Scootmobiel Opsterland

Zoekt u een goede scootmobiel in Opsterland? Een scootmobiel is een scooter met elektrische aandrijving voor mensen die niet goed ter been zijn of een beperking hebben (mobiliteitsbeperking). Door zo’n elektrische scooter behoud u uw mobiliteit en kunt u er weer zorgeloos op uit trekken. Het aanbod is enorm, welke scootmobiel is de juiste? Deze website biedt praktische info bij de aanschaf van uw (eerste) mobiel. Op deze website kunt u aan de slag met een uitgebreid keuzeadvies en aanvullende info over o.a. hoe het zit met de WMO, de gemiddelde kosten, de meest bekende aanbieders, regels en richtlijnen en rijlessen en cursussen.

 • Een scootmobiel is een elektrisch aangedreven voertuig voor mensen die niet (of minder) goed ter been zijn.
 • De voordelen: u vergroot uw zelfstandigheid en een comfortabele manier van reizen.
 • De tarieven fluctueren zo tussen de €800,00 tot wel €5.250,00.
 • Soms komt u in aanmerking voor een scootmobiel via de WMO bij de gemeente Opsterland (https://www.opsterland.nl).
 • In uw regio zijn er verschillende winkels en showrooms (of dealer) van bekende merken als RvS van Seenus en Inca.

Informatie: Goedkope scootmobiel kopen | Extra hulp bij het kiezen | Tarieven (maart 2024) | Een scootmobiel regelen via de gemeente Opsterland (WMO) | Showrooms bezoeken | FAQ met veelgestelde vragen

ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode9241
WMO Beslissingstermijn8 – 12 weken
PGB kosten€14 – €18,6 per uur
Populaire scootmobielPride Sonic 3
Punt voor adviesHarting-Bank

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Opsterland

U wilt een scootmobiel aanschaffen. Hoe kan u dan op een goede manier vergelijken? Er is tegenwoordig een gigantisch aanbod met allerlei opties en extra’s die u misschien helemaal niet kent. Dus, hoe vind ik dan een scooter die matcht met mijn situatie? Ons advies: beschrijf eerst wat u minimaal nodig heeft. Zoek ik een type voor binnen- of buitengebruik, is het voor dagelijks gebruik, en zijn dit vooral korte of lange afstanden? Wanneer u dit helder hebt kunt u gericht zoeken naar een goedkope scootmobiel in Opsterland. Dit kan via internet door een brochure aan te vragen, een speciale thuisdemonstratie of via adviseurs in de showroom.

 • Een instap opvouwbare scootmobiel is te koop vanaf €920,00.
 • Een vast model met drie wielen en een actieradius rond de 30 km kost u rond de €1900,00.
 • Een stevige 4-wieler met alle gemakken schaft u al aan vanaf c.a. €4250.

Tips van de expert maart 2024

Zou u graag verder geholpen worden bij het zoeken van de juiste scootmobiel? Wij helpen u graag snel verder. Hieronder bieden wij zaken waar u rekening mee moet houden.

Inklapbare of vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Opsterland kunt u eenvoudig meenemen in auto, bus of vliegtuig en komt van pas als u weinig opbergruimte heeft. Met name bedoeld voor gebruik in huis en voor kleine ritjes buitenshuis. De vaste scootmobiel is robuust, heeft extra comfortvoorzieningen en kan veel meer kilometers op 1 accu afleggen. Ideaal als u veel en lang onderweg bent.

Waarom kiezen voor een model met 3 of 4 wielen?
Een 3-wiel scootmobiel is makkelijker te tillen en heeft een kleinere draaicirkel. U kunt zich vrijer bewegen. Rijden in krappe ruimtes gaat eenvoudiger. Ook heeft 3 wielen als voordeel dat er wat meer beenruimte overblijft. De 4-wiel scootmobiel is robuuster en geeft u een veilige rijervaring. Dit komt tot uiting in snelle bochten en op minder slechte wegen. Een model met vier wielen heeft een hogere maximum snelheid en rijdt over het algemeen net wat comfortabeler.

Hoe hoog moet de actieradius zijn?
De merken onderscheiden zich enorm als het gaat om actieradius. Hiermee bedoelen wij de afstand die u kunt rijden met 1 accu. Gaat u vooral in/rondom huis rijden? Of voor een bezoekje aan de supermarkt? Een 12 Ah accu (10 – 12 km) is ruim voldoende. Denk u eraan veel te gaan rijden naar het centrum of komt u graag in de natuur? In die situaties kiest u voor een bereik van tenminste 50 km.

De maximum snelheid
Als u iedere dag lange stukken rijdt, dan wilt u dat uiteraard wel op een prettig tempo kunnen doen. De betaalbare opvouwbare scootmobielen gaan vaak maar 6 kilometer per uur. De luxe vaste modellen kunnen veel sneller rijden (tot wel 25 km/u). Modellen met een grotere accu kunnen meer vermogen geven (dus sneller rijden). Let op: als u op de stoep rijdt mag u niet harder dan 6 km/uur.

Comfort en extra’s
Als u elke dag lange ritten maakt of als u een zwakke rug heeft (bewegingsbeperking) is een ergonomisch ontwerp erg belangrijk. Luxueuze modellen verschaffen grote veringen en een verstelbare stoel. Boek een proefrit in Opsterland en probeer alle luxe opties zelf uit.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat kost een een goede scootmobiel?

U bent nu op de hoogte waar u op moet letten bij het aanschaffen van een scootmobiel. In het volgende gedeelte vertellen we meer over de kosten. De aanschafprijzen hebben te maken met de leverancier, het vermogen van de accu, de gemiddelde snelheid en randproducten als een autolift en een beschermhoes. De gunstigste modellen starten bij €550,00, de luxe uitgevoerde modellen lopen al gauw op tot €5.200,00. In deze tabel bekijkt u de richtprijs van een aantal modellen.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Eenvoudig312 km6,5 km/u€500
Goed325 km12 km/u€1250
Goed450 km17 – 18 km/u€3900
Topper480 km21 km/u€8.000
Voorbeeld van de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Opsterland
scootmobiel-kopen-opsterland

Scootmobiel aanvragen gemeente Opsterland via de WMO

De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) verplicht gemeenten om mensen te ondersteunen met zelfstandig wonen en deelnemen aan de samenleving. Soms kunt u via deze WMO een scoot voor korte tijd lenen via het uitleenpunt of een PGB-budget ontvangen. De vervoersvoorzieningen van de WMO bieden vaak uitkomst. Interessant zijn met name een rolstoel, regiotaxi en daarnaast een eigen scootmobiel. Heeft u een chronische aandoening maar wilt u toch zelfstandig blijven wonen en blijven deelnemen aan sociale activiteiten? Op dat moment kunt u een verzoek indienen bij de gemeente Opsterland. De gemeente kan helpen op verschillende manieren.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): vanuit de gemeente ontvangt u een bedrag waarmee u als hulpbehoevende zelf een aankoop kan doen.
 • Steun in natura: de gemeente geeft u een exemplaar in bruikleen. Minpunt is dat u niet zelf mag kiezen wat voor model het wordt.
 • Wanneer u een scootmobiel leent via het WMO betaalt u €57 per kwartaal (eigen bijdrage).
 • Informatie kan u inwinnen bij uw WMO adviseur. Daaropvolgend volgt een (telefonisch) gesprek om samen te kijken waar ondersteuning nodig is. Daarna zal de gemeente u laten weten of de aanvraag voldoet.
 • U kunt altijd tussentijds contact opnemen met WMO-loket gemeente Opsterland. Zowel telefonisch (0512386222), men kan een mailtje sturen (gebiedsteam@opsterland.nl), of kom naar het gemeentehuis (Hoofdstraat-West 82, 9244 CR, Beetsterzwaag). Bekijk ook www.opsterland.nl voor de huidige procedures.
 • Houd rekening met een beslissingstermijn van 8 – 12 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Maak een proefrit bij een van de winkels of showrooms

Voor het vergelijken van voertuigen bieden wij relevante info en specificaties. Alleen, uiteindelijk is het uittesten ook zeer handig. Het boeken van een gratis proefrit is dan de juiste oplossing. Bij een winkel of showroom kunt u allerlei modellen uittesten en kunt u tot een goed besluit komen. In de buurt van Opsterland vindt u meerdere winkels en uitgiftepunten voor scoots. Een ervaren adviseur zal u bijstaan bij het kopen van de beste scootmobiel. In de bijgaande tabel staan meerdere vestigingen van showrooms, winkels en zorgleveranciers en uitgiftepunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
Harting-BankJade 329207 GLDrachten
HulpmiddelencentrumBurgemeester Wuiteweg 389203 KLDrachten
WelzorgDe Lange West 969201 CHDrachten
Tabel met showrooms en (zorg)instellingen in de buurt


Een thuisdemonstratie aanvragen in Opsterland
Bent u slecht ter been en kunt u geen winkel bezoeken? Dan komt de leverancier toch bij u thuis? Deskundige leveranciers hebben een speciaal team voor thuisdemonstraties. In de opsomming hierna doorzoekt u uiteenlopende partijen die bij u thuis kunnen komen.

 • Practicomfort: 24 uurs pechhulp met thuisbrengservice
 • Mango: Binnen 14 dagen retourneerbaar
 • Quingo: Zeer comfortabel (volledig verstelbaar)
 • Medipoint: Een eigen ledenvereniging
 • Welzorg: Scootmobielen voor elk budget
 • Vegro: Klantenservice 24/7 bereikbaar
 • Totalezorgwinkel.nl: Unieke inruilmogelijkheid en gratis bezorging

Populaire uitvoeringen en opties
In de paragraaf hierna bieden wij een tabel met bekende modellen en merken met specifiek de actieradius, de snelheid van het model en een prijs ter indicatie.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Pride Sonic 316 km6 km/u€ 1.060
Shoprider 889dxd duo45 km6 km/u€ 6.435
Shoprider 889 XLSBN50 km15 km/u€ 1.950
Life and mobility Primo 340 km12 km/u€ 3.295
Tabel met populaire scoots maart 2024

Veelgestelde vragen

Is het een optie om de scootmobiel te huren?
Wie liever niet koopt, kan ook een scootmobiel huren in Opsterland. Dat kan bijvoorbeeld bij speciaalzaken of verhuurwinkel van zorghulpmiddelen. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een scootmobielpool. Voor een heel klein budget kunt u er op uit met een scootmobiel. Heeft u voor een langere periode een scoot nodig? Voor deze mensen is het raadzaam om te kiezen voor een eigen exemplaar of de mogelijkheden van leasen te onderzoeken.

Hoe zit het met het onderhoud?
Aanbieders (leveranciers van medische hulpmiddelen in Opsterland) geven minimaal 2 jaar garantie op uw scoot. Natuurlijk kunt u deze garantie met enkele jaren verlengen. Sommige scootmobiel leveranciers adverteren met een unieke omruilgarantie. Op deze manier kunt u zonder zorgen een aantal dagen/weken een bepaald model uitproberen. Een kwalitatief onderhoud is geen overbodige luxe. Daarvoor is het handig om een onderhoudscontract te nemen. Vergelijkbaar met een auto APK en voorkomt dat er veiligheidsproblemen ontstaan. Daarbij kijkt de specialist naar o.a. magneetrem en blokkeer inrichting/vrijloop en de accu(lader).

Wanneer is het slim om een tweedehands model te kopen?
Er rijden inmiddels flink wat scootmobiels rond in Nederland. We zien het aanbod met tweedehands modellen hard groeien. Het grote voordeel van een occasion is de verkoopprijs: ook met een klein budget koopt u een goede scooter met veel opties. Daarnaast is er geen sprake van een lange levertijd. Waar u op moet letten zijn sporen van het gebruik en een versleten zitvlak. Ook het vermogen van de accu zal minder zijn. Maak een lange proefrit om de actieradius van de accu te controleren. Er zijn verschillende online platformen als uwzorgshop.nl waar u een gebruikt model kunt aanschaffen.

Heb ik een rijbewijs of cursus nodig?
Als bestuurder van een scootmobiel valt u onder de regeling van (gemotoriseerde) gehandicaptenvoertuigen. Een speciaal rijbewijs of bromfietscertificaat is overbodig. Er bestaan wel opties voor rijvaardigheidscursussen en theorielessen. Gedurende deze scootmobieltraining in Opsterland komen thema’s aan bod als de huidige verkeersregels en en kunt u uw behendigheid ontwikkelen. In de basis zijn de verkeersregels eenvoudig: de scoot mag zich begeven op het voetpad, fietspad en de rijbaan. U mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom rijden. Houd altijd zoveel mogelijk rechts en geef altijd duidelijk richting aan. Autowegen en snelwegen zijn uiteraard niet toegestaan.

Moet mijn scootmobiel verzekerd zijn?
De scootmobiel valt onder de categorie motorrijtuig. Een verzekering is dus altijd vereist (zowel tijdens momenten dat u met het voertuig naar buiten gaat, als ook de momenten dat u binnen rijdt). Ondanks de lage snelheid, een ongeluk zit in een klein hoekje. Schades die hieruit voortvloeien worden niet vergoed door de AVP (aansprakelijkheidsverzekering). Rijdt u onverzekerd rond? Dan kunt u daarvoor een bekeuring krijgen. Veroorzaakte schade is bovendien niet te verhalen op een verzekeraar. Men kan kiezen tussen een WA polis of All-risk dekking. De uitgebreide all-risk verzekering dekt alle schade (ook aan uw voertuig). WA-verzekeringen zijn er vanaf €4,50 per maand. Een verzekerd voertuig heeft altijd een gele verzekeringssticker of plaatje.

Zijn rollators of rolstoelen voor mij geschikt?
Mensen die merken dat hun mobiliteit afneemt kunnen ondersteuning krijgen met een rolstoel, rollator of scootmobiel. Het toepassen van fysieke hulpmiddelen is noodzakelijk om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Een rollator of elektrische rolstoel is handig in een verpleeghuis of voor korte wandelingen. Of als u kleine stukjes nog wel kunt lopen. Een opvouwbare scootmobiel biedt extra flexibiliteit en is handig als u grote afstanden aflegt. Is het nog niet duidelijk? Bespreek dit dan met een thuiszorginstelling of de regionale zorgwinkel Opsterland.

Hoe kan ik me aansluiten bij een scootmobielclub?
Houd u van sociaal contact en geniet u van het maken van tochtjes? Een scootmobielvereniging maakt dit mogelijk. In veel regio’s in Nederland (waaronder provincie Friesland) kan men zich wenden tot deze verenigingen. Gezellig een praatje maken en ervaar het plezier van rijden in de wijken: Gorredijk, Langezwaag, Terwispel, Beetsterzwaag, Ureterp, Bakkeveen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie