Scootmobiel Ooststellingwerf

Wilt u een goede scootmobiel in Ooststellingwerf? Een scootmobiel is eigenlijk een scooter met 3 of 4 wielen voor mensen die niet goed ter been zijn of een beperking hebben (mobiliteitsbeperking). Door dit elektrische vervoersmiddel behoud u uw mobiliteit en kunt u weer zorgeloos op pad. Wat is nu de juiste scootmobiel voor mij? Onze expert ondersteunt u bij het gehele aankoopproces. Op deze pagina leest u de belangrijkste zaken waar u op moet letten en bruikbare informatie over zaken als WMO, kosten, advies aan huis, hoe u zich moet gedragen in het verkeer en de scootmobielclub.

 • De scootmobiel is een veilig vervoermiddel voor mensen die minder valide zijn of een beperkte mobiliteit hebben.
 • Voordelen: u vergroot uw zelfstandigheid en een hoge mate van veiligheid.
 • De onkosten komen neer op bedragen tussen €500,00 en €5.250,00.
 • In enkele gevallen kunt u een scootmobiel (in bruikleen) krijgen via de WMO bij de gemeente Ooststellingwerf (https://www.ooststellingwerf.nl).
 • In de regio kunt u ook terecht bij een aantal winkels en showrooms waar adviseurs u alles kunnen vertellen over modellen van o.a. Molenaar of EV-Tec.

Snelkoppelingen: Goedkope scootmobiel kopen | Advies | Actuele kosten | Een scootmobiel in bruikleen via de gemeente Ooststellingwerf (WMO) | Regionale winkels | Bekijk de veelgestelde vragen

ProvincieDrenthe
GemeenteOoststellingwerf
Postcode8434
WMO Beslissingstermijn8-16 weken
PGB tarieven€15,65 – €18,12 per uur
Aantrekkelijk merkElectric Mobility Rascal 388D
Punt voor adviesVegro

Vraag offerte aan

Bekijk direct de prijzen van verschillende modellen

Goedkope scootmobiel kopen in Ooststellingwerf

U zoekt naar meer vrijheid middels een scootmobiel. Hoe kan u dan op een goede manier vergelijken? Scootmobielen zijn er in vele soorten en maten met de meest uiteenlopende eigenschappen. Hoe achterhaal ik het type dat past bijmijn verwachtingen? Ons advies: bedenk zelf eerst waarvoor u hem wil gebruiken. Ga ik de elektrische scooter binnen of buiten gebruiken, wordt hij dagelijks gebruikt, en maak ik ook lange tochten? Als u hierover meer inzicht heeft verkregen start pas uw zoektocht naar een goedkope scootmobiel in Ooststellingwerf. Dit kan online aan de hand van brochures, advies aan huis of door een showroom te bezoeken.

 • Een simpele opvouwbare scootmobiel is te koop vanaf €650,00.
 • Een vast model met drie wielen en een bereik tussen 25 en 35 km schaft u al aan vanaf c.a. €2450,00.
 • Een sterk 4 wielen model met alle gemakken is te koop vanaf €4100.

Tips van de expert juni 2024

Zou u graag verder geholpen worden bij het uitzoeken van de beste scootmobiel van dit moment? Lees dan zeker even verder. Hieronder achterhaalt u de belangrijkste punten waar de scooters verschillen.

Inklapbare of vaste scootmobiel
Een opvouwbare scootmobiel in Ooststellingwerf kan gemakkelijk mee in het openbaar vervoer en is gemakkelijk op te bergen. Een wendbaar en licht model voor in huis en voor een kort ritje naar de supermarkt. Een vaste scootmobiel is robuust, biedt meer comfort en kan een stuk harder en langer rijden. Ideaal als u veel en lang onderweg bent.

3 of 4 wielen, wat is beter?
Een 3-wiel scootmobiel is hanteerbaarder en de draaicirkel is zeer klein. Hij is eenvoudig te besturen. Dit komt vooral van pas in kleine ruimtes. Bovendien biedt een model met 3 wielen meer beenruimte. Een 4-wiel scootmobiel is wat groter/steviger en voelt veiliger. De voordelen daarvan merkt u wanneer u een bocht maakt en bij niveauverschillen. Een scoot met vier wielen is vaak wat sneller en heeft meer comfort tijdens het rijden.

Moet ik een hoge of lage actieradius?
De merken variëren flink als wij het hebben over de actieradius. Dit slaat op de maximale te rijden afstand in KM op één accu. Rijdt u alleen in huis? Of om de boodschappen te doen? Een actieradius van 10 – 15 kilometer is dan voldoende. Ben u liefhebber van lange ritjes naar shoppingcentra of om lekker uit te waaien? Overweeg dan eens te kijken naar een accu met een vermogen van 97 Ah.

Snelheid
Wanneer u de scoot veel gaat gebruiken, dan is het handig als de vaart er in zit. Eenvoudige opvouwbare scootmobielen gaan vaak maar 7 km per uur. Geavanceerde vaste modellen gaan wel 20 kilometer per uur. Modellen met een grotere accu hebben vaak ook een hogere snelheid. Goed om te weten: op het trottoir geldt een max. snelheid van 6 km/uur.

Comfort
Bij het dagelijks gebruiken van een scoot of als u een zwakke rug heeft (bewegingsbeperking) is een ergonomisch ontwerp erg belangrijk. De high-end modellen verschaffen een goede vering en een verstelbare stoel. Ga op onderzoek uit en kies voor een proefrit in Ooststellingwerf en ontdek zelf wat bij u past.

Vergelijk verschillende merken

Bekijk direct welk model bij jou wensen past

Wat kost een scootmobiel?

Na het lezen van bovenstaande info weet u wat belangrijke aspecten zijn bij het kopen van een scootmobiel. In het volgende gedeelte vertellen we meer over de kosten. De prijzen hangen af van het merk, de actieradius, hoe hard de scoot kan en extra’s zoals een zuurstoffleshouder + mandjes en tassen. De aantrekkelijkste scoots koopt u al vanaf €535,00, en de meest luxe scooters lopen al snel tegen de €5.500,00. In de tabel hieronder vind u de gemiddelde prijs van een paar types.

TypeAantal wielenActieradiusSnelheidRichtprijs
Budget313 km7 km/u€800
Standaard320 km10 km/u€1750
Goed455 km17 – 18 km/u€3900
Professioneel485 km21 km/u€6.750
Voorbeeld van de gemiddelde kosten van een scootmobiel in Ooststellingwerf
scootmobiel-kopen-ooststellingwerf

Scootmobiel aanvragen gemeente Ooststellingwerf via de WMO

De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) verplicht gemeenten om mensen dusdanig te helpen dat zij thuis kunnen blijven wonen. In enkele gevallen kunt u middels deze WMO een scootmobiel lenen bij het uitleenpunt of via de PGB budget aanvragen voor deze aankoop. Onder de WMO vallen ook de zogenaamde vervoersvoorzieningen. U kunt dan denken aan de regiotaxi en vanzelfsprekend ook de scootmobiel. Kunt u slecht lopen en wilt u thuis blijven wonen en wilt u actief blijven in de maatschappij? In dat geval kunt u aankloppen bij de gemeente Ooststellingwerf. De gemeente kan helpen op verschillende manieren.

 • Persoonsgebonden Budget (PGB): u krijgt een budget toegewezen waarmee u op eigen houtje een mobiel kunt kopen.
 • Zorg in natura: de gemeente verzorgt de levering van een standaard scootmobiel. Het is goed om te weten dat u niet kunt bepalen wat voor model het wordt.
 • Voor scootmobiel uitleen via het WMO betaalt u via de CAK een eigen bijdrage €19,50 per 4 weken.
 • Informatie kan u inwinnen bij de WMO-balie. Kort daarop plannen ze een kort gesprek in om samen te kijken waar ondersteuning nodig is. Afsluitend hoort u of uw aanvraag is toegekend.
 • U kunt altijd tussentijds contact opnemen met WMO-loket gemeente Ooststellingwerf. Bij vragen kunt u bellen (0516566222), per mail (gemeente@ooststellingwerf.nl), of bezoek het stadhuis (t Oost 11, 8431 LE, Oosterwolde). Ga ook eens naar www.ooststellingwerf.nl voor de huidige procedures.
 • De gemeente hanteert een beslissingstermijn van 8-16 weken.

Beste prijs & kwaliteit

Laat u voorlichten over de verschillende mogelijkheden

Maak een proefrit bij een van de winkels of showrooms

Voor het nemen van een weloverwogen beslissing bieden wij informatie over de belangrijkste onderwerpen. Maar onderaan de streep moet u gewoon in het echt ervaren hoe het werkt. Een 100% gratis proefrit zal uw keuze een stuk eenvoudiger maken. Op dat moment kunt u modellen met 3 of 4 wielen uitproberen en komt u erachter welke uitvoering past bij uw wensen. In en rondom Ooststellingwerf kunt u langsgaan bij verschillende speciaalzaken en winkels. Een ervaren adviseur is u graag van dienst bij het uitzoeken van de beste scootmobiel. In onderstaand overzicht treft u de adresgegevens van showrooms, winkels en zorginstellingen / uitleenpunten.

WinkelAdresPostcodePlaats
VegroBrinkstraat 5a8431 LCOosterwolde
Apotheek De Drie StellingenBrink 1-1018431 LDOosterwolde
Stichting Welzijn in KampenAmbachtsstraat 218263 AJKampen
Tabel met zorgaanbieders en showrooms in de regio


Een thuisdemonstratie aanvragen in Ooststellingwerf
Heeft u geen vervoer en kunt u geen winkel bezoeken? Gelukkig kan het ook bij u thuis. Verschillende aanbieders verzorgen thuisdemonstraties door heel Nederland. In de volgende opsomming bekijkt u meerdere partijen die bij u thuis kunnen komen.

 • Practicomfort: Omruilgarantie: gegarandeerd de juiste scootmobiel
 • Mango: Groot aanbod aan hulpmiddelen
 • Quingo: Al meerdere keren scootmobiel van het jaar
 • Medipoint: Een eigen ledenvereniging
 • Welzorg: Mogelijkheden voor Private Lease
 • Vegro: Partner van bijna alle zorgverzekeraars
 • Totalezorgwinkel.nl: Grootste assortiment van Oost-Nederland

Wat zijn populaire modellen?
In de paragraaf hierna bieden wij een schema met een aantal populaire modellen inclusief de actieradius, de max. snelheid en de geschatte prijs.

ModelActieradiusSnelheidPrijs
Electric Mobility Rascal 388D32 km6 km/u€ 3.085
Electric Mobility Rascal Partner25 km6 km/u€ 2.605
Pride Luna 345 km15 km/u€ 4.999
Pride Lunetta 1232 km12 km/u€ 3.200
Schema met populaire scoots juni 2024

Veelgestelde vragen met antwoorden

Zijn er aanbieders waar ik de scootmobiel kan huren?
Ja, het is mogelijk om een scootmobiel te huren in Ooststellingwerf. Denk dan onder andere aan een partij zoals Vegro, Medipoint of een lokale winkel. Daarnaast bestaat er een zogenaamde scootmobielpool. Voor een klein bedrag neemt u voor enkele uren een scoot in bruikleen. Heeft u echter behoefte aan huur voor een langere periode? Dan is het verstandig om zelfstandig een scoot te bestellen of een leasecontract te nemen.

Hoe zit het met garantie en onderhoud?
Showrooms (leveranciers van medische hulpmiddelen in Ooststellingwerf) leveren twee jaar garantie op de aankoop. Steeds vaker kunt u deze garantie met enkele jaren verlengen. Meerdere aanbieders hanteren een speciale omruilgarantie. Dan kunt u vrijblijvend een aantal dagen/weken een bepaald model uitproberen. Een kwalitatief onderhoud is niet iets om op te besparen. Vandaar adviseren wij om een onderhoudscontract te kiezen. We spreken dan over een goed APK en voorkomt dat er veiligheidsproblemen ontstaan. Aandachtspunten zijn claxon en geluidssignalen en de conditie van de accu.

Is een tweedehands model geschikt?
Er rijden inmiddels flink wat scootmobiels rond in Nederland. De markt voor tweedehands modellen groeit daardoor ook hard. Het grote pluspunt van het kopen van een occasion is een aantrekkelijk prijskaartje: ook met beperkte financiële middelen is een goede scoot binnen handbereik. Verder is er geen sprake van een lange levertijd. Waar u op moet letten zijn krasjes en andere gebruikssporen. Houd er ook rekening mee dat de accu niet meer nieuw is. Maak een lange proefrit om de kracht van de accu te meten. Er zijn genoeg digitale platformen zoals ebay.nl waar gebruikte modellen te koop worden aangeboden.

Moet ik een rijbewijs hebben?
Als u met een scootmobiel rijdt heeft u te maken met de wetten voor gehandicaptenvoertuigen. Een bromfietscertificaat of rijbewijs is dus niet nodig. We raden wel aan eens een bezoek te brengen aan rijvaardigheidscursussen en theorielessen. Gedurende deze scootmobieltraining in Ooststellingwerf komen thema’s aan bod als anticiperen op het verkeer en kunt u uw rijvaardigheid versterken. De verkeersregels zijn vrij eenvoudig: u bent welkom op voetpad, fietspad en de gewone weg. Het voertuig is buiten en binnen de bebouwde kom toegestaan. Houd altijd zoveel mogelijk rechts en zorg dat u goed zichtbaar bent. Autowegen en snelwegen zijn uiteraard niet toegestaan.

Is het verplicht om de scootmobiel te verzekeren?
Een scootmobiel wordt wettelijk gezien als motorrijtuig. De scoot moet dus altijd verzekerd zijn (zowel op het moment dat u in de buitenlucht rijdt, als ook de momenten dat u binnen rijdt). Ook al rijdt een scoot niet zo snel, er kan er altijd iets gebeuren. U kunt dan geen aanspraak maken op uw aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Gaat u onverzekerd de weg op? Dan kan u dat een boete opleveren van €280,00. Mocht u onverzekerd schade rijden, dan wordt dit dus niet gedekt. Er zijn 2 opties: All-risk en WA. De all-risk dekking vergoedt ook de schade aan uw eigen scooter. Gemiddeld kost zo’n WA-verzekering €4,70 per maand. Een verzekerde mobiel heeft aan de achterzijde een verzekeringsplaatje bevestigd.

Zijn rollators of rolstoelen voor mij geschikt?
Sommigen mensen hebben de optie om te kiezen voor een rollator, rolstoel of scootmobiel. Het uitzoeken van een goed hulpmiddel is belangrijk om veilig te kunnen bewegen. De rollator of elektrische rolstoel is prettig binnenshuis of in een zorginstelling. Of wanneer u graag nog wel stukjes zelf loopt. Een opvouwbare scootmobiel biedt extra flexibiliteit en is geschikt voor intensief gebruik. Nog vragen? Bezoek dan een adviseur van een zorgcoach of de lokale zorgwinkel Ooststellingwerf.

Hoe kan ik me aansluiten bij een scootmobielclub?
Trekt u graag op met gelijkgestemden en geniet u van het maken van tochtjes? Een scootmobielvereniging maakt dit mogelijk. Door heel Nederland (waaronder provincie Drenthe) zijn deze verenigingen actief. Lekker samen op pad en rijd samen door de wijken: Oosterwolde, Donkerbroek, Makkinga, Oldeberkoop, Haulerwijk, Appelscha.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie