveenschekanaal, Eexterveenschekanaal, Eexterzandvoort, Gasselte, Gasselternijveen, Gasselternijveenschemond, Gieten, Gieterveen, Rolde, Grolloo, Ekehaar.

Plaats een reactie